FED Toplantıları ve Ticaret Müzakereleri Bugün Başlıyor!
Ekonomik takvim bakımından sakin geçirdiğimiz hafta açılışında Brexit merkezli haber akışları fiyatlamalarda ön planda yer aldı. Özellikle Birleşik Krallık seçimlerinin, sert Brexit söylemleri ile bilinen Boris Johnson lehine sonuçlanmasıyla birlikte daha fazla gündemde kalan Brexit konusu dün Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın açıklamaları sonrası daha da karmaşık bir hal aldı. Domınic Raab; AB’nin yeni bir anlaşmaya sıcak bakması gerektiğini vurgularken bu şekilde devam etmesi durumunda anlaşmasız bir ayrılığa hazırlanacaklarını ve bunun için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Sözcüsü ise; AB’nin, ayrılık anlaşmasının yeniden açılmasının istenmemesi konusundaki fikirlerini değiştirmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan bazı Muhafazakar Milletvekillerinin; anlaşmasız bir Brexit’in parlamentodan geçebileceğine yönelik açıklamaları da kritikti. Geçtiğimiz hafta AB tarafından, daha önce İngiltere ile anlaşma sağlanan Brexit taslağının bir daha değiştirilmeyeceğine yönelik gelen açıklamaların üzerine İngiltere’den gelen bu açıklamalar piyasadaki anlaşmasız Brexit ihtimallerini yüksetti ve Sterlin varlıkları sert şekilde baskılanarak GBPUSD paritesi son 2 yılın en düşük seviyelerini gördü. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise dikkatler bugün ABD ile Çin arasında başlayacak ve 2 gün sürecek olan yüz yüze görüşmelerden gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Bu tarafta ise heyetler G-20 zirvesi sonrasında ilk defa yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilecek. Bu durum ilk etapta pozitif gibi olarak algılansa da devamında iki ülkeden gelen açıklamalar konunun bir müddet daha gündemde kalabileceğine işaret etti. Güne ise Japonya Merkez Bankası’nın kararları ile başladık. BOJ, beklenildiği gibi faizlerini yüzde - 0.1’de sabit tutarken 10 yıllık vadeli tahvil faiz hedefinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Haftanın merakla beklenen konusu FED toplantıları ise bugün başlıyor. Sonuçlar ise yarın akşam saat 21:00 itibariyle açıklanacak. Bugün ise FED monitörünün kritik dataları arasında yer alan PCE rakamları takip edilecek. Açıklanacak bu rakamlar FED toplantılarında alınacak kararlara önceden ışık tutabilir ve piyasadaki volatiliteyi artırabilir. Öte yandan yarın Avrupa tarafından takip edeceğimiz Güveni ve Beklenti Anketleri ile Almanya manşet enflasyon rakamları da yine fiyatlamalarda ön planda olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz gün Brexit ve Ticaret görüşmeleri gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmeler parite fiyatlamaları açısından önemliydi. Avrupa’nın önemli konularından biri olan Brexit meselesinde, İngiltere’den anlaşmasız ayrılık için hazırlıkların hızlandırıldığına yönelik açıklamalar tedirginliği artırdı. Diğer taraftan yarın akşam saatlerinde düzenlenecek FED/FOMC toplantısında atılacak adımlar piyasaların odak noktasında olmaya devam etti. FED/FOMC toplantısına dair dün açıklamalarda bulunan eski FED Başkanı Janet Yellen, enflasyonun düşük seviyelerde seyretmesine vurgu yaparken faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirim olmasının olağan olduğunu ifade etti. Bugün veri akışında Euro Bölgesi’nde açıklanacak Almanya Tüketici Fiyat Endeksi, ABD kanadında ise Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi, Tüketici Güveni ve Askıdaki Konut Satışları dataları takip edilecek. Diğer taraftan küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer Anlaşması, Ticaret Savaşları gibi konulara dair gelebilecek haber akışları parite açısından kritik olabilir. Özellikle bugün ABD ile Çin arasında yüz yüze başlayacak görüşmelerden gelebilecek açıklamalar parite üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1.1140 direncine yakın seviyelerden işlem gören paritede buranın kırılması halinde 1.1190, 1.1240, 1.1280 ve 1.1330 seviyeleri görülebilir. Aksi yöndeki işlemlerin ağırlık kazanması durumunda ise 1.1100, 1.1080,1.1040 ve 1.1000 seviyeleri kritik olacaktır. Şayet aşağı yönlü işlemlerin hızlanması için 1.1000 seviyesinin altında en az 2 gün kalıcılık sağlanmasını düşünmekteyiz. Bu durumda tekrar 1.1000-1.0800 bandına geri dönüş hareketi gelebilir.
USDTRY
Hafta açılışında ekonomik takvim bakımından sakin bir gün geçirdik. Ticaret savaşları ve Brexit’e yönelik haber akışları ise gündemin üst sıralarındaydı. Diğer tarafta bugün başlayıp yarın sonuçların açıklanacağı FED toplantılarına yönelik beklentilerde yine piyasanın gündemindeydi. Yurtiçinde ise TL varlıkları, jeopolitik tarafta yaşanan pozitifliğin etkisiyle birlikte geçtiğimiz hafta yapılan 425 baz puanlık faiz indirimine rağmen güçlü görünümünü korumaya devam etti. Ancak şuanda her ne kadar gerek S-400 gerekse Doğu Akdeniz konusundaki riskler azalmış gibi gözükse de bu iki konuya yönelik risklerin masada kalmaya devam ettiğini ve nihai bir sonuca varılana kadar piyasa tarafında tedirginlik yaratabileceğini belirtmekte fayda görmekteyiz. Bu yüzden konuya ilişkin gelebilecek ekstra açıklamalar kur fiyatlamalarında anlık volatilite artırabilir. Diğer tarafta ise dikkatler TCMB’nin Çarşamba günü yayınlayacağı enflasyon raporuna çevrilmiş durumda. Teknik olarak bakacak 5.6000 desteği üzerinde fiyatlanan bir kur görmekteyiz. Bu noktanın kırılması halinde 200 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.5640 desteğine kadar geri çekilmeler görülebilir. 5.5640 noktası ise ana destek konumunda. Eğerki ana Destek seviyesi kırılır ise TL lehine ataklar derinleşebilir. Yukarı yönlü atakların artabilmesi içinse 50 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 5.7380 noktasını takip etmekteyiz. Ancak bu seviye öncesinde 5.6325, 5.6500, 5.6835 ve 5.7145 ara dirençlerini izleyebiliriz.
GBPUSD
Dün paritede 2017 Mart ayından bu yana en düşük seviyeler test edildi. Hafta sonunda Britanya cephesinde, Başsavcı Geoffrey Cox’un: Boris Johnson’a yönelik güvensizlik oylamasının başarılı olması halinde hükumetin düşeceğine yönelik söylemleri ve bu bağlamda erken seçimlerin devreye alınabileceğine yönelik beklentilerin yükselmesi Pound üzerinde hafta başında baskıya neden oldu. Zira, Boris Johnson’un Başbakan seçildikten sonra: “Amasız, eğersiz 31 Ekim’de Brexit’i gerçekleştireceğiz” şeklindeki söylemleri dikkate alındığında ülkenin bir genel seçime gitmesi halinde 31 Ekim tarihinden önce AB tarafı ile bir anlaşma yapılma ihtimali hayli zayıflayacak. Keza, AB tarafının da yeni bir anlaşma üzerinde tartışılmayacağına dair söylemleri nedeniyle artan riskler dün de Britanya Başbakanı Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın: AB tarafının anlaşmayı yenilemeye yanaşmaması halinde Anlaşmasız Brexit ‘e hazırlanacakları şeklindeki açıklamaları ile pick yaparken Pound hızla satış yedi. Bugün, parite açısından yine; Brexit eksenindeki gelişmeler ilk etapta kritik olacak. Öte taraftan; ABD ve Çin heyetleri arasında bugün başlayacak olan yüz-yüze Ticaret Müzakereleri ile hali hazırda devam eden İran meselesine dair gelişmeler de, bugün ABD’de açıklanacak olan kritik verileri ve bu bağlamda yarın akşam açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına dair beklentiler ile birlikte parite üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak geri çekimelerin devamında 1.2100, 1.2075, 1.2030 ve 1.2000 destekleri takip edilebilir. 1.2000’nin kırılması halinde ise satış yönlü işlemler hız kazanabilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1.2165, 1.2200, 1.2250 ve 1.2290 dirençleri ilk etapta önemli olabilir. Sterlin tarafında tam olarak bir toparlanma hareketi görebilmemiz içinse 1.2385 noktası üzerinde kalıcılık görmemiz gerekebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ABD büyüme verisiyle birlikte petrol fiyatlarında volatilite de arttı. Ancak küresel risk unsurlarına dair gelen haber akışları bu hafta başlangıcında etkisini daha fazla göstermekte. Ortadoğu’da İran merkezli gelişmeler önemini arttırırken, İngiltere tarafından el konulan tankerlerin nükleer anlaşmasının ihlali anlamına geldiğine yönelik açıklamalar takip edildi. İngiltere ise bu durum karşısında, alıkoyulan tankerlerin takasının mümkün olmadığını açıklaması bölgede tansiyonu yükseltti. Diğer taraftan AB ile İngiltere arasında devam eden Brexit meselesine dair dün İngiltere cephesinden gelen açıklamalar kritikti. Anlaşmasız Brexit’e hazırlıkları hızlandırıldığına yönelik yetkililerden gelen açıklamalar bölgesel tedirginliği artırdı. Bugün ise küresel risk unsurlarından Brexit, Ticaret Savaşları, İran Nükleer anlaşması gibi konuların yanı sıra OPEC ve OPEC+ ülkelerden gelebilecek açıklamalar emtia fiyatları üzerinde belirleyici olabilir. Teknik olarak baktığımız 64.00 direncine yakın seviyelerde işlem gören emtia da buranın geçilmesi halinde 64.30, 64.75, 65.00 ve 65.45 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü işlemlerin hız kazanması adına 65.70 ana direncinin üzerinde kalıcılık sağlaması gerekir. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olması durumunda yukarıda tekrar 66.00-67.50 bandı gündeme gelebilir. Aksi yönde satış yönlü işlemler için 63.70, 63.45, 63.00, 62.65 ve 62.00 destek seviyeleri kritik olacaktır. 62.00’ın altına sarkması halinde ise satış yönlü işlemler derinleşebilir.
ONS ALTIN
Haftanın ilk işlem gününe; ABD ve Çin arasında başlayacak olan yüz-yüze ticaret görüşmelerinde bir anlaşma beklenmediğine yönelik beklentilerle, Asya borsalarındaki satıcılı seyirden güvenli liman talebi ile nemalanarak başlayan Ons Altın, ilerleyen saatlerde; İran Nükleer Anlaşması(aynı zamanda yine İran eksenli Ortadoğu gerilimi) ve Brexit kaynaklı risklerde görülen artışların küresel büyüme ve buna paralel global altın talebini olumsuz etkileyebileceğine dair endişelerle baskı yedi. Öte taraftan, FED’in Çarşamba(yarın) akşamı açıklayacağı faiz kararlarına yönelik beklentilerin de 25 Bp ‘lık indirim üzerine odaklanması Değerli Metal’deki yukarı yönlü atakları sınırlayan unsurların başında gelmekte. Yeni günde de; yarınki FED/FOMC kararlarına dair öngörüler fiyatlamalar açısından kritik olacak. Bu bağlamda; ABD’de açıklanacak olan PCE datalarını dikkatle takip edeceğiz. Yine, bugün Shanghai’de; ABD ve Çin heyetleri arasında başlayacak olan yüz yüze ticaret müzakereleri de, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit gibi diğer küresel risk unsurları ile birlikte Sarı Metal üzerinde volatil işlemlere neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda şuanda 1424 noktası üzerinde yaşanacak kapanışlar Değerli Metal’in alış yönlü işlemlerini artırabilir. Bu durumda ise 1430, 1434, 1440 ve 1446 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Satış yönlü işlemlerin derinleşebilmesi içinse şuanda 1410 desteğini takip etmekteyiz. Buranın kırılması halinde ilk etapta 1400’lere kadar geri çekilmeler görülebilir. Öncesinde ise 1420, 1417 ve 1413 ara destekleri takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.