Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Haftanın ilk işlem gününde S&P 500 enerji hisselerinin desteğiyle günü %0,1 artıda kapatırken, Dow Jones'daki yükseliş %0,2 oldu. Nasdaq ise %0,3 ekside günü tamamladı. Avrupa piyasalarında ise piyasalar satıcılıydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,2 düşüş kaydetti. Ek olarak, Amerikan tahvillerinde geri çekilme devam etti. 2 yıllıklarda %4,1, 10 yıllıklarda %3,5 seviyelerine kadar düşüş gözlendi. Dolar endeksindeki (DXY) günlük geri çekilme de %0,4 olarak hesaplandı. Yurtiçi tarafta ise, güne alıcılı başlayan endeks, 5.010-5.076 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü %0,2 artışla 5.023'den kapattı. İşlem hacmi 43,3 milyar TL ile düşük seyretmeye devam etti. BİST-100'de 52 hisse pozitif tarafta yer alırken, endeksteki yükselişe en fazla etki eden hisseler THYAO, HEKTS ve CCOLA olarak sıralandı. Bugüne bakıldığında hem ABD hem de Avrupa vadelileri negatif bölgede. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yaklaşık %1,3 ekside. Bu ortamda, BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün seans kapanışından sonra TAVHL'nin ilk çeyrek finansallarını açıklaması bekleniyor. ABD'de yeni konut satışları verisi ile CB tüketici güven endeksi takip edilecek. Bunun dışında, Pepsi, General Motors, General Electric, McDonalds, Microsoft, UBS, UPS'in ilk çeyrek bilançoları yayımlanacak.
 
 
 
 
 
MAKROEKONOMİ

 
Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi nisan ayı verisi açıklandı. IFO iş dünyası endeksi nisan ayında 93,2'den 93,6 seviyesine yükselerek beklentilerin (93,4) hafif üzerinde gerçekleşti ve böylece yükselişini altıncı aya taşıdı ve Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi son yedi ayın en yüksek seviyesi olan 95,4'ten 95'e hafif gerilerken, beklentiler endeksi ise 91'den 92,2'ye yükselişle son altı aydır artışını sürdürerek Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerde seyretti. Özellikle, Avrupa'da yüksek enflasyon, son dönemde bankacılık sektörüne yönelik artan endişeler ve ECB'nin faiz artışlarına devam etmesinin cari koşullar endeksini baskıladığı görülmekte, ancak enerji krizinin aşılmasıyla bölge ekonomisinde resesyon olasılığının azalmasıyla beklentiler endeksinin yükselişini sürdürmesi firmaların gelecek dönemi daha olumlu değerlendirdiklerine işaret etmekte.

Yurt içinde ise, nisan ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri yayınlandı. Sektörel güven endeksleri nisan ayında karışık görünüm sunmayı sürdürdü. Nisanda mevsim etkilerinden arındırılmış bazda hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksleri artarken, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri ise geriledi.
• Reel kesim güven endeksi aylık bazda şubatta depremlerin olumsuz etkileriyle %1 düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın %1,7 artışla toparlanma kaydetmişti, nisanda ise %1 artışla toparlanmasını yavaşlayarak sürdürdü ve son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
• Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7'lik gerilemeyle Nisan 2021'den bu yana en sert düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın aylık %4,7 artışla kısmi toparlanmıştı, nisanda da %4,2 artışla toparlanmasını sürdürdü.
• Arındırılmış kapasite kullanım oranı üç aylık düşüşün ardından nisanda özellikle ara malı ve dayanıksız tüketim malları imalatı kapasite kullanım oranlarındaki yükselişlerin etkisiyle 1,4 puanlık artışla %75,6 seviyesine yükselerek kısmi toparlanma kaydetti, bununla birlikte Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyelere yakın gerçekleşti ve 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürdü.
• Başta tütün ürünleri, ana metal sanayi, giyim eşyaları, tekstil ürünleri, kimyasal ürünler, motorlu kara taşıtı imalatı gibi ihracatçı sektörlerde kapasite kullanım oranlarındaki yükselişlerin yanında, kağıt ve kağıt ürünleri, temel eczacılık ürünleri, içecekler, gıda ürünleri, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı ve kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması sektörlerinin kapasite kullanım oranlarındaki yükselişlerin etkisiyle imalat sanayi kapasite kullanım oranında toparlanma gözlenmekte. Buna karşın, deri ürünleri, diğer ulaşım araçlarının imalatı (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.) ve ağaç ürünleri imalatı (mobilya hariç) ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı sektörlerinin kapasite kullanım oranlarındaki düşüşler ise imalat sanayi kapasite kullanım oranındaki artışı sınırlandırmış.
• Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları nisanda aylık %5,2 artışla yükselişini hızlandırarak son dört aydır toparlanmakta ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekte.
• Nisanda güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %1,1, reel kesim %1 ve tüketici güven endeksi ise %9,2 artış sergilerken, perakende ticaret %1,3 ve inşaat sektörü %0,1 düşüş kaydetti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise nisan ayında 98,82'den 102,24'e yükseldiğini ve iyimserlik eşik değerinin üzerine çıktığını hesaplamaktayız.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, TSİ 16'da şubat ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi ve TSİ 17'de mart ayı yeni konut satışları verileri takip edilecek. Ocak ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık %0,6 gerileyerek düşüşünü yedinci aya taşırken, yıllık artış hızı da %4,6'dan %2,5'e gerileyerek yavaşlamayı sürdürmüştü. Özellikle Fed'in, enflasyonu düşürme hedefine odaklanmaya devam etmesinin, mortgage faiz oranlarının yakın vadede yüksek seviyelerde seyredeceğine işaret etmesiyle konut fiyatlarındaki düşüşün sürmesi beklenmekte. Yeni konut satışları ise şubat ayında aylık bazda %1,1 artışla yükselişini üçüncü aya taşımıştı, bununla birlikte şubatta aylık artış hızı son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Ayrıca ABD'de tüketici güveni göstergelerinden nisan ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 17'de takip edilecek. Mart ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, hafif düşüş beklentilerine karşın 103,4'ten 104,2 seviyesine yükselmişti ve böylece iki aylık düşüşün ardından yeniden toparlanmıştı. Detaylara bakıldığında, martta tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 153'ten 151,1 seviyesine gerilerken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 70,4'ten 73 seviyesine yükselmişti. Söz konusu tüketici anketine son katılım tarihi, ülkedeki banka iflaslarından yaklaşık on gün sonrası, yani 20 Mart olmuştu, bu kapsamda cari koşullar endeksindeki düşüşün, tüketicilerin bankacılık sektörüne ve finansal piyasalardaki dalgalanmaya yönelik artan endişelerini yansıttığı gözlenmişti. Son dönemde yaşanan söz konusu gelişmelere karşın tüketicilerin gelecek döneme ilişkin daha iyimser oldukları görülmüştü. Ayrıca tüketicilerin önümüzdeki 12 aya yönelik yıllık enflasyon beklentilerinin %6,3 seviyesinde önceki aya göre yatay seyrettiği gözlenmişti. Conference Board tüketici güveni endeksinin nisanda 104 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.
 
ŞİRKET HABERLERİ
 
Akfen GYO (AKFGY, Pozitif): Yönetim Kurulu 24.04.2023 tarihinde, pay fiyatı ve fiyat hareketlerimiz gözetilerek pay sahiplerinin menfaatlerinin korunması amacıyla pay geri alımı yapılabilmesine karar vermiştir. Karara göre söz konusu geri alım programının süresi 1 yıl olup ayrılabilecek azami fon tutarı 200mn TL, pay geri alımına konu olabilecek azami pay sayısı 65mn TL'dir (Şirket çıkarılmış sermayesinin %5'i).

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirketin müşterek yönetime tabi ortaklığı DowAksa İleri Kompozit Malzemeler'in mevcut kapasitesinin 6 bin/ton yıl'dan 9 bin ton/yıl'a çıkarılması çalışmaları tamamlanarak yeni hat devreye alınmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Esenler Kuzey Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici MUSTAFA EKŞİ İnş. Tur. San.ve Tic. Ltd. Şti. ile 20.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 6.396mn TL+KDV'dir.

Şirket Yönetim Kurulu tarafından, 23.02.2023 tarih ve 126 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile varılan mutabakat çerçevesinde, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem nedeniyle, ihtiyaç duyulan geçici barınma alanları ve ticarethaneler, kalıcı konut, bunlara ait sosyal donatılar, genel altyapı, yol, çevre düzenleme vb. her türlü iş ve işlemlere yönelik hizmet alımları ile bu işler kapsamında yapılacak ihalelerin, her türlü gideri Bakanlık tarafından karşılanmak üzere Şirket tarafından yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman İndere Deprem Konutları B Etabı 4. Kısım İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Kuzu Toplu Konut İnş. A.Ş ile 19.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 4.461mn TL + KDV'dir.

Gen İlaç (GENIL, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı olan Elixir İlaç ve şirketin %4,30 oranında hissedar olduğu Galventa AG firmalarının iş birliği ile geliştirilen B·SYNC® ON adlı ürüne ilişkin olarak Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede distribütörlük haklarının şirkete verildiği 11.04.2022 tarihinde duyurulmuştu. Ürünün Türkiye'deki ruhsatlandırma süreci tamamlanmış ve ilgili otorite tarafından şirket adına ruhsatname düzenlenmiştir. Şirket, 24.04.2023 itibarıyla B·SYNC® ON adlı ürünün yurtiçinde satış, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin başlamasına karar vermiştir. Söz konusu ürün OTC ilaç olarak adlandırılan reçetesiz ilaç statüsünde olup, bu ilaçla birlikte şirketin reçetesiz ilaç faaliyet alanına da giriş yapacaktır. Buna ilişkin gereken hazırlıklar tamamlanmış ve saha ekipleri oluşturulmuştur.

İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Sınırlı Pozitif): 13.02.2023 ve 17.02.2023 tarihli özel durum açıklamalarında şirketin üretim tesislerinde deprem felaketi nedeniyle durum tespit çalışmalarının yürütüldüğü ve üretime ara verildiği belirtilmişti. İsdemir'de kademeli ve kontrollü bir şekilde üretime yeniden başlanmış olup deprem öncesi üretim seviyelerine ulaşılmıştır. Sigorta ekspertiz ve hasar tespit çalışmaları devam etmektedir ve şirketin deprem kaynaklı oluşacak hasarları sigorta teminatı kapsamındadır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket ile European Bank for Reconstruction and Development ('EBRD') arasında 28 Nisan 2016 tarihinde imzalanmış olan bağlı ortaklığı Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş. paylarının Satım ve Alım Hakkı Sözleşmesi kapsamında, EBRD'nin Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.'deki %10'luk payının satın alınmasına ilişkin 19.04.2023 tarihinde açıklanmış işlemler tamamlanmıştır. İşlem kapsamında EBRD'ye pay alım bedeli olarak 2mn Euro ödenmiş ve böylelikle Şirket Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.'nin tek pay sahibi haline gelmiştir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka ile Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) arasında 20. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): 23.03.2023 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, şirketin %100 dolaylı bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi'nin Aydın, Buharkent'te işletmekte olduğu 189,75 MWm / 165 MWe kurulu güce sahip Kızıldere-3 jeotermal enerji santrali'ne entegre olarak güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi (Ana Kaynak JES + Yardımcı Kaynak GES) kurmak amacıyla santralin mevcut elektrik üretim lisansının 222,35 MWm / 165 MWe olarak tadil edilmesi için EPDK'ya gerekli başvuru yapılmıştır.

Öte yandan, (ZOREN, Sınırlı Negatif) bir yatırımcı 308,6mn nominal tutarlı payın borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvuru yapmıştır. Şirketin ödenmiş sermayesi 2.500mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %12,3'ünü oluşturuyor.
 
SEKTÖR HABERLERİ
 
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BRSAN.E payları 25/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Sigorta: 2023 yılı Mart sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %140,9 artış ile 103,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
 
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
 
Mia Teknoloji (MIATK): Şirketin ana ortaklık net dönem karı 2023 yılının ilk çeyreğinde 90,9mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 25,7mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %213,2 oranında büyüyerek 192,4mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar ise yaklaşık 4 kat artarak 110,9mn TL'ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %152,7 oranında artarak 8,1mn TL olurken, böylece net faaliyet karı 103,2mn TL'ye yükselmiştir. (1Ç2022'de 22mn TL). Bu çeyrekte, finansman tarafında 4,7mn TL net gider kaydeden Şirket, son olarak 7,6mn TL'lik vergi gideri sonrasında, 90,9mn TL net dönem karı elde etmiştir.

Şirket ayrıca, Kuzey Afrika pazarında iş geliştirme ve satış faaliyetlerinde bulunmak; Fas, Cezayir, Tunus ve diğer Afrika ülkelerinde ortak çalışmalar yapmak ve bölge yerel üniversiteleriyle AR-GE projelerine başlamak üzere; Fas Krallığı'nda "MIA TURTEK AFRIK" ticari unvan ile MİA Teknoloji AŞ'ye ait bir şube kurulmasına karar vermiştir.

Europower Enerji (EUPWR): Şirket, Estonya'da yerleşik bir firmadan muhtelif güçte ve sayıda dağıtım trafosu tedariki için sipariş almıştır. Sipariş bedeli 1,1mn EUR'dur. Ayrıca şirketin %60 oranında bağlı ortaklığı Peak PV Solar Teknolojileri'nin 2023 yılı ilk çeyreğinde üretime başlaması nedeniyle, Europower Enerji'nin 2023 yılı 1. döneminden itibaren finansal tabloları, Peak PV Solar Teknolojileri'nin finansal tabloları ile konsolide edilerek yayınlanacaktır.

İmaş Makina (IMASM): Şirketle Rusya'da ve Afrika'daki müşterileri arasında toplam 4,4mn USD toplam bedel ile buğday unu değirmeni kurulumu sözleşmesine istinaden şirket hesabına peşinat ödemeleri ulaşmıştır. Sözleşmelere göre her iki sevkiyatın da 2023 yılı içinde yapılması planlanmaktadır.

Mackolik (MACKO): Şirketin Fransa'daki canlı skor uygulaması Match en Direct için yurtdışında yerleşik bir firma ile 31 Ocak 2024'e kadar geçerli olmak üzere 700 bin EUR bedelli reklam satış sözleşmesi imzalanmıştır.
 
FAİZ PİYASALARI
 
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,71'den %8,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 83,6 milyar TL'lik (%8,50'den, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 351,2 milyar TL oldu.
 
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler ve orta vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
 


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş