Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

ABD - Çin ticaret görüşmelerinin yeniden gündemin ön sıralarına geldiği günde risk iştahı pozitif seyrediyor. Görüşmelerde özellikle teknoloji transferi gibi önemli konularda ilerleme kaydedileceğine yönelik umutlar riskli varlıkları destekliyor. Asya, Çin öncülüğünde alıcılı seyrederken, ABD vadeliler de artıda. Bu hafta baskı altında kalan Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de sakinleşmiş gözüküyor. TL ise bu sabah geçtiğimi günlere göre daha dar bir aralıkta hareket ediyor. Dün, pazar günkü yerel seçimlerin ardından kapsamlı bir yol haritası açıklanacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Londra swap piyasasındaki TL sıkışıklığına da değindi. Albayrak, Londra özelinde swap piyasasının Türkiye'deki bankacılık sektörü tarafından kullanılmaya devam edileceğine söylerken, sürecin normalleştiğini belirtti. Dün Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik faizi de normal seviyelerine yaklaşmış; bu taraftaki sakinleşmeye birlikte BIST100 endeksi de günü artıda kapatmıştı. Risk algısının olumluya dönmesiyle birlikte endeksin haftanın son işlem gününe alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

2019 yılının birinci çeyreğinde ABD-Çin ticaret görüşmeleri, Brexit belirsizliği, ABD'de ters verim eğrisi görüntüsü ve küresel büyümedeki yavaşlama endişeleri belirleyici oldu. Özellikle ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair artan iyimserlik ve Fed'in güvercin tutumuyla, küresel risk iştahının göstergelerinden biri olan S&P 500 endeksi, 2009 yılından bu yana en iyi çeyreğini geride bırakmaya hazırlanıyor.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin dün başlayan yeni turuna ilişkin olarak piyasalarda, tarafların uzlaşma sağlayacağına yönelik beklentilerin arttığını gözlemliyoruz. Bu da artan iyimserlikle küresel risk iştahını bugün destekliyor. Ancak küresel büyümeye ilişkin endişelerin sürmesiyle birlikte küresel hisse senedi piyasalarında kazanımlar nispeten daha sınırlı oluyor.

Avrupa tarafında ise Brexit'e ilişkin belirsizlikler artıyor. Önceki ggün İngiliz Parlamentosu'nda Brexit sürecinin geleceğine ilişkin oylanan 8 farklı seçenekten hiçbirinin çoğunluk desteği alamamış, ancak, yapılan oylamalarda, geçtiğimiz günlerde AB tarafının onayından geçen şartlı ayrılık sürecini öngören teklif ise kabul edilmişti. Buna göre, Brexit'in 22 Mayıs veya 12 Nisan tarihlerine ötelenmesini kapsayan önergenin, bugün Parlamento'da yapılacak oylamada milletvekilleri tarafından kabul edilmesiyle, Başbakan Theresa May'in Brexit taslağı, Parlamento üyelerine yeniden sunulacak. Söz konusu taslak kabul edildiği taktirde, Brexit'den çıkış tarihi, 22 Mayıs olacak; taslak kabul edilmezse Brexit'ten çıkış tarihi, 12 Nisan tarihine ertelenecek.

Trump bir yandan da OPEC'e çağrılarını yineliyor. OPEC'in daha fazla petrol akışı sağlaması gerektiğini söyleyerek sözlü müdahalelerini devam ettiriyor.

Bugün ABD verileri odaklı bir gündeyiz.

TSİ 16.45'de ABD'de mart ayına ilişkin Chicago PMI verisi yayınlanacak. Chicago PMI, ocak ayında 56,7 seviyesinde gellirken, şubatta artışa geçerek 64,7 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu seviye, Aralık 2017'den bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçmişti. Chicago PMI'ın, mart ayında hafif gerilemeyle 61 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Bunun yanında, ABD'de mart ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi'nin, 97,8 seviyesinde gerçekleşerek, şubat ayına göre yatay seyretmesi beklenmekte.

ABD'de TSİ 15.30'da şubat ayına ilişkin kişisel gelirler ve harcamalar verisi açıklanacak. Ayrıca aynı saatlerde ABD'de ocak ayına ilişkin yıllık bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatörü verisi açıklanacak. Yıllık bazda PCE deflatörü, geçen yılın aralık ayında %1,7 seviyesinde gerçekleşmişti. PCE deflatör, son 1 yıllık dönemde en yüksek seviyeyi %2,4 oranıyla geçen yılın temmuz ayında görmüştü.

Bunun yanında, bugün birçok Fed yetkililerinin konuşmaları bulunmakta. New York Fed Başkanı John Williams, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ve Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles'in kkonuşmaları dikkatle takip edilecek.

Bugün TSİ 12.30'da İngiltere dördüncü çeyrek büyüme ile TSİ 10'da Almanya perakende satışlar açıklanacak.

