Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Teşvik beklentileri, Fed'in güvercin duruşunu devam ettirmesi, olumlu bilançolar ve güçlü gelen ABD büyüme verisiyle dün ABD ana endeksleri pozitif bölgede ve tarihi zirvelerine yakın günü kapattılar. Diğer yandan, açıklanan makro veriler ve aşı performansıyla birlikte tekrar enflasyon endişelerinin gündeme gelmesi sonrasında bu sabah risk iştahında zayıf bir görüntü var. ABD on yıllık tahvil faizinin %1,65'e kadar yükselmesi kısmi stres yaratırken, Çin'de imalat PMI'nın beklentilerin altında gelmesi ve mutant virüsün gözlenmesiyle Asya'da borsalar satıcılı. Yine ABD vadelilerinde de bu sabah düşüşler gözleniyor. Öte taraftan pariteler sakin bir görüntü çizerlerken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri yatay. TL'de de önemli bir değişim gözlenmiyor. Küresel Borsa endekslerindeki görüntüye karşın, TL'deki hareket ve olumlu açıklanmaya devam eden bilançolarla birlikte BIST100 endeksi güne yatay bir görüntü ile başlayabilir. Endeks, görece düşük işlem hacmine rağmen güçlü gelen bilançolar ve 1.400'ün üzerinde kapatmanın verdiği teknik destekle bugün pozitif ayrışarak artı bölgede seyredebilir. Olası yükselişlerde 1.418 civarı hedef olarak izlenebilir.

 
 

 
       
MAKROEKONOMİ

     
ABD ekonomisinin güçlü bir büyüme sergilemesi, işsizlik maaşı başvurularının düşüşünü sürdürmesi, Biden'ın açıkladığı sosyal destek paketinin getirdiği iyimserliğin etkisiyle ABD hisse senedi borsaları dünü yükselişlerle kapattı. Tedarik sıkıntıları ve olağanüstü hal durumlarına karşın Japonya sanayi üretimi mart ayında sürpriz yükseliş gerçekleştirdi. Çin'de nisan ayında özel sektör verileri imalat aktivitesinin hızlandığını gösterse de resmi imalat ve hizmet PMI verileri büyüme hızında yavaşlamaya işaret etti. Bugün Asya borsalarının kısmi baskı altında kaldığı görülüyor. Gelecek hafta çarşamba gününe kadar kapalı olacak olan Japonya ve Çin piyasaları bunun öncesinde bugün satıcılı.
• Aşılama süreci, azalan vaka sayıları ve teşviklerin yardımıyla ABD ekonomisi öncü verilere göre ilk çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %6,4 büyüdü. Geçen yılın son çeyreğinde ise bu rakam %4,3'tü. Fed önceki günkü toplantısında tam istihdamdan uzak olduklarını belirtse de "sağlık krizinin somut bir risk oluşturduğu" ifadesini karar metninden çıkararak büyüme görünümünde daha olumlu bir çerçeve çizmişti. Bu açıdan yılın geri kalanında daha iyi büyüme rakamları görmemiz olası. Büyümede teşvik paketleri ile dağıtılan nakit çekler sayesinde tüketici harcamaları etken oldu. Kişisel harcamalar, konut ve konut dışı sabit yatırımlar, hükümet harcamaları reel GSYH'yi yukarı çekerken, özel stok yatırımı ve net ihracat kalemi büyümeyi olumsuz etkiledi. PCE fiyat endeksi ise %3,5 ile beklentilerin üstünde geldi. Fed, bu haftaki toplantısında enflasyondaki artışların geçici olacağını yinelemişti. Cari duruma ilişkin anket göstergeleri ve istihdam verileri de olumlu gelmeye devam etmekte. Dün haftalık işsizlik maaşı başvuruları salgın sonrası en düşük rakam olan 553 bin kişiye geriledi. ABD ekonomisindeki olumlu gelişmelerle düşüş trendinin devam etmesi beklenmekte.
• Almanya'da nisanda TÜFE, aylık bazda %0,7 oranında artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda ise %1,7 seviyesinden %2 seviyesine yükseldi ve böylece Nisan 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
 Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, TSİ 15.30'da mart ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar verileri açıklanacak. Şubatta doğrudan nakit yardımlarının ve işsizlik ödemelerinin süresinin sonuna gelinmesiyle kişisel gelirler ve harcamalar gerilemişti. Ancak mart ayında Biden'ın, 1,9 trilyon USD'lik daha geniş kapsamlı teşvik paketini onaylamasıyla kişisel gelirlerin ve harcamaların yeniden artışa geçmesi bekleniyor. Bu kapsamda, martta PCE deflatörün yıllık bazda %2,3 seviyesine ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek PCE deflatörün ise %1,8 seviyesine yükselmesi beklenirken, kişisel gelirlerin aylık bazda %20 oranında artması ve kişisel harcamaların da %4,2 oranında yükselmesi bekleniyor.
 
