Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün Dünya Bankası'nın 2022 yılı büyüme tahmini düşürmesi ve ABD'de şirket kar marjlarına yönelik aşağı yönlü revizyonların gelmeye devam etmesi sonrasında ABD on yıllık tahvil faizi %3'ün altına geriledi. Söz konusu haberlere karşın tahvil faizinin düşmesi borsaları destekledi ve ABD ana endeksleri %1'e yakın değer kazandı. Bu sabah ise vadelilerde kısmi satış görülse de Asya'da ve Avrupa vadelilerinde pozitif bir görüntü var. ABD on yıllık tahvil faizi ise %3,0 civarında hareket ediyor. Şu aşamada cuma günü ABD'de açıklanacak enflasyon verisi önemli olacakken, borsalardaki oynaklığın (VIX<25) düşmesi="" ve="" olumsuz="" haber="" akışına="" ve="" 120="" dolar'ın="" üzerinde="" seyreden="" petrole="" karşın="" endekslerde="" dengelenme="" çabasının="" görülmesi="" dipte="" gözlenen="" alım="" dalgasının="" devamı="" açısından="" önemli.="" asya="" ve="" avrupa="" vadelilerindeki="" görüntüye="" bağlı="" olarak="" bıst100="" endeksi="" de="" güne="" hafif="" alıcılı="" bir="" görüntüyle="" başlayabilir.="" dün="" bankacılık="" endeksindeki="" (xbank)="" %1,54'lük="" kayba="" karşın="" bıst100'ün="" yatay="" kapattığını="" ve="" yükseliş="" isteğini="" (en="" düşük="" 2.620="" seviyesi="" görülürken,="" kapanış="" 2.648="" seviyesinden="" gerçekleşti)="" sürdürdüğünü="" izledik.="" endekse="" en="" çok="" katkı="" sağlayan="" havacılık="" ve="" döviz="" geliri="" olan="" şirket="" hisselerinin="" katalizör="" olmaya="" devam="" edebileceğini="" düşünüyoruz.="" bankacılıkta="" da="" dünkü="" kayıpların="" telafi="" edilmesini="" bekliyoruz.="" bu="" kapsamda,="" enflasyon="" görünümü="" de="" dikkate="" alındığında="" borsa="" istanbul'da="" bugün="" 2.700="" seviyesine="" doğru="" hareket="">
   
 
 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
Dünya Bankası tarafından Küresel Ekonomik Beklentiler raporu yayınlandı. Raporda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve bunun emtia piyasaları, tedarik zincirleri, enflasyon ve finansal koşullar üzerindeki etkilerinin küresel büyüme üzerindeki yavaşlamayı artırdığı belirtilmekte. Ayrıca küresel ekonomik görünüme ilişkin önemli risklerden birinin, 1970'lerdeki stagflasyonu anımsatan, ılımlı büyümenin eşlik ettiği yüksek küresel enflasyon olasılığı olduğu vurgulanmakta. Bu durumun ise, gelişmiş ekonomilerde para politikasının keskin bir şekilde sıkılaştırılmasına neden olabileceğine ve bu durumun, bazı gelişmekte olan ülkelerde finansal strese yol açabileceğine dikkat çekilmekte.
• Bu kapsamda Dünya Bankası, 2022 yılına ilişkin küresel büyüme tahminini %4,1'den %2,9'a ve 2023 yılına ilişkin %3,2'den %3'e aşağı yönlü revize ederken, 2024 yılı için %3 seviyesinde belirledi. Euro Bölgesi'ne ilişkin büyüme tahmini ise 2022 yılı için %4,2'den %2,5'e ve 2023 yılı için %2,1'den %1,9'a aşağı yönlü revize edildi. ABD'nin büyüme tahmini 2022 yılı için %3,7'den %2,5'e ve 2023 yılı için %2,6'dan %2,4'e çekildi. Çin'in ise büyüme tahminleri bu yıl için %5,1'den %4,3'e ve 2023 yılı için %5,3'ten %5,2'ye aşağı yönlü revize edildi. Türkiye'nin ise bu yıla ilişkin büyüme tahmini %2'den %2,3'e ve 2023 yılı için %3'ten %3,2'ye yukarı yönlü revize edildi, 2024 yılında ise %4 büyümesi bekleniyor.
 
ABD tarafında, nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi takip edildi. Buna göre, ABD'de ihracat aylık %3,5 artışla 252,6 milyar USD ile yeni bir rekor seviyeye ulaşmasına karşın ithalat ise aylık %3,4 düşüşle 339,7 milyar USD'ye geriledi. Böylece nisanda dış ticaret açığı aylık 107,7 milyar USD'den 87,1 milyar USD'ye geriledi ve son dört ayın en düşük seviyesine gerçekleşti. Özellikle, ithalattaki azalışta belirleyici ürünlere bakıldığında genellikle tüketim mallarından oluşması, tüketim harcamaları ağırlıklı bir ekonomi olan ABD'de iç talepte zayıflama olabileceğine ilişkin sinyal olabilir.

Almanya'da nisan ayına ilişkin fabrika siparişleri, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu belirsizlik, arz kısıtlamaları ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle aylık %2,7 oranında geriledi ve böylece fabrika siparişleri art arda üçüncü ayda düşüşünü sürdürdü. Detaylara bakıldığında, Euro Bölgesi kaynaklı siparişler %5,6 gerilerken, diğer ülkeler kaynaklı siparişler ise %3 düştü, buna karşın yurt içi pazara yönelik siparişler ise %0,9 oranında daha sınırlı geriledi. Ayrıca sermaye malları siparişleri %4,3 oranında sert gerileyerek yatırımlara ilişkin zayıflama sinyali verdi.

Ayrıca Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni .-22,6'dan -15,8'e yükselmesine rağmen negatif bölgede kalmaya devam etti. Rusya ve Ukrayna krizinin oluşturduğu belirsizlik ve artan enflasyonist baskılar, tedarik sıkıntıları ve olası resesyona yönelik artan endişelerin devamı yatırımcı güvenini baskılamaya devam etmekte.

Bunun yanında, İngiltere'de mayıs ayına ilişkin hizmet sektörü PMI, nihai veriye göre 51,8'den 53,4'e hafif yukarı yönlü revize edildi, bununla birlikte nisan ayındaki 58,9 seviyesinin oldukça altında kaldı. Mayıs verisinin detaylarına bakıldığında, yeni siparişlerin ve yeni işlerin büyümesinde daha fazla yavaşlama görülürken, veri Şubat 2021'den bu yana en zayıf büyümeye işaret etti.

Yurt içinde ise, mayıs ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Yurt içinde, mayıs ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Hazine nakit dengesi mayıs ayında 149,2 milyar TL fazla verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı 206,9 milyar TL'den 28,6 milyar TL'ye, GSYH'a oranı ise %2,5'ten %0,3'e geriledi. Faiz dışı denge ise mayıs ayında 164,8 milyar TL fazla verirken, kümülatif faiz dışı fazla 165 milyar TL oldu. Alt detaylara bakıldığında gelirler aylık %74 artarken, giderler ise faiz dışı giderlerdeki (%28,2 düşüşle) aylık %26,1 düştü. Nakit dengesinin belirgin şekilde fazla vermesi ile mayıs ayında bütçe dengesinde de anlamlı bir toparlanma görmemiz olası.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Euro Bölgesi'nde, TSİ 12'de yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verisi takip edilecek. Bölgede büyüme çeyreklik bazda %0,2'den %0,3'e hafif yukarı yönlü revize edilirken, yıllık büyüme ise %5'ten %5,1'e çekilmişti. Bununla birlikte, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin devam etmesi ve emtia fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskının etkili olmayı sürdürmesi ve bu durumun, arz kısıtlarına ve artan belirsizliğe neden olmasıyla Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümü baskı altında bulunmakta. Bu kapsamda, Avrupa Komisyonu da 2022 için Euro Bölgesi'ne ilişkin GSYH büyümesini %4'ten %2,7'ye ve 2023 için %2,7'den %2,3'e aşağı yönlü revize etmişti.

Ayrıca Almanya'da TSİ 09'da nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Mart ayında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu belirsizlik, arz kısıtlamaları ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle sanayi üretimi aylık %3,9 oranında belirgin gerilemişti. Dün açıklanan fabrika siparişleri verisinde gördüğümüz üzere savaşın olumsuz etkilerinin bugün açıklanacak veride de devam etmesi olası.

Ayrıca TSİ 12'de OECD tarafından Küresel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlanacak. Söz konusu raporda, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden krizin, tedarik zinciri sıkıntılarının, başta enerji olmak üzere yükselen emtia fiyatlarının ve artan enflasyonist baskıların bölgeler ve ülkeler bazında GSYH büyüme ve enflasyon tahminleri üzerindeki etkileri takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 17'de mayıs ayına ilişkin DHMİ uçuş istatistikleri açıklanacak. Nisan ayında DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısında aylık bazda %18,9, yıllık ise %152,1 oranında güçlü artış görülmüştü. İç hat yolcu sayısı ise aylık %5,5 azalırken, yıllık artış hızı ise %44,7 olmuştu. Mayıs ayına ilişkin veri de özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın dış hat yolcu sayısındaki etkisine dair net fikir verebilir. Nisan ayı bu açıdan veride belirgin bir olumsuzluğa işaret etmemekteydi.
 
ŞİRKET HABERLERİ

BİM (BIMAS, Sınırlı Negatif): 6 Aralık 2021 tarihinde yapılan açıklamada; yeni bir pay geri alım programı başlatıldığı, program dahilinde geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 5mn adet (5mn TL nominal), geri alım için ayrılacak fonun Şirket iç kaynaklarından karşılanmak üzere en fazla 450mn TL olarak belirlendiğini belirtilmişti. Program kapsamında genel kurul tarihine kadar ortalama 71,27 TL hisse fiyatından 3.687.000 adet hisse alım işlemi gerçekleştirilmiştir. Şirketin geçmiş yıllarda başlattığı pay geri alım programlarından elde edilen hisselerle birlikte sahip olduğu BIMAS payları 9.357.992 adete ulaşmıştır ve bu payların Şirket sermayesine oranı %1,5412 olmuştur. Sermaye Piyasası Kurulunun Geri Alınan Paylar Tebliği'nin 5. Maddesi uyarınca, söz konusu pay geri alım programı 2021 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı ile birlikte, 07.06.2022 tarihinde sona ermiştir.

16 Mayıs 2022 Tarihli BİM Raporumuz için tıklayınız…
 
Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE, Nötr): Şirket'in bağlı ortaklıklarından Gözde Tech Ventures Teknoloji Yatırımları A.Ş., Türkiye'nin bulut tabanlı ilk personel yönetim yazılımı olan Kolay Yazılım A.Ş'ye sermaye artışı yoluyla 500bin USD tutarında yatırım yapmıştır.

İş GYO (ISGYO, Nötr): 07.06.2022 tarihinde İş GYO payları ile ilgili olarak 14,65-14,67 TL fiyat aralığından 22.898 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr) tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki Şirket payları %4,38 olmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka 483mn EUR ve 257mn USD tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşmasını imzalamıştır. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin, en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti; Euro dilimi için Euribor+%2,10, ABD Doları dilimi için Sofr+%2,75 olarak gerçekleşmiştir.

10 Mayıs 2022 tarihli İş Bankası raporumuz için tıklayınız…

Jantsa Jant Sanayi (JANTS, Sınırlı Pozitif): Şirket, artan elektrik giderlerini güneş enerjisinden yararlanarak karşılamak için ilave 2,6 MW lisansız Güneş Enerjisi yatırımı yapılmasına karar vermiştir. Bu yatırım ve önceki yapılan 1 MW ile yakında devreye alınacak 2,8 MW ile toplam 6,4 MW Güneş Enerjisi gücüne ulaşılacağı, artmakta olan elektrik giderlerinin yaklaşık %30'luk kısmı bu yatırımlardan karşılanarak elektrik maliyetinin azalmasına yardımcı olacağı açıklanmıştır. Bu yatırım KON-TEK Kontrol Teknolojileri ve Otomasyon San. Tic. A.Ş.'ne 1,6mn USD karşılığında yaptırılacak olup, 2023 yılı 1. yarısında tamamlanarak devreye alınması planlanmıştır. Güneş Enerjisi panelleri Aydın Umurlu ve Ortaklar' daki mevcut bina çatılarına yapılacak olup 4.bölge teşviklerinden yararlanacaktır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket ve Siterm iş ortaklığı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "100 t/h Kapasiteli Yüksek Basınçlı Su Borulu Buhar Kazanı" ihalesinde, en iyi teklifi vererek vergiler hariç 179mnTL bedelle 1. Sırada yer almıştır. İhale sonucunun henüz kesinleşmediği açıklanmıştır.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Mayıs ayında hizmet verilen yolcu sayısı 6,63 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam havacılık faaliyetlerinin görece düşük olduğu 2021 yılı aynı ayına göre %180 oranında artış gösterirken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Mayıs ayına göre %19 oranında daha düşük seviyededir. Bir önceki ay ise Şirket'in hizmet verdiği yolcu sayısı 4,76 milyon idi. Portföye yeni eklenen Kazakistan Almatı Havalimanı yolcu sayısı Mayıs 2021'den itibaren toplam yolcu sayısına dahil edilmeye başlanmış ve Mayıs ayında Almatı Havalimanı'nda 469.450 yolcuya hizmet verilmiştir.

Mayıs ayında hizmet verilen yolcu sayısı ile birlikte TAV'ın Ocak-Mayıs dönemi hizmet verilen yolcu sayısı 21,4 milyon ile 2021 yılının aynı dönemine göre %153 oranında artarken, 2019 yılının aynı dönemine göre ise %24 oranında daha düşük seviyede gerçekleşmiştir.

27 Nisan 2022 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Uluslararası ürün fiyatlarında ve Dolar/TL kurunda yaşanan artışın ardından motorinin litre fiyatına zam geldi. Buna göre motorinin litre fiyatı 1,95 TL artışla 27,89 TL oldu. Kaynak: Bloomberght

Telekomünikasyon: Arçelik, Nokia ve Türk Telekom güçlerini birleştirerek, Türkiye'de 5G altyapısıyla hayat bulan imalat sanayi teknoloji çözümlerini geliştiren girişimlerin ürünlerinin ticarileşme ve küreselleşme süreçlerinin desteklenmesi hedefiyle "5G@EndTech" programını başlattı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akfen GYO (AKFGY): Şirket portföyündeki varlıkların 2021 yılsonu değerlemeleri sonrasında döviz kurlarında gerçekleşen %20'nin üzerindeki artış ve pandeminin etkisi ile pandemiyle ilgili kısıtlamaların tamamen ortadan kalkmasının, ağırlığı otellerden oluşan portföydeki varlıkların değerlerinde kayda değer değişikliklere sebep olabileceği öngörüldüğünden, sonuçları 30 Haziran 2022 tarihli bağımsız denetimden geçecek finansal raporlarında görülmek üzere ara dönem gayrimenkul değerlemeleri çalışmaları başlatılmıştır.

Doğu Aras Enerji (ARASE): Yönetim Kurulunca, %100 bağlı ortaklığı olan Aras Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin sermayesinin nakdi olarak 90mn TL arttırılmasına, bu bağlamda Aras Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin yapılacak olan genel kurulunda sermaye artırımına karar verilmesi yönünde oy kullanılmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI
 
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 98 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 561 milyar TL oldu.
 

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,04 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,96-%3,06 bandında hareketin ardından %2,98 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 75 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 65 baz puana varan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.