Sabah Forex Bülteni (Işık FX)

Dikkatler Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısında!
Piyasaların gündeminde Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurul toplantısı bulunmakta. Bu akşam saatlerinde gerçekleşmesi beklenen; siyasi ve jeopolitik sorunların ele alınması ve olası anlaşmaların yer alabileceği toplantı piyasalar açısından önem arz etmektedir. Keza toplantıda alınacak kararlar sonrasında Liderler arasındaki görüşmeler mevcut sorunların çözümü üzerinde etkili bir rol edinebilir. Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların özellikle geçtiğimiz zaman diliminde ön planda olması ve ikili görüşmelere yönelik gelebilecek açıklamalar kritik olacaktır. Bununla birlikte Ticaret Savaşları cephesine baktığımızda ise; ABD ve Çin ticaret heyetlerinin, Ekim ayında yapılacak üst düzey temaslara hazırlık olarak geçtiğimiz haftanın Cuma günü Washington’da gerçekleştirdikleri görüşmelere yönelik olumlu mesajlar dikkatleri çekmesine rağmen Çin heyetinin Tarım Bakanlığı’na ziyaretini iptal etmesi piyasalarda tedirginlik yaratırken güvenli liman ürünlerine (Ons Altın, Japon Yeni gibi) kaçışı tetikledi. Öte yandan İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra en büyük ticaret ortağı olarak görülen ABD ile temaslar hız kazandı. ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn’ın, 2020 Temmuz ayına kadar bir ticaret anlaşması imzalamak için anlaştıkları basındaki önemli haber akışları arasındaydı.
Diğer taraftan ekonomik takvimde geçtiğimiz gün Avrupa kanadında açıklanan; Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 41.4 ile 2009 Haziran ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi kritikti. Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 52.5, Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 49.1 ile son 6.5 yıldan sonra ilk defa 50 puan’ın altına geriledi. Bununla birlikte Euro Bölgesi Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 52.0, İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 45,6 ve Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 50.4 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle İmalat tarafının 2013 yılından bu yana 45.6 seviyesine gerilemesi Euro Bölgesi ve Yerel verilerideki daralmanın sonrasında ECB’nin ilerleyen süreçteki hamlelerine yönelik öngörülerdeki değişim sık sık karşımıza çıkacak gibi gözükmekte. Öte yandan ABD’de açıklanan datalara baktığımızda; Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi 50.3 beklentilere karşın 51.0 ile beklentilerin üzerinden gerçekleşti. Bugün ise; yurt içi tarafta Tüketici Güveni Endeksi, Kapasite Kullanım Oranı dataları takip edilecekken jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları kritik önem taşımakta. Bununla beraber Almanya’da IFO İş İklimi Endeksi’nin yanı sıra ABD kanadında açıklanacak Tüketici Güveni rakamları takip edilecekken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması, Brexit gibi konulara dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Veri akışı bakımından yoğun bir günü geride bıraktık. Öncelikli olarak Avrupa tarafından takip ettiğimiz İmalat Satın Alma Müdürleri Endekslerine baktığımızda Almanya İmalat PMI’ı son 10 yılın en kötü rakamına ulaşırken Euro Bölgesi İmalat PMI’ı ise son 6.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Açıklanan olumsuz rakamları sonrası bölgeye yönelik tekrardan oluşan resesyon endişeleri ise Euro varlıklarını baskı altında bıraktı. ABD’de ise Markit tarafından yayınlanan Üretim PMI’ı beklentilerin üzerinde açıklandı. Olumlu gelen verilerin yanı sıra küresel tarafta meydana gelen olaylar neticesinde azalan risk iştahı Dolar varlıklarına güç katarak paritedeki aşağı yönlü hareketleri destekledi. Bugünde yine bizleri gerek Avrupa’dan gerekse ABD’den önemli veri akışları bekliyor. Ayrıca küresel risk algısında bir değişikliğe neden olabilecek ekstra haber akışlarının yanı sıra majör merkez bankas yetkililerinin açıklamaları da parite fiyatlamalarında ön planda olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1010, 1.1035, 1.1050, 1.1080, 1.1115
Destekler; 1.0960, 1.0955, 1.0940, 1.0920, 1.0900
USDTRY
Geçtiğimiz gün BDDK'nın Türk bankalarının varlık kalitelerini gözden geçirmesini ve 46 milyar TL'lik kredinin yıl sonuna kadar sorunlu kredi olarak yeniden sınıflanmasını istemesini değerlendiren Moody's ve JP Morgan gibi Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının açıklamaları sonrası TL varlıklarında hareketliliğin artmasına neden oldu. Zira dün TCMB’nin, Türk Lirası Zorunlu Karşılıklara uygulanan faiz oranını 4 Ekim’den itibaren yüzde 13’ten yüzde 8’e indirdiğini açıkladı. Kurum’un yapmış olduğu bu hamle sonrası gelişmeler piyasalarda volatil hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Bunun dışında bu akşam saatlerinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına yönelik haber akışları kritik önem taşımakta. Öte yandan ABD kanadında takip ettiğimiz PMI dataları piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bunun yanı sıra Ticaret Savaşlarına dair pozitif eğilimin devamlılığı korumasına rağmen Çin heyetinin ABD Tarım Bakanlığı’na olan ziyareti iptal etmesi dikkatleri çekti. Yeni günde ise yurt içi tarafta açıklanacak Kapasite Kullanım Oranı, İmalat Güveni Endeksi verilerin dışında jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları önem arz etmektedir. Bununla beraber ABD cephesinde ise; Tüketici Güveni Endeksi datası dışında önemli bir veri akışı bulunmazken küresek risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara yönelik gelebilecek haber akışları hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7375, 5.7500, 5.8225, 5.8500, 5.8775
Destekler: 5.7000, 5.6775, 5.6400, 5.5780, 5.5250
GBPUSD
Küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler dün paritenin ana gündem maddesindeydi. Özellikle Brexit kanadında Avrupa Birliği Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ile İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney’in anlaşmalı bir ayrılığın zor olduğuna ilişkin söylemleri piyasadaki anlaşmalı bir Brexit umutlarını azaltarak Sterlin varlıklarını baskı altında bıraktı ve parite tarafında satış yönlü işlemler artış gösterdi. Öte yandan küresel risk iştahında görülen azalma ile ABD’den gelen olumlu veri akışları da paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngiltere Sanayi Birliği’nin yayınlayacağı Sanayi Sipariş Trendi, ABD’den ise Conference Board Tüketici Güveni ile S&P Case Shiller Konut Fiyat Endeksi açıklanacak. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit başta olmak üzere küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2440, 1.2475, 1.2500, 1.2530, 1.2565
Destekler; 1.2390, 1.2365, 1.2335, 1.2300, 1.2280
BRENT PETROL
Dün sabah saatlerinde Avrupa tarafında açıklanan öncü PMI datalarının beklentilerin altında kalması, hatta; Almanya’da açıklanan İmalat PMI’nın yaklaşık olarak son 10 yılın, Euro Bölgesi İmalat PMI’nın da yaklaşık olarak son 7 yılın en kötü gerçekleşmelerini göstermesi ile Almanya ve Euro Bölgesi ekonomilerine dair yeniden ortaya çıkan resesyon endişeleri, buna paralel olarak petrol talebinin de daralacağı beklentisi ile emtiada satış baskısına neden oldu. Diğer taraftan 4 Temmuz’da Adrian Darya-1(eski adıyla Grace-1) isimli İran tankerine Cebelitarık’ta el konulması sonrasında 19 Temmuz’da İran Devrim Muhafızları tarafından Hürmüz Boğazı’nda el konulan İngiliz bandıralı Stena Impero isimli tankerin de yaklaşık olarak 2 ay sonra dün itibariyle salıverildiğinin açıklanması da bölgesel riskleri hafifleten ve bu bağlamda emtiadaki aşağı yönlü hareketleri destekleyen unsurlardandı. Ayrıca, önceki hafta saldırıya uğrayan Aramco tesislerinin yüzde 75’inin onarıldığına dair haber akışları da satıcılı işlemlere neden olurken, ABD ve S.Arabistan ile birlikte Dünya’daki en önemli 3 üreticiden birisi olan Rusya’nın Enerji Bakanı Novak’ın: OPEC+ Anlaşmasına riayet etmek için Eylül’de petrol üretimini kısmayı düşündüklerine dair açıklamaları ise bir miktar toparlanmaya neden oldu. Yeni günde de; küresel ve jeopolitik risklerin durumunu yine takipte olacağız. Aryrıca, petrol arz-talep dengesine dair önemli üreticilerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da, bölgelerden gelecek makroekonomik veriler ve yine ABD’de açıklanacak olan API stokları ile birlikte oynaklara neden olabilir.
Seviyeler;
Dirençler: 64.80, 65.25, 65.50, 65.85, 66.10
Destekler: 64.20, 64.00, 63.75, 63.40, 63.00
ONS ALTIN
Dün sabah saatlerinde, Avrupa’da açıklanan zayıf öncü PMI datalarının resesyon endişelerini tetiklemesiyle başta DAX olmak üzere Avrupa borsalarında riskoff(Riskten kaçış) moduna geçen yatırımcıların, Ons Altın, Japon Yeni ve tahvillerde pozisyon aldıkları görüldü. Ayrıca yine, ticaret savaları ve Brexit gibi risk unsurlarına dair belirsizlikler de diğer borsalar üzerinde satış baskısı oluştururken, bu bağlamda emtiaya gelen güvenli liman talebiyle 1521 Dolar seviyeleri test edildi. Akşamüzeri de ABD’de açıklanan öncü PMI dataları ile hareketlilik gördük. Bugün de Almanya ve ABD’den önemli verileri takip edeceğiz. Ayrıca; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran eksenli risk unsurlarının durumu da fiyatlamalar üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Bu bağlamda; bu akşam yapılacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda liderlerden gelecek açıklamalar da oldukça önem arz edecek. Keza, ECB ve FED gibi majör merkez bankalarının sonraki faiz ve politika adımlarına dair olası yeni öngörüler de izlenmeli.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1524, 1528, 1534, 1537, 1540
Destekler: 1518, 1512, 1507, 1502, 1495

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş