Işık FX Araştırma DepartmanıDikkatler; FED/FOMC Toplantı Kararında!
Küresel tarafta yaşanan Suudi Arabistan merkezli gelişmeler sonrasında İran’ın hedef haline gelmesi ve bu durumun özellikle ABD-İran ilişkilerine negatif yansıdı. Bu gelişmeler hafta başında güvenli liman ürünlerine kaçışı tetiklerken ABD Doları da bu durumdan nemalandı. Keza dün başlayan ve bugün akşam saatlerinde açıklanacak FED/FOMC toplantı kararlarına dair FED monitörlerinde faiz indirim ihtimalinin yüzde 65’lere düşmeside küresel tarafta Doların güçlenmesine destek oldu. Son dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın, FED’e yönelik sert eleştirileri ve bunun akabinde majör merkez bankalarının hamleleri sonrasında eleştiri okları yine FED'e yönelmiş faiz indirim beklentisi artmıştı. Ancak son dönemde açıklanan ABD verileri ve ticaret görüşmelerine dair endişenin törpülenmesi sonrasında FED’in nasıl bir adım atacağı merak unsuru olarak karşımıza çıkmakta. FED’in, bu toplantıda alacağı kararların yanı sıra diğer toplantılara yönelik de vereceği sinyaller önem arz etmektedir. Diğer taraftan baktığımızda özellikle Ticaret Savaşları başta olmak üzere gelen haber akışları dolar varlıklarını destekler nitelikteydi. ABD ile Çin arasında Ekim ayı başlarında Washington’da gerçekleşecek olan ticaret müzakerelerinin yeniden başlaması ve bu konuda Perşembe günü hazırlıkların başlayacağı takip edilen haber akışlarından oldu. Bununla birlikte geçtiğimiz süre zarfında ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’a yönelik Nükleer Anlaşma kapsamında görüşmeye istekli oluşundan sonra artan tansiyonla beraber geri adım atmasıda dikkatleri çekti. Öte yandan Avrupa cephesine baktığımızda ise; Brexit’e dair gelişmeler ön planda olmaya devam ederke, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, Brexit anlaşmasına dair açıklamaları ve buna Avrupa Birliği’nden destek almasıda anlaşmasız Brexit ihtimallerini zayıflatan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Nitekim önümüzdeki ay düzenlenecek 17-18 Ekim AB Liderler Zirvesinde bu konuya dair somut adımların atılacağına yönelik beklentiler Pound varlıklarını nefes aldırmakta. Bunların yanı sıra ekonomik takvimde takip ettiğimiz Euro Bölgesi ZEW Ekonomik Hissiyatı -22,4 , Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı ise -22,5 seviyesinde gerçekleşirken Almanya Mevcut Koşullar Endeksi -19,9 ile 2010 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi dikkatleri çekti. Diğer veri akışında ise ABD cephesinde açıklanan Sanayi Üretimi yüzde 0.6 ve İmalat Üretimi rakamları ise yüzde 0.5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yeni günde ise gündem FED/FOMC Toplantısıyle birlikte ABD’de açıklanacak İnşaat İzinleri datasının yanı sıra Avrupa tarafında; İngiltere Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları takibimizde olacaktır. Yine küresel tarafta risk unsurlarına dair gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecek olup hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Orta Doğu başta olmak üzere küresel risklerde görülen artış ile birlikte güçlenen Dolar varlıkları dün olumlu gelen Sanayi Üretimi rakamlarına rağmen parite tarafında etkili olamadı ve risk iştahındaki yumuşama ile birlikte parite tarafında alış yönlü işlemler hakim oldu. Özellikle ticaret savaşları cephesinden ABD ile Çin’in Ekima ayında yapması beklenen ticari müzakereler öncesinde ön görüşmelere başlayabileceğine yönelik haber akışları risk iştahının toparlanması açısından önemliydi. Öte yandan Brexit tarafında yaşanan pozitif gelişmelerde yine paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. Bugün ise tüm dikkatlerimiz Türkiye saati ile 21:00’da yayınlanacak olan FOMC kararları ve açıklanacak karar metni sonrası basının karşısına geçecek olan FED Başkanı Jerome Powell’ın üzerinde olacak. Bankanın bu toplantı da 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Ancak yapılacak faiz indiriminden daha çok bankanın önümüzdeki toplantılarına yönelik vereceği ipuçları parite tarafında sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Ekonomik takvim bakımından da yoğun bir gün bizleri beklerken küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1090, 1.1115, 1.1130, 1.1150, 1.1185
Destekler; 1.1055, 1.1035, 1.1000, 1.0980, 1.0960
USDTRY
