Sanayi üretimi yıla güçlü bir başlangıç yaptı
Ocak ayı sanayi verisi parasal sıkılaşmaya rağmen ekonomideki canlanmanın gücünü koruduğunu gösteriyor. Ancak son iki aydır genele yaygın V şeklinde bir büyümeden çok sektörlere göre ayrışan K şeklinde bir büyüme görüyoruz.
Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %1,0 (Aralık %1,2 Kasım %1,5, Ekim: %1,2, Eylül: %1,8), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %11,4 (Aralık %9,2, Kasım %11,1, Ekim: %10,4, Eylül: %8,1) büyüyor.
Ekonomide toparlanmanın devam ettiğini gösteren rakamlar Şubat başında açıklanan Ocak ayı imalat PMI endeksi verisine (54,4) paralel güçlü bir ekonomik görünüm çiziyor.
Alt kalemlere bakıldığında, geçen aya göre biraz daha genele yayılan bir sanayi üretimi görüyoruz. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı (%6,5, +0,3yp) ve ara malı (%3,3, +1,3yp) güçlü katkılarıyla dikkat çekiyor. Dayanıksız tüketim (%0,4, +0,1yp) momentum kaybetmeye devam ediyor. Sermaye malı (%-2,9, -0,5yp), enerji (%-1,2, -0,2yp) ayın kaybettiren segmentleri olarak öne çıkıyor.
Orta-düşük teknoloji (%2,0, +0,6yp), orta-yüksek teknoloji (%1,8, +0,5yp) aylık bazda hızlı büyürken, düşük teknoloji (%0,9, +0,3yp) hız kesiyor. Yüksek teknoloji ise (%-6,0, -0,3yp) gerilemeye devam ediyor. Ancak seri çok oynak bir seyir izlediği için iskonto ile okuyoruz.
Sektör bazında aylık olarak bakıldığında elektronik (%11,3, +0,2yp), kimyasal ürünler (%5,7, +0,3yp), elektrikli techizat (%6,6, +0,3yp), eczacılık (%6,4, +0,1yp), ana metal (%4,2, +0,3yp), giyim eşyaları (%4,3, +0,3yp), içecek (%3,6, +0,0yp) öne çıkıyor.
Aylık olarak ivme kaybeden ve küçülen sektörlerde gıda (%-1,8, -0,3yp), deri (%-10,5, -0,1yp), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol (%-9,9, -0,1yp), motorlu kara taşıtı (%-0,7, -0,0yp), diğer ulaştırma araçları (%-21,3, -0,6yp) öne çıkıyor.
Öncü göstergeler Şubat ayında ekonomik büyümenin biraz momentum kaybedeceğine işaret ediyor. Şubat ayı PMI verisi 51,7 ile ( Ocak 54,4, Aralık 50,8, Kasım: 51,4, Ekim: 53,9) yeni siparişlerdeki yavaşlama ile hafif ivme kaybı gösteriyor. Şubat ayı elektrik tüketimi verisi ise büyümenin yıllık bazda gücünü koruyacağına işaret ediyor.
Şirketlerle görüşmelerden aldığımız izlenim ilk çeyrekte büyümenin süreceğine ancak sektörel bazda ayrışmanın artacağına işaret ediyor. İhracat ağırlıklı çalışan şirketlerde talepten çok ara malı temininde yaşanan sorunlar öne çıkıyor.
Veri %4,0’lük büyüme tahminimiz üzerinde belirgin yukarı yönlü riskler olduğunu gösteriyor. Ancak yüksek faiz ve yılın ikinci yarısında manşet büyümesini aşağı çekecek baz etkisinden ötürü tahminimizi koruyoruz.
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.