Yurtiçi tarafta ise bugün TSİ 10'da şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Geçici verilere göre dış ticaret açığı şubatta genel ticaret sistemine (özel ticaret sistemine ek olarak serbest bölgeleri içeriyor) göre %69,58 azalarak 1,85 milyar dolara, özel ticaret sistemine göre %62,17 azalarak 2,19 milyar dolara gerilemişti.

Ayrıca TSİ 10'da şubat ayına ilişkin Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı verisi açıklanacak. Ocakta gelen turist sayısı yıllık bazda %5,3 artış göstererek 1,53 milyon kişiye yükselmişti. Böylece, söz konusu ocak ayı ziyaretçi sayısı, 1993'den bu yana görülen en iyi ocak ayı verisi olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yılın aralık ayında ise gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda %14,5 artış göstermişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Ak Enerji (AKENR, Nötr): Şirket'in mevcut borçlarının refinansmanını sağlamak üzere, Şirket ile Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK, Öneri "AL", Nötr) arasında 30.09.2015 tarihinde imzalanmış olan Kredi Sözleşmesi'nin Akenerji ve Egemer birleşmesi dolayısıyla tadil edilmesine ve toplam kredi vadesi değişmeden, 2019 yılı için, kredi geri ödeme koşullarının kısa vadeli olarak yeniden düzenlenmesine ilişkin Yapı ve Kredi Bankası ile yürütülen müzakereler olumlu olarak sonuçlandırılmıştır. Bahse konu kredinin uzun vadeli yapılandırılması amacıyla Yapı ve Kredi Bankası ile görüşmeler devam etmektedir.

Emlak Konut (EKGYO, Öneri "EKLE", Nötr): Tahvil, bono veya benzeri türden borçlanma araçlarının halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracına ilişkin olarak alınan Yönetim Kurulu Kararı çerçevesinde, azami 2 milyar TL nominal değerli ihraç tavanı limit alımı için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapılmıştır.

18 Mart 2019 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Şekerbank (SKBNK, Nötr): Banka toplamda azami 250mn TL'ye kadarr kısmen veya tamamen TL veya yabancı para cinsinden ilâve ana sermayeye dâhil edilebilir borçlanma aracı ihracı veya ihraçları yapılmasına ve bu kapsamda ilgili merciler nezdindeki işlemlerin yerine getirilmesi konularında Genel Müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verildiğini duyurmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, şubat ayında protesto edilen toplam senet sayısı önceki yılın aynı ayına göre %5 artışla 82 bin adet oldu. Bu senetlerin toplam tutarı da %59 artışla 1,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Protestolu senet sayısı ve tutarı bir önceki aya göre ise azaldı. Ocakta protesto edilen toplam 98 bin senedin parasal tutarı 2,2 milyar TL seviyesindeydi.

Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), taksit yasağına tabi tutulan kuyumla ilgili harcamalarda, basılı ve külçe halinde olmayanlar için taksitlendirme süresinin dört aya çıkarılmasına ilişkin düzenlemesi yürürlüğe girdi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HAABERLERİ

Federal-Mogul İzmit Piston ve Pim Üretim Tesisleri (FMIZP): Şirket Yönetim Kurulu, geri ödemesi 31 Aralık 2019 tarihinden önce yapılmak kaydıyla ana ortağı Federal Mogul Powertrain Otomotiv A.Ş.'ye piyasa emsal faiz oranı ile 5mn Euro'ya kadar borç kullandırılmasına ve söz konusu işlemi herhangi ikisinin müşterek imzaları ile icra etmeleri için Yönetim Kurulu üyesi Sayın Frederic Robert Colley, Muhasebe Müdürü Atıl Bora Atak'a ve Finansal Raporlama Müdürü Pelin Ekimeri'ye yetki verilmesine karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI
 
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti kademeli bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Haftalık repo ihalesinin açılmamasıyla birlikte koridorun üst bandından piyasayı fonlamaya devam eden Merkez Bankası, piyasanın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini %24,69 seviyesinden %25,01 seviyesine taşıdı. Merkez Bankası dün piyasayı toplamda 85,1 milyar TL fonladı. Bu fonlamanın 28 milyar TL'si stok haftalık repodan, 57,1 milyar TL'si ise koridorun üst bandı olaan %25,5 seviyesinden gerçekleşti
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizinin, dün güne %2,36 seviyesinden başlarken, küresel risk iştahının görece canlanmasının etkisiyle %2,34-%2,40 bandında hareketin ardından, %2,40 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte. Özellikle, ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin başlayan yeni turuna ilişkin olarak piyasalarda, tarafların uzlaşma sağlayacağına yönelik oluşan iyimserlikle ABD tahvil faizlerinde artış gözlendi.

Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, yurtiçinde kurlardaki dalgalanmanın da etkisiyle artışlar gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi dün 77 baz puanlık artışla %21,21 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 45 baz puanlık artışla %18,66 seviyesine yükseldi. 10 yıllık kağıtta haftalık bazda yükseliş 270 baz puan civarında oldu.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yattırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.