Dünkü şahin Fed tutanakları ile birlik risk iştahı zayıflıyor. Tutanaklar, enflasyon endişeleri nedeniyle sıkılaşmanın daha erken olabileceğine işaret ederken, piyasa ilk faiz artırımını martta %76 ihtimalle fiyatlıyor. ABD on yıllık tahvil faizinin de %1,70'nin üzerine çıktığı ortamda borsalarda, teknoloji hisseleri önceliğinde, sert satışlar gözleniyor. Dün %3,34 oranında düşüş kaydeden Nasdaq endeksinin ardından bu sabah da Nasdaq vadelisi %0,5 - %1 arasında değer kaybediyor. Avrupa vadelilerinde de sert satışlar gözlenirken, MSCI Asya Pasifik endeksi %2 civarında satıcılı. Küresel piyasalardaki fiyatlamalar nedeniyle BIST100 endeksi de güne %1 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ancak Şahin Fed'e karşın, yurtiçinde dövizle tekrar bir senkronizasyon yakalayan Borsa İstanbul'da yükseliş isteğinin sürebileceğini düşünüyoruz ki borsa enflasyonist ortamda cazip kalmaya devam edebilir. Bununla birlikte döviz veya dövize bağlı geliri olan şirketlerde güçlü finansallar bekleniyor. Bu kapsamda, Fed kaynaklı satışın alım fırsatı yaratabileceğini düşünüyoruz. Sanayi endeksinin desteğiyle BIST100'ün 1.975/80 destek bölgesinin üzerine kalabileceğini öngörürken, olası satış sonrası endekste söz konusu destek bölgesinin üzerinde toparlanma gözlenmesi durumunda 2.000 seviyesinin üzerinde hareketler görülebilir.
MAKROEKONOMİ
Dün Fed'in 14-15 Aralık tarihinde yapılan toplantısına ilişkin tutanakları yayınlandı. Tutanaklar enflasyonist beklentilerdeki artış nedeniyle sıkılaşmanın daha erken veya daha hızlı olabileceğini gösterirken, bazı üyeler sıkılaşma sonrası Fed bilançosunun küçülmeye başlamasını istemekte. Çoğu üye enflasyon beklentilerini yükseltirken, bu sene enflasyonda düşüş beklemekte, fakat risklerin yukarı yönlü olduğu vurgulanmakta. İstihdam piyasası görünümü ile ilgili ise üyeler arasında görüş farklılıkları bulunmakta. Omicron varyantının ise ekonomik toparlanmayı temelde etkilemediği düşünülmekte. Ayrıca bazı üyeler ipoteğe dayalı menkul kıymet alımı azaltımının Hazine kağıdı alımı azaltımından daha hızlı olması gerektiğini düşünmekte. Kısaca tutanaklar varlık alımı programının martta sonlandırılmasıyla Fed'in mart ayında faiz artırımı yapabileceğine işaret etmekte.
Dün ABD'de tarım dışı istihdam verisi öncesi ADP özel sektör istihdam verisi takip edildi. ADP özel sektör istihdamı aralıkta 807 bin kişi artarak istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyaller verdi. Veriye bakıldığında istihdamın çoğunluğu büyük ölçekli firmalardan kaynaklanırken, sektörel bazda bakıldığında istihdamdaki artışa en yüksek katkıyı 669 bin kişilik artışla hizmet sektörü verdi ve Omicron varyantı kaynaklı vakaların artmasına rağmen eğlence ve konaklama sektörü de 214 bin kişilik artışla istihdama güçlü katkı verdi. Sonuç olarak Omicron varyantı istihdamı olumsuz etkilememiş gibi duruyor fakat önümüzdeki dönemde risk faktörü olarak kalmaya devam edecektir.
Avrupa genelinde aralık ayına ilişkin nihai hizmet PMI verileri takip edildi. Aralıkta nihai hizmet PMI'lar, özellikle Omicron varyantına karşı uygulanan kısıtlamaların etkisiyle Almanya'da 50 eşik seviyesinin altına gerilerken, bölge genelinde ise 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde kalmakla birlikte düşüşünü sürdürerek büyüme hızının kısmi yavaşladığına işaret etti. Bu kapsamda, aralıkta hizmet PMI'lar Almanya'da 48,4'ten 48,7'ye hafif yukarı yönlü revize edilirken, Euro Bölgesi'nde 53,3'ten 53,1'e ve Fransa'da 57,1'den 57'ye hafif aşağı yönlü revize edildi. Özellikle, Omicron varyantı kaynaklı vakaların seyri ve uygulanabilecek daha kapsamlı olası kısıtlamaların PMI'ların önümüzdeki aylardaki seyrinde etkili olması beklenmekte.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD'de TSİ 18'de aralık ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi takip edilecek. ABD'de kasım ayında ISM imalat dışı PMI endeksi 66,7'den 69,1'e yükselerek imalat dışı sektörlerde faaliyetlerin hızlandığına işaret etmişti. Aralıkta ise endeksin 66,9'a gerilemesi ancak güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Özellikle, Omicron varyantının etkisiyle ABD'de ilk kez 1 milyon üstü vaka görüldü. Bu açıdan her ne kadar hastaneye yatışların diğer varyantlara göre daha az olduğu belirtilse de özellikle sosyal temasın fazla olduğu sektörler kaynaklı yavaşlama olup olmadığı izlenecek.
Ayrıca ABD'de TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin nihai dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak. Bunun yanında, ABD'de TSİ 18'de kasım ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi takip edilecek.
Diğer yandan, ABD'de TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. ABD'de ekim ayında dış ticaret açığı aylık bazda 81,4 milyar USD'den 67,1 milyar USD seviyesine gerilemiş ve böylece son 6 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Dış ticaret açığının azalmasında, aylık bazda ihracatın %7,7 ile güçlü artmasına karşın ithalatın %0,8 oranında sınırlı artışla ılımlı seyretmesi etkili olmuştu. Bununla birlikte, ithalat tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrederek iç talebe ilişkin güçlü sinyal vermeye devam etmişti. Kasımda ise dış ticaret açığının aylık 77,1 milyar USD'ye yükselmesi bekleniyor.
Ayrıca TSİ 16.30'da ABD'de 1 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD'de 25 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları hafif artış beklentisine karşın 206 bin kişiden 198 bin kişi seviyesine gerileyerek pandemi döneminin en düşük seviyelerinde kalmaya devam etmişti, böylece sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine ve emek talebinin güçlü seyrettiğine işaret etmişti. 1 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise hafif gerileyerek 197 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Öte yandan, TSİ 21.15'te St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın konuşması takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, TSİ 12.30'da İngiltere'de aralık ayına ilişkin nihai hizmet PMI verisi takip edilecek.
Ayrıca TSİ 13'te Euro Bölgesi'nde kasım ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin ÜFE, devam eden tedarik sıkıntıları ve yükselen enerji fiyatları nedeniyle aylık %2,8'den %5,4 seviyesine hızlanırken, yıllık ise yükselişini sürdürerek %16,1'den %21,9 seviyesine yükselmişti. Kasımda ise ÜFE'nin aylık %1,2 artması ve yıllık ise %22,9'a yükselerek artışını sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, Almanya'da TSİ 16'da aralık ayına ilişkin öncü TÜFE verileri takip edilecek. Almanya'da TÜFE kasım ayında aylık %0,2 gerilerken, yıllık ise %4,5'ten %5,2'ye yükselerek Haziran 1992'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Yıllık bazdaki artışta, özellikle devam eden tedarik sıkıntılarının yanında, geçen yılki geçici KDV indirimlerinden kaynaklanan düşük baz etkisi etkili olmuştu. Aralıkta ise öncü verilere göre TÜFE'nin aylık %0,4 artması ve yıllık ise %5,1'e hafif gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca Almanya'da TSİ 10'da kasım ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak. Almanya'da eylül ayında fabrika siparişleri aylık bazda %1,8 artışın ardından ekim ayında azalan dış talebin etkisiyle %6,9 düşüş kaydederek beklentilerin oldukça üzerinde gerilemişti. Söz konusu aylık düşüş, ağustos ayından bu yana görülen en büyük düşüş olmuştu. Kasım ayında ise fabrika siparişlerinin aylık %2,1 artarak kısmi toparlanması bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 31 Aralık haftasında toplam DTH miktarı 1,84 milyar USD azalış (bireysel 0,97 milyar USD artış ve kurumsal 2,81 milyar USD azalış) kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %62,1'den %64,6'ya yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,63 artış, YP kredilerde %0,69 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,04 artış görmekteyiz.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 31 Aralık haftasında toplam rezervin arttığını ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,1 milyar USD artışla 111 milyar USD'ye yükseldiğini, net rezervin 0,3 milyar USD azalarak 8,3 milyar USD'ye gerilediğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut Gayrimenkul (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 3470/1 Parsel İnşaatı İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Egemen İnş. ve Tic. A.Ş. & Okyanus Enerji Üretim. İnş A.Ş. İş Ortaklığı ile imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 590mn TL + KDV 'dir.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, EÜAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ''EÜAŞ İstanbul DGS İşletme Müdürlüğü İhtiyacı Toplam 5400 metre 18/30 kV, 1x500/35 mm2 Kesitli YXC7VY2V-R (TSE)-N2XSYR(AL)Y (VDE) Tip Enerji Kablosunun Temin Edilmesi'' ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vermiştir. İhalede teklif edilen toplam bedel 461bin USD'dir.
Ayrıca Şirket, Başkent EDAŞ tarafından gerçekleştirilen ''Röle Alımı İşi'' ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vermiştir. Şirket tarafından ihalede teklif edilen toplam bedelin 260bin EUR olduğu ve ihaleler ile ilgili gelişmelerin duyurulacağı açıklanmıştır.
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirkete ait, PHILSA sermayesinin %25'ini temsil eden 750bin TL nominal değerli paylar ile PMSA sermayesinin %24,75'ini temsil eden 173,3bin TL nominal değerli payların tamamı, kapanış tarihindeki düzeltmeler sonrası 2,75 milyar TL devir bedeli karşılığında 5 Ocak 2022 tarihinde PM'ye devredilmiş ve devir bedeli aynı gün tahsil edilmiştir. Öte yandan, Şirketin nakit yönetimi prensipleri çerçevesinde döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve diğer çeşitli piyasa risklerine karşı türev araçları etkin bir biçimde kullanmakta olup, PHILSA ve PMSA paylarının satışı işlemi özelinde de döviz kuru riskine karşı koruma amaçlı finansal işlemler (hedging) gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, PHILSA ve PMSA paylarının devir bedelinin %88'i çeşitli vadeli forward sözleşmeleri ile 9,3249 TL/USD ağırlıklı ortalama döviz kuru üzerinden hedge edilmiştir. Devir bedeli PHILSA ve PMSA'nın bağımsız denetimden geçmiş 2021 yılı finansal sonuçlarına göre önceden belirlenmiş birtakım düzeltmelere daha tabi tutulacak olup nihai devir bedeli kesinleştiğinde duyurulacaktır.
Turkcell (TCELL, Nötr): IMTIS Holdings tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu ve U.S. Securities and Exchange Commission'a da bildirildiği üzere, Şirket'e 4 Ocak 2022 tarihli bir mektup ulaşmıştır. Bu mektupta IMTIS Holdings, %5'ten fazla pay sahipliğine dayanarak, Şirket'in, Türkiye Varlık Fonu tarafından aday gösterme veya oy imtiyazı kullanılmaksızın atanmış olan dört yönetim kurulu üyesinin azledilmesini ve yerlerine yeni adayların seçilmesinin yapılacak bir sonraki Genel Kurul'da görüşülmesini talep etmektedir. Şirket Genel Kurul sürecinde tabi olduğu mevzuat, düzenlemeler ve iç süreçleri kapsamında, her genel kurul öncesinde olduğu gibi, ilgili bildirim ve açıklamaları yapacağını bildirmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) verilerine göre Türkiye'nin ham çelik üretimi, Kasım 2021'de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %6,1 artarak 3,4mn tona ulaştı. Ocak-Kasım 2021 döneminde ise üretim 2020 yılının aynı dönemine göre %13,4 yükselişle 36,7mn tonu buldu. Kaynak: AA
IMF: Uluslararası Para Fonu (IMF) 19 Ocak'ta yayımlamayı planladıkları Küresel Ekonomik Görünüm raporunun yayımlanma tarihini bir hafta erteleyerek 25 Ocak'a aldıklarını duyurdu. IMF Sözcüsü yaptığı açıklamada, "Dünya Ekonomik Görünümü güncellemesi, araştırma ekiplerimize COVID-19 salgını ile ilişkili son gelişmeleri ekonomik tahminlere dahil etme imkanı vermek için 25 Ocak'ta yayınlanacak" dedi.
Otomotiv: Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, otomotiv sektörünün 2021 yılı ihracatı, 2020'ye göre %15 artarak 29 milyar 342 milyon 794 bin dolar oldu. Kaynak: AA
Ayrıca, Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı Aralık 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre %40,3 azalarak 62.243 adet oldu. 2021 Aralık ayında otomobil pazarı %46 ve hafif ticari araç pazarı %20,7 oranında azaldı. Böylece, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2021 yılında bir önceki yıla göre %4,6 oranında azalarak 737.350 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları 2021 yılında geçen yıla göre %7,9 oranında azalarak 561.853 adet olurken, hafif ticari araç pazarı ise %7,9 artarak 175.497 adede ulaştı. Kaynak: Bloomberg
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
DYO Boya Fabrikaları (DYOBY): Rekabet Kurulu tarafından Şirkete verilen idari para cezasının, bir ay içerisinde ¼'lük ilk taksit peşin olmak üzere ödenmesine karar verilmiş ve birinci taksit olan 5,2mn TL'nin, Bornova Vergi Dairesine ödendiği açıklanmıştır.
Gelecek Varlık Yönetimi (GLCVY): Şirket, Fibabanka A.Ş.'nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, bireysel nitelikli 6,9 milyon TL, ticari nitelikli 54,4 milyon TL anaparaya sahip, toplam anaparası 61,3 milyon TL olan portföyün ihalesini kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 8 varlık yönetim şirketi katılmıştır. Satışa konu alacakların devir işlemleri ve sözleşmenin imza süreci tamamlanmıştır.
Formet Metal Ve Cam Sanayi (FORMT): Yönetim Kurulu 05.01.2022 tarihli kararı ile; 199.808,69 m2 açık, 29.957 m2 kapalı alanı bulunan tamamı sanayi arsası olarak tescil edilmiş bulunan bir gayrimenkulün yapılan görüşmeler neticesinde 65mn TL + KDV bedelle satın alınmasına, bedelin 40mn TL'sinin bedelli sermaye artırımından sağlanan fondan karşılanmasına, kalan bedelin de Şirket özkaynakları kullanılarak ödenmesine karar verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 93 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 387 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,65 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,64-%1,71 bandında hareketin ardından %1,71 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.