ABD'de ilk kez Omikron varyantının gözlenmesiyle dün ABD borsaları günü ekside kapattı. Nasdaq %1,83 oranında gerileyerek düşüşe öncülük etti. ABD on yıllık tahvil faizi de %1,40'lara kadar geriledi. Diğer yandan Powell kalıcı enflasyon riskinin arttığı mesajını yinelerken, daha hızlı tapering görüşüne üyelerden de destek açıklamaları geldi. Bu sabahki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri %0,5 civarında yükselişte. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,3 civarında artıda. Omikron varyantına ilişkin belirsizlik ve daha şahin Fed ile birlikte oynaklık devam edebilir. Yurtiçi tarafta ise kurdaki yükselişle birlikte Dolar bazında dip seviyelere gerileyen ve buralardan hızlı bir şekilde toparlanan BIST100 endeksi TL bazında %2,64 oranında yükseliş kaydetti. Yükseliş genele yayılırken, havacılık pozitif ayrıştı. Diğer yandan, döviz veya dövize bağlı geliri olan şirketlere yönelik güçlü alım iştahı sürerken, bu şirketler öncülüğünde endekste yükselişin 1.890 direnç bölgesine kadar devam edebileceğini düşünüyoruz
MAKROEKONOMİ
Yurt içi tarafta ISO İmalat PMI kasım ayında 51,2'den 52'ye yükselerek genişleme bölgesinde geldi ve imalat sektörünün faaliyetlerindeki iyileşmeye işaret etti. Üretim ve istihdam arttı. Raporda yeni ihracat siparişleri artarken, fiyat artışları, elektronik parça eksiklikleri ve otomotiv sektöründe yaşanan sorunlarla yeni siparişlerin azaldığı belirtilmekte. Girdi fiyatları enflasyonunun TL'deki değer kaybı nedeniyle Eylül 2018'den beri en yüksek düzeyde olduğu ve satış fiyatlarının rekor düzeyde arttığı tespiti raporda yer almakta. Teslimat süreleri artmaya devam ederken, fiyat artışları ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla firmalar stoklarını artırmakta.
Kaynak: TÜİK, İSO.
OECD Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayınladı. Raporda küresel ekonomik toparlanmanın güçlü olduğu fakat toparlanmadaki ayrışmaya dikkat çekilmekte. Çoğu OECD ülkesinin GSYH'sinin salgın öncesi seviyenin üzerinde olduğu veya salgın öncesi seviyeye yakınsadığı belirtilirken, özellikle aşılama oranları düşük olan alt gelir grubu ülkelerinin geride kaldığı belirtilmekte. İstihdam piyasası ile ilgili olarak iş gücüne katılım oranlarında normalleşme oldukça ücret artışlarının ılımlı seviyeye gerileyeceği belirtilmekte. Ayrıca enflasyonist baskıların bütün ülkelerde yükseldiğine vurgu yapılırken, temel risk olarak tanımlanmakta. Enerji, gıda ve emtia piyasalarındaki sıkıntıların fiyatları yükselttiği, yüksek enerji fiyatlarının ve yakıt sıkıntılarının temel madde ve ara malların üretimini sınırlandırdığı ve arz zincirindeki sıkıntıların ürün kıtlığına neden olduğu belirtilmekte. Enflasyonist baskıların birkaç ay öncesine göre tahmin edilenden daha uzun süreceği, özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın özellikle dar gelirli haneleri etkileyeceği belirtilmekte.
• Projeksiyonlara bakıldığında ise Türkiye için yıl sonu büyüme tahmini bir önceki rapora göre artırıldı ve %9'a çekildi. Küresel ekonomik büyüme tahmini ise bir önceki rapora göre %5,7'den %5,6'ya kısmi aşağı yönlü revize edildi, 2022 için ise sabit bırakıldı.
Kaynak: OECD, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu (Aralık 2021)
ABD'de kasımda imalat PMI 59,1'den 58,3'e aşağı yönlü revize edildi ve böylece imalat sektöründe Aralık 2020'den bu yana en zayıf genişleme hızına işaret etti, buna karşın güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü.
Bunun yanında, ABD'de kasım ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi verisi açıklandı. Endeks, kasımda 60,8'den 61,1'e yükselerek beklentileri aştı ve imalat sanayinde büyümenin hafif hızlandığına işaret etti. Alt endekslere bakıldığında, üretim, yeni siparişler ve istihdam endekslerinin tümü daha yüksek oranlarda artarken, girdi fiyatları endeksi ise hafif geriledi, buna karşın oldukça yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Ayrıca ABD ADP özel sektör istihdamı kasımda 534 bin kişi artarak beklentilerin üstünde geldi ve istihdam piyasasındaki toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Sektörel bazda bakıldığında hizmet sektöründe istihdam artışı 424 bin kişi, imalat sanayinde 50 bin kişi oldu. Ayrıca verinin olumlu gelmesi Powell'ın enflasyona ve varlık alım hızının azaltılmasına yönelik ifadelerini destekleyici bir unsur. Tarım dışı istihdamının da olumlu gelmesi durumunda 15 Aralık'taki toplantıda Fed'den sıkılaşma adımları daha güçlü seslendirilebilir.
Avrupa genelinde nihai verilere göre imalat PMI'lar Fransa hariç diğer ülkelerde hafif aşağı yönlü revize edildi. Buna göre imalat PMI'lar, Almanya'da 57,6'dan 57,4'e, Euro Bölgesi'nde 58,6'dan 58,4'e ve İngiltere'de 58,2'den 58,1'e aşağı yönlü revize edilirken, Fransa'da ise 54,6'dan 55,9'a yukarı çekildi.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.30'da 27 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 20 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 199 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmiş ve Kasım 1969'dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. 27 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının sınırlı artışla 240 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ayrıca TSİ 16.30'da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in, TSİ 17.30'da Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles'in ve TSİ 19'da San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, TSİ 13'te Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Ekim ayında ÜFE'nin yükselişini sürdürerek aylık bazda %3,5 artması ve yıllık bazda ise %19 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 13'te Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının ekim ayında düşüşünü sürdürerek %7,4'ten %7,3'e gerilemesi bekleniyor.
Diğer yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC Dışı Üretici Ülkeler Grubu toplantısı takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, TCMB'nin, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle videokonferans toplantısı takip edilecek.
Ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketlerinin gelişimi yayınlanacak.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 26 Kasım haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 2,3 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 126,1 milyar USD'ye gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,7 milyar USD azaldı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,6 milyar USD azalarak 24,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 1,85 milyar USD arttı ve rezervlere olumlu katkı yaptı.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 26 Kasım haftasında toplam DTH miktarı 3,03 milyar USD azalış (bireysel 2,01 milyar USD azalış ve kurumsal 1,02 milyar USD azalış) kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %59,3'ten %61,5 seviyesine yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,59 artış, YP kredilerde %0,61 azalış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,68 oranında artış görmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Petkim (PETKM, Nötr): Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, İzmir'de yaptığı açıklamada, Star Rafineri'nin %18'ini Socar'dan alma işlemini 2022'nin ilk yarısında tamamlamayı planladıklarını bildirdi. Petkim ayrıca 2022'de muhtemelen 500mn USD'nin altında eurobond satmayı planlıyor. Star rafinerisi, kapasitesini yılda 10mn tondan 11mn tona çıkardı, kapasitenin 11,5mn tona çıkarılması planlanıyor. (Kaynak: BloombergHT)
10 Kasım 2021 tarihli Petkim raporumuz için tıklayınız…
TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Şirket ve Fraport tarafından oluşturulan ortak girişim (Ortak Girişim) Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından düzenlenen Antalya Havalimanının kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç/dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesi ihalesini en iyi teklifi vererek kazanmıştır. Ortak Girişim, ihale şartnamesi uyarınca, Antalya Havalimanını, 1 Ocak 2027 ile 31 Aralık 2051 tarihleri arasındaki 25 yıllık dönemde işletme imtiyazına sahiptir. Halihazırda TAV ve Fraport ortaklığı tarafından kullanılan mevcut işletme imtiyazı ise 31 Aralık 2026'ya kadar geçerlidir. Ocak 2027- Aralık 2051 tarihleri arasındaki yeni imtiyaz süresi boyunca yolcu başına hizmet bedeli dış hat giden yolcu başına 17 avro ve iç hat giden yolcu başına 3 avro olarak belirlenmiştir. DHMİ'ye toplam KDV hariç 7,25 milyar avro imtiyaz bedeli olarak ödenecektir. Mühendislik tedarik ve inşaat sözleşmesi bazında 2022-2025 yılları arasında yaklaşık 600 milyon avro tutarında ve 2038-2040 yılları arasında yaklaşık 165 milyon avro olmak üzere yaklaşık toplam 765 milyon avro tutarında bir yatırım öngörülmektedir. Gerekli onayların alınması ve hukuki prosedürlerin tamamlanmasını takiben, Ortak Girişim taraflarınca kurulacak olan şirket ile DHMİ arasında bir kira sözleşmesi imzalanacaktır. TAV hisseleri dün günü %10'luk artışla tavandan kapattı.
22 Ekim 2021 tarihli TAV Havalimanları raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Yeni hatlar arayışındayız. Kanada'yla görüşüyoruz, yeni noktalar, yeni frekanslar araştırıyoruz. Afrika'da birkaç ülke var. 2021'de şimdiye kadar 25 milyona yakın yolcu taşıdık. Bu yılı 35-40 (milyon) bandında bitirmeyi hedefliyoruz. Bu seneyi pozitif bir finansal sonuçla, yani karla tamamlayacağız gibi gözüküyor. Bu Türk Hava Yolları'nın çok hızlı toparlandığını gösteriyor" diye konuştu. (Kaynak: AA)
5 Kasım 2021 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında 58 kuruş indirime gidildi.
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AKFGY.E ve INTEM.E payları 02/12/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 31/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Ayrıca, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CELHA.E paylarında 02/12/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 31/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
S&P: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin 2021 ve 2022 yılları için büyüme tahminlerini yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşunun Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Gelişen Piyasalar raporunda, Türkiye'nin 2021 yılı için ekonomik büyüme tahmininin 1,2 puan artırılarak yüzde 9,8'e, 2022 yılı için büyüme tahmininin ise yüzde 0,4 artırılarak 3,7'ye revize edildiği kaydedildi. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Diriteks Diriliş Tekstil (DIRIT): Şirket, 15.09.2021 tarihinde satın aldığı deneme üretimi tamamlanan makinelerin, 01.12.2021 tarihi ile kabulünü yapmıştır. Günlük 3 vardiya, 750.000 adet üretim kapasitesi ile tekstil iş kolu kapsamında maske üretimi de Şirket'in faaliyetleri içerisine girmiştir.
Kızılbük GYO (KZBGY): Şirket'in Marmaris'te yürüttüğü "Kızılbük Wellness Resort" projemizde bulunan devremülk ünitelerinin ön satış işlemleri kapsamında 01 Kasım - 30 Kasım 2021 tarihleri arasında müşterilerle 670 adet devre satış sözleşmesi imzalanmış, bu sözleşmelerin toplam ön satış bedeli 72,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Koray Gayrimenkul (KGYO): Şirketin 22.11.2021 tarihinde Yönetim Kurulu kararı ile satışı ve tapu devri hazırlıklarına başlanan, Ekol Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'nin, İstanbul İli, Şişli İlçesi, Esentepe Mah. Oto Cad. Loft Residance 2 Apt. N4 23 no'lu bağımsız bölümünün satış ve devir işleminin, KDV dahil 3,2mn TL bedel karşılığında 01.12.2021 tarihinde gerçekleştiği açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 83 milyar TL'lik (%15'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, ayrıca BİST'te kotasyon yöntemiyle (%16,50'den, 1 gün vadeli) 0,09 milyar TL kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 365 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,48 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,40-%1,50 bandında hareketin ardından %1,42 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 5 baz puana varan düşüşler görüldü.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.