G20 zirvesi sonrası oluşan ve kısa süren olumlu havanın ardından risk iştahındaki zayıf eğilim devam ediyor. Dünkü kısmi toparlanmanın ardından bu sabah ABD vadeliler ve Asya'da %1'in üzerinde değer kayıpları var. Küresel büyüme ve ticaret gelişmeleri ile ilgili genel riskler dışında ticaret savaşına yönelik haber akışı (Çin'in teknoloji şirketi Huawei'nin CFO'su ABD'nin talebi üzerine Kanada'da tutuklandı) bu sabah satışları artırmış gözüküyor. Gelişmekte Olan ülke (GOÜ) kurlarıyla birlikte TL'de bu sabah zayıf. BIST100 de güne değer kayıplarıyla başlayabilir. ABD'de şirket değerlemelerinin sorgulandığı ortamda, herhangi bir risk ortaya çıktığında sert satışlar görülebiliyor. Dolayısıyla bu tip satışlar BIST100'e olası etkisi görece sınırlı olabilir. TL'de ise dün beklediğimiz dengelenme eğiliminin bugün de devam edebileceğini düşünüyoruz. Günün önemli gelişmesi bugün başlayacak OPEC toplantısı. Toplantı öncesi olası yüksek kesinti kararının önemli ölçüde fiyatlanmış olabileceğini düşünüyoruz. Toplantıda beklendiği gibi üretimin günlük 1-1,5 milyon varil düzeyinde azaltılması durumunda petrolde kar realizasyonları görülebilir. Halihazırda petrol fiyatlarındaki baskı küresel büyüme endişelerinin yanı sıra ABD'de petrol stoklarındaki yüksek seyirle ilgili. Bu tarafta bir değişiklik gözükmüyor. Bu kapsamda petrolde baskının devam edebileceğini düşünürken, Brent petrol önemli gözüken 60,5 USD civarındaki desteğinin altına sarkması durumunda tekrar 57 - 58 USD bandına gerileyebilir. Petrolde olası geri çekilme ise TL'deki dengelenme çabasına ve endekse destek verebilir
MAKROEKONOMİ
Bugün Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısı başlıyor. OPEC'in petrol üretimini azaltma kararı alıp almayacağını ve boyutunu piyasa merakla bekliyor. Bugünkü toplantının Katar içinde ayrı bir anlamı olacak. Katar, Ocak 2019'da OPEC'ten çekileceğini açıklamıştı bu durumda Katar'ın OPEC toplantısına son kez katılacağını gösteriyor. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihraccatçısı olan Katar, OPEC içinde en az petrol çıkaran ülkelerden biri. Bundan dolayı OPEC'ten çıkma kararı bu hafta petrol fiyatlarında keskin bir değişime sebep olmadı. Ayrıca Rusya da kasım ayında OPEC ile ortaklık anlaşması imzalamayı planladıklarını açıklamıştı. Muhtemelen toplantıda bu konunun da görüşülmesi beklenebilir.
Bugün ABD verileri odaklı bir gündeyiz.
" TSİ 16.15'te ABD ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Verinin ekim ayındaki 227 bin kişilik artışı ardından kasımda 195 bin kişi artması bekleniyor.
" TSİ 16.30'da ekim ayına ait ABD dış ticaret dengesi açıklanacak. Cumartesi günü Çin dış ticaret dengesini takip edeceğiz. Onun öncesinde ABD'deki dış ticaret görünümü önemli olabilir. Genel olarak da tarifeler şimdilik ithalat üzerinde sınırlı etkide bulunuyor.
" TSİ 17.45'te Markit hizmet PMI ve TSİ 18'te ISM hizmet verisi açıklanacak. Eylül ayında 61,6 ile tepe noktasını gören ISM hizmet verisinin 59 seviyesine doğru gevşemesi bekleniyor. Bugün ayrıca saat 18'te ekkim ayına ait fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak.
TSİ 20.15'te Atlanta Fed Başkanı Bostic'in de konuşması bulunmakta.
TSİ 10'da ekim ayına ait Almanya fabrika siparişleri açıklanacak. Verinin aylık bazda %0,5 düşmesi bekleniyor. Eylül ayında veri %0,3 artmıştı.
Yurtiçinde dün TCMB'nin 2019 yılı Para ve Kur Politikası raporunu takip ettik.
" TCMB, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin bir şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacağını vurguladı.
" Döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda ise TCMB para politikası duruşunu değiştirerek gerekli tepkiyi vereceğini belirtti.
2019 yılında TCMB 8 kez toplanmayı planlıyor. Aşağıdaki tabloda TCMB ve önde gelen gelişmiş ülke Merkez Bankalarının 2019 yılı para politikası toplantılarını bulabilirsiniz. 2019 yılının ilk TCMB toplantısı 16 Ocak'ta gerçekleşecek. Fed, ECB ve BoJ'un yılın ilk toplantılaarından önce TCMB'nin PPK toplantısını takip edeceğiz. Genel olarak da TCMB toplantılarının 2019 yılı boyunca (aralık ayı hariç) Fed toplantılarından önce olduğunu görüyoruz.
ŞİRKET HABERLERİ
İş Bankası (ISCTR, Öneri "AL", Nötr): Banka tarafından 600mn TL nominal değerli 235 gün vadeli finansman bonosunun halka arz yoluyla gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Halka arz edilecek finansman bonosuna fazla talep gelmesi durumunda halka arz miktarı 900mn TL nominal değere kadar artırılabilecektir. Banka tarafından söz konusu ihraçla ilgili olarak SPK'ya gerekli başvuru yapılmıştır
Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirketin Kasım ayında yurtiçi satışları 2017'in aynı ayına göre %77,6 oranında azalarak 779 adet olmasına karşın bu rakam son 4 ayın en yüksek rakamını ifade etti. Yurtdışı satışlar ise geçen seneye göre %67,4 artarak 1.522 adeti gösterdi. Üretim ise %63,7 düşüşle 1.701 adet oldu. 2018 yılı ilk 11 aylık verilere göre, yurt içi satışlar %51,4 gerilemeyle 16.307 adet, yurtddışı satışlar ise %18,8 artışla 13.310 adet seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Kasım dönemi üretimi %25,8 gerilmeyle 32.836 adeti gösterdi
Vakıfbank (VAKBN, Öneri "AL", Nötr): Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. tarafından kurulan Varlık Finansmanı Fonu'nun yatırımcı olduğu, ihraç tarihi 7 Aralık 2018, nominal tutarı 1milyar TL olan 5 yıl vadeli İTMK ihracı için SPK nezdinde gerekli başvurular yapılmıştır
SEKTÖR HABERLERİ
Havacılık: Havayolu yolcu taşımacılığında bu yıl birçok alanda lider olan Türkiye, hava kargoda da hızlı bir büyüme gösterdi. World Air Cargo Data'nın (WACD) açıklanan son küresel hava kargo pazar verilerine göre; bu yılın ilk dokuz ayında globalde yüzde 2.8 ile son beş yılın en düşük büyüme ortalaması gerçekleşti. Türkiye ise bu dönemde 10.2 büyüdü. Türkiye'nin ihracattaki artışına paralel yılın son aylarında bu büyümenin daha da hızlanması bekleniyor. En hızlı büyüyen hava kargo markalarından biri olan bayrak taşıyıcı şirket Turkish Cargo 2018 yılının ilk dokuz ayınnda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla gelirini yüzde 29, taşıdığı kargoyu yüzde 25 artırdı. Uluslararası hava kargo pazarı bilgi sağlayıcısı olan WACD verilerine göre bayrak taşıyıcı hava kargo şirketi Turkish Cargo dünyanın 122 ülkesine hizmet sağlıyor, 300'den fazla destinasyona uçuyor. Turkish Cargo, bu başarılı performansıyla WACD'nin listesinde 8. sıradaki yerini korudu .Şirket, İstanbul Havalimanı ile birlikte 2 milyon ton kapasiteye ulaşmayı ve ilk etapta dünyanın kargoda en büyük ilk 5 havayolu arasına girmeyi hedefliyor. 2023'te ise hedef 4 milyon tona çıkarak ilk 3'te yer almak. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Volatilite Bazlı Tedbirler: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, RODRG.E paylarında 06/12/2018 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/12/2018 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimmi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde. Toplam fonlama miktarı 133 milyar TL'den 131 milyar TL'ye geriledi.
ABD tahvil piyasası, tatilden %2,90 seviyesinin altında dönüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, %2,89 seviyesi ile 6 Eylülden bu yana en düşük seviyelere yakın. Bugün ve yarın açıklanacak ABD istihdam ve üretim verileri tahvil piyasasındaki seyre yön verebilir. Ayrıca OPEC'ten çıkacak üretimi kısma kararı enflasyon beklentilerini şekillendirmesi açısından bono piyasasında kısmi hareketlere sebep olabilir.
TCMB'nin enflasyon odaklı para politikası güdeceğine işaret etmesi dün TL'de değerlenmeyi beraberinde getirdi. Bununla birlikte bono piyasasınnda faizlerde anlamlı bir değişim gözlemlemedik. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, 15 baz puan yükselerek günü %20,24 seviyesinden sonlandırdı. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise %16,86 seviyesinde sabit
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.