ABD ve Çin'de açıklanan PMI rakamlarının genişleme bölgesinde olmaların karşın kısmi düşüş göstermeleri ve özellikle Asya'da Delta varyantı kaynaklı vaka sayılarının artmaya devam etmesi büyüme endişelerini tekrar gündeme getirmiş gözüküyor. Dün petrol fiyatlarında sert düşüş gözlenirken, ABD on yıllık tahvil faizi %1,20'nin altında. Diğer yandan borsalar tarafına bakıldığında, dün karışık bir görüntü ile kapatan ABD ana endeksleri bu sabah vadelilerde hafif alıcılı. Asya'da ise ana endeksler ekside olsa da Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinin ABD vadelilerindeki görüntüyle eksiden yataya geçtiğini izliyoruz. Asya'da Çin'in, teknolojiden eğitim sektörüne kadar regülasyonları artırabileceği endişeleri negatif algı yaratmaya devam ediyor. Büyüme endişelerine karşın tarım dışı gibi önemli verilerin beklenmesi borsalar tarafında düşüşleri sınırlayabilir ki yukarıda belirttiğimiz gibi ABD vadelileri artıda. Düşen ABD on yıllık tahvil faizi ile birlikte güçlenemeyen Dolar da aslında özellikle Gelişmekte Olan Ülke piyasaları için - büyüme endişelerinin belirginleşmemesi durumunda - destekleyici. Bu kapsamda, bir süredir pozitif ayrışan ve bu sabah sakin bir görüntü sergileyen TL ile birlikte BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Bilanço beklentileri endeksin yükseliş isteğini korumasında önemli bir katalizörken, gün içerisinde 1.408 direnç bölgesi test edilebilir. Olası kar realizasyonlarında ise 1.392 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde temmuz ayında ihracat 16,4 milyar USD, ithalat ise 20,7 milyar USD gerçekleşti. İhracatta aylık düşüş görsek de 12 aylık kümülatif bazda 201 milyar USD'ye yükselerek rekor seviyeye çıktı. Bu seviyelerin devamı halinde ihracatın, OVP'deki gelecek sene için hedef olan 200 milyar USD'nin bu sene aşabileceğini gösteriyor. Altın ithalatı bu ayda ilk 5'te yer almayarak cari açık lehine olumlu sürecin sürdüğüne işaret etti. Bu ayda enerji ithalatını gösteren mineral yakıtlar kaleminin yıllık %64,6 artması, petrol fiyatlarının ithalat tarafında bir risk faktörü olarak devam ettiğini göstermekte.
Dün ABD tarafında, temmuz ayına ilişkin nihai imalat PMI, 63,1'den 63,4 seviyesine revize edildi ve yeni bir rekor seviyeye ulaşarak imalat sektörünün büyümeyi hızlandırdığına işaret etti. Tedarik kaynaklı sıkıntılarla, girdi maliyetleri yükseldi ve birikmiş işlerin artışı hızlandı. Bununla birlikte firmaların, geleceğe yönelik beklentileri ise olumlu. ISM imalat sanayi PMI endeksi de 60,6'dan 59,5'e gerilese de IHS Markit PMI'a benzer şekilde güçlü genişleme bölgesindeki seyrini sürdürdü. Fiyat baskıları ise IHS Markit'in aksine hafifledi. İstihdam artarken, geçen aya benzer şekilde firmalar personel bulmada güçlük çektiklerini belirtti.
Avrupa genelinde de temmuz ayına ilişkin nihai imalat sektörü PMI verileri takip edildi. Temmuzda nihai verilere göre imalat PMI'lar, aşılama sürecindeki ilerleme, imalat sanayindeki güçlü görünümün etkisiyle, en büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya'da 65,6'dan 65,9'a, Euro Bölgesi'nde ise 62,6'dan 62,8'e yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret ederken, İngiltere'de 60,4 seviyesinde gerçekleşerek öncü veriye göre yatay seyretti ve Fransa'da ise 58,1'den 58 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi. Böylece, nihai imalat PMI verileri Avrupa genelinde imalat sektörünün güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Euro Bölgesi genelinde bakıldığında, siparişler ve birikmiş işler artmakta. Euro Bölgesi'nde de arz kısıntıları devam etmekte. Rapora göre enflasyonist baskılar da arttı .En büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya'da ise, imalat sektöründe nisan ayından bu yana en güçlü büyüme görüldü Euro Bölgesi'ne benzer şekilde siparişlerde artış ve fiyat baskılarında yükseliş görülmekte.
