ABD - Çin arasında süren ticaret müzakerelerinde iyimser beklentiler devam ederken, hisse senedi piyasasında kar realizasyonları gözlemleniyor. ABD vadelilerde yatay seyrederken, Asya'da karışık bir görüntü var. Ticaret görüşmelerindeki olumlu beklentilerin yanı sıra bu hafta açıklanan ve piyasaları rahatlatan makro veriler riskli varlıkları desteklemeye devam edebilir. Yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde de piyasa iyimser tarafta kalma eğiliminde olabilir. ABD on yıllık tahvil faizinin %2,50'nin üzerine kalması da bu beklentiyi teyit ediyor. Dolayısıyla, bu sabahki kar realizasyonları sınırlı kalabilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, dün görece dar bir aralıkta hareket eden Dolar / TL günü 5,625'den kapatırken, bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde dalgalanıyor. Ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 394 seviyesine gerilemiş durumda. Şu aşamada ABD ile devam eden diplomatik görüşmeler, TL varlıklar üzerinde etkili olabilecek gelişme olduğu söylenebilir. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Türk-Amerikan ilişkilerini ele aldıkları bir görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu'nun Washington temasları kapsamında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile de bugün bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor
ABD-Çin ticaret görüşmeleri piyasaların odağında olmayı sürdürüyor. İngiltere'de de anlaşmasız Brexit ihtimalinin zayıflaması Sterlini güçlendiriyor. İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılmasını (Brexit) önlemeye yönelik yasa tasarısı kabul edildi.
Yarınki ABD tarım dışı istihdamı beklerken bugün Almanya fabrika siparişleri, Hindistan Merkez Bankası faiz kararı ve Türkiye'de Reel Efektif Döviz Kuru endeksi günün öne çıkan verileri.
Bugün TSİ 9'da Almanya'da şubat ayına ilişkin sanayi/fabrika siparişleri verisi açıklanacak. Almanya'da sanayi siparişleri ocakta -%2,6 gerileme göstermişti. Söz konusu gerileme, geçen yılın temmmuz ayından bu yana görülen en sert düşüş olarak kayıtlara geçmişti. Almanya'da sanayi siparişlerinin, şubat ayında ise %0,3 artış göstererek yeniden büyümeye geçmesi beklenmekte.
Bugün birçok bölgesel Fed başkanının konuşmaları da dikkatle takip edilecek. Bu kapsamda, TSİ 16'da New York Fed Başkanı John Williams, TSİ 20'de Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve TSİ 22'de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın konuşmaları takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 14.30'da ECB'nin Mart Ayı Para Politikası Toplantısının Tutanakları yayınlanacak.
Bugün TSİ 12'de Hindistan Merkez Bankası'nın (RBI) faiz kararı bulunmakta. Hindistan Merkez Bankası, politika faizini şubatta beklenmedik bir şekilde 25 baz puan indirerek %6,25 seviyesine çekmişti. Merkez Bankası ayrıca, ülkede enflasyon oranının %4'lük orta vadeli enflasyon hedefinin altında kaldığından, yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak amacıyla "ölçülü sıkılaştırma" olan politika duruşunu "nötr"e kaydırmıştı. Merkez Bankası'nın, bu ayki topllantısında ise faizleri 25 baz puan indirerek %6 seviyesine çekmesi bekleniyor.
Yurtiçi tarafta ise TSİ 14.30'da mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi açıklanacak. Endeks, şubatta 77,24 seviyesinde gerçekleşmişti. Türkiye'nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren endeks, tarihinin en düşük seviyesini geçen yılın eylül ayında 62,5 seviyesiyle görmüştü. Reel efektif kurun azalışı/artışı, TL'nin reel olarak değer kaybettiğini/değer kazandığını, kısacası Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğüne/yükseldiğine referans veriyor. Bugün yurtiçinde TSİ 10'da ayrıca TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirme Raporunu yayınlayacak.
Dün yurtiçinde mart ayına ilişkin enflasyon verisini takip ettik. Mart ayı enflasyonu beklentilere yakın gerçekleşti ve yıllık enflasyon görece yatay gerçekleşti. Zayıf talep koşullarının da etkisiyle çekirdek enflasyon iyileşme eğilimini sürdürdü.
" TÜFE aylık %1,03 arttı. Beklenti,, TÜFE'nin %0,9 artış sergilemesi yönündeydi. ÜFE ise aylık %0,7 olan tarihi ortalamasının üzerinde bir artış gerçekleştirdi ve aylık bazda %1,58 arttı.
" Yıllık enflasyon şubat ayındaki %19,67 seviyesinden %19,71 seviyesine yükseldi ve görece yatay bir görünüm sergiledi. Böylece ağustos ayından bu yana ardı ardına iki aydır yıllık enflasyon %20'nin altında seyrediyor. (TCMB, 2019 yıl sonu Enflasyon tahmini: %14,6)
" Yıllık ÜFE de %29,59 seviyesinden %29,64 seviyesine hafif yükseldi.
" Çekirdek enflasyonun C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 59 baz puan iyileşti ve yıllık olarak %17,53 ile ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
" Gıda fiyatları aylık bazda %2,4 artış gösterdi. Bu %2,4'lük artış, son 3 yılın en yüksek mart ayı aylık artışı olarak dikkatimizi çekiyor. Detaylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının aylık %4,5 artışla yıllık işlenmemiş gıda enflasyonunu %40'ın üzerinne çıkardığını görüyoruz. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise aylık %0,25'lik sınırlı bir artış görüyoruz.
