Nötr risk iştahıyla güne başlıyoruz. Katalizör: Koronavirüs tablosunun kötüleştiği ortamda aşı ile ilgili daha fazla haberlerin beklenmesi. Bir süredir ABD borsalarında yaşanan ayrışmanın ardından bu sabah Nasdaq, Dow ve S&P500 vadelileri yakın oranda kar satışlarıyla karşılaşıyorlar. Asya'da ise kayıplar daha ılımlıyken, Gelişmekte Olan Ülke para birimleri yatay. Bu hafta açık ara en iyi performansı sergileyen TL (bu haftalık kazanç yaklaşık %9) ise geçen ay TCMB kararı sonrasında yaşadığı kayıpların tümünü geri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ekonomideki yeni dönem" açıklamaları sonrası TL varlıklarda ralli yaşandı. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) de 403 baz puan seviyesine kadar iyileşirken, BIST100 endeksi rekor seviyede kapattı. İşlem hacminde de 52,5 milyar TL ile yine rekor kırıldı. Bankacılık endeksi (XBANK) ise dün %9'a yakın prim (Büyük bankaların önemli kısmi tavandan kapattı.) yaptı. Şu aşamada yaşanan son gelişmeler oyun planını değiştirebilecek potansiyele sahip. Dolayısıyla, halihazırda ciddi iskontoya sahip TL varlıklarda yabancı ilgisiyle birlikte pozitif ayrışmanın devam edebileceğini düşünüyoruz. Bankacılık endeksi XBANK'da da ralli devam edebilir. BIST100'ün güne ise %1 civarında alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeks, kısa vadeli Dolar bazında teknik olarak %5 yükseliş potansiyeline sahip.
MAKROEKONOMİ
ABD borsalarında karışık seyir devam ediyor, bu defa Nasdaq endeksinin pozitif ayrıştığı bir günü geride bıraktık. Moderna ve Pfizer'ın aşı haberlerine odaklanan piyasalar bir yandan da artan koronavirüs vaka sayısı nedeniyle küresel anlamda olası ek kısıtlamaların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini izliyor. Asya borsalarının çoğunluğu bugün hafif ekside işlem görüyor. Yeni Zelanda Merkez Bankası ağustos ayına göre ek teşvik ihtiyacının daha azaldığına vurgu yapsa da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, daha fazla varlık alımı ve bankalara ucuz kredi verebileceğini değerlendirerek ek teşviklere göz kırptı. BDDK'nın ekonomide normalleşme adımlarını sürdürerek gerçekleştirdiği swap düzenlemesi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni döneme dair verdiği güçlü ve net mesajlarla TL varlıklarda dün ralli havası yaşandı.
Bugün TSİ 16.30'da ABD'de ekim ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Yıllık bazda çekirdek TÜFE'nin %1,8 seviyesine hafif yükseliş sergilemesi bekleniyor. Son günlerde aşı haberleri ve büyüme görünümünün toparlanabileceği beklentisiyle petrol fiyatlarında yükseliş görüyoruz. Kalıcılığı halinde enflasyondaki görünüm daha yakından izlenebilir. Bugün TSİ 16.30'da 7 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. TSİ 19.45'te Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması,TSİ 21'de Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın ve TSİ 22'de New York Fed Başkanı John Williams'ın konuşmaları da takip edilecek.
Euro Bölgesi'nde TSİ 13'te eylül ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 10'da İngiltere'de yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi açıklanacak. BoE Başkanı Andrew Bailey'in konuşması izlenecek.
Cari işlemler açığı, eylül ayında 2,5 milyar USD olan beklentilerden daha iyi gerçekleşerek 2,36 milyar USD oldu. Beklentilerden daha iyi gelmesinde birincil ve ikincil gelir dengesinin geçen seneye göre daha iyi seyretmesi etkili olmuş görünüyor. Eylül 2019'da cari denge güçlü turizm gelirleri ve dış ticaret açığının belirgin daha olumlu seyretmesiyle 2,8 milyar USD fazla vermişti. Eylül ayında altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise 3,2 milyar USD fazla verdi, geçen sene 6 milyar USD fazla vermişti.
Eylül ayı dış ticaret açığı, altın ithalatındaki artışla yüksek seviyelerini korumuştu. Ekim ayında ise dış ticaret açığı, ihracattaki rekor seviyenin katkısıyla Kasım 2019'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, bundan dolayı daha iyi gerçekleşen dış ticaret açığıyla birlikte cari dengenin ekim ayında oldukça sınırlı açık verebileceğini düşünüyoruz. Yılın son ayları ise enerji ithalatı gibi unsurların da etkisiyle cari açığın genellikle arttığı bir dönem oluyor, 10 yıllık tarihsel verilere baktığımızda kasım ve aralık ayında cari dengenin sırasıyla ortalama 2,8 ve 5,2 milyar USD açık verdiği görülüyor.
