Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün güne yatay hareketle başlayan BIST100 endeksi, gün içerisinde 9.886 - 10.064 seviyeleri arasında hareket ederken, günü 9.891 seviyesinden %1,4 oranında azalışla tamamladı. Endekste 80 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endeksi en fazla baskılayan hisseler olarak BIMAS, THYAO ve CCOLA öne çıkarken; YKBNK, GARAN ve EREGL ise puan bazlı düşüşü sınırlayan hisseler oldu. Öte yandan, Sınai endeksi (XUSIN) %1,4 oranında, Hizmetler endeksi (XUHIZ) %1,9 oranında düşüş kaydetti. OECD, Türkiye ekonomisinde bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,2 puan aşağı yönlü revize ederek %3,2 ve 2025 için ise 0,1 puan aşağı yönlü revizeyle %3,1 olarak belirledi. Küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,1 puan yukarı yönlü revize ederek %3,2'ye yükseltti. EBRD ise, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini %2,7 ve 2025 için de %3'te sabit tuttu. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,5 oranında yükseliyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, yurtiçinde geçen hafta gerçekleşen TCMB PPK toplantısına ilişkin özet yayımlanacak. Yurtdışında ABD'de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verisi, kişisel tüketim harcamaları (PCE), dayanıklı mal siparişleri öncü verisi, ağustos ayı bekleyen konut satışları verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Ek olarak, ABD Tahvil Piyasası Konferansında Fed Başkanı Powell'ın video mesajı yayımlanacak, sonrasında Fed üyesi Williams aynı konferansta konuşacak. Almanya'da ise gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan ekim ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi öne çıkıyor. Yurtiçinde seans kapanışından sonra DOHOL, BIMAS ve TKFEN'ın 2. çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

 
 
 

  
MAKROEKONOMİ

 
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladı. Raporda, küresel çapta dezenflasyon sürecinin devam etmesi, reel gelirlerin iyileşmesi ve birçok ekonomide para politikasının daha az kısıtlayıcı olmasının talebi destekleyeceği beklentisiyle küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,1 puan yukarı yönlü revize ederek %3,2'ye yükseltti, 2025 yılına ilişkin büyüme tahmini ise %3,2 seviyesinde korundu.
• Raporda, ABD, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve İngiltere dahil olmak üzere birçok G20 ülkesinde nispeten güçlü büyüme görülürken, aralarında Almanya'nın da bulunduğu birkaç ekonomide ise daha zayıf büyüme gözlendiği belirtildi.
• Özellikle hizmet sektöründe ekonomik aktivitenin güçlü kaldığı, reel ücretlerdeki artışın hanehalkı gelir ve harcamalarını desteklese de satın alma gücünün birçok ülkede henüz salgın öncesi seviyelere tam olarak dönmediği vurgulandı.
• Ayrıca küresel ticarette beklenenden hızlı toparlanma görülürken, nakliye maliyetlerinin yüksek kalmaya devam ettiği ve ihracat siparişlerinde ılımlı seyrin sürdüğü belirtildi.
• Raporda, enflasyonun 2025'te birçok G20 ülkesinde hedef seviyeye geri döneceği öngörülürken, küresel ekonomiye ilişkin önemli risklerin devam ettiği vurgulandı. Buna göre, devam eden jeopolitik ve ticari gerilimlerin yatırımlara giderek daha fazla zarar verebileceği ve ithalat fiyatlarını yükseltebileceği riski bulunurken, iş gücü piyasaları soğudukça ekonomik büyümenin beklenenden daha keskin şekilde yavaşlayabileceği ve dezenflasyon patikasından olası sapmaların finansal piyasalarda bozulmayı tetikleyebileceği belirtildi.
• Bunun yanında, enflasyon tarafında mal fiyatlarının gerilemesine karşın birçok ülkede hizmet sektöründe maliyet ve fiyat baskılarının etkisini sürdürdüğü belirtildi.
• Enflasyon daha ılımlı hale geldikçe ve iş gücü piyasasında baskılar hafifledikçe, para politikası indirimlerinin devam etmesi gerektiği, ancak indirimlerin zamanlama ve kapsamının verilere bağlı kalması gerektiği vurgulandı.
• Türkiye ekonomisinde bu yıla ilişkin büyüme tahmini 0,2 puan aşağı yönlü revize edilerek %3,2 seviyesine ve 2025 yılı için ise 0,1 puan aşağı yönlü revize edilerek %3,1 seviyesine çekildi. Türkiye dahil gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonun gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek seyredeceği belirtilerek, Türkiye'de enflasyonun bu yıl sonu ve 2025 yılı boyunca hafifleyeceği, ancak çift haneli rakamlarda kalmayı sürdüreceği ifade edildi.
ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, ağustos ayı yeni konut satışları, aylık bazda temmuzda %10,3 oranında artışın ardından ağustosta %4,7 oranında düşüş kaydetti, beklentiler ise %5,3 oranında düşüş sergilemesi yönündeydi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından eylül ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri Anketi yayımlandı. Buna göre, finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hanehalkının 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentilerini yansıtan söz konusu ankette, eylül ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için bir önceki aya göre 1,2 puan azalışla %28,71'den %27,49 seviyesine gerileyerek Mart 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, reel sektör için 2,7 puan azalışla %53,8'den %51,1 seviyesine gerileyerek Temmuz 2023'ten bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, hanehalkı için ise 1,6 puan azalarak %73,14'ten %71,56 seviyesine geriledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Bu kapsamda eylül ayında piyasa katılımcıları ile hanehalkının enflasyon beklentileri arasındaki makas aralığı 44,4 puandan 44,1 puana hafif geriledi.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi TSİ 15.30'da takip edilecek. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı bu yılın ilk çeyreğinde %1,4 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından ikinci çeyrekte büyüme hızı %2,8'den %3 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti, beklentiler ise %2,8 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin nihai verileri TSİ 15.30'da açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde %3,4 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından ikinci çeyrekte %2,6'dan %2,5 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmişti. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise bu yılın ilk çeyreğinde %3,7 seviyesinde kaydedilmesinin ardından ikinci çeyrekte %2,9'dan %2,8 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmişti.

