Sabah Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

TL VARLIKLAR TRUMP-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ SONRASI ALICILI SEYRİNE DEVAM EDEBİLECEK mi?

Yurtiçi piyasaların merakla beklediği Erdoğan-Trump görüşmesi dün gerçekleşti. Görüşmeden çıkan ilk detaylarda Trump'ın "Erdoğan'ın burada olması büyük bir mutluluk, çok iyi arkadaşız, Türkiye'nin problemlerini anlıyoruz ve ticaret hacmi kolaylıkla 100 milyar Dolar'a çıkabilir" ifadelerini kullanması toplantının beklendiği şekilde olumlu bir havada gerçekleştiğini gösterdi. Basın toplantısında da karşılıklı iyi niyet ve işbirliği açıklamalarının gelmeye devam ettiği gözlendi. Bu gelişmeler sonrası kurda kısmi de olsa aşağı yönlü hareketlerin 5.73'lü seviyelere doğru oluştuğu gözlendi. Yeni günde bu toplantıdan gerilimi artıracak bir sonucun çıkmaması TL varlıklardaki pozitif havanın sürmesine olanak verebilir.

Günün bir diğer beklenen gelişmesi olan Powell konuşması da yakından talip edildi. Powell konuşmasında "Ekonomi bizim beklentilerimizle uyumlu kaldıkça, büyüme ılımlı, istihdam piyasası güçlü, enflasyon % 2'lik hedefimizle simetrik oldukça şu anki para politikası duruşunun uygun olduğu görüşündeyiz" değerlendirmesini yaptı. Powell ekonomik görünüm olumlu olsa da hali hazırda kayda değer risklerin sürdüğünü söyledi. Powell küresel anlamda yavaş büyüme ve ticaret politikalarının risk oluşturduğunu ifade etti. Powell konuşmasında ayrıca istihdam piyasasının güçlü olduğunu, gelirlerin ve tüketici güveninin arttığını belirtti. Aldıkları politika aksiyonlarının etkilerini takip edeceklerini söyleyen Powell enflasyonun hedefin altında kalıcı olmasının uzun vadeli enflasyon beklentilerini de düşürebileceğini belirtti.

Dün Avrupa borsaları ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerinde beklenen imzanın atılmasına yönelik iyimserliğin azalması ile beraber düşüşlerle günü tamamladı. İyimserliğin azalmasındaki etken bilindiği üzere Trump'ın Çin gümrük vergilerinin kaldırılması konusunu kabul etmediğini belirtmesi ve birinci faz anlaşmanın imzalanması aşamasına gelindiğini belirtmesine rağmen anlaşma olmazsa vergileri artırırız ifadelerini kullanması iyimserliğin azalmasından etken oldu. Bu gelişmelerle ilişkili olarak ABD endekslerinde de zayıf da olsa satış ağırlıklı bir seyrin yaşandığı izlendi.

Dün ABD'de tüketici fiyat endeksi hanehalkının enerji, sağlık ve gıdaya daha fazla harcamasıyla Ekim'de aylık %0.4 arttı. Bu, Mart'tan beri en büyük artış olarak kayda geçti. Eylül'de % 1.7 artan yıllık TÜFE % 1.8 ile beklentinin hafif üzerinde arttı.

Beklenti aylık % 0.3, yıllık % 1.7 artıştı. Gıda ve enerji hariç TÜFE % 0.2 ile beklentiye paralel arttı. Yıllık bazda da artış % 2.4'ten % 2.3'e gerileyerek %2.4 olan beklentinin altında kaldı.

Dün ayrıca İngiltere'de enflasyon son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında, enerji fiyatlarına yeni sınırlamanın uygulamaya koyulması ile birlikte geçen yılın aynı dönemine göre % 1.5 ile Kasım 2016'dan bu yana en düşük artışını gerçekleştirdi. Euro Bölgesi'nde ise sanayi üretimi Eylül ayında art arda ikinci kez artış kaydederek ekonominin üçüncü çeyreğinin sonundaki yavaşlamadan toparlanmaya başladığının sinyalini verdi. Sanayi üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 0.4'lük artış kaydetmesinin ardından Eylül'de yüzde 0.1 arttı. Beklenti yüzde 0.2 azalması yönündeydi.

