Sabah Bülteni (Işık FX)

Küresel Riskler Takibimizde Olacak!
Geçtiğimiz Cuma günü küresel tarafta yaşanan gelişmelerin yanı sıra majör ülkelerden önemli veri akışları takip ettik. Günün ilk seansında Almanya’dan büyüme rakamları takip edildi ve GSYİH 3.çeyrek’te yüzde 0.1’lik bir artış yaşadı ve teknik resesyon riskinden kurtuldu. Veri yıllık bazda ise yüzde 0.5’lik piyasa beklentilerinin aksine yüzde 1.0’lık bir artış kaydetti. Satın Alma Müdüleri Endekslerine baktığımızda ise Almanya ve Euro Bölgesi İmalat PMI’larında toparlanmalar görülse de Hizmet ve Bileşik PMI dataları piyasada beklenen rakamları karşılamadı. Brexit tarafındaki belirsizliklerle uğraşan İngiltere PMI dataları da yine hayal kırıklığı yarattı. Günün ikinci seansında ise dikkatler ABD PMI rakamları üzerindeydi ve Üretim ve Hizmet PMI rakamlarındaki olumlu tablo Dolar varlıklarını güçlendirdi. Öte yandan Michigan Üniversitesi tarafından yayınlanan beklenti anketlerinde yine pozitif bir seyir vardı.
Küresel risklerde ise ticaret savaşlarına yönelik açıklamalar yine ön planda olmaya devam etti. Gelen açıklamalara baktığımızda ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile anlaşmaya potansiyel olarak çok yakın olduklarını belirtti. Trump’ın bu açıklamaları son günlerde piyasa tarafında oluşan kara bulutları kısa sürelide olsa dağıttı ancak hala daha somut bir anlaşmanın yapılmaması endişeleri devam ettiriyor.
Bugünde yine başta ticaret savaşları olmak üzere küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise sakin bir gün bizleri beklerken Almanya’dan İFO Endeksleri ile yurtiçinden Kapasite Kullanım Oranı ve Tüketici Güveni verileri önemli olabilir.
EURUSD
ABD’den gelen olumlu veri akışları sonrası satış yönlü işlemlerini artıran parite şuanda kritik olarak gördüğümüz 1.1000 desteğine yakın seyrediyor. Bu seviyenin kırılması ile birlikte satış yönlü işlemlerin hız kazanabileceğini ve ilk etapta 1.0985, 1.0960, 1.0935 ve 1.0900 seviyelerine kadar geri çekilmeler oluşabileceğini düşünmekteyiz. Olası tepki alımlarında ise 1.1030, 1.1050 ve 1.1075 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 1.1075 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir. Aksi takdirde tekrardan satış baskısına maruz kalabilir.
USDTRY
Jeopolitik ve siyasi risklere yönelik risklerde görülen azalışın yanı sıra küresel risklerdeki iyimserlik ile birlikte psikolojik seviye olarak takip ettiğimiz 5.70 seviyesinin altına sarkan kur Cuma günü ABD’den gelen olumlu veri akışları sonrası yükseldi. Şuanda ise 5.73 direncine yakın bir yerde fiyatlanma görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde 5.7500, 5.7740 ve 5.7900 direnç seviyeleri takip edilebilir. 5.70 altına sarkması halinde ise Ağustos ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 5.6400 noktası kritik önem taşıyor. Bu noktanın kırılması durumunda 5.46 seviyelerine doğru bir geri çekilme görülebilir. Ancak bu noktanın kırılabilmesi için özellikle ABD ile olan ilişkilere yönelik daha fazla olumlu ve somut haber akışlarına ihtiyacımız var. Son günlerde her ne kadar gelen açıklamalar sonrası iki ülke arasında tansiyon azalsa da riskler hala daha masada durmaya devam ediyor.
GBPUSD
Cuma günü İngiltere tarafından takip ettiğimiz PMI rakamları parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Öte yandan ABD’den gelen olumlu veri akışları da paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Yaşanan geri çekilmeler sonrasında 1.2800 desteğine yaklaşan kur bu seviyeyi kırarsa ilk etapta 1.2745 seviyesini test edebilir. Ana destek olarak takip ettiğimiz 1.2745’in kırılması halinde ise satış yönlü işlemler derinleşebilir. Toparlanma hareketleri görmemiz halinde ise 1.2865, 1.2900, 1.2945 ve 1.3000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Alış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi içinse 1.3000 üzerinde kalıcılık görmemiz gerekebilir.
BRENT PETROL
Petrol stoklarındaki azalış sonrası yükseliş eğilimini sürdüren siyah altın kritik olarak gördüğümüz 64.00 noktasından dirençle karşılaştı ve kar satışlarıyla birlikte geri çekildi. Şuanda ise 63.40 desteği üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın kırılması halinde geri çekilmeler derinleşebilir ve 63.15, 62.80, 62.50, 62.20 ve 61.85 ara destek seviyeleri takip edilebilir. Satış yönlü işlemlerin ivme kazanabilmesi içinse kısa vadelin yükselen kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen 61.15 noktasını takip etmekteyiz. 63.40 üzerinde kalıcılıklarda ise 64.00 direncini takip etmeye devam edeceğiz. Kırılması halinde ise 64.35, 64.50, 65.00 ve 65.65 direnç seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler Değerli Metal üzerinde volatil hareketler yaratmaya devam ederken geçtiğimiz Cuma günü ABD’den gelen olumlu veri akışları satış yönlü işlemlere neden oldu. Yaşanan geri çekilmeler sonrasında ise şuanda 1460 desteğine yakın bir fiyatlama hakim. Buranın kırılması halinde ana destek olarak takip ettiğimiz 1445 desteği kritik olabilir. 1455 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1465, 1468, 1472 ve 1475 dirençlerini takip edeceğiz. Değerli Metal’de yükseliş hareketinin hızlanması için 1475 üzerinde kapanışlar görmemiz gerekebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş