Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün ABD'de açıklanan ISM imalat verisinin beklentilerden zayıf gelerek on yılı aşkın bir süreden sonra en düşük seviyede gerçekleşmesi, ABD - Çin arasındaki ticaret geriliminin görece iyi duran ABD ekonomisini zayıflatacağı endişeleriyle piyasada minik bir şok yarattı. Dün küresel risk endeksi olarak da izlenen S&P500 günü %1,23 oranında düşüşle kapattı. ABD borsalarını takiben Asya'da da bu sabah satıcılı bir görüntü var. Dünkü veriyle birlikte önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD - Çin ticaret görüşmesinin önemi bir kat daha arttı. Görüşmelerin iyi geçmesi durumunda ISM'de tekrar toparlanma görülebilir. Öte yandan, cuma günü tarım dışı istihdam başta olmak üzere ABD'de işgücü piyasası verileri de takip edilecekken, söz konusu zayıf veriyle birlikte Fed'den faiz indirim beklentileri de artmış durumda. Bu kapsamda, dün risk iştahında yaşanan zayıflamanın derinleşmesini beklemiyoruz. Ons Altın'ın daha önce destek yaptığı 1.484 seviyesini şu aşamada aşamaması ve dün Dolar'ın değerli madenle birlikte yükselmemesi bu görüşümüzü destekliyor. Nitekim, ABD vadelileri hafif de olsa artıda seyretmekteler. Cuma günü özel bir haber akışı olmamasına karşın sert yükselen ve haftanın ilk iki işlem gününde satışla karşılaşan BIST100 endeksinin güne hafif alıcılı bir görüntüyle güne başlamasını bekliyoruz. Dünkü satıcılı görüntüde daha önce direnç yapılan 103,3bin civarı destek olarak çalıştı. Endeks bu seviyenin üzerinde kalmayı deneyebilir.

Bugün ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verisi öncesi, ABD ISM imalat verisinin dün 47,8'e inerek Haziran 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ardından küresel büyüme yönelik endişelerin arttığını görüyoruz. Başta Almanya olmak üzere İtalya ve Euro Bölgesi'nde imalat PMI verileri de yaklaşık 10 yılın en düşük seviyelerine yaklaşmış ve resesyon endişelerini artırmış durumda. ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi imalat PMI verilerinin kötüleşmesindeki ana neden. Dün Dünya Ticaret Örgütü (WTO) de korumacılık politikalarını dikkate alarak bu yıl için küresel ticaret tahminini son 10 yılın en düşük seviyesine düşürdü. Bu görüntü altında ABD borsaları dün %1 civarında düşüş kaydederken, Asya borsaları bugün satıcılı görünümü sürdürüyor.
" Hong Kong'da protestolar haziran ayından bu yana devam ederken, dün bir göstericinin göğsünden vurulması ülkede gerilimi daha da artırdı. Ek olarak Kuzey Kore'nin yeni bir füze denemesi yapması gibi faktörler de risk iştahını arka planda baskılamakta. Kuzey Kore ve ABD'nin 5 Ekim'de çalışma grubu düzeyinde görüşmek için anlaşmasına karşın, bir füze denemesinin gerçekleştiğini de dipnotta belirtelim.
" Bu arada dün Japonya'da satış vergisi %8'ten %10'a yükseltildi, bu düzenlemenin tüketici harcamalarını baskılaması ve enflasyonda geçici bir artışa sebep olması beklenebilir.
" AB'den çıkış tarihi olan 31 Ekim'e sayılı günler kala AB'nin, tartışmalı İrlanda sınır mekanizmasında İngiltere'ye imtiyaz vermeyi tartıştığı görülüyor.
Bugün yurtiçinde veri takvimi sakin, yurtdışında TSİ 15.15'de ABD'de eylül ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Özel sektör istihdamın, ağustosta 195 bin kişi artış göstermesinin ardından, eylül ayında 140 bin kişi artış göstermesi beklenmekte.

Bugün ayrıca TSİ 16'da Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın ve TSİ 17.50'de New York Fed Başkanı John Williams'ın konuşmaları bulunuyor. TSİ 14'de Polonya Merkez Bankası'nın %1,50 seviyesinde bulunan politika faizini sabit tutması bekleniyor.

Yurtiçinde ise imalat PMI verisi gelişmiş ülkelerin performansından görece pozitif ayrıştı. İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi, eylülde büyümeye dönüş yaptı ve 17 aydır ki daralmasını sonlandırarak 50 seviyesinde gerçekleşti. PMI verisindeki iyileşmede yeni siparişler ve istihdamdaki ılımlı toparlanma etkili oldu.

Enflasyon verisi öncesi takip etmeye aşina olduğumuz İstanbul'da perakende fiyatlar, eylülde aylık %1,11 arttı. Şehir içi ulaşım kalemi kaynaklı artışla ulaştırma ve haberleşme harcamalarında aylık %7,95'lik artışın başı çektiği görüldü. Kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında aylık %4,87, gıda harcamalarında aylık %0,3 ile Ankara gıda enflasyonu ile uyumlu bir artış görüldü. Neticede aylık %1,3 artış olan eylül ayı enflasyon beklentisinden, daha iyi bir İstanbul enflasyonu görüyoruz. Yarın açıklanacak enflasyonun yıllık olarak da %15'ten %9,6'ya gerilemesini beklemekteyiz.

Merkez Bankası bünyesinde döviz karşılığı altın swap piyasasının açılmasına karar verildi. Bu kararla altınların finansal sisteme daha da kazandırılması ve bankaların döviz ve altın likidite yönetimine esneklik sağlanması amaçlanıyor.
                             
ŞİRKET HABERLERİ

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka tarafından, yurtiçinde 10 milyar Türk Lirası'na kadar farklı tür ve vadelerde bir veya birden fazla defada halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin tahsisli olarak veya nitelikli yatırımcılara satış yoluyla ilave ana sermaye hesaplamasına veya katkı sermaye hesaplamasına dahil edilecek borçlanma araçları ihraç edilmesi veya kredi kullanılmasına ilişkin tüm hususlarda Genel Müdürlük Makamı yetkili kılınmıştır.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 4 adet Migros, 1 adet Migros Jet ve 2 adet Macrocenter formatında toplam 7 satış mağazası Eylül ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 30 Eylül 2019 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.121 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 44 olmak üzere toplam 2.165'tir. Şirketin toplam net satış alanı 1 milyon 517 bin metrekareye ulaşmıştır.

Tat Gıda (TATGD, Nötr): 02.08.2019 tarihli özel durum açıklamsında belirtilen Pastavilla, Kartal ve Lunch & Dinner markalarının Durum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne satılmasına Rekabet Kurumu tarafından onay verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre 02/10/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere LPG Oto gazda 27 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.

Demir Çelik: Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'nin nihai mamul üretimi, 2018 yılının aynı dönemine kıyasla %17,3 oranında düşüşle 22,2mn tona geriledi. Söz konusu dönemde, Türkiye'de %24 oranında azalışla 13,2mn ton uzun ürün, %5,5 düşüşle 8,9mn ton yassı mamul üretimi gerçekleşti. Sekiz aylık dönemde Türkiye'nin nihai ürün tüketimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %27,7 oranında azalışla 16,7mn ton seviyesinde kaydedildi. Uzun ürün tüketimi, %40,6 düşüşle 7mn tona gerilerken, yassı ürün tüketimi %14,3 oranında azalışla 9,7mn ton seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında Türkiye'nin toplam çelik ürün ihracatı ise, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar açısından %3,1 oranında artışla 1,6mn tona yükselirken, değer açısından %6,1 oranında azalışla 1,2 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Türkiye'nin toplam çelik ürün ithalatı, %30 artışla 1,2mn ton, değer açısından %2,3 artışla 870mn dolar oldu. Yassı ürün ihracatı, %8 artışla 393 bin tona yükseldi. Uzun ürün ihracatı, %0,2 oranında artışla 849 bin ton olarak gerçekleşti. Yarı ürün ihracatı, %34,1 oranında düşüşle, 48 bin ton seviyesine geriledi. Yarı ürün ithalatı ise %112,4 oranında artışla 516 bin tona yükseldi. Yassı ürün ithalatı %10,3 seviyesinde artışla 560 bin tona yükselirken, uzun ürün ithalatı, %35,4 azalışla 55 bin tonda kaldı. Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yılın aynı ayındaki %151 seviyesinden %139'a geriledi. Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'nin toplam çelik ürünleri ihracatı miktar açısından %12,1 artışla 14,7mn tona yükseldi. İhracat değeri %0,2 azalışla 10,9 milyar dolar oldu. Türkiye'nin çelik ürünleri ithalatı, %25 oranında düşüşle 8mn tona geriledi. İthalat, değer açısından %28 azalışla 6,7 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki %118 seviyesinden %163'e çıktı. Sekiz aylık dönemde uzun mamul ihracatı %5,8 oranında artışla 7mn tona çıkarken, yassı ürün ihracatı %10 oranında yükselerek 4mn ton seviyesine ulaştı. Yarı ürün ihracatı, %206,3 oranında artışla 1,1mn ton seviyesinde kaydedildi. İthalatı ise %41,6 düşüşle 2,1mn tonda kaldı. Yassı ürün ithalatı, %13,2 oranında düşüşle 4,8mn ton seviyesine inerken, uzun mamul ithalatı %25,2 azalışla 733 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Kaynak: TÇÜD

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Adel Kalemcilik (ADEL, Nötr): Şirket Bloomberg'e yaptığı açıklamalarda faizlerin düşmesinin daralmış olan sektöre pozitif yansıyacağını, şirketin ilk 6 ayda brüt kar marjını arttırdığını ve temettü politikasının devam edeceğini belirtti. Ayrıca şirket bu yıl 1mn TL Ar-Ge yatırımı yaptığını açıkladı. Buna ek olarak şirket 2019 sonu itibariyle ihracatını arttırmayı planladığını vurguladı.

Halk GYO (HLGYO, Nötr) - Vakıf GYO (VKGYO, Nötr) Adi Ortaklığı (%50/%50) ile hayata geçen Bizimtepe Aydos projesi bünyesinde yer alan işyeri niteliğindeki gayrimenkul, 01.11.2019 tarihinden itibaren, aylık 2.800 TL+KDV bedel ile bir gerçek kişiye Vakıf GYO A.Ş. ile müşterek olarak kiralanmıştır. Kira sözleşmesi 5+5 yıllık süre için olup, yeni dönem (yıllık) kira artışının, her yıl Ekim ayında, 12 aylık (TÜFE+ÜFE) ortalaması oranında uygulanmasına karar verilmiştir.

Çemaş Döküm (CEMAS): Şirket bağlı ortaklığı BND Elektrik Üretim A.Ş.'nin 16/10/2015 tarihinde Odea Bank A.Ş.'den kullandığı 19mn USD tutarındaki yatırım kredisinin 9. taksiti olan 624.986USD, 01.10.2019 tarihinde ödenmiştir. Yapılan ödemenin 500.000USD tutarındaki kısmı anapara, 124.986USD tutarındaki kısmı ise faiz ödemesi olup, taksit ödemesi sonrasında kalan borç miktarı 13.616.329USD'dir.

İttifak Holding (ITTFH), Adese Alışveriş Merkezleri (ADESE): ittifak Holding, grupiçi şirketi Adese Alışveriş Merkezleri Ticaret A.Ş.'nin aktifinde yer alan Konya Merkez'de bulunan Kulesite AVM'nin tüm bağımsız bölümlerinin satışı ile ilgili Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.ile görüşmelere başlamıştır.
 
FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,31 seviyesinden %16,32 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 44,1 milyar TL ile 36 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 8,1 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, küresel büyümeye yönelik endişelerin tekrar gündeme gelmesiyle azalan risk iştahıyla bugün sabah saatlerinde %1,65 seviyelerinde bulunuyor.

Dolar endeksinin 99 seviyesinin üzerindeki hareketi ile birlikte dün GOÜ para birimlerinin genelinde baskı gözlemledik. Bu görüntü ışığında TL'deki kısmi değer kaybının etkisiyle, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 27 baz puanlık artışla %14,15 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 16 baz puanlık artışla %13,74 seviyesine yükseldi.
 


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş