Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Haftaya başlarken ABD vadelilerinde hafif satıcılı, Asya borsa endekslerinde ise karışık bir seyir gözlemleniyor. Bir taraftan koronavirüs eğrisinin yataylaşmasıyla önlemlerin gevşetileceğine yönelik beklentiler piyasaları desteklerken, diğer yandan virüsün ekonomiler üzerinde yaratabileceği tahribatın boyutu belirsizliğini koruyor. Rekor arz kesintisi anlaşmasına karşın petroldeki belirgin baskı da talep tarafındaki zayıflığın en net göstergesi. Nisan ayına ilişkin verilerin izleneceği haftada da küresel piyasalar söz konusu gelişmelerle yön arayışı içerisine girebilirler. Yurtiçinde ise hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal'ın, merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yapıldığına yönelik açıklaması ve BDDK'nın krediler için yaptığı yeni düzenleme takip edilirken, TL bu sabah yatay. BIST100 endeksinin de güne yatay bir görüntüyle başlamasını beklerken, gün içerisinde bant hareketi görülebilir.


  
   

  
MAKROEKONOMİ

 
Petrol fiyatlarının 21 yılın en düşüğüne gerilemesi, kar sezonunun izlenmeye devam edilmesi ile nisan ayına ilişkin verilerin beklenmesiyle bugün borsalarda temkinli bir görünüm dikkat çekiyor. Çin krediler için borçlanma maliyetleri referansı faiz oranını bu yıl ikinci kez düşürdü. Japonya'nın mart ayı ihracatı ise ana ihracat rotaları olan ABD, Çin ve Euro Bölgesi'ndeki salgın karmaşası nedeniyle yıllık %11,7 ile beklentilerden çok geriledi. İç talepteki görünüme ışık tutan ithalat ise yıllık %5 geriledi.
 
Yurt içinde 22 Nisan'daki TCMB faiz kararı yurt dışında ise nisan ayına ait öncü göstergelerin izleneceği haftaya başlıyoruz.
" Bugünkü küresel arenada veri takvimi görece sakin, yarın nisan ayına ilişkin Almanya ZEW endeksi izlenecek. ZEW endeksi ekonomistlerin cevaplarıyla şekillenmekte. Perşembe günü küresel arenada nisan ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI verilerini izleyeceğiz. Cuma günü ise Almanya'da IFO endeksi açıklanacak. IFO endeksi, yaklaşık 9000 şirket yöneticisiyle yapılan anketle ekonomik görünüme ışık tutmakta. 9000 şirket ise imalat, inşaat, hizmet ve ticaret sektöründeki yöneticilerden oluşmakta.
" Avrupa tarafında mart ayı PMI'ları oldukça düşmüş ve resesyon daha yüksek sesle seslendirmeye başlanmıştı, ama salgın tedbirleri daha da arttı ve bunlarında rakamlara yansıması beklenmekte. Ayrıca Avrupa Maliye Bakanları yine toplanacak ve salgına karşı ortak politika oluşturup oluşturamayacakları izlenecek.
" ABD'de salgının yaratığı ekonomik tahribatı göstermesi açısından perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları bu hafta da piyasalarca dikkatle izlenecek. İşsizlik maaşı başvuruları son 1 aylık süreçte 22 milyon rakamını aşmış durumda beklentiler yine 5 milyon civarı işsizlik maaş başvurusunun olması yönünde. Bazı uluslararası finans kurumları 2.çeyrekte ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış olarak %30'a kadar daralabileceğini tahmin etmekte. Bu bağlamda nisan ayı öncü PMI verilerinde buna ilişkin ipucu aranacak. Mart ayında PMI verileri küresel krizdeki seviyelerine yakın gerçekleşirken, sanayi üretimi ise 2.Dünya savaşından beri en yüksek düşüşünü gerçekleştirmişti. Ayrıca nisan ayı Michigan Tüketici güven endeksi de güncellenecek. Daha önce açıklanan rakamın halihazırda 2011'den beri görülen en düşük tüketici güvenine işaret eden 71'den 69 seviyesine güncellenmesi beklenmekte. Kısaca nisan ayına ilişkin üretime ve tüketime ilişkin son duruma ilişkin kabaca bir resim ortaya çıkmış olacaktır.
" Asya tarafında da bu hafta PMI'lar gündem olacak. Güney Kore'nin ilk çeyrek GSYH büyümesi takip edilirken, tedarik zincirinde bozulmanın devam edip etmediği, ticaretin salgına ilişkin artan tedbirlere nasıl yanıt verdiği Japonya, Tayvan ve Tayland ticaret datalarında takip edilecek. Salgının merkezi mart ayıyla birlikte Avrupa'ya kaymıştı bu sebepten şubat ayı verilerinden daha kötü bir resim ortaya çıkması beklenmiyor.
" 24 Nisan'da Rusya Merkez Bankası toplantısı bulunmakta politika faiz oranının %6'dan %5,75'e düşmesi beklenmekte.
Bu hafta PPK toplantısının yanı sıra yurt içinde üretici ve tüketici tarafının salgından nasıl etkilendiğine ve bundan sonraki süreçte beklentilerine dair önemli veriler açıklanacak.
" Artan USD/TL paritesine rağmen, ılımlı seyreden petrol fiyatları ve azalan iç taleple, TCMB'nin de vurguladığı üzere enflasyon üzerinde aşağı yönlü riskler baskın. Bundan dolayı büyümeyi de desteklemek adına PPK toplantısında 50 baz puanlık faiz indiriminin beklendiğini görüyoruz. Merkez Bankası ekonominin sert yavaşlamasını azaltmak için adımlarını sürdürürken, faiz politikası tarafından da desteğini sürdürecektir. Geçen ay yurt içinde ilk vaka görülmesi ardından gerçekleştirilen ilk PPK toplantısında TCMB, 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Faiz indirimlerinin yanı sıra TCMB, reel sektöre fon amaçlı politika faizini altında fonlama imkanı ile bu süreçten en fazla etkilenen reel sektör firmalarına kesintisiz kredi akışı sağladı. Ayrıca reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatçı firmaların nakit akışını destekledi.
" Yurt içinde çarşamba günü ayrıca nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi ve cuma günü reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranı açıklanacak. Tüketici güven endeksi, salgın tedbirlerinin çok sert hissedilmediği mart ayında hanehalkının maddi durum beklentisinin ve işsiz sayısında azalma beklentisiyle 58,2'ye yükselmişti. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü. Tüketici güvenine ilişkin yapılan nisan ayı Bloomberg Tüketici Güven Ön Endeksinde %20,5 düşüş gerçekleşti. İçerisinde bulunduğumuz dönemde virüsün etkileri ile önümüzdeki aylarda endekste düşüş görülmesi olağan olacaktır.
Nisan ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının virüs salgınının etkilerini, beklentilerine yansıttıkları görülüyor. Küresel büyümenin salgın nedeniyle baskı altında kalmasının da etkisiyle Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme beklentileri anket katılımcılarınca aşağı yönlü sert bir şekilde revize edildi. Arz ve talep endişeleriyle sert gerileyen petrol fiyatlarını, iç talep ve turizm gelişmelerini dikkate alan katılımcılar enflasyon ve cari denge beklentilerinde de değişikliğe gitmiş durumdalar.
" Anket katılımcıları, dünyada artan dolar talebiyle gelişmekte olan ülke para birimlerine benzer şekilde baskı altında olan USD/TL kurunun, yıl sonunda 6,51'den 6,93 seviyesine yükselmesini bekliyor.
" Seyahat gelirlerindeki keskin düşüş beklentisi ile ihracatımızdaki olası baskıya karşın enerji ithalatı ve zayıf iç talep kaynaklı toplam ithalatımızın baskı altında olmasıyla anket katılımcıları, cari açık beklentilerini 12 milyar USD seviyesinden 6,1 milyar USD seviyesine çekmekte.
" Bu yıl sonu büyüme beklentisi anket katılımcılarınca %3,33 seviyesinden %-0,60 seviyesine revize edilmiş durumda.
                                     
 
ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): 17.04.2020 tarihinde, Serra Sabancı'nın Nitelikli Yatırımcısı olduğu Serbest Özel Fon'a, özel emir yöntemiyle beheri 5,81 TL birim fiyat ile toplam 32,3mn nominal tutarlı Akbank payı satış işlemi Serra Sabancı tarafından gerçekleştirildiği duyurulmuştur. İşlem sonucu söz konusu pay oranında doğrudan/dolaylı değişiklik olmadığı bildirilmiştir.

3 Şubat 2020 Tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Negatif): Rekabet Kurulu'nun Coca-Cola Satış ve Dağıtım AŞ (CCSD)'ye Cuma günü tebliğ edilen 15.04.2020 tarihli yazısında; 02.04.2020 tarihli karar ile Şirketin iştiraki olan CCSD hakkında yürütmekte olduğu ön araştırma neticesinde; Rekabetin Korunması Kanunun ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesi amacıyla CCSD nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiği belirtilmekte olup, bu kapsamda, şirketden savunma talep edilmiştir.

Çimsa (CIMSA, Nötr): 17.04.2020 tarihinde, Serra Sabancı'nın Nitelikli Yatırımcısı olduğu Serbest Özel Fon'a, beheri 7,05 - 7,08 TL birim fiyat aralığı ile toplam 382.300 nominal tutarlı Çimsa payı satış işlemi Serra Sabancı tarafından gerçekleştirildiği duyurulmuştur. İşlem sonucu söz konusu pay oranında doğrudan/dolaylı değişiklik olmadığı bildirilmiştir.

3 Mart 2020 Tarihli Çimsa Raporumuz için tıklayınız…

Ege Endüstri (EGEEN, Nötr): 2019 yılı net dönem karından yeni yasal düzenlemeye göre ortaklara dağıtılabilecek tutar olarak hesaplanan 56,4mn TL'nin 24 Nisan 2020 tarihinde ödeneceğini, bakiyenin, yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenen/belirlenecek tarihte dağıtılacağı açıklanmıştır.

Mavi (MAVI, Sınırlı Pozitif): COVID-19 pandemisi kapsamında 29 Mart'ta geçici olarak faaliyetine ara veren Mavi Türkiye online alışveriş sitesi ve e-ticaret kanalları, 17 Nisan'da yeniden açılmıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr) : 17 Nisan 2020 tarihinde Trakya Cam (TRKCM, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 3,33 - 3,39 TL fiyat aralığından 2.120.240 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Trakya Cam Sanayii sermayesindeki Şirket payları %71,76 sınırına ulaşmıştır. Aynı tarihte, Anadolu Cam Sanayii (ANACM, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 3,48-3,50 TL fiyat aralığından 1,2mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Şişe Cam tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Anadolu Cam sermayesindeki Şirket payları %78,13 sınırına ulaşmıştır. Son olarak yine aynı tarihte, Soda Sanayii (SODA, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 5,69 - 5,72 TL fiyat aralığından 492bin TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Şişe Cam tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Soda Sanayii sermayesindeki Şirket payları %62,94 sınırına ulaşmıştır.

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Pozitif): Standard & Poor's Vestel Elektronik'in kredi notunu "SD"den "CCC-"ye yükseltirken, notun görünümünü negatif olarak belirlemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, krediler için yeni düzenleme yaptı. Kurulun 18.04.2020 tarihli toplantısında, COVID-19 salgını nedeniyle yaşadığımız sürecin ekonomimize, piyasaya, üretime ve istihdama olumsuz etkisini mümkün olan en az seviyeye indirmek ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla 01.05.2020'den başlamak üzere, haftalık bazda aşağıda formülü verilen Aktif Rasyosunu (AR) hesaplamalarına,

 
- AR'ın pay kısmında yer verilen

Krediler" kaleminin, takipteki krediler hariç bankaların bireysel ve ticari müşterilere kullandırdıkları krediler tutarının toplamını, "Menkul Kıymetler" kaleminin, bankalarca satın alınan yurt dışı yerleşiklerce ihraç edilmiş menkul kıymetler ve hisse senetleri hariç özel sektör tahvil ve bonoları ile Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin ihraç ettiği her türlü borçlanma araçları, kira sertifikaları ve Eurobondların toplam değerini, "TCMB Swap" kaleminin, bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına(TCMB) Swap yoluyla verdikleri yabancı paranın TCMB alış kurundan hesap edilen Türk Lirası(TL) cinsinden toplam değerini ifade etmesine,

- AR'ın payda kısmında yer verilen; "TL Mevduat" kaleminin, bankalar mevduatı hariç tüm TL cinsi mevduat/katılım fonu tutarı toplamını, "YP Mevduat" kaleminin, altın ve kıymetli maden hesapları da dahil olmak üzere, bankalarda tutulan yabancı para(YP) cinsinden mevduat/katılım fonu tutarı toplamını ifade etmesine,

AR'ın her ay sonu itibariyle, o aya ilişkin aylık ortalamasının mevduat bankaları için %100'ün, katılım bankaları için %80'in altına düşmemesine, Kanunun 148 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca baz alınacak aykırılık oluşturan aşım tutarının, ilgili ay sonu itibariyle AR değeri %100'ün altında olan bankalar ve %80'in altında olan katılım bankaları için, rasyoyu sırasıyla %100 ve %80 düzeyine getirecek paydaki değişim tutarı olarak hesaplanmasına karar verilmiştir.

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, PGSUS.E paylarında 20/04/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 04/05/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.
SPK'nın 02/03/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

Demir Çelik: Bazı demir çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergilerinin 3 ay süreyle geçici olarak artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla, slab ve kütük, yassı hadde mamulleri, alaşımlı ürünler, profiller ve paslanmaz sac gibi demir çelik ürünlerinde uygulanan gümrük vergileri, 15 Temmuz 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere geçici süreyle 5 puan artırıldı. Sıcak haddelenmiş sacdan soğuk haddelenmiş sac ve sıcak haddelenmiş sacdan dikişli boru üreten tesisler ile beyaz eşya üreticilerinin doğrudan ithalatında bu artış 2 puan olarak uygulanacak. Kararla, Türkiye'deki demir çelik sanayisinde üretim ve istihdamın korunması amaçlanıyor. Kaynak: CNN Türk


DiĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anel Elektrik (ANELE): Proje ana yüklenicisi Hyundai Engineering& Construction Co. Ltd. Şirketi'ne (Hyundai) , Katar Devletinin Lusail şehrinde inşası devam eden Lusail Real Estate Development Company, Lusail Plaza Towers (Plot 3&4) projesi elektrik ve mekanik işlerinin yapılmasına yönelik olarak Katar Devletinde mukim bağlı ortaklığı ANEL MEP Maintenanceand Operations LLC tarafından verilen 699,5mn Katar Riyali (yaklaşık 192,2mnUSD) tutarındaki teklif Hyundai tarafından uygun bulunmuş ve projenin şirketce yürütülmesine ilişkin yetkilendirme mektubu (Letter of Award) taraflarca imzalanmıştır. Lusail Finans Merkezi kapsamında yer alan ve 70 katlı 2 gökdelenden olan projenin, Ekim 2022 sonunda bitirilmesi planlanmakta olup, Hyundai ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.

Cemtaş Çelik (CEMTS): Çelikhane ve Haddehane üretim tesisinde 20.04.2020 tarihinden 25.04.2020 tarihine kadar üretime ara verilmesi kararlaştırılmıştır. Satış ve teslimat süreçleri değerlendirilerek; Isıl işlem, Kabuk soyma, Denge çubuğu ve Tamamlama hatları tesislerinde üretime devam edecektir. Mamul satış ve sevkiyatlarına da bu sürede devam edecektir.

Demisaş Döküm (DMSAS): Şirket Yönetim Kurulu, Avrupa Ülkeleri ve Türkiye'de bulunan müşterilerde meydana gelen üretim aksamaları beraberinde fabrika açılış tarihlerindeki ötelemelere istinaden Bilecik ili Vezirhan beldesinde yer alan fabrikada ikmal ve talaşlı imalat tesisleri hariç olmak üzere döküm hatlarında 20.04.2020 - 27.04.2020 tarihleri arasında üretim faaliyetlerine ara verilmesi kararı almıştır.

Ditaş Doğan (DITAS): 17.04.2020 tarihli ResmiGazete'de yayımlanan; "uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir" hükmü doğrultusunda, Şirketin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması kesinleşmiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF): Çin'de başlayarak dünyaya yayılan Kovid-19 tehdidine karşı alınan tedbirler kapsamında, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuru ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesinde yapılan açıklama doğrultusunda, anonim ve limited şirketlerde yönetim organları tarafından çağrısı yapılan ancak henüz gerçekleştirilmeyen genel kurul toplantılarının, ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edilebilmesi imkanı tanınmıştır. Bu doğrultuda Şirketin 22.04.2020 tarihinde gerçekleştirilecek 2019 Faaliyet Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısının ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelenmesine, 26.03.2020 tarihli 10442 sayılı Yönetim Kurulu kararının iptaline ve bu hususta gerekli tüm iş ve işlemlerin yerine getirilmesi hususunda idareye yetki verilmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,04'den seviyesinden %9,05 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 116,5 milyar TL ile 95,5 milyar TL'si repo (40,5 milyar 3 aylık repo, 55 milyar haftalık repo) ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 21 milyar TL'si %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
 
Bu seneye %1,90 seviyelerinden başlayan ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün %0,63'lerde işlem görmekte.
 
Cuma günü risk iştahındaki artışla faizlerde düşüş gözlerken, hafta genelinde TL faizlerde ılımlı artış gözlendi. 2 gösterge kağıdın faizi günlük bazda 15 baz puanlık düşüşle %12,22 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 60 baz puanlık düşüşle %14,13 seviyesine geriledi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimine baktığımızda ise, 2 gösterge kağıdın faizinin 6 baz puanlık ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizinin ise 54 baz puanlık artış sergiledi


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş