Sabah bülteni (Işık FX)

Hafta’nın İlk Gününde Avrupa Verileri Ön Planda!
Geçtiğimiz hafta genelinde Noel tatilleri nedeniyle daralan işlem hacimleri, haftanın son işlem gününde küresel borsaların açılmasıyla beraber işlem toparlandı. Haftanın son gününde ise Avrupa Merkez Bankası’nın aylık raporu takip edildi. Yayınlanan raporda; PMI verilerinin imalat üretiminde ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiği vurgulanırken hizmet sektörü büyümesinde de ılımlaşmanın yaşandığı belirtildi. Küresel risk unsurlarına yönelik gelen açıklamaların yanı sıra takip edilen Asya verilerinde ise; Japonya Sanayi Üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde -0.9 seviyelerine yükseliş sergilerken, Çin Endüstriyel Kar rakamları yıllık bazda yüzde 5.40 ile yine piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı.
Yurtiçi tarafta ise; siyasi ve jeopolitik risk unsurları ön planda olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, 2020 Savunma Bütçesini imzalamasıyla birlikte oluşan endişeler piyasaların odak noktasında olmaya devam ederken Libya merkezli gelişmelerde zaman zaman kur fiyatlamalarında etkili olmakta. Bu konuya yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, gerekli desteği libya hükümetine verdiklerini ve gerektiği takdirde bu desteğin devam edeceğine yönelik açıklamaları takip edilmişti. Buna karşı meclisin açılması durumunda asker gönderme tezkeresini meclise sunacaklarına yönelik söylemleride bir miktar endişe yarattığını söylemek mümkün.
Öte yandan geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; enflasyonda yılı yüzde 11 seviyelerinde kapatma noktasına gelindiğini ve 2020’de yüzde 8.5 enflasyon hedefinin altını hedeflediklerini vurgulaması dikkatleri çekti. Ayrıca Sayın Albayrak, 6 yıl önceki faiz rakamlarına dönüş yapıldığının altını çizerken, Kamu Bankalarının konut faizlerinde yüzde 0.79 seviyelerine çekildiğinin mesajını verdi. Hafta sonunda ise TCMB yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.
Yeni günde ekonomik takvimde; Almanya’dan Perakende Satışlar, İspanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarıyla beraber ABD cephesinde Mal Ticaret Dengesi, ve Askıdaki Konut Satışları dataları takip edilecektir. Bunların dışında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexiti gibi konulara yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamalarında etkili olabilir.
 EURUSD
Küresel risk alma iştahında görülen artışla beraber 1.1170 ana direnç seviyesinin üzerinde işlem gören paritede yukarı yönlü eğilim devam etmekte. Nitekim bu noktanın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.1200, 1.1240 ve 1.1285 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde parite fiyatlamalarında yeniden 1.1170 seviyesinin altına inilmesi durumunda ise; 1.1100 seviyeleri hedef haline gelebilir.
USDTRY
Kur tarafında uzun bir süredir 5.95-5.90 bandında hareketlilik devam etmekte. Şu anda 5.95 ana direnç seviyesinin bir miktar üzerinde işlem gören kur fiyatlamalarında buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 6.00 seviyesi hedef haline gelebileceği gibi bu noktanın geçilmesiyle beraber alış yönlü işlemlerin hız kazanması görülebilir. Aksi takdirde kur tarafında görülebilecek geri çekilmelerde ise ilk etapta 5.90 destek seviyesi, geçilmesi halinde ise 5.8500 destek seviyesi takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit tarafındaki son gelişmeler ve Dolar varlıkların küresel tarafta zayıflığı da etkili olunca 1.30 ana direnç seviyesinin üzerinde işlem görmeye devam etmekte. Şu anda 1.31 seviyelerine yakın işlem gören paritede buranın üzerinde kalıclık sağlanması halinde 1.32 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak 1.30 seviyesinin altına inilmesi durumunda satış yönlü işlemler derinleşebileceği gibi 1.2965, 1.2900 ve 1.2885 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Ticaret savaşları iyimserliğiyle birlikte ABD Ham Petrol Stoklarında görülen azalış 66 dolar seviyesinin üzerinde alıcılı seyirde devam etmesine neden oldu. Teknik olarak 66 dolar ana destek seviyesi geçilmediği sürece yukarı yönlü eğilim devam edebileceği gibi bu durumda 67.50 direnç seviyesinin geçilmesi hareketliliğin devamlılığı noktasında önemli olacaktır. Ancak emtia tarafında yaşanabilecek geri çekilmelerde; 66 desteğinin kırılması halinde 65.75, 65.45 ve 65.00 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta risk unsurlarına yönelik gelişmelerin yanı sıra yıl sonu piyasalarda oluşabilecek volatil hareketlere yönelik riski minimize etmek amaçlı oluşan hedge fonlar ons altın fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketleri beraberinde getirdi. Teknik olarak 1510 destek seviyesinin üzerinde işlem gören emtiada buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1540 seviyeleri hedef haline gelebileceği gibi olası geri çekilmelerde 1500 ana destek seviyesinin geçilip geçilmeyeceği fiyatlamaların seyri açısından önemli olacaktır. Nitekim 1500 desteğinin geçilmesi durumunda 1485 seviyeleri hedef haline gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.