Şahin bir Fed’e rağmen altın ve madencilik hisseleri sahibi olmak oldukça ikna edici
Federal Rezerv 2022 yılı için para politikasını sıkılaştırmaya hazırlanırken ve altın piyasası 1800 $ seviyesinin altında baskılanmışken analistler değerli metallerin ve maden hisse senetlerinin önümüzdeki yıl için oldukça cazip yatırım araçları olacaklarını belirtiyorlar.
Yaptığı açıklamalarla Federal Rezerv önümüzdeki yıl daha katı bir duruş sergileyeceğini belirtmiş olsa da altın hala kritik öneme sahip bir enflasyondan korunma aracıdır.
Analistler bu yorumları Federal Rezerv’in varlık alımları daraltım programını hızlandıracağını açıklamasına ve muhtemelen önümüzdeki yıl üç faiz artırımı kararına rağmen vurgulamaya devam ediyorlar.
Bu konudaki vurguya devam etmelerinin sebebi Fed’in uygulayacağı para politikasının beklenenin ötesinde piyasalarda ve finansal sistemde dengesizlik yaratabilme ihtimali. Açıklanan para politikasının ekonomiye belirgin bir risk oluşturduğu biliniyor. Ekonomide ortaya çıkabilecek en kötü senaryonda altın varlığı fırtınayı savuşturmaya yardımcı olacaktır.
2021 yılının büyük bir bölümünde altın piyasasında talep cansız olsa da tüm olumsuzluklara karşın altının ons başına 1800 $ seviyelerine yakın bir seviyede tutunmayı başarmış olması madencilik sektörü ve bu sektörle ilişkili hisse senetlerine olumlu yansıyan bir durum oluşturdu. Analistler bu noktadan sonra altının daha da yükselmesi sonucunda değerli metalle ilişkili hisse senetleri de desteklenmeye devam etmiş olacaklar.
Tarihsel verilere bakıldığında altın fiyatında %10’luk seviyeye yakın bir artışın altın üreticileri için %30’dan da fazla bir nakit akışı yarattığı tahmin ediliyor. Ki bu sebeple de altın fiyatında oluşan herhangi bir değişiklik belli bir katsayı oranında doğrudan altın madenciliğiyle ilgili hisse senetlerini aynı yönde etkiliyor. Altın ons başına bu yıl 1800 $ çevresinde ortalandı. Bu seviye altın şirketlerinin kabul edilebilir bir seviyede bir nakit akışına sahip olmalarını getiriyor. Altın fiyatlarının bu seviyede kalmaya devam etmesi bile bu altın şirketlerinin operasyonlarına yatırım yapmalarına veya paydaşlarına pay vermelerine engel oluşturmuyor.
Yine de ekonomistlerin genel kanısı tarihsel normlara bakıldığında altınla ilgili hisse senetlerinin oldukça değerinin altında kaldığı yönünde. 2006 - 2011 yılları arasında yaşanan son altın boğa piyasasında madencilik hisselerinin, fiyattan nakit akışına (P/CF) 15 kat oranında işlem gördüğü biliniyor. Günümüzde ise bu oran 8 kat seviyesinde.
Altın fiyatlarının baskılanıyor olduğu bu seviyelerde dahi madencilik sektörü kendi pozisyonunu belirgin bir şekilde geliştirmeye devam edebiliyor. Bu gelişim ile altın madenciliği hisseleri adına önemli ölçüde daha yüksek değerleme katları elde edilebilmesi için altın boğa piyasasının yeniden başlaması gerekecektir.
www.yatirimim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.