Sanayi üretimi analizi (İş Yatırım)

Sanayi üretimi Mayıs ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık %1,1 büyüyerek (Nisan: %-0,9, Mart: %+5,8, Şubat: %-5,9) Nisan ayındaki kaybını geri aldı. Takvim etkilerinden arındırılmış veri yıllık %-0,2 ile halen daralma (Nisan: %-1,2, Mart: %+0,4, Şubat: %-8,2) bölgesinde.

Açıklanan veri piyasa beklentisi (+%1,2) ile ve PMI manşet rakamlarıyla uyumlu. Ancak SAMEKS manşet rakamlarına ve PMI sektör verilerine göre daha sınırlı bir iyileşme gösteriyor. Öncü göstergeler Haziran ayına ilişkin karışık sinyaller veriyor.

İmalat sektörünün geniş kapsamlı grupları, dayanıklı tüketim mallarının %4,5 (Nisan: %-4,5, Mart: %8,5), sermaye mallarının %2,0 (Nisan: %-0,7, Mart: %10,1), ara malının %1,0 (Nisan: %-0,6, Mart: %5,5) aylık büyüme ile Nisan ayındaki kaybını yerine koyduğunu gösteriyor. Dayanıksız tüketim malları %-0,5 (Nisan: %-1,5, Mart: %4,7) ile daralmaya devam ediyor.

Gemi ağırlıklı otomobil dışı ulaşım araçları grubu (%7,6), bilgisayar-elektronik ürünler (%7,1), motorlu kara taşıtları (%4,2), mobilya (%3,4), ana metal (%2,3), elektrikli teçhizat (%2,0) Nisan ayındaki kaybını büyük ölçüde geri alan sektörler. Son dönemlerde rekabet etmekte zorlanan tekstil (%1,0), giyim (%0,6), deri (%-1,2), talep sorunu yaşayan petro-kimya (%-2,2) negatif ayrışıyor.

Mevsim etkilerinden arındırılmış öncü göstergeler Haziran ayı üretimine ilişkin karışık sinyaller veriyor. Manşet imalat PMI (51.5), imalat sanayi SAMEKS (58.8) ve PMI üretim alt endeksi genişleme sinyali vermeye devam ediyor. Kapasite kulanım oranı, reel kesim güven endeksi ve reel kesim gelecek 3 ay üretim beklenti endeksi artmaya devam ediyor.

Öte yandan Kurban Bayramı sebebiyle haftasonu ve tatil günleri arasında kalan işgünleri (köprü günü etkisi) sanayi büyümesini aşağı çekecek. Reel kesim sipariş beklenti endeksleri ve ihracat iklim endeksi kötüleşiyor.

Haziran ayı sektörel PMI verileri de manşet rakamlardaki iyileşmeyi teyit etmiyor. On sektör grubunun sadece dördü (Mayıs ayında sekiz) genişleme bölgesinde. Giyim-deri, mobilya, ametal mineraller, ana metal, kara-deniz taşıtları üretimi Mayıs ayına göre daha zayıf. Gıda, tekstil, makine-fabrikasyon, elektrikli-elektronik ürünler güçleniyor.

Avrupa’nın yavaşlaması, deprem harcamalarına yönelik ilave vergiler ve açıklanan görece zayıf veri sonrası 2023 yılı için %4,0 olan büyüme tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskler artıyor. Ancak para politikasına ilişkin belirsizliğin sürmesi ve Hazine borçlanma limitlerinin artırılması sebebiyle aşağı yönlü revizyon için acele etmiyoruz.

Yılın ikinci yarısında üretimin seyri Avrupa’nın ne kadar yavaşlayacağına ve yerel seçimler öncesi Ankara’nın gaza ve frene ne oranda basacağına bağlı olarak belirlenecek.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/07/12/mayis-2023-sanayi-uretimi/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.