Ayrıca Almanya'da haziran ayında perakende satışlar, kısıtlamaların gevşetilmesi ve normalleşme adımlarının etkisiyle aylık bazda beklentilerin üstünde aylık %4,2 oranında artarken, yıllık bazda ise %6,2 artış kaydetti.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 30 Temmuz haftasında net ve toplam rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 1,3 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 105,7 milyar USD'ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,5 milyar USD arttı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,8 milyar USD artarak 21 Ağustos 2020'den beri en yüksek seviye olan 24,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB'nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,4 milyar USD artarak rezerv görünümüne destek verdi.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 21'de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman'ın konuşması takip edilecek. Ayrıca TSİ 17'de ABD'de haziran ayına ilişkin fabrika siparişlerinin aylık bazda %1 oranındaki artması bekleniyor.
Avrupa tarafında, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde mayıs ayına ilişkin ÜFE, imalat sanayi sektörünün güçlü görünümü, enerji ve endüstriyel ham maddelerin fiyatlarının artmasının etkisiyle aylık bazda %1,3 oranındaki artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda ise baz etkisinin belirginleşmesiyle birlikte yükselişini sürdürerek %7,6'dan %9,6 seviyesine yükselmişti. Beklentiler ise ÜFE'nin haziranda da yükselişini sürdürmesi yönünde.
Yurt içi tarafta ise, bugün TSİ 10'da temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Haziran ayında TÜFE, açılmanın da etkisiyle beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,94 artarak yıllık bazda Mayıs 2019'dan beri en yüksek seviye olan %17,53'e yükselmişti. ÜFE de aylık %4,01 artışla yıllık bazda %42,89'a yükselmişti. Gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürmüştü. Son yapılan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde temmuz ayı enflasyonun %1,17 gelmesi (yıllık %18,21), daha güncel beklentileri içeren Foreks Anketi'ne baktığımızda ise aylık medyan tahmini beklenti aylık enflasyonun %1,57 (yıllık enflasyon %18,68) gelmesi yönünde. ÜFE de aylık %4,01 artışla mart ayından bu yana bu seviyelerdeki güçlü artışını sürdürmüştü. Neticede gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor. Yıllık ÜFE, %42,89 ile Ekim 2018'den beri en yüksek seviyede.
ŞİRKET HABERLERİ
Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şişe Cam 2Ç2021'de 1.395mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 1.286mn TL idi. Şirket geçen yılın ikinci çeyreğinde 84,6mn TL ana ortaklık net dönem karı yazmıştı. Şişe Cam'ın satış gelirleri 2Ç2021'de 7.091mn TL gerçekleşerek yıllık %68,1 oranında artarken, brüt kar %140,9 oranında artış kaydetmiş ve 2.617mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 11,2 puan artarak %36,9 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri %41,6 oranında artarak 1.258mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK'ü ise 1.855mn TL (ortalama beklenti 1.674mn TL) gerçekleşerek yıllık %207 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %26,2 olmuştur. Geçen yılın ikinci çeyreğinde FAVÖK marjı %14,3 idi. Diğer yandan, Şirket'in bu çeyrekte 226,7mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydetmesi ve finansman tarafında da net 14,4mn TL gelir kaydetmesi karı desteklemiştir.
İkinci çeyrek net karının ardından Şirket'in 1Y2021'deki ana ortaklık net dönem karı 2.743mn TL'ye yükselmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 526,5mn TL ana ortaklık net dönem karı yazmıştı.
Karsan (KARSN): Karsan ile Oyak Renault arasında, Renault Megane Sedan markalı araçların Karsan tarafından üretilmesine ilişkin anlaşmaya varılmış olup, 02/08/2021 tarihi itibariyle sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmenin süresi üretim başlangıç tarihinden itibaren 5 yıldır. Sözleşme uyarınca üretim başlangıcı için gerekli yatırımların 1,5 yıl sürede tamamlanması planlanmaktadır. İlgili üretimin Karsan tesislerinde yapılması için planlanan yatırım tutarı 210mn TL'dir. Söz konusu yatırım yıllık 55bin adetlik kapasiteye cevap verecek şekilde olacaktır. KARSN hisseleri dün %9,85 düşüş kaydetmiştir.
Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket'in %100 iştiraki konumunda olan ve Amerika'da mukim Kordsa Inc., %95,86'sına sahip olduğu Axiom Materials Acquisition LLC şirketinin %4,14'lük azınlık paylarını 6,5mn USD karşılığında satınalma işlemini tamamlamıştır. Bu işlem ile birlikte Kordsa Inc, %100 ortaklık payı ile Axiom Materials Acquisition LLC şirketinin tek ortağı konumuna gelmiştir.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 98 gün vadeli 300mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Motorinin litre fiyatına 5 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, akaryakıtta Eşel Mobil sistemi uygulanmaya devam etse de söz konusu zam, rafineri çıkış fiyatlarında yaşanan değişiklikten kaynaklandı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
ARD Grup Bilişim (ARDYZ, Pozitif): Şirketin 2021 yılı 2. çeyrek net dönem karı 40,2mn TL olarak açıklanmıştır. 2Ç2020'de Şirket 11,9mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %127,7 oranında artarak 70,6mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %84,8 oranında gerileyen Şirket'in 2Ç2021'deki brüt karı da geçen yılın 2. çeyreğine göre 55,4mn TL artmış ve 67,8mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri 24,9mn TL artan şirket, diğer faaliyetlerden 0,4mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %221,4 oranında artmış ve 40,3mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 0,3mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar 40mn TL olmuştur. 0,2mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı 40,2mn TL olmuştur. 2. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 6 ayındaki net dönem karı %214,4 artışla 58,5mn TL'ye ulaşmıştır.
Beyaz Filo (BEYAZ): Şirketin Balıkesir'deki plaza inşaatı tamamlanmış olup, yeni plazaya taşınma işlemleri gerçekleşmiş, satış ve servis faaliyetine tam kapasite ile başlanmıştır. Groupe PSA Türkiye'nin Opel, Peugeot ve Citroen markalarının bir arada olduğu üçlü marka konseptinde mevcut plazaların dönüşümü ve yeni plazalar yapılmasını yönlendirmektedir. Balıkesir'de yer alan Plaza, Groupe PSA'nın yeni vizyonu çerçevesinde, PSA Bayi Geliştirme Departmanı ile sıfırdan projelendirilen Türkiye'nin ilk ve tek plazasıdır. Yetkili satıcısı olunan, Peugeot, Opel, Citroen markaları satış ve satış sonrası servis hizmeti ve 2.el araç satış faaliyetlerine yeni plazada devam edilecektir.
Biotrend (BIOEN): Şirketin bağlı ortaklığı Landfıll Enerji Sanayi Ticaret A.Ş'nin işletmecisi olduğu Balıkesir Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisine 2 adet motor ünitesi ilavesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 31.07.2021 tarihinde kısmi kabul İşlemi gerçekleştirmiştir. Halihazırda 6 adet motor ünitesi ile 8,484 MWe kurulu güç kapasitesinde olan tesis; 2 adet motor ünitesi ile desteklenmesi sonrasında toplamda 8 adet motor ünitesiyle 11,312 MWe kurulu güç kapasitesine ulaşmıştır.
E-Data (EDATA): Şirket bulut tabanlı uygulama güvenliği ürünleri üreticisi "Wallarm Inc."ın 02.07.2021 tarihi itibariyle distribütörü olmuştur. Sözleşme Wallarm'ın Türkiye'ye distribütör atama yetkisi verdiği Ana Distribütör "Grit Partners KFT" firması ile imzalanmıştır. Şirket Wallarm ürünlerinin Türkiye'deki tek distribütörü konumundadır.
Gersan Elektrik (GEREL): Ana müteahhit olarak Şirket ile Kamerun Cumhuriyetinde kurulu Musaac arasında, yine Kamerun Cumhuriyetinde 3 adet anahtar teslim hastane inşaatı işi kapsamında kaba-ince işler ile elektrik ve mekanik işleri dahil olmak üzere 19,5 milyar CFA-Batı Afrika Frangı (yaklaşık 29,8mn EUR) bedelli 3 adet sözleşme imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 54 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 275 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,22 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,15-%1,24 bandında hareketin ardından %1,18 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğirisinde kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.