Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün karışık yatay bir seyir seyirle günü tamamlayan ABD borsaları, bu sabah da vadelilerde benzer bir seyir izliyor. Asya borsalarında da net bir yön yok. Piyasalar için katalizör olabilecek gelişme yarınki tarım dışı istihdam verisi. Öncesinde dün ADP özel sektör istihdamı beklentilerin altında gerçekleşti. Her ne kadar bu verinin son zamanlarda tarım dışı ile korelasyonu az olsa da piyasanın kısmen daha düşük bir tarım dışına hazırlandığı söylenebilir ki Dolar'daki baskı da devam etti. Yurtiçinde ise yarın enflasyon verisi önemli olacak. Tarım dışı ve enflasyon verileri öncesinde oynaklık biraz düşebilir ve BIST100 endeksi bugün 1.465 - 1.484 seviyeleri arasında dalgalanabilir. Endeksin güne de yatay bir görüntü ile başlamasını bekliyoruz.

 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
ABD tarım dışı istihdam verisi öncesi ağustosta ADP özel sektör istihdamı beklentilerin altında 374 bin kişi arttı. Eğlence ve konaklama sektörü 201 bin kişi arttı ve geçen ay olduğu gibi istihdama önemli katkı sağladı. İmalat sektörü ise, 45 bin kişilik istihdam artışı kaydetti. Eğitim ve sağlık sektörü istihdamı 59 bin, inşaat sektörü 30 bin kişi arttı. Özellikle, beklentilerden zayıf gelen istihdam verisi firmaların uygun nitelikli çalışan bulmada zorlandıklarını işaret etti.

ABD'de dün ISM imalat sanayi PMI verisi izlendi. Delta varyanta ve iş gücü arzındaki eksikliklere rağmen ISM imalat sanayi PMI endeksi 59,5'ten 59,9'a yükseldi. Veriye bakıldığında yeni siparişler ve üretim 60 seviyesinin üzerinde ve olumlu sinyal vermekte. Siparişlerin artması, iş gücündeki eksiklik ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla birikmiş siparişler artmakta. Bir diğer olumsuz nokta ise istihdam yine daralma bölgesinde.

Dün ABD tarafında ağustos ayına ilişkin imalat sektörü PMI nihai verisi 61,2'den 61,1 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi ancak büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürdü. Avrupa tarafında da, ağustosta imalat PMI'lar, Almanya'da 62,7'den 62,6'ya, Euro Bölgesi'nde 61,5'ten 61,4'e hafif aşağı yönlü revize edilirken, Fransa'da 57,3'ten 57,5'e ve İngiltere'de 60,1'den 60,3'e hafif yukarı yönlü revize edildi.
 
Yurt içinde 2021 yılının ikinci çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel %0,9 artışla beklentilere yakın bir büyüme gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte çeyreksel olarak %2,2 büyümüştü, dünkü veri ise çeyreksel anlamda sınırlı bir yavaşlamaya işaret ediyor.
 
Ekonomi, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,7 ile tarihi yüksek büyümesini kaydetti. (Beklenti:%21), geçen sene 2. çeyrekte %10,4 daralmıştık, bu da baz etkisi yarattı.) 2021 yılı birinci çeyrekte ekonomi %7,2 büyümüştü, böylece ekonomi ilk yarıda yıllık bazda %14,3 büyüdü. Dün açıklanan ağustos ayına ilişkin imalat PMI verisi sanayi sektöründeki güçlü seyrin üçüncü çeyrekte sürdüğünü gösteriyor, yıl geneli için ek bir şok olmadıkça %8 ve üzeri büyüme mümkün gözüküyor. Milli gelirimiz 5,4 trilyon TL'den 5,9 trilyon TL'ye, dolar cinsinden ise 729 milyar USD'den 765 milyar USD'ye çıktı.
 
   Kaynak: TÜİK.
Hatırda Kalması Gerekenler
• Stoklar hariç bütün alt kalemler, büyümeyi pozitif etkiledi. Yıllık %21,7 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +14,4 puan (özel tüketim 13,8 puan, kamu tüketimi 0,7 puan), sıkı finansal koşullara karşın yatırımlar +5,4 puan büyümeyi olumlu etkiledi. Stokların eritilmesi büyümeyi -5 puan aşağı çekti; net ihracat +6,9 puanla 2019 yılı başından bu yana en yüksek katkıyı verdi. İlk yarı büyümesi olan %14,3'ün; 9,2 puanını tüketim, 4,2 puanını yatırım, 3,9 puanını net ihracat oluştururken, -3,1 puan ile stoklar büyümeyi negatif yönde etkiledi.
• Finans ve sigorta sektörü hariç bütün sektörler büyümeye pozitif katkı verdi. Geçen sene ikinci ve üçüncü çeyrekte güçlü kredi ivmesiyle 3,4 puan büyümeye güçlü katkı yapan finans sektörü bu sene ikinci çeyrekte büyük kısmı baz etkisi nedeniyle -1,7 puan büyümeyi negatif etkiledi. Toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerini kapsayan hizmet sektörü, açılmanın da etkisiyle 8,9 puanla büyümeye en yüksek katkıyı veren kalem oldu. Güçlü küresel ticaretin desteğiyle ihracatın desteklediği sanayi sektörü, ardı ardına 4 çeyrektir büyümeye katkısını artırmakta ve 2. çeyrekte 7,5 puan katkıyla hizmet sektörünü izledi. Bütçe harcamalarındaki ılımlı seyirle uyumlu olarak kamunun katkısı (0,6p) sınırlı oldu. Bilgi ve iletişim (0,9p) ile gayrimenkul faaliyetlerinin (0,3p) katkısı bir önceki çeyreğe göre hafif arttı. Tarım sektörünün katkısı 0,1 puanla sınırlı kaldı. İnşaat sektörü iki çeyrektir büyümeyi yukarı çekmekte ve 0,2 puan pozitif etkiledi.
 
          Kaynak: TÜİK.
 
Yurt içinde İSO imalat PMI ağustosta 54,1'e yükselerek imalat sanayi faaliyet koşullarında iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Raporda kısıtlamaların gevşetilmesi ile özellikle yeni ihracat siparişleri kaynaklı yeni siparişler arttı. Üretim artış hızı ise bir önceki aya göre kısmi azaldı. İstihdamda son 7 ayın en yüksek artışının olduğu ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla girdi maliyetlerinde ve nihai ürün fiyatlarında artışların devam ettiği belirtilmekte. Yeni siparişlerin ve arz sıkıntıları karşısında alınan tedbirlerin de etkisiyle stoklar ise artmakta.

Enflasyon verisi öncesi İTO ağustos ayı enflasyon verisi izlendi. Veri aylık %1,88 artarak yıllık bazda %18,89'a yükseldi. Genele yayılan bir enflasyon dikkat çekmekte. Ağustosta ulaştırma ve haberleşme harcamaları %4,58 ile en çok artan kalem olurken, gıda enflasyonunda %2,65'lik artış dikkat çekmekte. Geçen ayki TÜFE verisinde gıda fiyatları artışı enflasyonu yukarı çeken faktörlerden olmuştu.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30'da 28 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 21 Ağustos haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları salgın döneminin en düşük seviyesi olan 349 bin kişi seviyesinden 4 bin kişilik sınırlı artışla 353 bin kişi seviyesine yükselmişti. Böylece yeni işsizlik maaşı başvuruları son 5 haftada ilk kez yükseliş kaydetmişti. 28 Ağustos haftasında ise yeni işsizlik maaşı başvurularının 345 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 17'de ABD'de temmuz ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak. ABD'de haziran ayına ilişkin fabrika siparişleri %1,5 oranındaki artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmiş ve güçlü sanayi üretimine işaret etmişti. Temmuzda da fabrika siparişlerinin aylık bazda %0,3 oranında artışla yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 15.30'da ABD'de temmuz ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Temmuzda dış ticaret açığının ihracat artışının desteğiyle aylık bazda 75,7 milyar USD'den 71 milyar USD seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 20'de Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in ve TSİ 22'de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde temmuz ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Haziranda ÜFE aylık bazda %1,4 artmıştı. Bunda enerji ve ham madde fiyatlarının artması etkili olmuştu. ÜFE yıllık ise %9,6'dan %10,2'ye yükselmişti. Temmuzda ise ÜFE'nin aylık bazda %1,1 oranında artması ve yıllık bazda ise %11 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
 
ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Güngören Tozkoparan 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi İnşaatı İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici Egemen İnş. ve Tic. A.Ş. & İmaj Altyapı Üst Yapı San ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı ile 31.08.2021 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 169,5mn TL+KDV'dir.

19 Ağustos 2021 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Oyak Çimento (OYAKC, Sınırlı Pozitif): 2014 yılında duruşuna karar verilmiş olan Mardin Çimento Şubesi 1 nolu klinker üretim hattı, güncel piyasa koşulları dikkate alınarak, modernizasyon ve bakım işlemleri tamamlanıp 2021 yılı Eylül ayı içerisinde devreye alınacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: Burger King'in en büyük franchise'ı TFI TAB Gıda Yatırımları, Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Çin ve Türkiye birimlerinin Borsa İstanbul'da planlanan halka arzı için Citigroup Inc. ve HSBC Holdings Plc'ye yetki verdi. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, TAB Gıda'nın 250 milyon dolar büyüklüğe ulaşabilecek halka arzın en erken bu yılsonunda gerçekleştirilebileceğini aktardı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Orge Enerji (ORGE): Şirket'in devam eden işleri arasında yer alan Dudullu-Bostancı Metro Projesi'nde, İMES ve MODOKO istasyonları elektrik işlerine ilişkin 1,5mn Euro + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği İşveren Şenbay-Kolin-Kalyon Dudullu Bostancı Metro Yapım Ortaklığı tarafından Şirkete bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 365 günde bitirilmesi planlanmaktadır. Sözleşme görüşmelerinin olumlu ya da olumsuz şekilde tamamlanması sonrasında gerekli açıklamalar yatırımcılar ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Politeknik Metal (POLTK): Şirketin ana ortağı Coventya Beteiligungs GMBH'nin %100 oranında ortağı olan Coventya Holding SAS'ın hisselerinin Amerika'da yerleşik Element Solutions Inc. isimli şirkete satışı ile ilgili 11 Haziran 2021 tarihinde bir hisse satış sözleşmesi imzalandığı, hisse satışının gerekli hukuki süreçlerin tamamlanması ve düzenleyici kurumların onayının alınması akabinde 2021 yılının sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği, Element Solutions Inc. şirketinin Politeknik Metal mevcut yönetimi ile herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı açıklamıştı. Coventya Holding SAS'ın hisselerinin Amerika'da yerleşik Element Solutions Inc. isimli şirkete satışı 01.09.2021 tarihi itibariyle tamamlanmış olup, hisse devri işlemini takip eden süreçler, ilgili taraflarca SPK mevzuatı gereğince yürütülecektir.
     
FAİZ PİYASALARI
 
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 57 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 323 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,31 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,28-%1,33 bandında hareketin ardından %1,30 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
 


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.