Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Küresel piyasalarda toparlanma çabaları, ABD - Çin arasında ticaret anlaşmasının gündeme gelmesiyle anlam kazanıyor. Bir aylık düşüş trendini kıran S&P50 endeksi dün %1'in üzerinde değer kazandı. ABD borsalarını takiben Asya borsalarında da olumlu bir görüntü var. Çin Şanghay borsası %1'in üzerinde primle seyrederken, dipten kısa vadeli yükselişin devam edebileceğine yönelik (bullish) bir formasyon görüntüsü çiziyor. Benzer şekilde kısa vadeli olumluya dönen teknik görüntüyle birlikte BIST100 de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Günün öne çıkan verisi TSİ 15.30'da ekim ayına ait ABD İstihdam Raporu. Geçen haftalarda yaşanan sert satış dalgasında ABD'deki olumlu makro görüntünün artık zirvede olduğu endişeleri de vardı. İyi bir veri Fed ile ilgili endişeleri ikinci plana atabilir ve risk iştahını destekleyebilir ki zaten Fed de yeterince şahin. Diğer yandan, zayıf bir veride Fed'in faiz artırım patikasında yavaşlayabileceği beklentileri (sert satış dalgasındaki bir diğer önemli faktör Fed idi) halihazırda olumlu risk ortamında gündeme gelebilir ve bu da yine piyasaları destekleyebilir. Bu kapsamda, beklentilerden çok farklı (örneğin yüksek saatlik kazanç - düşük istihdam) bir veri gelmemesi durumunda haftayı olumlu bir görüntüyle kapatabiliriz. Türk Lirası varlıklar için bir diğer iyi haber petrol fiyatındaki sert düşüş. Haftaya 77 USD'den başlayan Brent 73 USD seviyelerine kadar gerilemiş durumda.

MAKROEKONOMİ

Bugün **Tarım Dışı İstihdam günü**

TSİ 15.30'da ekim ayına ait ABD tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Eylülde 134 bin kişi artış gösteren tarım dışı istihdamın ekimde 190 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların aylık %0,2, yıllık %3,1 artması öngörülüyor. İşsizlik oranının ise %3,7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.
" ABD'de istihdam verileri (çarşamba ADP özel sektör istihdam ve dün işsizlik maaş başvuruları) iyi gelerek sıkı istihdam piyasası görüntüsünü pekiştirirken; imalat tarafında hafif bir yavaşlama dikkatimizi çekiyor. Dün ekim ayına ait ISM imalat endeksi, altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Bununla birlikte eylülde ABD'de Florence Kasırgası olmuştu, işe alım hızının normalleşmesiyle ekim ayı istihdam verilerinde aslında bir miktar da bunun olumlu yansımasını görüyoruz.
ABD'de bugün ayrıca TSİ 17'de fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri izlenecek.

Bugün ayrıca Euro Bölgesi ülkelerinde ekim ayı PMI verileri açıklanacak.
 
Haftaya pazartesi günü yurtiçinde ekim ayına ait TÜFE rakamları açıklanacak. Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında gerçekleştirilen indirimlerin ne ölçüde verilerde yer bulduğunu izleyeceğiz. Enflasyon verisi öncesi takip etmeye aşina olduğumuz, İTO'nun açıkladığı İstanbul'da perakende fiyatlar, ekimde bir önceki aya göre %3,47 arttı. İTO verilerinde enflasyon lehine keskin bir hareket gözlenmiyor.

Yurtdışı tarafında 8 Kasım'daki Fed faiz kararı önemli her ne kadar politika faizinde bir değişiklik beklenmese de.

ABD'nin İran'a yaptırımları 4 Kasım'da devreye girecek. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington'un İran'a ham petrol ihracatına yönelik yaptırımlarla azami baskı uygulamak istediğini ancak petrole bağımlı olan dost ve müttefik ülkelere zarar vermek istemediğini söyledi. Dolayısıyla devreye alınacak bu yaptırımların müttefikleri nasıl etkileyeceği önemli olacak.

6 Kasım'da da ABD'de ara seçimler bulunuyor.

Ayrıca gelecek hafta açıklanacak Çin PMI, TÜFE ve dış ticaret verileri kayda değer.

ŞİRKET HABERLERİ

Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Pozitif): Şirketin 2018 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 3Ç2017'ye göre %37,4 azalarak 47,6mn TL'ye gerilemiş, ancak piyasa beklentisi olan 21,9mn TL'lik net dönem zararının aksi yönde gerçekleşmiştir. Satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,2 oranında artan şirketin brüt karı %219,7 oranında artarak 519,7mn TL'ye ulaşmış ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Brüt kar marjı ise 20 puan artarak %37 olmuştur.. Operasyonel giderlerdeki %2,8'lik artış ve 39,7mn TL'lik net diğer faaliyet giderlerine karşın faaliyet karı %253,7 oranında artarak 459,4mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan finansman giderleri 3Ç2017'deki 56,2mn TL'den 500,5mn TL'ye yükselmiş ve net dönem karının düşük çıkmasında ana etken olmuştur. 89,8mn TL'lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 47,6mn TL'yi göstermiştir. Üçüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2018 yılının ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı 486,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 180,5mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti.
 
Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 3Ç2018'deki ana ortaklık net dönem karı 11,5mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki ana ortaklık net dönem zararı 114,8mn TL idi. Şok Marketler'in satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,2 oranında artarak 3.257mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise %33,1 oranında artış kaydetmiş ve buna bağllı olarak brüt kar %51,2 oranında artarak 828mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 2,3 puan artışla %25,4'ü göstermiştir. Şok Marketler'in operasyonel giderleri aynı dönemde %27,5 oranında artmış ve 651,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 112,2mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 64,2mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 2,3mn TL gider kaydeden şirketin finansman öncesi karı 61,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında 38mn TL'lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 24mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 12,3mn TL'lik vergi giderine bağlı olarak, ana ortaklık net dönem karı da 11,5mn TL olmuştur. Şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 121,5mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki ana ortaklık net dönem zararı 285,1mn TL idi.

Petkim (PETKM, Öneri "AL", Pozitif): Şirketin 2018 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,3 oranında artarak 412,7mn TL'ye ulaşmış ve piyasa beklentisi olan 374,3mn TL'nin üzerinde gerçekleşirken, bizim beklentimiz olan 462,6mn TL'nin ise altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada operasyonel gelirlerin beklentimizden yüksek gerçekleşmesine karşın, finansman giderleri ile vergi giderlerinin tahminlerimizi aşması etkili olmuştur. Üçüncü çeyrekte Şirket'in satış gelirleri bir önceki yılın aynı döneminde göre %71,8 oranında artış kaydederek 3.051mn TL'ye ulaşırken, brüt kar ise %75,4 oranında artarak 772,2mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %46,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 54,4mn TL'den 48,3mn TL'ye gerilemiş ve böylece faaliyet karı %68,8 oranında artarak 725,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net finansman giderleri 20mn TL'den 182,3mn TL'ye; vergi giderleri de 64,3mn TL'den 157,8mn TL'ye yükselmiş ve dönem karının daha da yüksek çıkmasını engellemişlerdir. Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık karı 915,4mn TL'ye ulaşmış ancak ilk çeyrekteki düşük kar rakamının etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,7 oranında gerileme kaydetmiştir.

Ulusoy Elektrik (ULUSE, Pozitif): Şirketin 2018 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %103,5 oranında artarak 51,3mn TL'ye ulaşmıştır. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı döneminde göre %39,5 oranında artan Şirket'in brüt karı ise %56,9 oranında artarak 57,1mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde sadece %16,3 oranında artarak karlılığı desteklerken, diğer faaliyet gelirleri de 1mn TL'den 15,9mn TL'ye yükselmiş ve buna bağlı olarak da faaliyet karı %109,5 oranında artarak 66,4mn TL'ye ulaşmıştır. Şirket 3Ç2018'de sadece 1,1mn TL finansman gideri kaydetmiştir. 13,8mn TL'lik vergi gideri sonrası şirketin 3. Çeyrek ana ortaklık net dönem karı 51,3mn TL olmuştur. Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %68,1 oranında artarak 93,9mn TL'ye yükselmiştir.


Akbank (AKBNK, Öneri "EKLE", Nötr): Banka, 1 yıllık dönem içerisinde İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihraç izninin yenilenmesi için SPK ve BDDK'ya başvuruda bulunduğunu duyurmuştur.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Odaş Elektrik Üretim (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin büyüme süreci içerisinde sağlıklı bir finansal yapı oluşturmak üzere; Çan-2 Termik Santraline yönelik stratejik ortaklık kapsamında görüşmelerin değerlendirilmesi, iştiraki olan Anadolu Export bünyesindeki altın sahalarımıza yönelik stratejik finansal ortaklık ya da varlık satışı ile ilgili değerlendirmelerin incelenmesi ya da grubun özkaynak yapısının güçlendirilmesi kapmasında sermaye artışı gibi opsiyonlarından herhangi birisinin değerlendirilmesi planlanmaktadır. Haber sonrası hisse dün günü %10,4 artışla kapamıştır.
  
FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı. Toplam fonlama miktarı 153 milyar TL'den 142 milyar TL'ye geriledi. Tamamı haftalık repodan karşılandı.

Bono piyasasında, ortaa ve uzun vadeli faizlerde hafif bir yükselişe karşın kısa vadede ılımlı bir düşüş gözlendi. Kurun tekrar 5,50'li seviyelere doğru gevşemesiyle faizlerde sakin seyrin sürmesini bekleyebiliriz. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, günü 10 baz puan düşüşle %24,3 seviyesinden sonlandırdı.

Tarım dışı istihdamı ve ücretlerdeki seyri beklerken ABD 10 yıllıkların faizi %3,14 seviyelerinde dengelenmiş durumda


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getirii tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.