Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesinde ABD borsaları bekleme moduna geçmiş durumdalar. Dün yatay kapatan borsalar bugün vadelilerde de benzer bir fiyatlama gösteriyorlar. Bir önceki istihdam verisi beklentilerden çok saptığı ve yarınki veride beklentiler geniş bir aralıkta olduğu için bugün açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisi öncü bir gösterge olmayabilir ve ABD borsaları mevcut fiyatlamalarını sürdürebilirler. Bu sabah paritelerde de sakin bir görüntü var. Diğer yandan, son üç ayın en yükseğine çıkan MSCI Asya Pasifik endeksi %0,4 civarında primli seyrediyor. Asya borsalarındaki görüntü ve dün TCMB'nin yatırımcılar ve analistlerle yaptığı video konferansta enflasyonda tahmin patikasını yakalayana kadar mevcut para politikası duruşunun sürdürüleceğine yönelik açıklaması ile kurda sağlanan sakinlikle BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Bugün yıllık %17,41 olarak açıklanması beklenen mayıs enflasyonu, %18'lere yaklaşmadıkça endekste yükseliş eğilimi gözlenebilir. Çekirdek enflasyon ve geçen ay %35,2 olarak açıklanan ÜFE rakamları da yakından izlenecekken, manşette beklentilerin altındaki bir rakamda endeks 1.445/50 direnç bölgesini zorlayabilir.
 
 
 
 

 
     
MAKROEKONOMİ

     
Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre mayıs ayında ihracat baz etkisinin de katkısıyla yıllık %65,5 artarak yaklaşık 16,5 milyar USD oldu. İthalat ise mayıs ayında %54 artışla 20,6 milyar USD'ye yükseldi. Aylık bazda ise hem ihracat hem ithalat tarafında düşüş görülmekte. İhracatın ithalatı karşılama oranı %79,9, enerji hariç olarak bakıldığında %89,8, altın hariç %79,5 seviyesinde gerçekleşmiş. Altın ithalatı için öncü olabilecek 71 nolu Kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar faslının bu ayda ilk 5'te yer almadığını görmekteyiz. Bu açıdan mayıs ayında da altın ithalatındaki düşüş trendinin devam ettiği gözleniyor.

 
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD'de TSİ 16.45'te mayıs ayına ilişkin hizmet sektörü nihai PMI verisi açıklanacak. ABD'de aşılama sürecindeki ilerleme ve devasa teşvik paketlerinin etkisiyle mayıs ayında hizmet sektörü öncü PMI 64,7'den 70,1 seviyesine yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Öte yandan, TSİ 17'de mayıs ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksinin 63 seviyesine yükselerek büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de TSİ 15.15'te mayıs ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Özel sektör istihdam artışı nisanda Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin yürürlüğe girmesiyle işletmelere yönelik istihdam teşviklerinin sağlanmaya başlanması, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesi ve aşılamalardaki hızlanmanın etkisiyle 742 bin kişi seviyesine yükselmiş ve böylece son 7 ayın en hızlı istihdam artışı kaydedilmişti. Özel sektör istihdam artışının mayısta 650 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 15.30'da 29 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 22 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 406 bin kişi seviyesine gerileyerek salgın sonrası en düşük seviyeye gerilemişti. 29 Mayıs haftasında yeni işsizlik maaşı başvurularının 390 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, ABD'de TSİ 20.50'de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın, TSİ 19.30'da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in, TSİ 22.05'te Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles'in ve TSİ 20'de Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında da mayıs ayına ilişkin hizmet PMI nihai verileri açıklanacak. Öncü verilere göre hizmet PMI'lar bölgede aşılama hızlarının artması ve birçok ülkede kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesiyle bölge genelinde 50 eşik seviyesinin üzerinde değer almıştı. Ayrıca TSİ 19'da BoE Başkanı Andrew Bailey'in konuşması takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da mayıs ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. Nisan ayında TÜFE aylık bazda %1,68 artmış ve yıllık TÜFE ise %17,14'e yükselerek Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye gelmişti. ÜFE'de aylık %4,34 artışla yıllık ÜFE, %35,2 ile son 29 ayın en yüksek seviyesine gelmişti. Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi, kur gelişmeleriyle aylık %1,82 artış sonucu yıllık %17,77 ile Şubat 2019'dan bu yana en yüksek seviyesinde gelmişti. Foreks Anketi'ne göre beklentiler medyan tahmine göre mayıs ayında TÜFE'nin aylık %1,5 artarak %17,41'e yükselmesi yönünde. Merkez Bankası son Enflasyon Raporu'nda enflasyonun nisanda tepe yapmasını beklediklerini vurgulamıştı. Piyasada bazı katılımcılar da nisanda tepe noktayı görmüş olabileceğimizi değerlendirirken; kur geçişkenliği, ÜFE'deki ve emtia fiyatlarındaki seyirle bazılarının tepe beklentisinin ötelendiğini görmüştük. Mayıstaki kapanmanın ve kademeli açılmanın enflasyonun alt kalemlerine etkisi de önemli bir faktör olurken, gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor. Ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin de mayıs ayında enerji fiyatlarını olumsuz etkilemesi olası.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 28 Mayıs haftasında toplam DTH miktarı 0,49 milyar USD (Bireysel 0,55 milyar USD artış, Kurumsal 0,06 milyar USD düşüş) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,6'dan %55,8'e hafif yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,86 artış, YP kredilerde haftalık %0,42 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,69 oranında artış görmekteyiz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 28 Mayıs haftasında toplam rezervin sınırlı arttığını ve net rezervin ise gerilediğini hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,2 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 92,6 milyar USD'ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,3 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,1 milyar USD gerileyerek 12,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB'nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,20 milyar USD ile sınırlı azaldı. Ayrıca bu hafta Hazine'nin Euro cinsi DİBS ve kira sertifikası itfası 1,64 milyar Euro iken, USD cinsi DİBS ve kira sertifikası 1,35 milyar USD idi, Hazine USD cinsi ihraçları yenilemezken, EUR cinsi DİBS ve kira sertifikası 1,36 milyar Euro borçlandı. Bu açıdan geçen hafta Hazine'nin YP cinsi yurt içi ihraçlarının YP itfalarından az olmasından dolayı da net rezervleri düşürücü yönde etkilediğini düşünmekteyiz.
 
ŞİRKET HABERLERİ
 
Aksa Enerji (AKSEN, Pozitif): Şirket, 01 Haziran 2021 tarihinde Odessa Belediye Meclisi ile Ukrayna'nın Odessa şehrinde kurulması planlanan kombine çevrim elektrik santral projesine ilişkin bir işbirliği anlaşması imzalamıştır. Hisse dün günü %2,2 oranında yükselişle tamamladı.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 9 adet Migros, 5 adet Migros Jet ve 4 adet Macrocenter formatında toplam 18 satış mağazası Mayıs ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mayıs 2021 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.366'dır.

SEKTÖR HABERLERİ
 
Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Mayıs ayındaki kapanma önlemlerine rağmen %69,8 artarak 54.734 adede çıktı. Geçen yıl devrede olan salgın hastalık önlemlerinin yarattığı düşük baz etkisi satışlardaki keskin artışa katkı sağladı. Toplam pazar Mayıs ayında 10 yıllık ortalamaların %20 altında kalmaya devam etti. Otomobil ve hafif ticari araç satışları Ocak-Mayıs döneminde ise geçen yıla göre %72 artışla 314,882 adet oldu. Satıştaki artışta tüketicilerdeki fiyatların daha da yükseleceği endişesinin etkili olduğunu düşündüğünü ifade eden EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, tüketicilerin kurdaki ani yükselişler ve giderek daha fazla sayıda aracın üst vergi dilimine girmesi nedeniyle alıma geçtiğini belirtti. Şahin, "Sadece 11 gün açık kalan pazar için rekor bir sayı, kimsenin böyle bir beklentisi yoktu" dedi. (Kaynak: Reuters)

Kamu Alacakları: AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek. Kabul edilen yasaya göre, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) olan bazı borçlar yapılandırılacak. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
 
Akfen GYO (AKFGY): Şirket, 344.646.332 TL olan çıkarılmış sermayesinin 555.353.668 TL (%161,13726 oranında) bedelli artırılarak 900.000.000 TL'ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırımı için 02.06.2020 tarihinde SPK'ya başvurulduğunu duyurmuştur.

Ceo Event (CEOEM): Şirket iştiraki Uktaş Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri İşletmeciliği Ticaret A.Ş.'nin sermayesini 17,7mn TL'den 50mn TL' ye yükseltme kararına istinaden, 53.100 TL'lik nominal değerdeki payları için 96.900 TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artırımına iştirak edilmesine karar verildiğini duyurmuştur.
 
Penguen Gıda (PENGD): Şirket, Avrupa'nın ünlü market zinciri LIDL (LIDL Stiftung & Co. KG) ile çeşitli turşu ve konserve ürünlerinden oluşan 24.615.000 EUR tutarında bir anlaşma gerçekleştirmiş olup, sevkiyatların 2021 yılının Haziran ayından başlayarak düzenli aralıklarla 2022 yılının Mayıs ayına kadar devam etmesi planlanmıştır. Sezonluk ihracat bağlantılarımızın önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 76 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 341 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,61 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,59-%1,62 bandında hareketin ardından %1,59 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana yaklaşan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 25 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.