USDTRY

Salı günü ABD ile Çin ticaret anlaşmasının ilk etabının hazır olduğu fakat anlaşmanın imzalanmaması durumunda tarifelerin önemli ölçüde artırılacağını yönündeki açıklamaların Dolar üzerindeki baskıları izlenmeye devam edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre TÜFE'nin Ekim ayında yüzde 0,4 artarak Mart ayından beri en büyük artışı gözlendi. Fed Başkanı Powell, istihdam piyasasının güçlü olduğunu, gelirlerin ve tüketici güveninin arttığı vurgularken, ekonomi rayında gittiği sürece mevcut para politikasının uygun olduğunu söyledi. Yurtiçinde sakin veri akışı devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptıkları basın toplantısında Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminlerde ilerletilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirterek ticaret hacminin arttırılması ve Suriye çalışmaların devam edeceği konularında olumlu açıklamalarda bulunmalarının Türk varlıkları üzerindeki olumlu etkileri izlendi. Gün sonunda 5,77-5,74 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın artan ticaret belirsizliği ile Türk Lirası karşısında kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,73 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,71, 5,69 ve 5,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,76, 5,78 ve 5,80 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın üçüncü işlem gününde Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre Almanya Tüketici Fiyat Endeksi, Avrupa Merkez Bankası'nın hedeflediği yüzde 2 seviyesinin altında kalarak yüzde 1,1 seviyesine geldiği gözlenirken, Avrupa Birliği'nde Sanayi Üretimi verisi Ağustos ayında 0,4'lük artış göstermesinin ardından Eylül ayında da beklentilerin üzerinde yüzde 0,1 arttığı izlendi. Yurtiçinde sakin veri akışı devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptıkları basın toplantısında Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminlerde ilerletilmesi konusunda hemfikir olduklarını belirterek ticaret hacminin arttırılması ve Suriye çalışmaların devam edeceği konularında olumlu açıklamalarında bulunmalarının Türk varlıkları üzerindeki olumlu etkileri izlendi. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem güne hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,35 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,31 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,28, 6,26 ve 6,24 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,34, 6,37 ve 6,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın üçüncü işlem gününde Almanya'da açıklanan TÜFE'nin Avrupa Merkez Bankası'nın hedeflediği yüzde 2 seviyesinin altında kalarak yüzde 1,1 seviyesine geldiği gözlendi. Avrupa Birliği'nde Sanayi Üretimi verisinin Eylül ayında da beklentilerin üzerinde yüzde 0,1 arttığı izlenirken, İngiltere'de açıklanan enflasyon verisinin Ekim ayında 1,5 artarak 3 yılın en düşük seviyesine gerilediği izlendi. Salı günü ABD ile Çin ticaret anlaşmasının imzalanmaması durumunda tarifelerin önemli ölçüde artırılacağını yönündeki açıklamaların Dolar üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nin Ekim ayında yüzde 0,4 artarak Mart ayından beri en büyük artışını kaydetmesinin sınırlı etkileri gözlendi. Fed Başkanı Powell Kongre'deki sunumunda istihdam piyasasının güçlü olduğunu, gelirlerin ve tüketici güveninin arttığı vurgularken, ekonomi rayında gittiği sürece mevcut para politikasının uygun olduğunu söyledi. Gün sonunda, artan ticaret belirsizliği ile Dolar'ın Euro karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1008 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1020 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0990, 1,0975 ve 1,0960 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1020, 1,1035 ve 1,1050 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Salı günü ABD Başkanı Trump'ın ABD ile Çin ticaret anlaşmasının ilk etabının hazır olduğu fakat anlaşmanın imzalanmaması durumunda tarifelerin önemli ölçüde artırılacağını yönündeki açıklamalarının belirsizliği tekrar arttırmasından sonra haftanın üçüncü işlem gününde, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin son haberler ve risk iştahında görülen genel artışın devam edip etmeyeceği yönündeki belirsizlikler ile birlikte üç ayın en düşük seviyesinde yükseldiği gözlendi. Gün sonunda, ABD on yıllıklarındaki sınırlı düşüş ile birlikte Ons Altın'ın kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1464 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1469, 1474 ve 1480 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1456, 1451 ve 1445 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem günüde Brexit ve erken seçim yönündeki belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan İngiltere Tüketici Fiyat Endeksi verisinin iki gündür gelen olumsuz ekonomik verilerin ardından, Ekim ayında 1,5 artarak 3 yılın en düşük seviyesine gerilediği izlendi. ABD ile Çin ticaret anlaşmasının ilk etabının hazır olduğu fakat anlaşmanın imzalanmaması durumunda tarifelerin önemli ölçüde artırılacağını yönündeki haberlerin Dolar üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nin Ekim ayında yüzde 0,4 artarak Mart ayından beri en büyük artışını kaydetmesinin sınırlı etkileri gözlendi. Gün sonunda, Sterlin'ın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2851 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2815 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2880, 1,2915 ve 1,2945 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2815, 1,2780 ve 1,2755 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Salı günü ABD Başkanı Trump'ın ABD ile Çin ticaret anlaşmasının ilk etabının hazır olduğu fakat anlaşmanın imzalanmaması durumunda tarifelerin önemli ölçüde artırılacağını yönündeki açıklamaların Dolar üzerindeki baskıları izlenmeye devam edilirken haftanın üçüncü işlem gününde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nin Ekim ayında yüzde 0,4 artarak Mart ayından beri en büyük artışını kaydetmesinin sınırlı etkileri gözlendi. Japonya'da gün içerisinde açıklanan Sermaye Malları Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarken yüzde 1,2'lik beklentilerin altında kaldığı görüldü. Gün sonunda artan ticaret belirsizliği ile birlikte Dolar'ın Japon Yeni karşısındaki kayıplarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,75 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,55, 108,30 ve 108,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile çaprazdaki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda 108,90, 109,20 ve 109,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın üçüncü işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 57,30-56,22 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. ABD haftalık Ham Petrol stokları verisi öncesinde Fed Başkanı Jerome Powell'in açıklamaları ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün, küresel durgunluk ve rakip ABD kaya gazı üretiminin 2020'de beklenenden daha az artmayacağına dair hiçbir işaret görmediğini belirtmesi ile gün sonunda, Ham Petrol'ün kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 57,30 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 56,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 57,75, 58,25 ve 58,75 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 56,80, 56,30 ve 55,65 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Salı günü ABD Başkanı Trump'ın ABD ile Çin ticaret anlaşmasının ilk etabının hazır olduğu fakat anlaşmanın imzalanmaması durumunda tarifelerin önemli ölçüde artırılacağını yönündeki açıklamalarının belirsizliği tekrar arttırması ile haftanın üçüncü işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 17,01-16,75 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nin Ekim ayında yüzde 0,4 artmasının sınırlı etkileri gözlenirken gün sonunda, artan ticaret belirsizliği ile birlikte Gümüş'ün kazançlarını haftanın dördüncü işlem gününe taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 16,93 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,10, 17,25 ve 17,45 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 16,80, 16,65 ve 16,40 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş