Bu sabah ABD vadelileri yön bulmakta zorlanırlarken, Asya'da Çin ve Japonya hariç borsalar genel olarak artıda seyretmekteler. ABD'de yeni teşvik paketi ile ilgili süreç ABD borsalarının iyimser tarafta kalmasını sağlarken, teknoloji üzerinden ABD - Çin arasındaki gerilim devam ediyor. Buna rağmen Dolar'daki zayıf görüntünün de etkisiyle Çin Yuan'ı son beş ayın en yükseğinde. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de hafif alıcılı. Öte taraftan, dün sepet bazında (1USD 1 EUR ortalaması) %2,4 oranında değer kaybeden ve negatif ayrışan TL'de ise bu sabah da baskı devam ediyor. Yurtdışı piyasalarda gecelik vadede lira faizlerinde gözlenen olağanüstü seviyelerin tekrar normale döndüğünü izlerken, 5 yıllık CDS'imiz 592 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Gösterge faizin de %12'ye yaklaştığı ortamda, bir önceki gün yaşanan sert satışların ardından dün tepki alımlarıyla karşılan BIST100 endeksinde olası tepki hareketleri sınırlı kalabilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında ise bugün İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve TSİ 15.30'da ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek.
Dün TCMB temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda B ve C endekslerindeki azalışa rağmen mevsimsellikten arındırılmış verilerle 3 aylık ortalamalara göre eğilimlerinde artış gözlendiği vurgulanmakta.
" Hizmet fiyatlarının yıllık yatay seyrettiği, yıllık ulaştırma hizmetleri fiyat düşüşlerinde tavan fiyat uygulamasının etkisinin belirleyici olduğu, lokanta-otel grubunda bir önceki aya göre fiyat artışlarının yavaşlayarak da olsa artmaya devam ettiği belirtilmekte. Son yapılan KDV indirimlerinin hizmet enflasyonunu olumlu etkileyeceği belirtilmekte.
" Temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda gerilerken, dayanıklı mal grubunda aylık fiyat artışları gözlenmesine rağmen yüksek baz nedeniyle yıllık enflasyonun düştüğü belirtilmekte.
" Enerji grubu fiyatlarında ise uluslararası enerji fiyatlarındaki toparlanma ile aylık akaryakıt ve tüpgaz fiyatlarındaki artışa, şebeke suyundaki fiyat artışına dikkat çekilmekte fakat baz etkisi nedeniyle yıllık enerji enflasyonunda düşüş olduğu belirtilmekte.
" Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda, işlenmemiş gıda fiyatları aylık olarak düşmesine rağmen baz etkisiyle yıllık olarak artmakta olduğu, işlenmiş gıdada olumlu bir seyir olduğu belirtilmekte.
" Yurt içi üretici fiyatlarının ise bu dönemde yıllık enflasyonu artmasına rağmen eğilimde düşüş olduğu vurgulanmakta.
Dün açıklanan veriler;
Temmuz ayına ilişkin reel efektif döviz kuru açıklandı. Geçen aya göre %1 azalarak 69,22 seviyesinden 68,52 seviyesine geriledi. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise değer kaybettiğini göstermektedir.
Ayrıca dün Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), temmuz dönemine ilişkin otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerini yayınladı. Ekonomik canlanmayı teyit eden bir başka veride otomobil satışları verisi oldu. Düşük faiz oranları sebebiyle otomobil satışları geçen senenin aynı ayına göre %350,9 arttı.
Dün pazartesi açıklanan nihai imalat PMI verileri sonrası temmuz ayına ilişkin nihai hizmet PMI verilerini izledik. Euro Bölgesi'nde hizmet PMI 48,3'ten 54,7'ye yükseldi. Veride yeni yatırımlar ve güven artarken, istihdam azalmakta. Bileşik PMI ise 48,5'ten 54,9'a yükselmekte. Almanya ve Fransa'da da genişleme bölgesinde geldi. İngiltere'de de Temmuzda 47,1'den 56,5'e yükselerek son 5 senenin en yüksek rakamına yükseldi. Euro Bölgesi'ndeki gibi manşet PMI genişleme bölgesinde olmasına rağmen istihdam alt kalemi azalmakta. ABD'de daha önce daralma bölgesinde açıklanan temmuz ayı IHS Markit PMI ise 50'ye revize edildi fakat diğer ülkelerdekine benzer şekilde istihdam endeksi daralma bölgesinde kaldı.
Şekil 1. Normalleşme sonrası küresel PMI verilerinde belirgin yükseliş fakat bunun devam edip etmeyeceği artan işsizliğe ve 2. dalga olasılığına bağlı.
ABD'de Temmuz ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklandı. Beklentilerin oldukça altında sadece 167 bin kişi artarak, özel sektör istihdamında temmuz ayı itibarıyla yavaşlama olduğunu gösterdi. Temmuz ayında artan vaka sayılarının etkisini bir başka istihdam verisinde görmüş olduk. Bu sınırlı istihdam artışının çoğunluğu hizmet sektörü kaynaklı oldu.
ABD'de dün haziran ayı ayrıca dış ticaret verileri açıklandı. Aylık bazda ihracat %9,5, ithalat ise %4,7 artarken, dış ticaret açığı %7,5 düştü. Salgın dolayııyla daralan küresel ticaret hacmini ABD dış ticaret verilerinden de teyit etmiş olduk. Geçen senenin aynı ayı ile kıyaslandığında ihracat %16, ithalat ise %14,2 daraldı.
ŞİRKET HABERLERİ
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Banka 2020 yılının ikinci çeyreğinde 50,9mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Beklenti Banka'nın ikinci çeyrekte 59mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. 1Ç2020'de ise Banka 12,1mn TL net dönem karı kaydetmişti. Banka'nın net kar payı gelirleri bir önceki çeyreğe göre %6 oranında artarak 395mn TL olmuştur. Net ücret ve komisyon gelirleri ise çeyreksel bazda %36,6 oranında gerileyerek 38,8mn TL'ye düşmüştür. Öte yandan, ticari kardaki artış ve operasyonel giderlerdeki kısmi düşüşün yanı sıra toplam karşılıkların %42,1 oranında gerileyerek 140,7mn TL'ye düşmesi karın çeyreksel bazda yükselmesinde etkili olmuşlardır. Diğer faaliyet gelirleri ise %66 oranında düşerek 36,1mn TL'ye gerilemiştir. İkinci çeyrek karı sonrasında Albaraka'nın 2020 yılının Ocak - Haziran dönemi net dönem karı ise geçen yılın aynı dönemin göre karı %26,5 oranında artarak 62,9mn TL'ye yükselmiştir.
Logo Yazılım (LOGO, Pozitif): Şirket'in 2Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre %40,6 oranında artarak 30,9mn TL olmuştur. Ortalama kar beklentisi 25mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 2Ç2020'de 117mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %23,3 oranında artış kaydetmiştir. Şirket'in brüt karı da %27,4 oranında artarak bu çeyrekte 95,4mn TL olmuştur. Logo Yazılım'ın ikinci çeyrekteki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %26,4 ve %81,6 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ikinci çeyreğinde bu oranlar sırasıyla %23,1ve %78,9 idi. Logo Yazılım'ın ikinci çeyrek karı sonrasında 2020 yılının Ocak - Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı ise geçen yılın aynı dönemin göre karı %40,4 oranında artarak 51,6mn TL'ye yükselmiştir.
İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN, Pozitif): Şirket'in ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %106 oranında artarak 232,4mn TL'ye yükselmiştir. İkinci çeyrek karı ile birlikte Ocak Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 345,6mn TL'ye yükselmiş ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %70 oranında artış kaydetmiştir. Borsa işlem hacminde ikinci çeyrekte görülen artış finansallara olumlu yansımıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AKMGY.E, CEOEM.E, DGGYO.E, GARFA.E, HDFGS.E, IHGZT.E, IHLGM.E, IHYAY.E, ITTFH.E, KLNMA.E, KUTPO.E, MSGYO.E, OYLUM.E, TUCLK.E, VAKFN.E ve VKGYO.E paylarında 06/08/2020 tarihli işlemlerden(seans başından) 20/08/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.
Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Temmuz'da bir önceki yıla göre %387,5 arttı. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) Temmuz verilerine göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ocak-Temmuz'da ise bir önceki yıla göre %60,3 artış gösterdi. Ayrıca, toplam pazar beklentisi 650-700bin'e yükseldi
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Arena Bilgisayar (ARENA, Pozitif): Şirketin ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 14,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 3,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %83,6 oranında artan şirketin brüt karı da %47,9 oranında artarak 51,7mn TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %11,4 oranında azalırken, diğer faaliyetlerden de 6,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 12,8mn TL'den 37,9mn TL'ye yükselmiştir. 12mn TL'lik finansman ve 11,2mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem karı 14,7mn TL olmuştur. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 27mn TL'ye yükselmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 8,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş'nin Nicat Batarya Teknolojileri Şirketine 342.500 TL yatırım yapılmasına karar verdiği açıklanmıştır. Nikel bazlı katot üretiminde kendi geliştirdiği teknolojileri ve patent çalışmaları ile Nicat'ın bu alanda global bir oyuncu olması beklendiği duyurulmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,72 seviyesinden %7,80 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 229,5 milyar TL ile 179 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 37,4 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara, 10,3 milyar TL'si BİST'te %9,75'ten, 2,75 milyar TL'si ise BAPP'ta %9,75'ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,51 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,51-%0,55 bandında hareketin ardından, küresel risk iştahının artmasıyla %0,55 seviyesinden günü yükselişle kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta 36 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 46 baz puana varan yükselişler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.