Hafta başından bu yana küresel tarafta Suudi Arabistan eksenli gelişmeler kur tarafında hareketliliğin artmasına neden oldu. Bu durum karşısında güvenli liman ürünlerine talep artarken ABD Doları’da bu bağlamda nemalan diğer bir ürün oldu. Ve bu durum kur tarafındaki yukarı yönlü ataklara neden oldu. Keza yurt içinde açıklanan verilerle dalgalanmalar görülsede dün başlayan FED/FOMC toplantı kararları öncesinde açıklanan veriler ve ticaret görüşmelerine dair umutların tekrar canlanmasıyla faiz indirim ihtimallerini düşürdü. Geçtiğimiz birkaç hafta öncesine kadar faizlerin sabit kalma ihtimali sadece yüzde 1 civarındayken; enflasyon gibi bazı ABD verilerinin iyi gelmesi sonrasında bu oran yüzde 35 civarına kadar yükseldiği görüldü. Bu durum da yine dolar varlıklarına destek olan diğer bir konu oldu. Diğer taraftan bugün ABD’de açıklanacak İnşaat İzinleri datasının yanı sıra FED/FOMC Toplantısında alınacak kararlar kur fiyatlamaları açısından belirleyici unsur olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7500, 5.7850, 5.8225, 5.8500, 5.8775
Destekler: 5.6825, 5.6500, 5.6275, 5.5950, 5.5725
GBPUSD
Küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz konuların gündemde en üst sırada olduğu bir günü geri bıraktık. Özellikle Brexit tarafında yapılan açıklamalar neticesinde azalan Anlaşmasız Brexit ihtimalleri parite üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu. Diğer tarafta ticaret savaşlarından gelen pozitif gelişmeler sonrası azalan risk iştahı da olumlu gelen ABD Sanayi Üretimi rakamlarına rağmen paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. Öte yandan dün başlayıp bugün kararların açıklanacağı FED/FOMC toplantılarına yönelik beklentilerde yine fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Türkiye saati ile 21:00’da yayınlanacak olan kararlarda FED’in 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor. Ancak yapılacak faiz indiriminden daha çok dikkatler karar metninin içeriği ve basın toplantısı düzenleyecek olan FED Başkanı Powell’ın önümüzdeki toplantılara yönelik vereceği ipuçlarında olacak. Ekonomik takvim ise İngiltere’den enflasyon, ABD’den ise İnşaat İzinleri rakamları açıklanacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2490, 1.2525, 1.2575, 1.2600, 1.2635
Destekler; 1.2440, 1.2400, 1.2375, 1.2330, 1.2300
BRENT PETROL
Dün de ham petrol ürünleri açısından oldukça kritik açıklamalar takip edildi e bu bağlamda oynaklıklar görüldü. Saldırıya uğrayan Aramco tesislerinin yeniden tam kapasiteye ulaşmasının aylar sürebileceği ve bundan ötürü Ekim ayındaki teslimatların gecikebileceğinin şirket tarafından müşterilerine bildirilmeye başlandığına dair haber akışları ile yukarı yönlü ataklar oluştu. Akabinde ise küresel üretimin bir şekilde denge bulacağına dair bazı OPEC/OPEC+ üyelerinden gelen açıklamalar ile fiyatlar geri çekilirken; akşamüzeri ise Suudi Arabistan Kaynakları’na dayandırılan haberler ile oynaklıklar oluştu. Üretimin normal seviyeye dönemsinin beklenenden kısa süreceğine dair söylemler ile fiyatlar hızla baskı yedi. Gün bitimine yakın API stoklarının da takip edildiği emtia için, bugün de; Enerji Bilgi İdaresi(EIA)’nden gelecek stok ve üretim dataları dikkatle takip edilecek. Yine; Aramco tesislerinin durumu başta olmak üzere küresel arza etki edebilecek gelişmeler ile oynaklıklara oluşabilir. Keza, bölgelerde açıklanacak olan makro veriler ve FED’in bu akşam açıklayacağı kararlar ile küresel ekonomi ve bu bağlamda talep büyümesine dair ortaya çıkacak öngörüler de fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 64.60, 64.90, 65.25, 65.50, 65.85
Destekler: 64.20, 64.00, 63.75, 63.40, 63.10
ONS ALTIN
Dün, gün boyunca gerek küresel ve lokal risk unsurlarına dair gelişmeler gerekse de FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının bu haftaki faiz ve politika kararlarına dair beklentilerle emtiada oynaklıklar görülmüştü. Özellikle de; Ticaret Savaşları konusundaki stabiliteye karşın, Brexit ve İran konusunda gelmeye devam eden karmaşık haber akışları tedirginliğe neden olurken, küresel risk alma iştahı üzerinde oluşan daralma; borsalarda satış baskısına neden olurken, güvenli liman varlıklarına ise yine talep getirdi. Ancak, FED’in faiz indirimi ihtimallerinde son günlerde görülen daralma ve bu kapsamda dün akşamüzeri açıklanan ABD Sanayi ve İmalat Üretimi’ndeki pozitif gerçekleşmeler ise alıcılı işlemleri sınırlayarak emtia üzerinde kısmı baskılara neden olan unsurlardandı. Bugün de bu bağlamda; küresel ve lokal risk unsurlarının durumunu ve bölgelerde açıklanacak olan önemli ekonomik verilerin sonuçlarını küresel ekonomi ve bu bağlamda Altın talebine etkileri açısından takipte olacağız. Diğer taraftan, dün başlayıp bugün akşam saatlerinde faiz ve politika kararları açıklanacak olan FED/FOMC toplantılarına dair beklentiler ile; açıklamaların yapılması sonrasındaki faiz ve politika kararlarının yanı sıra duyurulacak FED projeksiyonları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı basın toplantısındaki söylemleri de Sarı Metal’de yüksek volatiliteye neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1504, 1507, 1512, 1518, 1522
Destekler: 1495, 1492, 1487, 1484, 1480
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.