Önemli teknoloji şirketlerinin bilançoları beklenirken dün ABD borsaları Nasdaq öncülüğünde günü pozitif bölgede kapattılar. Bu sabah ise ABD vadelileri yatay bir görüntü sergileseler de Asya'da birçok borsa endeksi artıda seyrediyor. Genel olarak ABD'de teşvik paketi üzerinde ilerleme sağlandığına yönelik haber akışı ve aşı çalışmalarında yeni evreye geçilmesi olumlu olarak takip edilen gelişmeler. Diğer yandan, bugün başlayacak FOMC toplantısının ardından yarın Fed'in güvercin duruşunu koruyacağı beklentileri piyasaları destekleyen diğer faktör. Bu gelişmeler de halihazırda zayıf bir görüntü sergileyen Dolar üzerinde baskı yaparken, Dolar endeksi (DXY) son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Dolar dışında çoğu varlık sınıfında da alımlar gözlendi. Bu sabah ise Dolar'da tepki yükselişleri gözleniyor. EURUSD, ABD on yıllık tahvili ve Ons Altın'da da kısmi kar realizasyonları gözleniyor. Şu aşamada yarınki Fed toplantısı öncesinde küresel piyasalar iyimser tarafta kalmak isteyebilir ve Dolar dışı varlıklara gelebilecek olası kar realizasyonları sınırlı kalabilir. Yurtiçinde ise kurda yaşanan hareketlilik ön plana çıkarken, Dolar'daki tepki ile birlikte Dolar / TL kısmi yükseliş eğiliminde. Bir süredir bant hareketi yapan kurda yaşanan bu hareketlilik endeks tarafında da etkisini hissettirebilir. Bu kapsamda endeksin 1.202 direncinin altında kalarak ilk etapta 1.188 ardından 1.182 seviyesine kadar geri çekilebileceğini düşünüyoruz.
MAKROEKONOMİ
Bugün yurt içi veri takvimi sakin olmakla birlikte TSİ 10'da TCMB tarafından haziran ayına ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosu yayınlanacak. Yurt dışında ise TSİ 17'de temmuz ayı Conference Board tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat sanayi endeksi izlenecek.
Dün açıklanan veriler;
Temmuz ayında anket göstergeleri son iki aydakine benzer şekilde tüketici güveni hariç artış eğilimini sürdürmekte. En belirgin iyileşme hizmet sektöründe olurken, reel kesim, inşaat ve perakende sektöründe de artış eğilimi sürmekte. Anketlerdeki bu görünüm hızlı bir şekilde normalleşme sürecine adım attığımızı teyit etmekte. Önceki 2 ayın aksine bu dönemde cari durumdaki iyileşmenin beklentilerdeki iyileşmeye göre daha fazla katkı yaptığını görmekteyiz. Temmuz ayında güven endekslerinin yanı sıra sanayi üretimine öncü olması açısından takip ettiğimiz elektrik tüketimi ve iç talebin gidişatına ışık tutan kredi kartı harcamalarının da salgın öncesi seviyelere yakınsadığını hatta geçtiğini görmekteyiz. Bütün bu gelişmeler ise TCMB'nin de son para politikası kurulu toplantısında vurguladığı üzere güçlü ekonomik toparlanmaya işaret etmekte.
Şekil 1. Güven endekslerinde salgın öncesi seviyeleri yakalama çabası devam etmekte.
-Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, temmuz ayında aylık 9,6 puan artarak iyimserlik seviyesi olan 100'e yaklaşarak 99,4 seviyesine çıktı. Endekse en büyük katkıyı toplam sipariş miktarındaki 38,7 puanlık artış yaptı.
-Arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı ise aylık 3,4 puan artarak %70,7 seviyesine çıktı, ancak geçen senenin ortalaması olan %75,7 seviyesinin altında bulunuyor. Firmaların yeniden üretime başlamasıyla hemen hemen bütün sektörlerin kapasite kullanım oranlarında artış görülmekte.
-Sektörel güven endekslerinden; inşaat sektörü güven endeksi güçlü artışını sürdürüyor.2017 Eylül ayından beri en yüksek seviyesinde. Veriye bakıldığında son 3 aylık dönemde inşaat faaliyetleri %16 ve alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi %25 artmakta. 3 ayda inşaat sektörü güven endeksindeki yükseliş kamu bankaları öncülüğünde yapılan faiz indirimleriyle 42,3 puanı buldu.
-Hizmet sektörü güven endeksi aylık %20,2 artı. Burada iç turizmin hareketlenmesi ve hizmet sektörünün yavaş yavaş faaliyetlerine dönmesiyle artış eğilimine devam edecektir. Dış turizme ilişkin de pozitif haberler gelmekte. Rusya'nın 1 Ağustos itibarıyla Türkiye'ye uçuşlara başlanacağını açıklaması da güven endeksine olumlu katkı yapacaktır.
-Perakende ticaret sektörü güven endeksi de aylık %9,6 artış gösterdi.
-Ekonomik güven endeksi, tüketici güveni, perakende ticaret, hizmet, inşaat ve reel kesim endeksinin belirlenmiş alt endekslerinin ağırlıklandırılarak (20 alt endeks) hesaplandığı, üretici ve tüketici tarafının ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ve değerlendirmelerini içeren bir endekstir. Bugün açıklanan verilerin ışığında ekonomik güven endeksi, temmuz ayında hesaplarımıza göre 73,5 seviyesinden 82,22 seviyesine doğru hızlanacak. Salgın öncesi endeks 91'li seviyelerdeydi.
TCMB Analitik Bilanço verisine göre 24 Temmuz haftasında dış varlıklar 91,5 milyar USD seviyesinden 95,1 milyar USD seviyesine gelerek 3,6 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 89,5 milyar USD seviyesinden 93,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise geçen hafta TCMB tarafından ZK oranlarında yapılan değişikliğin etkisiyle 54,2 milyar USD seviyesinden 60 milyar USD seviyesine yükseldi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 2,3 milyar USD azalarak 31 milyar USD seviyesinden28,8 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB'nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 1 milyar USD rezervleri azaltıcı yönde etkide bulundu. Bugün ihraç edilecek USD cinsi DİBS ve kira sertifikası da brüt ve net rezervlere katkı sağlayacaktır.
Dün ABD'de dayanıklı mallar siparişi verisi açıklandı. Haziran'da beklentilerin biraz üzerinde aylık %7,3 arttı. Momentumun sürüp sürmeyeceği vaka sayısı ve ekonominin kapanıp kapanmamasına bağlı olacak. Verideki artış çoğunlukla oto siparişlerindeki artıştan kaynaklandı. Uçak siparişleri de havayolu taşımacılığındaki sıkıntılar nedeniyle düşüşte. Savunma ve ulaşım hariç bırakıldığında çekirdek siparişlerde aylık artış %3,3 olmakta.
Dün Almanya'da ayrıca temmuz ayına ilişkin IFO endeksi açıklandı. Temmuzda veriye göre yatırım iklimi endeksi beklentilerin üstünde 86,3'ten 90,5'e yükselerek ekonomik toparlanmanın devam ettiğini göstermekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Çemtaş Çelik Makina (CEMTS, Nötr): Şirket'in 2020 yılının ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,5 oranında artarak 25,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %30 oranında azalarak 139,9mn TL'ye gerilerken, satışların maliyetlerindeki gerileme ise %29,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece Şirketin brüt karı geçen yılın aynı dönemine göre %32,1 oranında gerilemiş ve 23,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %14,6 oranında gerilerken, diğer faaliyetlerden 5,4mn TL gelir kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %27,3 oranında gerilemiş ve 17,7mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelir 2,9mn TL'den 9mn TL'ye yükselirken, vergi öncesi kar 26,2mn TL olmuştur. 980bin TL'lik vergi gideri sonrası Şirketin net dönem karı ikinci çeyrekte 25,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte, 2020 yılı ilk altı aylık döneminde net dönem karı 40,6mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 44mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Türk Traktör (TTRAK, Pozitif): Şirket'in 2Ç2020'deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre 62,8mn TL artarak 76,6mn TL'ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin bu çeyrekte 63mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 2Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,2 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %40 oranında artarak 178,1mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 4,2 puan yükselişle %18'i göstermiştir. Operasyonel giderleri %15,5 oranında artan şirket, 4,6mn TL diğer faaliyet geliri yazmış ve 105,4mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı 4 puan artışla %10,7 olmuştur. Türk Traktör'ün 2Ç2020 FAVÖK'ü 133mn TL ile 2Ç2019'un %44,6 üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer taraftan FAVÖK marjı 3,6 puan iyileşmeyle %13,6 olmuştur. Finansman giderleri %51,4 azalarak 23,2mn TL'ye gerilemiştir. Şirketin yılın 2. çeyreğindeki net kar marjı 6,3 puan artarak %7,7'e yükselmiştir. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte, 2020 yılı ilk altı aylık döneminde net dönem karı 160,6mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 21,4mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
Türk Traktör 2020 yılı Türkiye traktör pazarı beklentisini, Kovid-19 salgını sonrası pazarın beklenenden hızlı toparlanması nedeniyle, 28-33bin adetten 41-46bin adete revize etmiştir. İç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi ise 12,5-15,5bin adetten 19-21,5bin adete yükselmiştir. Ayrıca, 2020 yılı ihraç traktör satış beklentisi 10-12,5bin adetten 11-12,5bin aralığına çekilmiştir. Diğer taraftan sene sonu yatırım harcaması beklentisi 150-200mn TL aralığında sabit kalmıştır.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından, Moka Ödeme Kuruluşu A.Ş.'nin %100 oranında payının 3,8 milyon ABD Doları bedelle Banka tarafından satın alınmasına ilişkin Genel Müdürlüğe yetki verilmiştir.
Kardemir (KRDMD, Nötr): Şirketin 27 Temmuz 2020 Pazartesi günü saat 10:00'da Kardemir Eğitim ve Kültür Merkezi adresinde yapılan Olağan Genel Kurul toplantısı, asgari toplantı nisabının sağlanamaması nedeni ile ileri bir tarihe ertelenmiştir.
Karel Elektronik (KAREL, Nötr): Dün çeşitli sosyal medya sitelerinde Şirket tarafından Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. den ihale alındığına dair haber ve söylentileri ile ilgili Şirket açıklama yapmıştır. Buna göre Şirket, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş'nin Bölge Çözüm Ortaklığı işi için teklif vermiş olmakla birlikte Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'den Şirket tarafına henüz resmi bir yanıt gelmediğini bildirmiştir. Şirket hisseleri dün %4,44 oranında prim yapmıştı.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçları Derneği (TEHAD), bu yılın ilk yarısında satılan elektrikli ve hibrid otomobil satışlarını açıkladı. Buna göre, ilk altı ada yüzde 100 elektrikli otomobillerden 173 tane, hibrid modellerinden 4 bin 689 adet satıldı. Açıklanan verilere göre, 2020'nin ilk ilk altı ayına rakamlar, 2018 yılının tüm yıl satışlarını geçti. 2019 yılının aynı dönemine göre ise rakamlarda artış yaşandı. Kaynak: Dünya
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,54 seviyesinden %7,53 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 181,1 milyar TL ile 145,9 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,2 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,59 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,57-%0,62 bandında hareketin ardından, %0,62 seviyesinden günü yükselişle kapatttı.
Yurtiçi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puan civarında yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 6 baz puana varan sınırlı yükselişlerle görece yatay seyir görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.