ABD'de ayrıca TSİ 16.45'te nisan ayına ilişkin Chicago PMI verisi ve TSİ 17'de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi izlenecek.

Avrupa tarafında ise, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde nisan ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Nisanda TÜFE'nin yıllık bazda %1,5 seviyesine yükselmesi beklenirken, çekirdek TÜFE'nin ise düşüşünü sürdürerek %0,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin işsizlik oranının önceki aya göre yatay seyrederek %8,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde bu yılın birinci çeyreğine ilişkin öncü büyüme verisi açıklanacak. Artan vaka sayılarıyla salgında üçüncü dalga endişelerinin yaşanması ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle Euro Bölgesi ekonomisinin bu yılın birinci çeyreğinde yıllık bazda -%2 oranında daralması bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 9'da Almanya ekonomisinin bu yılın birinci çeyreğinde yıllık bazda -%3,2 oranında daralması ve TSİ 11'de ise İtalya ekonomisinin ise -%1,7 oranında daralması bekleniyor.

Ayrıca bugün ABD'li enerji devleri ExxonMobil ve Chevron yanında, AstraZeneca, BNP Paribas ve Barclays'in birinci çeyrek bilançoları takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da mart ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. TÜİK'in dış ticaret rakamları öncesinde Ticaret Bakanlığı'nın verilerini takip ediyoruz. Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre mart ayında ihracat yıllık %42,2 artarak yaklaşık 19 milyar USD ile rekor seviyeye yükselmişti. İthalat ise mart ayında %25,8 artışla 23,7 milyar USD'ye çıkmış ve iç talepte belirgin bir yavaşlamanın olmadığını bir kez daha teyit etmişti. Dış ticaret açığı böylece mart ayında 4,7 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti. Bu arada öncü verilere göre nisan ayında ihracat olumlu görünümünü devam ettirmekte.
 
Ayrıca TSİ 11'de mart ayına ilişkin yabancı turist sayısı verisi takip edilecek. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubat ayında aylık bazda %5,5 artarak 538 bin kişiye yükselirken, geçtiğimiz seneye göre %69 düşük kalmıştı. DHMİ verisi mart ayında yabancı turist sayısı verisinde ılımlı artışlar görüleceğini işaret etmekte fakat kısa vadede nisan ayı ile birlikte vaka sayılarındaki artışla kısmi kapanma uygulanması sonucu yabancı turist sayısında azalma görmemiz olası gözükmekte. Ayrıca TSİ 17'de Hazine ve Maliye Bakanlığı 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu'nu yayınlayacak.
 
Merkez Bankası, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %9,4 seviyesinden %12,2 (%10-%14,4 tahmin aralığı) seviyesine çekti. (Güncel TCMB Beklenti anketinde anket katılımcıları yıl sonu için %13 seviyelerinde bir enflasyon beklemekte.)
 
Enflasyon tahminini yukarı çeken unsurlar: Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları; parasal genişlemenin birikimli etkileri, mart ayında başlayan kısmi açılma süreci ve öngörülenden daha güçlü ihracat performansının etkisiyle çıktı açığı tahmini; döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası fiyatların son dönem eğilimleri ile gıda enflasyonu; haberleşme hizmetleri özel iletişim vergisi artışı ve ocak ayında yapılan tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının yansımalarıyla yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları; enflasyon ana eğilimindeki artış ve başlangıç koşullarındaki güncelleme. 2021 gıda enflasyonu tahmini %11,5'ten %13'e, ham petrol fiyatı tahmini de 54,4 USD'den 64,4 USD'ye yükseltildi.
 
TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini ise %7'den %7,5 seviyesine çekti (Orta noktası %7,5 olmak üzere %5-%10 tahmin aralığı).
 
Tahminlerin; yurt içindeki tam kapanmanın enflasyon ve büyüme üzerindeki etkilerini de içerdiği vurgulanırken, küresel büyüme ve dış talep görünümünde salgın kaynaklı olumsuz bir şokun yaşanmayacağı ve küresel risk iştahında ilave bozulma olmayacağı bir görünüm çerçevesinde üretildiği paylaşıldı.
 
İktisadi faaliyette yılın ilk çeyreğinde görülen güçlü seyrin ardından, parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin belirginleşmesiyle takip eden dönemde ılımlı bir eğilim öngörülmekte. Bu beklentiyle uyumlu olarak mart ayında yapılan ilave sıkılaşmanın kredi ve iç talepteki sınırlayıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği ve enflasyon üzerindeki talep yönlü baskıların hafifleyeceği öngörülmekte.
 
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, küresel finansal piyasalarda veri duyarlılığının ve buna bağlı oynaklıkların devam edeceğini, dolayısıyla para politikasında ihtiyatlı duruşun öneminin arttığı bir döneme girdiğimizi değerlendirirken, enflasyonun nisan ayında tepe noktaya ulaşmasını ve yılın ikinci yarısından sonra enflasyonda düşüş öngördüklerini, gerçekleşen ve beklenen enflasyon üzerinde bir reel getirinin korunacağını belirtti. PPK karar metninden "Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabilir" ifadesinin çıkarılmasına ilişkin olarak da sıkı duruşta herhangi bir değişiklik olmadığını vurguladı. Rezerv güçlendirmeye devam edeceklerini ve rezerv biriktirme kapsamında reeskont kredilerinin bu yıl 21 milyar USD civarında katkı yapacağını ifade etti. Gerekmesi halinde bireysel kredilere dönük seçici makro ihtiyati tedbirler alabileceklerini de vurguladı.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Alarko GYO'nun 1Ç2021'deki net dönem karı 105,1mn TL gerçekleşerek yıllık %57,8 oranında artış kaydetmiştir. Şirket'in satış gelirleri yıllık %22,1 oranında artarak 2021 yılının ilk çeyreğinde 7,5mn TL olurken, brüt kar %25,8 oranında artmış ve 7,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yüksek döviz pozisyonu bulunan Şirket'in bu çeyrekteki net kambiyo karı 101mn TL gerçekleşerek karı destekleyen esas kalem olmuştur. Bir önceki yılın ilk çeyreğindeki net kambiyo karı 59,9mn TL idi. Şirket'in 1Ç2021 itibarıyla 860,8mn TL (103,4mn USD) net döviz fazlası bulunmaktadır.

Garanti Bankası (GARAN, Pozitif): Garanti BBVA'nın 2021 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre düşük bazında da etkisiyle %128 oranında artarak 2.529mn TL'ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.876mn hem de piyasa beklentisi olan 1.861mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, ticari zarar beklentimize karşın ticari kar yazılması ve beklentimizden yüksek iştirak gelirleri elde edilmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…

Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı bizim beklentimiz 2.199mn TL ile piyasa beklentisi olan 2.240mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiş ve 2.618mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 300mn TL kar elde etmişti. Tahminimizdeki sapmada brüt karlılığın beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %64 oranında büyüme göstererek 10.464mn TL'ye yükselirken, brüt kar 3.654mn TL olmuştur. 1Ç2020'de brüt kar 877,7mn TL idi. Brüt kar marjı ise geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre 21 puan artmış ve %35 olmuştur. Operasyonel giderler ise %20,8 oranında artarak 210,7mn TL'ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden 25,7mn TL gelir kaydedilirken faaliyet karı 3.469mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2020'de şirketin faaliyet karı 764mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden giderler 5,3mn TL olurken, finansman tarafında kur farkı geliri kaynaklı 581,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 1.329mn TL vergi gideri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 2.618mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki net dönem karı bizim beklentimiz olan 546mn TL'nin oldukça üzerinde gerçekleşmiş ve 1.056mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 211mn TL kar elde etmişti. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin ve brüt karın tahminimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %50,5 oranında büyüme göstererek 5.563mn TL'ye yükselirken, satış maliyetlerindeki %17,4'lük görece düşük artışın etkisiyle brüt kar ise %217,8 oranında artarak 1.941mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre 18 puan artmış ve %35 seviyesine ulaşmıştır. Operasyonel giderler ise %5 oranında artmış ve 73,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 29,5mn TL gider kaydedilirken, faaliyet karı 1.838mn TL'ye ulaşmıştır. Şirket'in 1Ç2020'deki faaliyet karı 546mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden giderler 1,4mn TL olurken finansman tarafında kur farkı gideri kaynaklı 138mn TL gider kaydedilmiştir. 638mn TL'lik vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 1.056mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
Koza Altın (KOZAL, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %68 oranında artarak 662mn TL olmuştur. Bizim tahminimiz 503mn TL piyasanın tahmini ise 557mn TL kar edeceği yönündeydi. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin tahminimizin hafif üzerinde, satış maliyetlerinin tahminlerimizin altında gelmesi etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı döneminde %22 oranında büyüme göstererek 848,8mn TL'ye yükselirken, brüt kar %15,5 oranında yükselmiş ve 514,9mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre 3,5 puan azalmış ve %60,7'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %88,6 oranında artarak 138,7mn TL'ye yükselirken, diğer faaliyetlerden 28,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece, faaliyet karı aynı dönemde %10,1 oranında artarak 404,7mn TL'ye ulaşmıştır. Yatırım faaliyetlerinden gelirler kur farkı geliri kaynaklı %148,4 oranında artmış ve 423,2mn TL olmuştur. 166mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. Çeyrek net dönem karı 662mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Koza Anadolu (KOZAA, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı 342,7mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 153,9mn TL kar açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,5 oranında büyüme göstererek 877,3mn TL'ye yükselirken, brüt kar %17,2 oranında yükselmiş ve 517,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %68 oranında artmış ve 147,4mn TL olmuştur. Böylece faaliyet karı aynı dönemde %7,6 oranında artarak 371,1mn TL'ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler, faiz ve kur farkı geliri kaynaklı %191,5 oranında artarak 503,9mn TL'ye yükselmiş ve karın yüksek gerçekleşmesinde önemli etken olmuştur. 165,3mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. Çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 342,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İpek Doğal Enerji (IPEKE, Pozitif): Şirket'in 1Ç2021'deki ana ortaklık net dönem karı 180,4mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 80,5mn TL kar açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,7 oranında büyüme göstererek 879,4mn TL'ye yükselirken, brüt kar %17,5 oranında yükselmiş ve 517,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %70,9 oranında artarak 143,4mn TL'ye yükselmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %7,9 oranında artmış ve 371,6mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler, faiz ve kur farkı geliri kaynaklı %190 oranında artmış ve 504,7mn TL'ye yükselerek karlılığı olumlu etkilemiştir. 165,3mn TL vergi gideri sonrası şirketin 1. Çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 180,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Tekfen'in 2021 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 412,2mn TL ile hem ortalama piyasa beklentisi olan 327mn TL'nin, hem de bizim beklentimiz olan 195mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada kimya sanayi grubu satış gelirleri ve karlılığının beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili etkili olmuştur. Tekfen'in satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, özellikle kimya grubu satış gelirlerindeki %40'lık artışın önemli katkısıyla, %25,4 oranında artarak 3.790,6mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise %13 oranında artış kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %166 oranında artarak 650,4mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı da %8,1'den %17,2'ye yükselmiştir. Şirket'in operasyonel giderler de aynı dönemde sadece %1,8 oranında artarken, diğer faaliyetlerden giderler ise 82,6mn TL'den 120,3mn TL'ye yükselmiştir. Böylece 306,6mn TL faaliyet karı kaydedilmiştir. 1Ç2020'de 32,3mn TL faaliyet gideri kaydedilmişti. Şirket'in FAVÖK'ü de 1Ç2020'deki 124mn TL'den 1Ç2021'de 516mn TL'ye yükselirken FAVÖK marjı da %4,1'den %13,6'ya ulaşmıştır. Tekfen, 1Ç2021'de 219,1mn TL de net finansman geliri kaydetmiş ve böylece 117mn TL'lik vergi gideri sonrası 412,2mn TL'lik ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur. Şirket 1Ç2020'de 47,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
  
Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Aksa Enerji güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanlarına ilişkin YEKA GES-3 ihalesinde, Bingöl-1 için katıldığı ihaleyi kazandığını duyurdu. Açıklamaya göre, 10 MW'lik söz konusu ihalede 21,7 Kuruş/kW saat bedel ile en iyi teklifi vererek yarışmayı kazandı.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): ihalesinin 2. oturumu 11.03.2021 tarihinde yapılmış olan İstanbul Beşiktaş Ortaköy Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Pasifik Grup Gayr. Yat. A.Ş. & Pasifik Gayr. Yat. İnş. A.Ş. İş Ortaklığı (Pasifik - Levent Adi Ortaklığı) ile 29.04.2021 tarihinde imzalanmıştır. İhale değerleri şu şekildedir; Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri (ASKSTG) : 2.650mn TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı (ASKŞPGO) : %45; Asgari Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri (ASKŞPTG): 1.192,5mn TL

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Şirket arasında imzalanan Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale Zonguldak Ontemmuz Kentsel Dönüşüm Projesi İnşaatı İşi' nin sözleşmesi, Yüklenici HB Grup İnş. Tic. Ltd. Şti. ile 28.04.2021 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli 71,6mn TL KDV'dir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Silchester International Investors LLP Turkcell'deki payları ile ilgili olarak 15,2349 TL fiyattan 2,7mn TL toplam nominal tutarlı alım işlemi gerçekleştirdi. Bu işlemle birlikte Turkcell sermayesindeki payı %4,92'den %5,04'e yükseldi.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: SPK, ilk üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin nihai bildirim sürelerine 30 gün eklenmek suretiyle yapılmasına karar verdi. Buna göre 3 aylık ara dönem finansal rapor hazırlamakla ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirmekle yükümlü olan,

a) Portföy yönetim şirketleri ve yatırım kuruluşlarının henüz kamuya açıklanmamış 01.01.2021-31.03.2021 üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim sürelerine 30 gün eklenmek suretiyle yapılmasına,
b) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem gören işletmelerin henüz kamuya açıklanmamış 01.01.2021-31.03.2021 üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim sürelerine 30 gün eklenmek suretiyle yapılmasına,
c) (a) ve (b) bentlerinde yer alan özel hesap dönemine sahip işletmelerin, nihai bildirim süresi 2021 yılının Nisan veya Mayıs ayı olan ve henüz kamuya açıklanmamış finansal raporlarının bildiriminin, ilgili mevzuatla belirlenen sürelere 30 gün eklenmek suretiyle yapılabilmesine karar verilmiştir.

Daha önce BIST'te işlem gören şirketlerin 2021 yılı ilk çeyrek döneme ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 30 Nisan 2021, konsolide finansal sonuçlarını son gönderme tarihi ise 10 Mayıs 2021 olarak belirlenmişti. Bankaların konsolide ve konsolide olmayan bilançoları için son tarih 20 Mayıs 2021 idi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier (ALCAR, Pozitif): Şirket 1Ç2021'de 22,4mn TL net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın ilk çeyreğindeki net dönem karı 5mn TL idi. Şirket'in brüt karı 1Ç2021'de 56,1mn TL gerçekleşerek yıllık %74,5 oranında artarken, brüt kar marjı aynı dönemde 0,8 puan artarak %25,3'e yükselmiştir.

Batısöke (BSOKE): Fabrikanın Döner Fırın-2 hattında yapılacak planlı revizyon çalışmaları nedeniyle, Döner Fırın-2 10.05.2021 tarihine kadar durdurulmuştur. Ayrıca, Fabrikanın Döner Fırın-1 hattında yapılacak planlı revizyon çalışmaları nedeniyle de, Döner Fırın-1 20.05.2021 tarihine kadar durdurulmuştur. Yeterli miktarda klinker stoku bulunması dolayısıyla, çimento üretim ve satışları bu duruşlardan etkilenmeyecektir.

Jantsa (JANTS, Pozitif): Jantsa'nın 2021 yılı 1. çeyrek net dönem karı 46,7mn TL ile 1Ç2020'nin %88 üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,7 oranında artmış ve 221,6mn TL'ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %49,5 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %59,3 artışla 51,2mn TL olurken, brüt kar marjı 1,1 puan artışla %23,1 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise 1Ç2020'ye göre %43,8 artmış ve 19,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler 6,4mn TL'den 11,8mn TL'ye yükselmiştir. Böylece 1Ç2021'deki faaliyet karı %74,4 artışla 43,1mn TL'ye ulaşmıştır. Faaliyet kar marjı da 2,5 puan artışla %19,5 olmuştur. 2,3mn TL'lik net finansman gelirleri ve 0,6mn TL'lik vergi gideri sonrasında 1. çeyrek net dönem karı 46,7mn TL'yi göstermiştir. Net kar marjı 4,1 puanlık artışla %21,1 olarak hesaplanmaktadır.

Teknosa (TKNSA, Sınırlı Pozitif): Şirket 1Ç2021'de 2,4mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde net dönem zararı 30,9mn TL idi. Satış gelirleri ilk çeyrekte %39,4 oranında artan Şirket'in brüt karı da %44,8 oranında artarak 251,4mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan aynı dönemde operasyonel giderler %7,5 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 37,9mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 59,2mn TL olmuştur. 1Ç2020'de şirket sadece 11,8mn TL faaliyet karı kaydetmişti. Finansman tarafında 59mn TL finansman gideri kaydedilmiş ve 1,2mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 2,4mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): Şirket'in 1Ç2021'deki net dönem karı 29,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk çeyreğindeki net dönem karı 2,9mn TL idi. Şirket bu çeyrekte 0,6mn TL brüt kar (1Ç2020: 7,9mn TL) elde ederken, 32mn TL net finansman geliri kaydedilmesi (1Ç2020Ç: 1,8mn TL net gider) karın destekleyen esas kalem olmuştur. Şirket'in faaliyet giderleri ise önemli bir değişim göstermeyerek 1Ç2021'de 3,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 53 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, ayrıca BİST'te kotasyon yöntemiyle (%20,50'den, 1 gün vadeli) 0,7 milyar TL kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 321 milyar TL oldu


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.