Hatırda Kalması Gerekenler:
• İlk 9 ayda cari işlemler dengesi, genişleyen dış ticaret açığı ve zayıf turizm gelirleriyle 28 milyar USD açık verirken, geçen sene aynı dönemde 8,1 milyar USD fazla vermişti. 12 aylık kümülatif cari açık ise 22,3 milyar USD seviyesinden 27,5 milyar USD ile Kasım 2018'den bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Cari açık/GSYH oranı ise %3 seviyesinden %3,7 seviyesine yükseldi. 12 aylık kümülatif enerji hariç cari denge ise 2 yıl aradan sonra açığa yöneldi ve 1,3 milyar USD açık verdi.
• Eylül ayında portföy ve diğer yatırım kaynaklı sermaye çıkışı gözlenirken, doğrudan yatırımlara ise sınırlı giriş yaşandı. Net hata noksanda da 67 milyon USD ile küçük bir çıkış gözlenirken, toplamda 1,2 milyar USD sermaye çıkışı ve 2,36 milyar USD cari açık neticesinde rezervlerde 3,6 milyar USD azalış gözlendi.
• Yurt dışından sağlanan kredilerde bankalar nette kullanım gerçekleştirirken, Genel Hükümet ve özel sektör nette geri ödeyici oldu. Reel sektörün 12 aylık kümülatif borç çevirme oranlarındaki azalış sürdü ve nette borçlanıcı görünümünden uzaklaşmayı sürdürdü. 2019 yılında reel sektörün (diğer sektörler) dış borç çevirme oranı %110 civarında iken, halihazırda %63'lere gerilemiş durumda. Bankacılık sektörünün uzun vadeli dış borç çevirme oranları ise son 22 ayın en yüksek seviyesinde. Temmuz 2019'da dip nokta olarak %61'leri görmüştük. 2020 yılı Nisan ayında %73'lerde olan oran halihazırda %83'lerde bulunmakta.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Nötr): Şirket'in 2020 Ekim ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %11 oranında artarak 431,4mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %16 oranında artarak 273,1mn TL olmuştur. Diğer yandan, ekim ayı prim üretimi ile beraber Şirket'in 2020 Ocak - Ekim dönemi prim üretimi yıllık %13 oranında artarak 3.951mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise yıllık olarak %14 oranında artmış ve 2.609mn TL olmuştur.
Medical Park (MPARK, Sınırlı Negatif): Rekabet Kurulu Rekabetin Korunması Kanunun ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesi amacıyla Şirket ve iştiraki olan "Samsun Medikal Grup Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş." nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiği belirtilmiş, bu kapsamda, şirketten savunma talep etmiştir. Şirket dün günü %2,1 oranında kayıpla kapatmıştır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Ekim ayında yolcu sayısının %63,5 azalışla 2,43mn olduğunu açıklamıştır. Yolcu doluluk oranı ise Ekim döneminde 16,9 puan gerilemiş ve %66,4 olmuştur. Ocak-Ekim dönemi yolcu sayısı %61,9 azalmış ve 24 milyonu göstermiştir. İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 9,1 puan azalışla %72,6 olarak hesaplanmaktadır. Taşınan kargo-posta, Ekim'de %8,4 azalışla 131.775 ton, Ocak-Ekim'de %4,6 azalışla 1.202.307 ton olarak gerçekleşmiştir. Ekim sonu itibarıyla filodaki uçak sayısı 365 seviyesindedir.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına dün (11.10.2020) gece yarısından geçerli olmak üzere 19 kuruş zam yapıldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 6,81 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 6,77 liradan 6,96 liraya, İzmir'de 6,83 liradan 7,02 liraya yükselecek. Kaynak: Anadolu Ajansı
DİĞER SİRKET HABERLERİ
Ege Profil (EGPRO): 05.11.2020 - 10.11.2020 tarihinde Ege Profil Ticaret ve Sanayi A.Ş. payları ile ilgili olarak 22,00 - 23,10 fiyat aralığından 60.678 toplam nominal tutarlı satış işlemi hakim ortaklığı Deceunick NV tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Ege Profil Ticaret ve Sanayi A.Ş. sermayesindeki paylar 10.11.2020 tarihi itibariyle %0,08 düşmüştür.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,29 seviyesinden %14,36 seviyesine yükseldi. TCMB, çarşamba günü GLP kanalıyla piyasayı 29,5 milyar TL %14,75'ten fonladı. TCMB çarşamba günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %14,96'dan) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 194,5 milyar TL ile 165 milyar TL'si (%14,29 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 70 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 90 baz puana varan düşüşler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.