Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Küresel piyasalar iki günlük satışların ardından, gelen alımlarla toparlanma eğiliminde. Dün Dow Jones ve S&P500 endeksleri artıda kapatırken, Nasdaq teknoloji endeksi de günü %1,2 oranında artışla tamamladı. Bu sabaha bakıldığında, ABD piyasalarındaki alıcılı görüntünün ardından, Asya piyasaları da pozitif tarafta seyrediyor. Diğer taraftan, ABD vadelileri ise hafif ekside. ABD on yıllık tahvil faizi de artan vaka sayıları ve devam eden ekonomilerdeki normalleşme endişeleri ile birlikte %1,56 seviyelerinde yataya yakın. Yurtiçi tarafta da haftanın üçüncü işlem gününde baskı artarak devam etti ve sanayi hisseleri öncülüğünde endeks günü %2,55 oranında düşüşle 1.330,48 seviyesinden kapattı. Bu sabah Dolar/TL 8,20 seviyesinin üzerinde işlem görürken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 2 baz puan artarak 410 seviyesine yükselmiş durumda. Küresel piyasalarda risk iştahındaki toparlanmaya bağlı olarak endeks güne tepki alımlarıyla başlayabilir. Diğer taraftan vaka sayılarındaki yüksek seviyeler ve yeni önlemlerin alınma ihtimalinin artması baskı unsuru olmaya devam edecektir.

 
 

 
       
 
MAKROEKONOMİ

     
ABD ve Avrupa tarafından gelen olumlu birinci çeyrek şirket bilançolarıyla ABD ve Avrupa hisse senedi borsaları dünü yükselişlerle kapattı. Bugün Asya borsaları Nikkei öncülüğünde artıda seyrediyor, ABD 10 yıllıkların faizi düşüş eğiliminde. Petrol fiyatları da stok verileriyle ekside. Bugün para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmeyen ECB toplantısını takip edeceğiz, bunun öncesinde ise dikkatleri çeken bir faiz kararı izledik. Kanada Merkez Bankası politika faiz oranını %0,25 seviyesinde sabit bırakırken, beklentilerden daha hızlı öngörülen ekonomik toparlanma nedeniyle tahvil alımlarını dörtte bir oranında azaltacağını bildirdi ve önceki yönlendirmelerinde faiz oranının en azından 2023 yılına kadar değişmeyeceği sinyalini veren banka güncel durumda faiz artışının daha erken olacağına dair mesaj verdi.
 
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve Kansas Fed imalat sanayi endekslerinden ekonomik toparlanmaya dair vereceği sinyaller izlenecek. Bu kapsamda, TSİ 15.30'da mart ayına ilişkin Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisi takip edilecek. Ayrıca TSİ 17'de ekonominin 2. çeyreğe nasıl başladığına yönelik fikir verecek olan nisan ayına ilişkin Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi verisi izlenecek. Daha önce açıklanan nisan ayı New York Fed imalat Ekim 2017'den beri en yüksek rakam olan 26'ya yükselirken, Philadelphia iş dünyası endeksi 50,2'ye yükseldi, ekonomik toparlanmanın devam ettiğine dair mesaj vermişti. Bunun yanında TSİ 17'de mart ayına ilişkin ikinci el konut satışlarının aylık bazda %0,8 oranında artış sergilemesi bekleniyor.
 
Öte yandan, TSİ 15.30'da 17 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Son açıklanan veriye göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları, salgın sonrası görülen en düşük rakam olan 576 bin kişiye gerileyerek son haftalarda gördüğümüz artış trendini kırdı. 17 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 617 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Ayrıca bugün Intel ve American Airlines'ın birinci çeyrek bilançoları takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, bugün piyasaların odak noktasında, TSİ 14.45'te ECB'nin faiz kararı ve TSİ 15.30'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması olacak. ECB, mart ayındaki toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek, politika faizi olan temel refinansman faizini %0 seviyesinde, mevduat faizini -%0,50 seviyesinde ve marjinal borç verme faizini ise %0,25 seviyesinde sabit tutmuş ve Pandemik Acil Durum Satın Alma Programı'nın (PEPP) toplam 1,85 trilyon Euro'luk miktarında ve Mart 2022'ye kadar uzanan süresinde değişikliğe gitmemişti. Bunun yanında ECB, yükselen uzun vadeli tahvil oranlarına cevap olarak varlık alım hızını artırmıştı. Bu toplantıda herhangi bir değişiklik beklenmese de yılın ikinci çeyreğinde tahvil alım programının hızı üzerindeki olası değişiklikler için haziran ayını işaret edebileceği de değerlendiriliyor, ayrıca üyeler arasındaki görüş ayrılıklarına ilişkin haber akışı da önemli olacaktır.

Bunun yanında, TSİ 17'de Euro Bölgesi'nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi açıklanacak.

Ayrıca ABD Başkanı Biden'ın liderliğinde Küresel İklim Zirvesi düzenlenecek. Biden, aralarında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Xi Jinping, Macron, Merkel ve Putin'in de bulunduğu 40 lideri, 22-23 Nisan'da videokonferans yöntemiyle düzenlenecek iklim zirvesine davet etmişti.
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi aylık %2,5 artarak 86,7'ye yükselirken, endeksin hesaplamasında kullanılan tüm alt endekslerde artış görmüştük. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %1,4 oranında artışla 67,3'e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi %4 oranında artışla 87,9'a, gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi %2,5 oranında artışla 94,1'e, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi ise %2 artışla 97,4'e yükselmişti.
 
Ayrıca TSİ 14'te TCMB'nin mart ayı PPK toplantı özeti yayınlanacak. TCMB, geçen haftaki toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tutarak sıkı parasal duruşunu sürdürmüştü, ''gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak'' ifadesini ise metinden çıkarmıştı. Bununla birlikte ''politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği'' ifadesi karar metnine eklenmişti. 2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefine yapılan atıf ve ''sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği'' ifadesi de yeni metinde yer almamıştı. Kurulun, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edeceği de metne eklenmişti. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarla, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacağına da yer verilmişti.

Bugün ayrıca TCMB rezerv, DTH ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 16 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 2,37 milyar USD arttı. Bu kapsamda, toplam DTH'larda son iki haftadır artış gözleniyor. Bireysel DTH'lar 0,94 milyar USD, kurumsal DTH'lar ise 1,43 milyar USD arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %54,9'dan %54,7'ye geriledi. TL kredilerde haftalık %0,02 artış ,YP kredilerde haftalık %0,51 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,19 artış görmekteyiz.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 16 Nisan haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 89,5 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,5 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 9,9 milyar USD seviyesinden 10,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB'nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,37 milyar USD artarak rezervlere katkı yaptı.
 
ŞİRKET HABERLERİ

DYO Boya (DYOBY, Nötr): 25.01.2019 tarihli açıklamada konu edilen soruşturma hakkında Rekabet Kurumu tarafından; "bayilerin yeniden satış fiyatlarını belirleme ve müşteri ve bölge kısıtlamasına gitmeye yönelik uygulamalar" iddiası ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiğine ve bu sebeple şirkete, 2020 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayrisafi gelirleri üzerinde %1,5 oranında takdiren 21mn TL idari para cezası verilmesine karar verilmiş olup, bu husus 19 Nisan 2021 tarihinde Kurumun İnternet sitesinde yayımlanmıştır. Kurumun gerekçeli kararı henüz yazılmamış ve Şirkete tebliğ edilmemiş olup detayları bilinmemekle beraber, idari para cezası, gerekçeli kararın tebliğini takibeden 30 gün içerisinde 5236 saylı Kanun çerçevesinde, dörtte üçü nispetinde 15,8mn TL olarak ödenecek olup yayınlanan kısa karara karşı kullanılacak haklar ile birlikte gerekçeli kararın tebliğini takiben her türlü yasal hak süresi içerisinde kullanılacaktır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirketin projelerinden "İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" nin Yer Teslimi, Yüklenici "Eltes İnş. Tesisat San. ve Tic. A.Ş." ye 19.04.2021 Pazartesi günü yapılmıştır.

Karel Elektronik (KAREL, Sınırlı Pozitif): Dün itibariyle üretim hattı sayısı 15'e çıkartılmıştır. 2021 yılı içinde üretim hattı sayısına 2 hat daha eklenmesi planlamış bulunmaktdır. Bu iki hat yatırımına ek olarak otomotiv sektörüne üretim yapmaya yönelik yeni bir hattın kurulumuna da başlanmıştır. Çoğunluğu 2021 yılında olmak üzere 2023 yılına kadar bço hizmetleri kapsamında enerji yedekleme sistemleri kurulumu için 50mn TL'lik bir yatırım planlanmıştır. MIL-STD 461 askeri EMC standardına ve DO-160 Avyonik standardına uygun EMC laboratuvarı kurulumuna başlanmıştır. Laboratuvar bir ay içinde kullanıma hazır hale gelecektir. Bu ve benzeri yatırımlarla ilgili 2021 yılı ilk çeyreğinde yapılan toplam harcama tutarı yaklaşık 20mn TL'dir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, ODAS.E paylarında 22/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/05/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. VBTS kapsamında bu paylarda uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 06/05/2021 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

Ayrıca Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BAKAB.E, DZGYO.E, MEGAP.E, NUGYO.E, OZBAL.E ve VAKKO.E paylarında 22/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/05/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

Ek olarak Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ADESE.E ve YESIL.E payları 22/04/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/05/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.

Not: VBTS kapsamında ilgili paylarda açığa satış yasağı ve/veya brüt takas tedbirleri bulunması halinde bu tedbirler de tek fiyat tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam eder.

Havacılık: Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), 2020 verilerine göre revize edilmiş, 2021-2023 dönemi tahminleri uyarınca, gerek yolcu, gerek uçak, gerekse kargo taşımacılığında 2019 seviyesine ancak 2023 sonunda ulaşılabilecek. Tahminler, 2023 yılındaki seviyenin 2019 seviyesine yakın ancak altında kalınacağını gösterdi.

DHMİ verilerine göre, iç hat yolcu sayısı 2023'te 100.8 milyon, dış hat yolcu sayısı 102.3 milyon kişiye ulaşacak. Salgın öncesi 2019'da iç hat yolcu sayısı 99.9 milyon, dış hat yolcu sayısı 108.4 milyon kişi seviyesindeydi. Uçak kargo taşımcılığı, salgın döneminde yolcu taşımacılığı kadar etkilenmemişti. DHMİ verilerine göre kargo taşımacılığı, yolcu taşımacılığına göre çok daha az kayıp vermesine karşılık, yine de toparlanması çok hızlı olmayacak. Buna göre iç hat kargo taşımacılığı trafiği 2023'te 66 bin 291 ton olacak. Bu sayı 2019'da 65 bin 667 ton seviyesindeydi. Dış hat kargo taşımacılığı ise 1 milyon 473 bin ton, ile 2019'un üzerinde seyredecek. Uçak trafiğinde ise özellikle dış hat uçuşlarında toparlanma 2023'ün ötesine geçecek. DHMİ tahminlerine göre 2023'de dış hatlarda 686 bin 944 trafik gerçekleşecek. 2019'da bu sayı 716 bin 523 iniş-kalkış olarak gerçekleşmişti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket, 2020 yılı olağan genel kurul toplantısında onaylanmış olan geri alım programı çerçevesinde; 30-TL üst fiyat limiti ile şirket sermayesinin %10 una kadar geri alıma başlanmasına ve geri alım işlemlerini yürütmek üzere Yönetim Kurulu Başkanı/Genel Müdür Mustafa SARIOĞLU' nun üç yıllığına yetkilendirilmesine karar verildiğini duyurmuştur.
 
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 72 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 328 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,57 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,59 bandında hareketin ardından %1,56 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.