Ayrıca ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak ağustos ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi TSİ 17'de izlenecek. Dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda öncü veriye göre ağustosta %2,7 oranında düşüş sergilemesi bekleniyor. Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 21 Eylül haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, ağustos ayı bekleyen konut satışları verisi TSİ 17'de takip edilecek. Ağustosta aylık bazda bekleyen konut satışlarının %1 oranında artışla kısmi toparlanma sergilemesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan ekim ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 09'da takip edilecek. Endeksin -22'den -22,5 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca İsviçre Merkez Bankası'nın toplantısı TSİ 10.30'da izlenecek. Banka, haziran ayındaki toplantısında politika faiz oranını %1,50 seviyesinden %1,25 seviyesine çekmişti, beklentiler ise sabit tutması yönündeydi. Böylece İsviçre Merkez Bankası bir önceki toplantıda yapmış olduğu 25 baz puanlık indirime devam etmişti. İsviçre Merkez Bankası büyük merkez bankaları arasında faiz indirim döngüsüne başlayan ilk merkez bankasıydı. İsviçre Merkez Bankası yaptığı açıklamada temel enflasyon baskısındaki azalma ve İsviçre frangının güçlü seyretmesinin faiz indirim kararında etkili olduğunu belirtmişti. Banka'nın bugünkü toplantısında ise politika faizini 25 baz puan indirerek %1 seviyesine çekmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 14'te geçen haftaki TCMB PPK toplantısına ilişkin özet yayımlanacak.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Negatif): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 1.059mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 1.465mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,3 oranında azalarak 7.145mn TL'ye gerilerken, brüt kar 958mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %9 oranında gerileyerek 833mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 232mn TL'yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet zararı 107mn TL olurken, 2Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü 198mn TL olmuştur. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 3mn TL gelir elde etmiştir, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 142mn TL idi. Finansman tarafında ise net giderler 349mn TL'yi göstermiştir. 1.392mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 849mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 540mn TL'lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 1.059mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem zararı 1.815mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 2.106mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

1000 Yatırımlar Holding (BINHO, Sınırlı Pozitif): Şirket'in yatırımlarından Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş'nin, SPK nezdinde gerçekleştirdiği halka arz başvurusu onaylanmıştır. Bu kapsamda Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş'nin halka arzı, hem sermaye artışı hem de ortak satışı suretiyle gerçekleştirilecek olup Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş'nin çıkarılmış sermayesinin 100mn TL'den toplam 12mn TL artırılarak 112mn TL'ye çıkarılması suretiyle gerçekleşecektir. Şirket'in sahip olduğu 4,7mn TL nominal değerli B grubu paylar halka arza konu edilecektir.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Believe International, Doğan Müzik'in (DMC) %60 oranındaki payını (8.171.903 TL nominal değerli pay), Şirket'in dolaylı bağlı ortaklığı DMC Invest'ten 21.07.2020 tarihinde satın almıştır. Bu defa; DMC Invest'in sahip olduğu kalan %40 oranındaki payın (5.447.934 TL nominal değerli pay) 38,2mn EUR bedel ile Believe International'a satış ve devir işlemleri tamamlanmıştır.

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Şirket ile İtalya menşeili Tera Srl arasında iş birliği amacıyla İyi Niyet Anlaşması ve Gizlilik Sözleşmesi imzalanmıştır.

Oba Makarnacılık (OBAMS, Nötr): Şirket, Sakarya'daki tesisinde meydana gelen patlama nedeniyle oluşan üretim hatlarındaki hasarın oluşturabileceği eksik kapasitenin giderilmesi amacıyla makarna üretimiyle ilgili olarak; Mısır da bulunan toplamda 5 ayrı tesisle fason üretim anlaşması yapmıştır. Bu anlaşmalar neticesinde şirketin üretiminde herhangi bir ciro kaybı söz konusu olmayacağını öngörülmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, 2030 yılına kadar 80GWh'lik bir kapasite inşa ederek batarya teknolojilerinde bölgesel üretim ve yatırım üssü olmayı hedeflediklerini bildirdi. (Kaynak: AA)

Tarım: Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile Azerbaycan Tarım Bakanlığı arasında, "Hayvancılık ve Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesine Dair Niyet Beyanı" imzalandı. (Kaynak: AA)

SPK: Sermaye Piyasası Kurulu bültenine göre kurul, Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş.'nin pay başına 91,85 liradan ilk halka arzını onayladı. Kurul, ayrıca, Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin 1.610mn TL bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu kabul etti. (Kaynak: BloombergHT)



DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Biotrend Enerji (BIOEN): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 464mn TL olmuştur. 2023'ün aynı döneminde ise 757mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında azalarak 594mn TL'ye gerilerken, 1mn TL brüt zarar kaydedilmiştir. Operasyonel giderler ise %12,2 oranında artarak 112mn TL olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet zararı 113mn TL olmuştur. 2Ç2024'de Şirket tarafından 10mn TL'lik Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Zarar kaydedildiği hesaplanmaktadır. Bu dönemde Şirket, hisse satış kazançlarına bağlı olarak yatırım faaliyetlerinden 136mn TL gelir elde etmiştir, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 3mn TL idi. 2Ç2024'de özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 142mn TL'lik zarar oluşmuştur. Finansman tarafında net giderler 216mn TL'yi göstermiştir, 2Ç2023'de kur farkı gelirlerine bağlı olarak 301mn TL'lik gelir kaydedilmişti. 364mn TL'lik parasal kazanç (2Ç2023 döneminde 859mn TL parasal kazanç) ve 490mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 464mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık ana ortaklık net dönem karı yıllık %87,5 oranında gerilemeyle 140mn TL olmuştur.

Borlease Otomotiv (BORLS): 2024'ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket'in net dönem zararı 125mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 216mn TL zarar açıklamıştı. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,9 oranında artarak 1.256mn TL'ye yükselirken, brüt kar %21 oranında artmış ve 347mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 4,5 puan düşerek %27,6 olarak hesaplanmaktadır. Operasyonel giderler ise %79,2 oranında artarak 172mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 21mn TL'yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı 196mn TL olarak kaydedilmiştir. 2Ç2024'de Şirket'in FAVÖK'ü %7 oranında gerilemeyle 558mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden 58mn TL gelir elde etmiştir. Finansman tarafında ise net giderler 608mn TL'yi göstermiştir. 10mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 314mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 240mn TL'lik vergi geliri sonrasında net dönem zararı 125mn TL'yi göstermiştir.

2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem zararı 463mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 318mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

CVK Maden (CVKMD): Şirket hakim ortağı Hüseyin Çevik tarafından SPK onaylı Pay Satış Bilgi Formu kapsamında yapılan pay satışlarından elde edilen fondan 37,8mn TL bugün itibarıyla Şirket hesaplarına sermaye avansı olarak yatırılmıştır.

Plastikkart Sanayi (PKART): Şirket ile Sipay Elektronik arasında toplam değeri 4,5mn EUR olan uzun vadeli akıllı kart ve kişiselleştirme satış anlaşması imzalanmıştır.


 Ziraat Yatırım Menkul Değerler
 www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş