Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Resesyon endişelerinin belirginleştiği ortamda oynaklık yüksek seyrederken, ABD borsalarında dipten alım isteği de bir taraftan devam ediyor. Gelişmelerden en çok negatif etkilenen Nasdaq teknoloji endeksinin haftalık olarak aşırı satım bölgesinde olması ve 200 haftalık ortalamasına yakın seyretmesi tepki ihtimalini gündemde tutuyor. Bu sabah da net bir katalizör olmasa da ABD vadelileri alıcılı. Nasdaq vadelisi %0,8 civarında prim yaparak yükselişe öncülük ediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %0,5 primli. Yurtdışı borsalara paralel BIST100 de güne %0,4 civarında yükselişle başlayabilir. Kabine Toplantısı'nda enflasyona endeksli bir ürün çıkmamasının verdiği destekle dün 2.400 seviyesini test eden ancak burayı kıramayan endeks günü %0,25 oranında düşüşle tamamlamıştı. Yurtdışında temel görünümde bir değişiklik olmaması, yurtiçinde dünkü hareketin enflasyon fiyatlamasına ara verildiğini bir anlamda teyit etmesi, ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) 700 baz puanın üzerinde kalmaya devam etmesi ve teknik zayıflık endekste yükselişlerin satış fırsatı olmaya devam edebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda, olası yükselişlerde 2.394 civarı tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 2.352 bölgesi destek konumunda.
  
 
 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
ECB Başkanı Lagarde, mevduat faizinin eylül ayında sıfır veya hafif üzerinde olmasını öngördüğünü belirterek, üçüncü çeyrek sonunda faizin pozitif bölgede hareket etmesinin çok büyük olasılık olduğunu söyledi. Ayrıca Lagarde, talebin hızla arttığı bir durumda olunmadığını ve halen arz tarafından yönlendirilen bir enflasyon ile karşı karşıya olunduğunu belirtti. Öte yandan Lagarde, Euro Bölgesi'nde resesyon beklemediklerini ve resesyonun ECB'nin temel senaryosu içinde bulunmadığını da belirtti.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Villeroy, 50 baz puanlık faiz artışı üzerinde mutabakat sağlanmadığını ve faiz artışlarının kademeli olacağını belirtti.

ABD tarafında, mayıs ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. Buna göre, mayıs ayında imalat PMI 59,2'den 57,5'e ve hizmet PMI ise 55,6'dan 53,5'e hafif gerilemekle birlikte, büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürdü. Hizmet PMI'ın ise, mayısta ürün satış fiyatlarındaki artışlar ve yüksek faiz oranlarına ilişkin endişeler nedeniyle baskılandığı gözlendi.

Avrupa tarafında da, bölge genelinde mayıs ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri açıklandı. Buna göre, mayısta imalat PMI'larda Almanya hariç düşüşler gözlenirken, hizmet PMI'larda ise bölge genelinde düşüşler görüldü, bununla birlikte genel olarak PMI verileri artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşılık büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürdü.
• Bu kapsamda, mayısta imalat PMI'lar Almanya'da 0,1 puanlık sınırlı artışla 54,7'ye yükselirken, Euro Bölgesi'nde 1,1 puanlık düşüşle 54,4'e, Fransa'da 1,2 puanlık düşüşle 54,5'e ve İngiltere'de ise 1,2 puanlık düşüşle 54,6'ya geriledi. Hizmet PMI'lar ise, Almanya'da 1,3 puanlık düşüşle 56,3'e, Euro Bölgesi'nde 1,4 puanlık düşüşle 56,3'e, Fransa'da 0,5 puanlık düşüşle 58,4'e ve İngiltere'de ise 7,1 puanlık sert düşüşle 51,8'e geriledi. İngiltere'deki belirgin düşüş dikkat çekerken, reel harcanabilir gelirdeki azalışın da etkisiyle GfK tüketici güven endeksi de mayıs ayında tarihi düşük seviyeye gerilemişti. Dolayısıyla veriler BoE'nin ekonomik aktivitede yavaşlama beklentisiyle uyumlu.
 
      Kaynak: S&P Global.

Ayrıca ABD'de nisan ayına ilişkin yeni konut satışları, konut fiyatlarının yükselmesi ve Fed'in para politikasını sıkılaştırma sürecinde mortgage faizlerinin yükselişiyle düşüşünü sürdürerek aylık bazda %16,6 gerileyerek beklentilerin oldukça üzerinde düşüş kaydetti. Böylece nisan ayında yeni konut satışları 591 bin adet seviyesine gerileyerek Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Özellikle, önümüzdeki dönemde Fed'in sıkılaştırma adımlarına devam etmesi ve artan faizlerle konut satışları daha fazla baskı altında kalmaya devam edebilir.

Yurt içinde, TCMB tarafından mart ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlandı. Net uluslararası yatırım pozisyonu yılın ilk çeyreği itibarıyla geçen yılın sonuna göre 1,3 milyar USD sınırlı azalışla -227,5 milyar USD seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki azalışta, varlıklardaki 7,3 milyar USD'lik azalışa karşın yükümlülüklerdeki 8,6 milyar USD'lik daha fazla azalış etkili oldu. Varlıklardaki azalışta, özellikle rezerv varlıklar kalemindeki 5,3 milyar USD'lik azalış belirleyici olurken, yurt dışında doğrudan yatırımlar ve diğer yatırımlar kalemlerindeki azalışlar ise daha sınırlı kaldı. Yükümlülüklerdeki azalışta ise yurt içinde doğrudan yatırımlardaki gerileme belirleyici oldu.
• Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranına 2010 yılından bu yana bakıldığında, en düşük seviyeyi 2020 yılı sonu itibarıyla -%53,7 seviyesiyle görmüştü, 2022 yılı Mart ayı itibarıyla ise -%28,3 seviyesine kadar gerilediği görülüyor. (GSYH için 2021 yılı verisini dikkate almaktayız.
 
                Kaynak: TCMB, TÜİK.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından nisan ayı beyaz eşya üretim ve satış verileri yayınlandı. Yurt içi beyaz eşya satışları aylık bazda martta %13 oranında artışın ardından nisanda aylık %20 oranında sert geriledi. Bunun yanında, nisan ayında dayanıklı mallara yönelik talebin seyrine ilişkin diğer göstergeler de (konut satışlarında %0,8 düşüş ve taşıt satışlarında %6,6 düşüş) düşüşler kaydetmiş ve iç talebe ilişkin kısmi zayıflama sinyali vermişti.
• Beyaz eşya üretimi ise, aylık bazda martta %9 oranında artış sergilemesinin ardından nisanda %13 düşüş kaydetti. İhracatta ise martta aylık %12 artışın ardından nisanda %7 düşüş görülüyor.
• Diğer yandan yıllık bazda bakıldığında, beyaz eşya üretimi %7 oranında gerilerken, yurt içi satışları %22 oranında sert düşüş sergiledi, ihracat ise yıllık %2 düşüş kaydetti. Öte yandan, bu yıl nisan ayında beyaz eşya üretimi, yurt içi satışı ve ihracatının, nisan ayları tarihsel ortalamalarının belirgin üzerinde seyrettiği gözlendi.
• Önümüzdeki dönemde, beyaz eşya sektörünün üretim, yurt içi ve yurt dışı satışlarında, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin, ham madde (özellikle yassı çelik, plastik ve çip vb.) ve enerji fiyatlarına yansımaları ve beyaz eşyada en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ekonomisindeki seyrin belirleyici olması beklenmekte. Özellikle, sektörün en önemli ham maddelerinden olan çelik sac ürünleri ithalatının önemli bir kısmının Rusya ve Ukrayna'dan gerçekleştirilmesi sektör için önemli bir risk unsuru olmakta. Ayrıca son dönemde ECB'nin sıkılaşma adımlarını hızlandırma yönünde sinyaller vermesi ile Avrupa ekonomisinde büyümenin seyrinin de sektörün ihracatında belirleyici olması beklenmekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 21'de Fed'in 3-4 Mayıs tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar olacak. Bir önceki toplantısında Fed beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan faiz artırımına gitmiş ve bilanço küçültülmesine haziran ayında başlanılacağını duyurmuştu. Toplantı sonrası konuşan Powell, 50 baz puanlık faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik sinyal verirken, 75 baz puanlık artışların gündemlerinde olmadığını belirtmişti.

ABD tarafında, TSİ 17'de nisan ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edilecek. Mart ayında dayanıklı mal siparişleri, aylık %1,1 artışla şubat ayındaki %1,7'lik düşüşün ardından kısmi toparlanma kaydetmişti. Nisan ayında ise dayanıklı mal siparişlerinin aylık %0,6 artışla yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 11'de Almanya'da bu yılın birinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verileri açıklanacak. Öncü verilere göre Almanya ilk çeyrekte %0,2 büyürken, yıllık bazda büyümesi %3,7 olmuştu, fakat Ukrayna ve Rusya Savaşı'nın önümüzdeki dönemde büyümeye baskı yapması beklenmekte.

Ayrıca Almanya'da TSİ 09'da haziran ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edilecek. Almanya'da mayıs ayına ilişkin GfK tüketici güveni, özellikle Rusya ve Ukrayna krizinin, enflasyon ve tüketici talebi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle -15,5'ten -26,5'e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergilemişti. Haziran ayına ilişkin tüketici güveninin ise -26 seviyesinde gerçekleşerek zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 19.15'te Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard'ın, TSİ 11'de ECB Başkanı Lagarde'ın ve TSİ 10.40'ta ECB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann'ın konuşmaları takip edilecek. Ayrıca TSİ 14.05'te BOJ Başkanı Kuroda'nın konuşması izlenecek.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Pozitif): Yönetim Kurulu'nun 01 Temmuz 2021 tarihli kararı ile başlatılan ve 09 Mart 2022 tarihi revize edilen 3 milyar TL toplam fon ile sermayenin %10'una kadar pay alımına imkan veren geri alım programı kapsamında, 2.998mn TL fon kullanılarak sermayenin %9,97'sini temsil eden 67,3mn adet pay borsadan satın alınmıştır. Mevcut geri alım programı kapsamında sermayenin %10'unu temsil eden payların geri alımının tamamlanmasına ve Şirket paylarının geri alımına devam edilebilmesi amacıyla mevcut programa ilave olarak Şirket'in çıkarılmış sermayesinin %10'una tekabül eden 67,6mn TL nominal değerli payların alımını kapsayan yeni bir geri alım programı başlatılmasına, her iki geri alım programı kapsamında gerçekleştirilecek pay alımları için toplam 6.000mn TL tutarında ek fon ayrılmasına ve bu kapsamda yapılacak işlemlerin ilk genel kurul toplantısında pay sahiplerinin bilgisine ve onayına sunulmasına Şirketin Yönetim Kurulu'nun 24.05.2022 tarihli kararı ile karar verilmiştir.

25 Nisan 2022 tarihli Arçelik raporumuz için tıklayınız…

Aselsan (ASELS, Nötr): Şirket, JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından değerlendirilmiş olup, yatırım yapılabilir seviyedeki en yüksek notasyon olan Uzun Vadeli Ulusal Kredi Notu "AAA (tr)", Kısa Vadeli Ulusal Kredi Notu "J1+ (tr)" ve görünümleri "Stabil" olarak teyit edilmiştir. Şirket'in Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Cinsinden Kredi Notları ve görünümleri ise Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası notları ve görünümlerine paralel olarak "BB/Stabil" olarak belirlenmiştir.

28 Nisan 2022 Tarihli Aselsan Raporumuz için tıklayınız…

Bera Holding (BERA, Nötr): Şirket'in bağlı ortaklığı Kompen PVC Yapı ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılacak yatırımların finansmanı, işletme sermayesi ihtiyacının giderilmesi ve sermaye yapısının güçlendirilmesi amacıyla, ödenmiş sermayesi Holding tarafından 64mn TL nakit olarak artırılarak 110mn TL'ye çıkarılmıştır.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Şirket, kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından değerlendirilmiş, Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu A+ (tr) / (Stabil Görünüm) ve Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu J1 (tr) / (Stabil Görünüm) şekilde belirlenmiştir. Şirket'in Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Cinsinden Kredi Notları ve görünümleri ise Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası notları ve görünümlerine paralel olarak "BB/Stabil" olarak belirlenmiştir.

Esenboğa Elektrik (ESEN, Nötr): Şirketin güneş enerji santralleri anahtar teslimi müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, Eczacıbaşı Topluluğu şirketlerinden Vitra Karo Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında "Vitra Karo Bozüyük Fabrikası Çatı Öztüketim Güneş Enerji Santrali" kurulumu sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli KDV hariç 2,1mn USD'dir (34mn TL+KDV).

Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir ve Çelik (EREGL, ISDMR, Sınırlı Pozitif): Şirket'in, 3 No'lu Kok Bataryası Modernizasyonu tamamlanarak devreye alınmıştır. Şirket, 500 bin ton/yıl kapasiteli 3 No'lu Kok Bataryası ile yan ürün satış hacmini büyütmeyi ve doğalgaz kullanımında enerji tasarrufu sağlamayı amaçladığını açıklamıştır.
9 Mayıs 2022 tarihli Erdemir raporumuz için tıklayınız…

9 Mayıs 2022 tarihli İsdemir raporumuz için tıklayınız…

İş GYO (ISGYO, Nötr): 24.05.2022 tarihinde İş GYO payları ile ilgili olarak 14,50-14,62 TL fiyat aralığından 262.662 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr) gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki Şirket payları %4,45 olmuştur.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin %100 dolaylı bağlı ortaklığı Rotor Elektrik Üretim AŞ'nin Osmaniye'de, işletmekte olduğu 135 MWm/135 MWe kurulu güce sahip Gökçedağ Rüzgar Enerji Santrali'nin mevcut üretim lisansında 150,6 MWm/150,6 MWe olan kurulu gücünün TEİAŞ'ın bölge için açıklamış olduğu ek kapasite tahsisi kapsamında 181,6 MWm/181,6 MWe olarak tadil edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuruda bulunduğu açıklanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği'nin (TÜRKBESD) sektöre ilişkin Nisan ayı verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de altı ana üründe beyaz eşya iç satışı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22 düşüşle 661.671 adede geriledi. Beyaz eşya üretimi ise Nisan ayında %7 geriledi ve 2,81 milyon adede indi.

Demir-Çelik: Küresel ham çelik üretimi, Çin'deki üretimin %5'den fazla düşmesinin etkisiyle nisanda geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 azalarak 162,7 milyon tona geriledi. Türkiye'nin ham çelik üretimi ise nisanda geçen yılın aynı dönemine göre %1,6 artarak 3,4 milyon tona yükseldi. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kağıt Sanayi (ALKA): Şirket, Bellmer GMBH ile üretim, enerji verimliliğini, aynı zamanda üretim kalitesini artırmak ve üretimin faaliyetinin sürekliliğini sağlamak amacıyla 1,4mn EUR bedelle 1. ve 2. press bölümünün konstrüksiyonun yenilenmesi, hidrolik sisteme dönüştürülmesi ve bölüm ile ilgili kontrol sistemlerinin yenilenmesi yatırımı yapacağını açıklamıştır.

Gezinomi Seyahat (GZNMI): Şirket, Bizzcar Filo Kiralama Hizmetleri A.Ş unvanı ile 100mn TL sermayeli yeni kurulacak olan şirkete 80mn pay karşılığı 80mn TL sermaye ile ortak olunmasına karar vermiştir. Şirketin kurulacak olan firmadaki ortaklık payı %80 olacaktır. Kurulacak olan firma ile birlikte şirketin turizm sektöründeki diğer faaliyet alanlarına entegre olarak gelirleri çeşitlendirmeyi ve müşterilerine farklı kanallardan ulaşmayı hedeflediği açıklanmıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, Medcem Madencilik Ve Yapı Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş'nin Mersin İlinde bulunan arazisine, Öztüketim Arazi Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda ilgili firma ile anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli toplam 8mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile 128,4mn TL)

Ayrıca Şirket, Aymak Kırma Eleme Makinaları San. ve Tic. A.Ş.'nin Ankara'da bulunan tesislerine, Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda ilgili firma ile anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli vergiler hariç 435bin USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile 7mn TL)

Tuğçelik Alüminyum Metal (TUCLK): Şirket'in; Kocaeli'nde 7286 m2 alan içerisinde bulunan fabrikasının %30 çalışma kapasitesiyle deneme üretimleri ve ön seri imalat için faaliyet göstermeye başladığı açıklanmıştır.
 
 FAİZ PİYASALARI
 
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 62 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 364 milyar TL oldu.
 ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,81 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,72-%2,86 bandında hareketin ardından %2,75 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 75 baz puana varan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA'DA NIKKEI 225 ENDEKSİ %0.26 DÜŞÜŞLE 26677,80 PUANDAN KAPANDI
İSVEÇ'TE MD İŞSİZLİK ORANI NİSAN'DA: %7.7 (ÖNCEKİ:%7.6)
ALMANYA'DA GFK GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN'DA: -26.0 (BEKLENTİ:-26.0 ÖNCEKİ:-26.5)
İSVEÇ'TE ÜFE NİSAN'DA AYLIK % +1.2(ÖNCEKİ: %+5.5), YILLIK % +23.8 (ÖNCEKİ: %+24.5)
İSVEÇ'TE MD İŞSİZLİK ORANI NİSAN'DA: % 7.7 (ÖNCEKİ:%7.6)
İSVEÇ'TE ÜFE NİSAN'DA AYLIK %+1.2 (ÖNCEKİ: %+5.5, YILLIK %+23.8 (ÖNCEKİ: %+24.5)
Facebookta Paylaş