Riskli varlıklarda haftanın ilk iki işlem gününde yaşanan rallinin ardından yatay - kısmi satış fiyatlaması devam ediyor. MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında satıcılı. Çin öncülüğünde Asya piyasalarında gözlenen satışların ABD vadelilerine etkisi ise sınırlı kalmaya devam ediyor. Piyasalarda, majör bir değişiklik beklenmeyen Jackson Hole toplantısı öncesinde oynaklık görece düşük kalabilir. Yurtiçi tarafta ise bilançolar sonrasında Borsa İstanbul'un yurtdışı piyasalarla olan korelasyonu biraz artarken, yakın zirveden gelen satış dün 1.452 seviyesine kadar sürdü. Kapanış ise 1.453 seviyesinden gerçekleşti. Katalizör eksikliğinde yurtdışı piyasalara paralel hareketler devam edebilir ki düşen oynaklık nedeniyle BIST100 endeksinde bugün potansiyel bir satışın sınırlı kalabileceğini ve endeksin güçlü 1.445 desteğinin üzerinde tutunabileceğini düşünüyoruz. Söz konusu seviyenin üzerinde kalınması durumunda ise endeks günü hafif artıda kapatmayı deneyebilir.
MAKROEKONOMİ
Almanya'da ağustos ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi açıklandı. Endeks ağustosta varyant kaynaklı vakalardaki artış, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişelerle beklentilerin kötüleşmesiyle 100,7'den 99,4 seviyesine geriledi ve böylece son 3 ayın en düşük seviyesine geldi. Anket katılımcılarının birçoğu, tedarik zinciri darboğazlarından şikayet etti ve hem imalat hem de perakende sektörlerindeki birçok firma, artan maliyetleri karşılamak için daha yüksek ürün satış fiyatları talep ettiğini bildirdi.
Yurt içinde ağustos ayında anket göstergeleri, ekonomik aktivitedeki güçlü seyrin temmuz ayına göre sınırlı hız keserek de olsa devam ettiğini gösteriyor. Küresel toparlanmanın sürmesi ihracattaki olumlu görünümün sürmesini sağlarken, sıkı finansal koşullara karşın ekonominin açılması ve aşılanma süreci büyümeyi desteklemeyi sürdürüyor. Gelecek hafta ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak ve beklenti yıllık büyümenin %7 seviyesinden %20-25 civarına hızlanması yönünde. Üçüncü çeyreğin ilk iki ayına ilişkin veriler de ekonomik aktivitenin güçlü seyrinin hizmet ve turizm sektörünün desteğiyle sürdürdüğünü gösteriyor. Bu durum da yıl genelinde %8 ve üzeri bir büyümenin mümkün olabileceğini gösteriyor.
• Sıkılaşan finansal koşullara karşın inşaat sektörü güven endeksi aylık 6,1 puanla en çok artış gösteren güven endeksi olarak dikkatimizi çekiyor. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, hem yaz mevsimi hem de yapı ruhsatının son dönemdeki artışının yeni inşaat yapma eğiliminde artışa işaret etmesiyle de ilgili olabilir. İnşaat sektörünü, hizmet sektörü güven endeksindeki 1,4 puanlık artış izliyor. Perakende ticaret güven endeksi ve imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel kesim güven endeksindeki artış ise daha sınırlı kalmış. Yüz yüze eğitimin başlaması ise eylülde perakende ticaret sektörünü canlandırıcı ekstra bir unsur olabilir. Bileşenlerinin açıklanmasıyla birlikte ekonomik güven endeksini hesaplayabiliyoruz ve endeksin ağustosta 100,8'e yükselerek eşik değer üzerindeki seyrini sürdürdüğünü ve ekonomik duruma ilişkin iyimser bir görünüm sunduğunu görüyoruz.
• Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 0,4 puan artışla %76,8 seviyesine yükseldi ve salgın öncesi döneme işaret eden Aralık 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Motorlu kara taşıtı imalatında daha belirgin olmak üzere giyim eşyalarının imalatının kapasite kullanım oranındaki artışı, KKO'yu desteklemiş.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30'da yılın ikinci çeyreğine ilişkin revize GSYH büyüme verileri ve Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi açıklanacak. ABD ekonomisi öncü verilere göre 2. çeyrekte %6,5 büyümüştü, büyüme oranının %6,7 seviyesine revize edilmesi bekleniyor. Yılın geri kalanında ise Delta varyantının yanısıra, her ne kadar devasa teşvik paketleri ile artan tasarruflar tüketime yönelecekse de enflasyon ile alım gücünün düşmesi, arz yönündeki sıkıntılar gibi sebeplerle büyüme oranlarında yavaşlama görülebilir. ABD'de yılın ikinci çeyreğinde öncü verilere göre çekirdek PCE fiyat endeksi ise yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %2,7'den %6,1 seviyesine yükselerek enflasyonist baskıları yansıtmıştı.
Ayrıca TSİ 18'de ağustos ayına ilişkin Kansas City Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi verisi açıklanacak. Endeks temmuzda 30'dan 41 seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaşmış ve büyüme bölgesindeki seyrini güçlendirerek sürdürmüştü.
Diğer yandan, TSİ 15.30'da ABD'de 21 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. 14 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 348 bin kişi seviyesine gerileyerek art arda dört hafta düşüş sergilemiş ve böylece salgın döneminin en düşük seviyesine gelmişti. 21 Ağustos haftasında ise yeni işsizlik maaşı başvurularının 350 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik yardımlarının eylülde sona ermesi ve okulların da açılmasıyla birlikte işsizlik maaşı başvurularında bulunanların sayısının azalabileceği ve çok sayıda kişinin çalışmaya başlayarak istihdam piyasasına yeniden dönebileceği değerlendiriliyor. Özellikle, birçok Fed üyesi istihdam piyasasındaki iyileşmenin varlık alımı azaltımı için önemini vurguladığından, söz konusu verideki toparlanma önem arz etmekte.
Avrupa tarafında ise, TSİ 14.30'da ECB Toplantı Tutanakları yayınlanacak. ECB %2'lik enflasyon hedefine nasıl ulaşılacağını açıklayan sözlü yönlendirmesini güncellemiş ve enflasyon hedefini tutturmak için destekleyici para politikası duruşunun devam edeceğinin altını çizmişti. ECB bugün yayınlanacak olan tutanaklarında yeni sözlü yönlendirmenin önümüzdeki dönem para politikasına nasıl yansıyacağı takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 17.10'da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy'un konuşması takip edilecek.
Bugün TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 20 Ağustos haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları yaklaşık 1,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 108,6 milyar USD'ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,2 milyar USD azaldı. Buna göre net uluslararası rezervin 1,7 milyar USD artarak 25,8 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 1 milyar USD artarak brüt ve net rezervleri artırıcı yönde etkide bulundu. Bu arada 20 Ağustos'ta 108,6 milyar USD olan toplam rezervlerin, IMF'nin SDR tahsilatının katkısıyla 23 Ağustos'ta 6,2 milyar USD artarak 114,7 milyar USD'ye çıktığını hesaplıyoruz.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 20 Ağustos haftasında toplam DTH miktarı 1,55 milyar USD düşüş (bireysel 0,44 milyar USD artış ve kurumsal 2 milyar USD düşüş) kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %54,9'dan %55,2'ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,27 artış, YP kredilerde %0,67 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,07 düşüş görmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 01.07.2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında 25.08.2021 tarihinde 31,92 TL - 32,00 TL fiyat aralığından (ortalama 31,9867 TL) 200.000 adet pay geri alınmış ve Arçelik'in sahip olduğu ARCLK payları 9.218.750 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,3643)
10 Ağustos 2021 Tarihli Arçelik Raporumuz için tıklayınız…
Biotrend Çevre ve Enerji (BIOEN, Sınırlı Pozitif): Kırgız Cumhuriyeti Yatırım Bakanlığı ve Bişkek Belediye Başkanlığı ile Şirket arasında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek şehrinde bir atık geri dönüşüm tesisinin kurulması ve işletilmesine ilişkin tarafları bağlayıcılığı olmayan bir niyet mektubu imzalanmıştır.
Ayrıca, Kırgız Cumhuriyeti Yatırım Bakanlığı ve Oş Belediye Başkanlığı ile Şirket arasında Kırgızistan'ın Oş şehrinde bir atık geri dönüşüm tesisinin kurulması ve işletilmesine ilişkin tarafları bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu da imzalanmıştır. Söz konusu niyet mektuplarına ilişkin ileriki dönemlerde bağlayıcı bir doküman imzalanması durumunda Şirket tarafından ayrıca açıklama yapılacaktır.
SEKTÖR HABERLERİ
Anti-damping: Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği ile, sentetik filament ipliğinde dokunmuş mensucat ithalatına karşı alınan önlemler yürürlüğe girdi. Kaynak: Foreks
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KRONT.E paylarında 26/08/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 09/09/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.
SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik (GESAN): Şirket ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı arasında üretim kalemlerinden oluşan Orta Gerilim (36 kV ve 12 kV) Şalt sistemleri ve ürünlerinin satışına ilişkin olarak sözleşme imzalanmıştır. İlgili sözleşmenin bedeli vergiler hariç 384.185 EUR'dur.
Papilon Savunma (PAPIL): Jandarma Genel Komutanlığı ile Türkiye genelinde kullanılmakta olan Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi'nin (Papilon OPTES) 30.06.2022 tarihine kadar devam edecek olan parçalı bakım ve onarımı işi için 1,02mn TL+KDV tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme, söz konusu sistemin sürekliliği kapsamında verilecek olan bakım hizmeti ve yedek parça ihtiyaçlarını kapsamaktadır.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket, İzmir - Kemalpaşa'da bulunan 12,9bin m2'lik arsanın 15,2mn TL bedel ile peşin olarak satın alındığını duyurmuştur. Söz konusu arsa bölgedeki lojistik depo ihtiyacı olması sebebiyle satın alınmış olup, arsa üzerine Mevcut ve Yeni Müşteriler için yaklaşık 7bin m2'lik lojistik depo yapılması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 59 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 315 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,29 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,28-%1,35 bandında hareketin ardından %1,35 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puan civarında düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 15 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.