ABD hisse piyasasında oynaklık devam ediyor. Hisse oynaklık endeksi VIX eşik 30 seviyesinin üzerinde. Katalizör eksikliğinde, GameStop hisselerinde başlayan hareket ile kısa pozisyonlamalara yönelik endişeler borsa endekslerinde stres yaratıyor. Dün artıda kapatmayı başaran ABD borsaları bu sabah vadelilerde %1,5'e yakın kayıp yaşıyorlar. Olumlu açılışların görüldüğü Asya borsalarında da satışların baskın olmaya başlandığı gözlenmekte. Diğer taraftan, Dolar da küresel çapta güçlense de ABD on yıllık tahvil faizinin %1'in üzerinde kalması hisse piyasalarındaki satış dalgasının genele yayılmadığının bir göstergesi olabilir. Aşı tedarikinde gecikmelere rağmen petrol de anlamlı bir satış baskısı gözlenmiyor. Aynı şekilde Japon Yeni'nde de bir güçlenme yaşanmıyor. Bu çerçevede, yurtdışı borsa endekslerindeki satışların BIST100'e potansiyel negatif yansıması %1 ,0 - %1,5 ile sınırlı kalabilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt dışında bugün ABD tarafında, TSİ 16.30'da aralık ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar verileri açıklanacak. Ayrıca TSİ 17.45'te ocak ayına ilişkin Chicago PMI'ın 58,7'den 58,5 seviyesine hafif gerilemesi, ancak 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor. Diğer yandan, TSİ 18'de ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi izlenecek. TSİ 18'de aralık ayına ilişkin bekleyen konut satışlarının aylık bazda daralma hızının -%2,6'dan -%0,1 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
Avrupa tarafında, TSİ 10'da Almanya'da geçen yılın son çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi açıklanacak. Almanya ekonomisi yıllık bazda geçen yılın birinci çeyreğinde -%2,2 oranında, ikinci çeyreğinde -%11,3 oranında ve üçüncü çeyreğinde ise -%4 oranlarında daralma sergilemişti. Almanya ekonomisinin, geçen yılın son çeyreğinde kısıtlayıcı tedbirlerle yıllık bazda -%4 oranında daralma sergilemesi bekleniyor.
Yurt içinde 2020 yılını nasıl bir dış ticaret dengesiyle sonlandırdığımızı bugün saat 10'da açıklanacak TÜİK verisiyle kesinleştireceğiz. TÜİK dış ticaret verileri öncesi Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verileri takip ediyoruz. Geçici dış ticaret verilerine göre aralık ayında rekor seviyede 17,8 milyar USD ihracat gerçekleştirerek 2020 yılını 169,5 milyar USD ihracatla sonlandırdık, bu rakam 165,9 milyar USD olan YEP tahmininin de üzerinde gerçekleşti. Küresel ticaretin 2020 yılında yıllık %11,7 oranında düşmesi beklenirken, Türkiye'nin ihracatının %6,3 düşüşle dünya ihracatına göre daha iyi performans sergilediği görülmüştü. Geçici verilere göre 2020 yılında ihracat yıllık %6,3 azalırken, ithalat %4,3 artış kaydetti. Dış ticaret açığı da bu doğrultuda %69 artış kaydederek 49,9 milyar USD gerçekleşti. Aralık ayında dış ticaret açığının altın ithalatının görece hız kesmesi ve ihracatın güçlenmesiyle sınırlı azaldığı görülüyor. Ocak ayı günlük ihracat verilerine baktığımızda ise küresel ölçekte artan kısıtlamaların da etkisiyle ihracatın önceki aya göre gerileyeceğini tahmin etmekteyiz, ancak 2020 yılının ortalamasının üzerinde güçlü bir ihracat rakamı gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Enflasyon Raporu'nda da ocak ayında başta İngiltere kaynaklı olmak üzere Avrupa'ya yapılan ihracatın kısmi azaldığı belirtilirken, Avrupa dışına yapılan ihracatın bu kaybı kısmi telafi ettiği vurgulanmakta. Salgin tedbirleri hızlanarak yıla başlasak da tedbirlerin daha çok hizmet sektörü odaklı olması ve imalat sanayinin faaliyetine devam etmesi ihracatın görünümü açısından da olumlu görünümün sürmesine olanak veriyor.
Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verilerine göre,
• Son çeyrekte ihracatımız bir önceki çeyreğe göre %18,4, 2019 yılının son çeyreğine göre ise %6,7 artış kaydetti. Aralık ayındaki rekor ihracatın yanı sıra dördüncü çeyrek toplamında da rekor bir ihracat gerçekleştirdik. İhracattaki bu görünüm bu yıl için de olumlu bir mesaj vermekte.
• 2020 yılında ihracatta ilk 3 ülke Almanya, İngiltere ve ABD oldu. Motorlu kara taşıtları, kazanlar makineler ve elektrikli makine ve cihazlar en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz fasıllar oldu. En çok ithalat ise Çin, Almanya ve Rusya'dan gerçekleştirildi. Mineral yakıtlar, kıymetli taşlar ve kazan ve makinalar, ithalatı en çok gerçekleştirilen fasıllar oldu.
Ayrıca TSİ 11'de aralık ayına ilişkin yabancı turist sayısı verisi takip edilecek. Gelen yabancı sayısı mevsimselliğin de etkisiyle kasımda aylık %52,1 düşerken, yıllık %61,9 gerilemişti. Kasım ayında gelen yabancı sayısı, temmuz ayından bu yana ilk kez 1 milyon ziyaretçinin altında kalmıştı. Aralık ayında birçok yabancı ülkenin seyahat kısıtlaması uygulaması ve İngiltere'de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan mutasyon özellikli koronavirüs türü nedeniyle Türkiye'nin İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika ile olan uçuşlarının durdurulmasının etkisiyle turist sayısının baskı altında kalmasının devam etmesi beklenebilir. Bunun yanında, TSİ 17'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.
Merkez Bankası, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %9,4 (%7,3-%11,5 tahmin aralığı) seviyesinde sabit tuttu. Gıda enflasyonu yanında, asgari ücret artışına bağlı olarak reel birim iş gücü maliyetlerindeki yukarı yönlü güncelleme enflasyon tahminini yukarı çeken unsurlar olsa da Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları, tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının etkili olmasıyla yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları ve sıkı parasal duruşun devamıyla enflasyon beklentilerindeki iyileşme öngörüsü yıl sonu tahmininin sabit kalmasını sağladı. Bununla birlikte fiyat artışı eğiliminin tarihsel ortalamalara göre yüksek olduğu ve çıktı açığı göstergelerinin enflasyonist seviyelere eriştiği ve enflasyon tahmininde yukarı yönlü risklerin bulunduğu da vurgulandı. Tahminlerde küresel büyüme ve dış talep görünümünde salgın kaynaklı olumsuz bir şokun yaşanmayacağı, küresel risk iştahında yaşanan olumlu gelişmeler ile birlikte Türkiye'ye özgü risk algılarında iyileşmenin devam edeceği bir görünümünün esas alındığı belirtildi.
TCMB'nin 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ise %7 seviyesinde. (Orta noktası %7 olmak üzere %4,6-%9,4 tahmin aralığı) Neticede para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşun, %5 hedefine ulaşılacak 2023 yılına kadar, uzun bir süre, kararlılıkla sürdürüleceği değerlendirilmekte.
Para politikasındaki sıkı duruşun zamanlamasına yönelik soruların ağırlık kazandığı bir enflasyon raporunu geride bıraktık. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın enflasyonu düşürmek konusundaki kararlı açıklamaları pozitif algılanırken, detaylı bir sunum ve rapor paylaşıldı.
• Ağbal, %5 seviyesinde olan enflasyon hedefinden oldukça uzakta olduklarını ve parasal sıkılığın uzun bir süre kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi ve gerekirse ek sıkılaştırma da yapılabileceğini yineledi. Faiz indirimi gündeminin şu anda bulunmadığını belirtti.
• Uluslararası gıda fiyatlarındaki riskleri de değerlendirerek gıda enflasyonu tahminlerini yukarı çektiklerini ve önümüzdeki süreçte gıda fiyatlarıyla ilgili erken uyarı sistemi konusundaki çalışmalara TCMB olarak daha fazla katkı vermeyi planladıklarını vurguladı.
• Geçtiğimiz günlerde bu seneki bütçe açığı/GSYH oranı hedefinin %4,3'ten %3,5'e çekildiğini görmüştük, bütçe açığı hedefinin de para politikasını destekleyeceği ifade edildi.
• Para politikası duruşunun fiyat istikrarı temelinde şu anda doğru noktada olduğunun ve sıkı para politikasının üretimde zafiyete neden olmayacağının altı çizildi. Aslında burada değinilmek istenen nokta geçen yılın son iki ayından bu yana para politikasında gözlenen ek sıkılaşmanın ülke risk primini, döviz kuru oynaklığını ve enflasyon beklentilerini olumlu etkileyerek uzun vadeli faizlerdeki gerilemeyi beraberinde getirmesi ve bunun da iktisadi faaliyeti destekleyebileceğinin vurgulanmasıdır.
TCMB, dış talep büyüme varsayımını 2020 yılı için yukarı yönlü güncellerken, bu güncellemenin baz etkisi de değerlendirilince 2021 yılı için öngörülen toparlanma eğiliminde özellikle yılın ikinci yarısı için sınırlı bir miktar iyileşme değerlendirilmiş.
Petrol fiyatları ve ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarına ilişkin varsayımlar yukarı yönlü güncellenmiş. İthalat fiyatlarında petrolün yanı sıra endüstriyel metal ve tarımsal ürünler gibi emtia fiyatlarındaki artış da belirleyici.
İşlenmemiş gıda fiyatları, döviz kuru gelişmeleri ve uluslararası fiyatların son dönem eğilimleri dikkate alınarak gıda enflasyonu varsayımı yukarı yönlü güncellenmiş. Burada uluslararası fiyatların seyri ve yıl içerisinde turizm görünümündeki olası iyileşmeye bağlı talep etkileri yukarı yönlü riskler.
Dün TCMB aralık ayına ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosunu açıkladı. Aralık ayında TCMB'nin swap hacmi geçtiğimiz ayla kıyaslandığında 1,5 milyar USD azaldı. Açıklanan verilere göre TCMB'nin 56,4 milyar USD civarında yabancı para swapı ve 5,6 milyar USD altın swapı olmak üzere toplam 61,9 milyarlık swap hacmi bulunmaktadır. Bunun 16 milyar USD'si Katar ve Çin Merkez Bankaları ile yaptığı swap anlaşmalarından kaynaklanmaktadır. Aralık sonu itibarıyla TCMB'nin kendi bünyesindeki ihale ve kotasyon şeklinde yaptığı swapların yaklaşık 38,2 milyar USD, geriye kalan 7,8 milyar USD'nin de BİST bünyesinde yapılan swap işlemlerinden kaynaklandığını düşünmekteyiz. TCMB daha önce aldığı kararla şeffaflığın artırılması amacıyla 2021 yılı başı itibarıyla bankalarla yaptığı swap stok miktarını günlük olarak yayınlamaya başlamıştı, 2 gün önce de uluslararası döviz rezervi ve likidite tablosunun haftalık yayınlanmaya başlanacağını belirtti.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Nötr): Şirket'in 4Ç2020'deki net dönem karı (konsolide) 136,3mn TL gerçekleşerek yıllık %10,6 oranında artış göstermiştir. Piyasanın dördüncü çeyrek ortalama kar beklentisi 119mn TL idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi yıllık %35,2 oranında düşüş göstererek 79,7mn TL'ye gerilese de net yatırım gelirleri %110 oranında artarak 83,5mn TL'ye yükselmiştir. Dördüncü çeyrek karı sonrasında ise Şirket'in 2020 yılındaki net dönem karı 526,9mn TL olarak gerçekleşmiş ve yıllık olarak %46,1 oranında artış göstermiştir.
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Garanti BBVA'nın 2020 yılının son çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %41,4 oranında azalarak 1.111mn TL'ye gerilemiş ve bizim beklentimiz olan 1.090mn TL'ye yakın, piyasa beklentisi olan 1.250mn TL'nin ise altında gerçekleşmiştir. Bu çeyrekte 320mn TL serbest karşılık ayıran Banka, bu karşılığı ayırmasaydı 1.431mn TL kar elde edecekti. Ayrıntılar için tıklayınız…
Gübretaş (GUBRF, Nötr): Şirketin 28.01.2021 tarihli Yönetim Kurulu Kararı uyarınca, bağlı ortaklığı Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.'nin sermayesinin 550.000 TL'den 40.000.000 TL'ye yükseltilmesine karar verilmiştir. GUBRF hissesi dün %9,94 yükseliş kaydetmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Turizm: Merkezi Madrid'de bulunan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ), COVID-19 salgınından dolayı 2020'de dünyada uluslararası seyahat edenlerin sayısının bir yıl öncesine oranla yüzde 74 düştüğünü açıkladı. "Turizm tarihinin en kötü yılı" ifadesini kullanan BMDTÖ, salgından dolayı getirilen seyahat kısıtlamalarıyla turizm sektöründe, geçmişte örneği olmayan bir krizin yaşandığını vurguladı. BMDTÖ, salgın öncesindeki yakın tarihte turizmdeki en olumsuz verilerin dünyadaki turist sayısında yüzde 4'lük düşüşün olduğu 2009'daki küresel ekonomik kriz döneminde görüldüğünü ancak mevcut durumun kıyaslama yapılamayacak kadar kötü olduğunu vurguladı. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından 28.01.2021 tarihinde Şirkete 800bin adet SARS-COV-2 (2019-nCov) RT-q PCR Tespit Kiti sipariş edilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 247 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 57 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,02 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,99-%1,07 bandında hareketin ardından, %1,05 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün yılın ilk Enflasyon Raporu'nun sunumunda TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın, para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşun enflasyonda %5 hedefine ulaşılıncaya kadar uzun bir süre kararlılıkla sürdürüleceğini ve ayrıca gerekirse ilave sıkılaşma da yapılabileceğini vurgulamasının etkisiyle verim eğrisinin özellikle orta ve uzun vadeli kısmlarında faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.