Sabah Bülteni(Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİNDE ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ, DIŞARIDA İSE VİRÜS GELİŞMELERİ TAKİP EDİLECEK

Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemlere her gün bir yenisi eklenirken salgın hız kesmeden yoluna devam ediyor. Çin'de koronavirüs kaynaklı ölüm vakaları 3 bini aşarken küresel vaka sayısı 94.410'a ulaştı. Çin dışında en hızlı yayılan ülkelerden biri olan Güney Kore'de vaka artış hızı düşerken ABD ve Avrupa'da artıyor. ABD'nin ekonomik büyüklük olarak en önemli eyaletlerinden Kaliforniya'da yaşanan ilk ölümün ardından ise acil durum ilan edildi. ABD'de ise virüsle mücadele için kesenin ağzı açılıyor. ABD Temsilciler Meclisi virüsle mücadele için 7,8 milyar dolarlık harcama paketini duyurdu. İki partinin de destek verdiği paket geçen hafta Donald Trump'ın planladığı harcama miktarının üç katı büyüklüğünde. Uluslararası kurumlardan da virüsün olumsuz etkisine karşı adımlar geliyor. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 10 milyar doları sıfır faizle gelir düzeyi en düşük ülkelere ayrılmak üzere 50 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalışıldığını açıkladı. Merkez Bankalarından da Fed'in acil faiz indirimi sonrası sinyaller gelmeye devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralmaya hazırlanan Andrew Bailey, bankanın Hazine ile birlikte el ele çalışacağını belirterek nakit sıkıntısı yaşanan şirketlere yardım etmek gerekebileceğini belirtti. Kanada Merkez Bankası da Fed'in hamlesini takip ederek 50 baz puan faiz indirdi.

İdlib'de Bahar Kalkanı operasyonunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya ile İdlib'i ve iki ülke arasındaki bozulan ilişkileri değerlendirmek amacıyla bugün Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Erdoğan'ın ajandasındaki en önemli madde İdlib'de ateşkesin tesisi olacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmenin öncelikli hedefini "Moskova'ya giderken temel çerçevemiz Rusya Federasyonu ile imzaladığımız İdlib mutabakatı çerçevesinde acilen bir ateşkesin sağlanmasıdır" sözleriyle özetledi. Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından konuşan Kalın "İdlib'de yaşanan hadiseler çerçevesinde, bir ortak anlayışla bir mutabakata varma ümidiyle gidiyoruz" ifadelerini kullandı. Zirvede ayrıca İdlib'deki milyonlarca mültecinin durumu da görüşülecek. Kıdemli bir Türk yetkili Putin'den milyonlarca mültecinin yerleştirilmesi için yeni bölge planını kabul etmesinin isteneceğini belirtti. Putin ise Esad'ın tüm ülkede yeniden kontrolünü destekliyor. Yapılan bazı yorumlarda Erdoğan'ın tüm taleplerinin karşılanmasa da Putin'in Esad'ı bazı tavizler vermeye ikna etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Erdoğan 10:30'da Ankara'dan Moskova'ya hareket edecek.

OPEC ve müttefikleri petrol arz kesintisinin bu yılki seyrine karar vermek üzere Viyana'da toplanacak. Fakat Suudi Arabistan ve Rusya arasında görüş ayrılıkları zirve başlangıcına kadar giderilemedi. Çarşamba günkü ortak izleme komitesi toplantısında Suudi Arabistan petrol arz kesintisini 1,5 milyon varile çıkarma teklifini sürdürürken Rusya ikinci çeyreğin sonuna kadar mevcut arz kesintisinin devamını savunuyor. Özellikle virüs gölgesinde petrol talebinin düşmesi de daha fazla kesintiden yana olan Suudi Arabistan'ın elini güçlendiriyor.

ABD'nin salgına karşı agresif bir harcama paketi açıklamasıyla risk iştahı yeniden yükseldi. S&P 500 endeksi çarşamba gününü %4,2 yükselişle kapadı. Ancak bu yükselişler aynı zamanda yüksek volatilite anlamına da geliyor. S&P 500 son 8 işlem gününün 5'inde %3 üzeri hareket yaşadı. 10 günlük yıllıklandırılmış fiyat değişimi 2011'den bu yana en yüksekte gerçekleşti. S&P 500 vadelileri ise %0,6 düşüş yaşayarak açılışta çarşamba günkü kazanımların bir kısmının geri verilebileceğine işaret ediyor. Asya'da da ılımlı yükselişler görülüyor. Japon Topix %0,6, Güney Kore Kospi %0,3, Şanghay Bileşik ise %0,5 değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de virüse karşı harcama adımı sonrası dört baz puan yükselişle %1'in üstüne tekrar oturdu.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içinde Tüketici Fiyat Endeksi, G-7 ülkelerinin maliye bakanlarının yaptıkları telekonferans ve Fed'in acil bir adım atarak politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çektiği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de korona virüs endişelerine rağmen ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 183 binle beklentilerin üzerinde arttı. Gün içerisinde ABD'de açıklanan ISM hizmet PMI endeksi Şubat ayında 55,5 seviyesinden 57,3 seviyesine yükseldi. Küresel piyasalar korona virüsünün artan endişeleri takip edilirken, açıklanan veriler ile birlikte gün sonunda kurun aşağı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,08 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,06, 6,04 ve 6,02 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,10, 6,12 ve 6,14 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içinde Tüketici Fiyat Endeksi takip edilirken, Euro Bölgesi'nde enflasyon ve İşsizlik verisi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6'lık artış gösterdi. Hizmet PMI endeksi ise 52,5 puandan 52,6 puana yükseldiği takip edildi. Gün sonunda, küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsünün endişeleri devam etmesi ve Türk varlıklarında gözlenen değer kazanımları ile birlikte çaprazın aşağı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,75, 6,73 ve 6,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,80, 6,82 ve 6,84 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde G-7 ülkelerinin maliye bakanlarının yaptıkları telekonferans ve Fed'in acil bir adım atarak politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çektiği takip edilirken, Euro Bölgesi'nde enflasyon ve İşsizlik verisi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde, ABD'de koronavirüs endişelerine rağmen ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 183 binle beklentilerin üzerinde artarken, açıklanan ISM hizmet PMI endeksi Şubat ayında 55,5 seviyesinden 57,3 seviyesine yükseldi. Gün içerisinde, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar verisi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6'lık artış gösterdi. Hizmet PMI endeksi ise 52,5 puandan 52,6 puana yükseldiği takip edildi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsünün endişeleri devam ederken, açıklanan veriler ve takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
                                                                                                                                   
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1140 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1160 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1120, 1,1100 ve 1,1070 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1160, 1,1180 ve 1,1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde Fed'in acil bir adım atarak politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çekerken gün sonunda ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki rekor gerilme ile birlikte Ons Altın'ın kazançlarını hızlandırdığı takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Fed'in Salı günü Koronavirüs'ün ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı acil faiz indirimine gitmesi sonrası ABD on yıllık vadeli Hazine tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyesine inerken, Ons Altın'ın kazançlarını sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1640 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1648, 1658 ve 1670 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1632, 1624 ve 1614 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık'ta açıklanan inşaat PMI Endeksi ve Fed, politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çekerek 50 baz puan indirdiği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde, İngiltere'de Hizmet PMI endeksi Şubat ayında 53,9 seviyesinden 53,2 seviyesine geriledi. Gün içerisinde, ABD'de korona virüs endişelerine rağmen ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 183 binle beklentilerin üzerinde artarken, açıklanan ISM hizmet PMI endeksi Şubat ayında 55,5 seviyesinden 57,3 seviyesine yükseldi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsüne ilişkin endişeler ve anlaşmasız Brexit korkuları devam ederken, gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte GBP/USD paritesinin yukarı yönlü hareketini ikinci gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2870 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2820 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2920, 1,2970 ve 1,3020 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2820, 1,2760 ve 1,2700 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Fed, politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çekerek, 50 baz puan indirdiği takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde, Japonya'da Hizmet PMI endeksi Şubat ayında 51,0 seviyesinden 46,8 seviyesine geriledi. Gün içerisinde, ABD'de korona virüs endişelerine rağmen ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 183 binle beklentilerin üzerinde artarken, açıklanan ISM hizmet PMI endeksi Şubat ayında 55,5 seviyesinden 57,3 seviyesine yükseldi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsüne ilişkin endişelerin devam ettiği gözlenirken, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen gerilemeye rağmen gün sonunda USD/JPY yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,10 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,50, 107,70 ve 107,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,10, 106,90 ve 106,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde küresel piyasalarda virüs endişeleri devam ederken, OPEC+ panelinin, petrol üretiminin 2020 yılının ikinci çeyreğinde günde 600.000 varil düşürülmesini ve mevcut kesintilerin yılsonuna kadar uzatılmasını önerdiğini bildirmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde OPEC + uzmanlarının, grubun bu hafta Viyana'da bakanlar düzeyinde toplanmasından önce, koronavirüs salgınından dolayı talepte görülen sert düşüşe önlem olarak üretimin daha da kısılmasını tavsiye ederken, Ham Petrol Stokları sadece 785 bin arttı. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Petrol'ün yatay hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 47,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 46,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 47,60, 48,20 ve 48,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 46,60, 46,00 ve 45,40 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde Fed'in acil bir adım atarak politika faizini 1,75-1,50 aralığından 1,00-1,25 aralığına çekerek 50 baz puan indirdiği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Fed'in Salı günü korona virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı acil faiz indirimine gitmesi sonrası ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi tüm zamanların en düşük seviyesine inerken Gümüş'ün Altın'a benzer olarak yukarı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,95 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,45, 17,60 ve 17,85 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 16,95, 16,70 ve 16,45 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.