Neticede baz etkisinin de katkısıyla enflasyondaki belirgin düşüşü 2019 yılının yaz aylarından itibaren beklemeyi sürdürüyoruz. Merkez Bankası'nın ek sıkılaştırıcı para politikası uygulamasının da katkısıyla yıl sonu enflasyon beklentimizi %15 seviyesinde korumayı sürdürüyoruz. TCMB beklenti anketinde anket katılımcılarının, yıl sonu enflasyon beklentilerini de bizim tahminimize yakınlaştırdıklarını görüyoruz. Yılın başında %16,45 seviyesinde 2019 yıl sonu enflasyonu öngören piyasa katılımcıları, mart ayı beklenti anketinde yıl sonu beklentilerini %15,6 seviyesine çekmiş durumda.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Öneri "EKLE", Nötr): Banka tarafından, yurt içinde 20 milyar TL'ye kadar ve vadesinin 5 yılı aşmayacak şekilde halka arz edilmeksizin satılmak üzere, farklı vadelerde, Türk Lirası cinsinden borçlanma aracı ihraç edilmesi için SPK, BDDK ve Borsa İstanbul'a gerekli başvuruda bbulunduğunu duyurmuştur.
Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): 2011 yılına ait sovtaj işlemlerinde BSMV'ye ilişkin Vergi Mahkemesi nezdinde açılan davada, vergi mahkemesi şirket lehine (vergi ve ceza tarhiyatlarının iptaline) karar vermiştir.
Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu, Hollanda'da yerleşik ve %100 hissesine sahip olduğu Ardutch B.V. ünvanlı bağlı ortaklığının yapacağı 67mn EUR tutarında sermaye artışına katılmaya karar vermiş ve ilgili ödeme dün gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, Retail Holdings Bhold B.V. şirketinin satın alınmasına ilişkin Singer Grubu ile Bangladeş pazarı için 10 yıllık dağıtım ve uzatma opsiyonlu 10 yıllık marka lisans anlaşmalarının imzalanması dahil kapanış şartları yerine getirilmiş; bu kapsamda, Retail Holdings Bhold B.V. ve Singer Bangladesh Ltd. şirketlerinin hazırlanacak 31.03.2019 tarihli bilançolarında yer alacak net borç ve net işletme sermayesi tutarlarına göre düzeltmeye tabi olmak üzere, Hollanda'da kurulu bağlı ortaklığı Ardutch B.V. ttarafından 75mn USD nakden ve peşin olarak ödenmiş ve hisse devirleri tamamlanmıştır.
Brisa (BRISA, Sınırlı Pozitif): Şirket 2019 yıl beklentilerini açıklamıştır. Buna göre 2019 yılı ciro artışı yaklaşık %15-%20 aralığında, lastik ihracatı artışı adetsel bazda yaklaşık %15-%20 aralığında, FAVÖK artışı ise yaklaşık %15-%20 aralığında beklenmektedir.
Coca-Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Coca-Cola İçecek (CCI) Yönetim Kurulu, 3 Nisan 2019 tarihinde, Şirket'in mevcut ve beklenen nakit akışlarına dayanarak kar dağıtım teklifini iki eşit taksitte ödeme yerine tek bir ödeme olarak revize etmeye karar vermiştir. Hisse başına ödenecek temettü miktarı 1,1799 TL brüt (1,0029 TL net) olarak belirlenmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemlerine göre Mart ayında %1,5, Ocak - Mart döneminde %1,21 geriledi. Türkiye'de Mart ayında elektrik üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 düşüşle 23,8 milyar kilovatsaate (kWh) geriledi. Yılın ilk çeyreğindeki elekktrik üretimi de %1,21'lik düşüşle, 72,05 milyar kWh oldu. Kaynak: Matriks
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Katmerciler Araç Üstü Ekipman (KATMR): Şirket'in finansal kuruluşlara (Banka, Finansal Kiralama Şirketi ve Katılım Bankaları vb.) olan kısa ve uzun vadeli borçları imzalanan protokol çerçevesinde yapılandırılmıştır. Mevcut kredilerin EURO'ya dönülerek 2 yılı ana para ödemesiz olmak üzere 8 yıl vadeli olarak yapılandırılması için bankalarla sözleşme imzalanmıştır.
Diğer yandan, Şirket'in %37,31 oranlı hakim hissedarı İsmail Katmerci 03.04.2019 tarihinde 5,50 - 5,96 TL fiyat aralığından toplam 2.877.000 Adet payı Borsa İstanbul'da de satmış olup satış sonrası İsmail Katmerci'nin şirket sermayesinde ki oy oranı %25,81'e düşmüştür.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %25,5 seviyesinde bulunuyor. Toplam fonlama miktarı da 87 milyar TL'den 80,2 milyar TL'ye hafif geriledi. Fonlamanın tamamı koridorun üst bandı olan %25,5 seviyesinden sağlanıyor
Gözler ABD-Çin ticaret görüüşmelerinde iken, ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi artan risk iştahından destek alarak %2,50 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürüyor. Bugün sabah saatlerinde %2,51 seviyelerinde bulunuyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında faizlerde, TL'deki sınırlı değer kaybının etkisiyle kısmi artışlar gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi dün 7 baz puanlık artışla %21,07 seviyesine yükselirken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 3 baz puanlık artışla %17,43 seviyesine yükseldi.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlaarın kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.