Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün ABD'de açıklanan zayıf imalat rakamı birlikte günü ekside kapatan ABD borsaları, bu sabah vadelilerde alıcılı seyrediyor. Asya'da ise birkaç borsa hariç hafif yükselişler gözlemleniyor. ABD'de imalat tarafında zaten bir zayıflık söz konusuydu. Perşembe günü açıklanacak hizmet PMI rakamları ve cuma günkü tarım dışı istihdam verileri de beklenirken, imalat PMI'nın tek başına kalıcı negatif bir etki yapmasını beklemiyoruz. Öte taraftan, zayıf veriler aynı zamanda Fed'den daha güvercin beklentiler oluşturuyor. Ayrıca, merkez bankaları dışında hükümetlerden de teşvik beklentilerinin gündemde kaldığı ortamda risk iştahında şu aşamada keskin bir bozulma beklemiyoruz. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda ise, dün beklentilerin altında gelen ağustos ayı enflasyonun ardından TL'de güçlenme gözlemledik. Veriyle birlikte TCMB'den faiz indirim beklentilerinin artmasına karşın kurda yaşanan geri çekilme banka hisselerini cazip kılmaya devam edebilir. Bu kapsamda, dün seans sonuna doğru gelen kar satışlarının sürmesi durumunda destek seviyelerinden bankalara tekrar alım gelebilir. Halihazırda ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) 403 seviyesine gerileyerek düne göre 20 baz puan iyileşmiş durumda.

  

 
 

MAKROEKONOMİ

 
 
Önceki gün Euro Bölgesi imalat PMI verileri zayıflığını sürdürmüştü. Dün de ABD'de imalat sektörünün yaklaşık 3 yıldan bu yana ilk kez daraldığını gösteren veriyle birlikte dün küresel büyüme endişelerinin arttığını ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin 3 yılın en düşüğüne gerilediğini gözlemledik. Bugün ise küresel hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. Çin hizmet PMI verisinin 3 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının bugün özellikle Çin borsasına destek olduğunu görüyoruz. Çin hizmet PMI ağustos ayında 51,6 seviyesinden 52,1'e iyileşti.

İngiltere'de hükümet parlamentodaki çoğunluğunu kaybederken, İtalya'da ise yeni hükümet kurma çalışmalarından iyimser haberler geliyor. Fitch dün, Arjantin'in kredi notunu 'CC' düzeyine yükseltti. Dün yurtiçinde enflasyon verisinin beklentilerden iyi gelerek TCMB'nin faiz indirimine alanı olduğuna işaret etmesi ve elini güçlendirmesi ardından kurun 5,75 seviyesinin altına gevşediğini ve tahvil faizlerinde aşağı yönlü bir hareketin yaşandığını gözlemledik.

ABD ekonomisinin yıla güçlü başladıktan sonra ikinci çeyrekte ivme kaybettiğini biliyoruz, güncel öncü veriler de imalat sektöründen iyi haber vermeyerek üçüncü çeyrekte de tempo kaybının sürebileceğine işaret ediyor. ABD'de ISM endeksi ağustosta 49,1 açıklanarak Ocak 2016'dan beri en düşük seviyeye geriledi. Bununla birlikte hükümetlerin teşvikleriyle iç talebi görece daha canlı tutmasının; hizmet sektörüne ilişkin göstergelerin, imalat sektöründen daha iyi bir performans göstermesine destek sağladığını görüyoruz.

                     Şekil 1. Küresel İmalat PMI verileri ticaret gerilimleriyle zayıflığını sürdürüyor.
                     
         
Bugün TSİ 10.45'de İtalya'da, 10.50'de Fransa'da, 10.55'de Almanya'da, 11'de Euro Bölgesi'nde ve 11.30'da İngiltere'de hizmet ve bileşik PMI verileri açıklanacak.
• TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde temmuz ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek.
• TSİ 15.30'da ise ABD'de temmuz ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak.
• TSİ 19'da St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, TSİ 16.25'de New York Fed Başkanı John Williams'ın ve TSİ 22.15'de Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşmaları da piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek.
Yurtiçi tarafta veri takviminde ise, bugün TSİ 14.30'da ağustos ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi açıklanacak. Endeks, temmuzda 2,5 puan artarak 74,74 seviyesine yükselmişti. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127,72 seviyesiyle Aralık 2007'de, en düşük seviyeyi ise 62,47 seviyesiyle Eylül 2018'de görmüştü. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise değer kaybettiğini göstermektedir. Ayrıca TSİ 10'da TCMB'nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi de yayınlanacak.
Dün yurtiçinde ağustos ayına ait enflasyon verisini takip ettik.
• Ağustos ayında doğalgaz ve tütünde gerçekleştirilen zamlara karşılık, enflasyon gıda ve ulaştırma kaleminin desteğiyle aylık %1,34 artış beklentisinin altında %0,86 arttı. Baz etkisinin katkısıyla yıllık enflasyon da düşüşünü beklentilerden daha çok hızlandırdı ve %16,65 seviyesinden %15,01 seviyesine iyileşti.
• Yurt-içi ÜFE, ağustos ayında aylık bazda -%0,59 düşüş gösterdi. Yıllık ÜFE de %13,45 ile Ocak 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. ÜFE'deki düşüş de TL'deki stabil seviyelerle, imalat ve petrol fiyatlarındaki gerileme etkili oldu.
• Hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatlarındaki ılımlı seyirle gıda enflasyonun aylık bazda -%0,77 düştüğünü görüyoruz. Ardı ardına 4 aydır mevsim koşullarının da desteğiyle gıda fiyatlarında aylık bazda düşüş görüyoruz. Mevsimselliğin etkisiyle giyim ve ayakkabı kalemi enflasyona aşağı yönlü katkı sağlamaya sürdürüyor ve aylık bazda %1,2 düşüş görüyoruz, ancak tarihsel olarak incelediğimiz eylül ayında giyim ve ayakkabı kaleminde enflasyona pozitif katkı beklemekteyiz. Yaz mevsiminin de etkisiyle hizmet kaleminde ise (lokanta ve oteller, çeşitli mal ve hizmetler) ılımlı bir artış sürüyor. Motorlu araçlarda temmuz ayında gördüğümüz %10,3'lük aylık artış sonrası ağustos ayında -%2,8 düşüşün ulaştırma kalemine destek olduğunu görüyoruz.
• Elektrik, doğalgaz ve tütün ürünlerine yapılan zamlara karşın, eylül-ekim aylarında enflasyonda tek hane beklentimizi sürdürüyoruz. Yılın sonunda baz etkisinin tersine dönmesiyle yıl sonu tahminimiz olan %13,5-14 aralığındaki enflasyon tahminimizi de, sınırlı aşağı yönlü risklere karşın, şimdilik korumaktayız.
ŞİRKET HABERLERİ

Migros Ticaret (MGROS, Nötr): Şirket'in, 5 adet Migros ve 6 adet Migros Jet formatında toplam 11 satış mağazası Ağustos ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ağustos 2019 itibariyle Şirket'in mağaza sayısı, yurtiçinde 2.115 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 45 olmak üzere toplam 2.160'dır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik: Demir Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin (TÇÜD) açıklamasına göre Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'nin nihai mamul üretimi, 2018 yılının aynı dönemine kıyasla %19,2 oranında düşüşle 19,3mn tona geriledi. Söz konusu dönemde, Türkiye'de %24,6 oranında azalışla 11,7mn ton uzun ürün, %8,9 düşüşle 7,6mn ton yassı mamul üretimi gerçekleşti. Yedi aylık dönemde Türkiye'nin nihai ürün tüketimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %30,5 oranında azalışla 14,5mn ton seviyesinde kaydedildi. Uzun ürün tüketimi, %41,5 düşüşle 6,3mn tona gerilerken, yassı ürün tüketimi %18,6 oranında azalışla 8,2mn ton seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında Türkiye'nin toplam çelik ürün ihracatı ise, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar açısından %5,7 oranında artışla 1,9mn tona yükselirken, değer açısından %4,5 oranında azalışla 1,4 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Türkiye'nin toplam çelik ürün ithalatı, %7,8 oranında düşüşle 1,1mn ton, değer açısından %16,3 azalışla 890mn dolar oldu. 2019 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'nin toplam çelik ürünleri ihracatı miktar açısından %1,5 artışla 13,1mn tona yükseldi. İhracat değeri %0,7 yükselişle 9,7 milyar dolara çıktı. Türkiye'nin çelik ürünleri ithalatı, %30,1 oranında düşüşle 6,9mn tona geriledi. İthalat, değer açısından % 30,9 azalışla 5,8 milyar dolara indi. Kaynak: TÇÜD

Otomotiv: Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, Ocak - Ağustos 2019'da geçen yılın aynı dönemine kıyasla %45,66 azalarak 239.317 düzeyinde gerçekleşti. Bu yılın ilk sekiz ayında 2018'in aynı dönemine göre otomobil satışları %43,94 azalarak 193.320, hafif ticari araç satışları ise %51,86 gerileyerek 45.997 düzeyinde gerçekleşti. Toplam pazarda ağustos ayında ise 26.246 araç satıldı. Bu rakam geçen yılın ağustos ayında 34.346 idi. Satışlar, ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre de otomobilde %20,14 azalarak 21.544'e, hafif ticari araçta %36,2 gerileyerek 4.702'ye düştü.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ulusoy Un (ULUUN, Sınırlı Negatif): Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı müffettişlerinin incelemesi sonucunda Şirket'e 4,4mn TL vergi aslı, 6,6mn TL vergi zıyâ ve 230bin TL özel usulsüzlük cezası düzenlenmiştir.

Şirket, kesilen özel usulsüzlük cezalarına indirim hakkını kullanmaksızın, doğrudan Samsun Vergi Mahkemesi nezdinde kaldırılması için yasal süresi içerisinde dava açılacağını belirtmiştir. Vergi tarhiyatı ve vergi zıyaı cezası uygulamasına karşı, hatalı düzenlenen vergi inceleme raporlarının yeniden değerlendirilmesi için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'na başvuru da yapılmıştır. Ayrıca, Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu nezdinde uzlaşma talebinde bulunma ve uzlaşmanın vaki olmaması durumunda vergi mahkemeleri nezdinde dava açma hakkı kullanılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %19,64 seviyesinden %19,58 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 67,7 milyar TL ile 56 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 11,7 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün 3 yılın en düşük seviyesi olan %1,42'ye gevşedikten sonra bugün sabah saatlerinde %1,46 seviyelerinde bulunuyor. ABD ve Çin'in, ticaret müzakerelerine yeniden başlamak için bir takvim üzerinde anlaşamamaları ve İngiltere ile AB arasındaki anlaşmasız Brexit'e yönelik artan belirsizliğin yanı sıra ABD imalat PMI verisinin küresel resesyon endişelerini artırmasıyla gelişmiş ülke tahvillerine yönelme dün arttı.

Yurtiçi tahvil piyasasında, enflasyonun beklentilerden düşük seviyede gerçekleşmesi ve TL'deki değerlenmenin etkisiyle, günlük bazda verim eğrisinin kısa ve uzun vadeli kısımlarında düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 34 baz puanlık düşüşle %15,97 seviyesine, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 44 baz puanlık düşüşle %15,49 seviyesine geriledi.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.