Sabah bülteni (Işık FX)

Almanya Büyüme Rakamları Takip Edilecek!
Coronavirüs salgınının Çin dışında da yayılım göstermesi sonrasında bir salgın olabileceğine yönelik endişeler piyasalardaki olumsuz havayı artırıyordu. Coronavirüs’ün küresel büyümeyi olumsuz etkikeyeceğine yönelik beklentiler geçtiğimiz hafta nispeten daha sakin bir görünüm içinde olmasına rağmen, haftanın ilk işlem gününde küresel borsalar ve petrol fiyatlamalarında satış hareketi görülürken, güvenli liman ürünlerinden Ons Altın ve ABD Tahvillerine olan talebin artmasına neden oldu. Bununla beraber ABD 10 yıllık Tahvil Faizleri 1.375 ile Temmuz 2016’dan bu yana en düşük seviyelerine gerilerken, 30 yıllık Tahvil Faizleri rekor düşüş hareketiyle beraber 1.827 seviyesine geriledi. Buna paralel olarak Ons Altın tarafında da 1689 Dolar seviyeleri test edildi. Son olarak İran ve İtalya’da kendini gösteren virüs salgınında Dünya çapında toplam 80.000 kişiye yaklaşması ve ölüm sayısının 2619 seviyesine yükselmesi tüm dikkatleri çekti. Tüm bu gelişmelerin ardından dün akşam saatlerinde Çin’in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui’nin, coronavirüs salgını için aşının bulunduğunu ancak piyasaya çıkması için son testlerin yapılmasının beklendiğini duyurması piyasalarda sert fiyat hareketini beraberinde getirmesine rağmen bu sürecin zamana yayılma ihtimalleri ve nihai sonuç vermesi hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Önümüzdeki süreçte özellikle yayılımın küresel salgına dönüşmesi piyasalarda volatil hareketleri beraberinde getirebilir ve salgına karşı alınacak önlemler yakın takibimizde olmaya devam edecektir.
Yurtiçi gündem maddesinde ise İdlib eksenli gelişmeler takip edilirken, bölgede artan gerilim TL varlıkları üzerindeki negatif etkileri hafta başlangıcında da kendini gösterdi. Bu gelişmeler sonrasında hala ABD ile patriot konusunda ilerleme yaşanmazken buna paralel Rusya ile gerilimin devam etmesi dikkatleri çekmekte. Bu bağlamda Rus heyeti ile önümüzdeki haftaiçi düzenlenecek görüşmeler piyasa fiyatlamaları açısından önemli olacakken bu süre zarfında yetkililerden gelebilecek açıklamalar hareketliliğe neden olabilir. Diğer taraftan geçtiğimiz gün ekonomik takvimde; İmalat Güveni ve Kapasite Kullanım oranı dataları takip edildi. Verilerin detayına bakılacak olursa; İmalat Güveni Şubat Ayında 106,9 seviyesinde açıklanırken, Kapasite Kullanım Oranı rakamlarında ise yüzde 76.0 seviyesinde artış yaşandı.
Yeni günde ise ekonomik takvimde, Almanya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 4. Çeyrek rakamlarının yanı sıra ABD tarafında açıklanacak Conference Board (CB) Tüketici Güveni datası açıklanacaktır. Bununla beraber gün içinde FOMC üyelerinden gelecek açıklamalarla beraber küresel risk unsurlarına yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamaları açısından yakın takibimizde olacaktır.
EURUSD
Haftanın ilk gününe satıcılı seyirde başlangıç yapan paritede, günün ikinci yarısında coronavirüs salgınına yönelik aşının bulunduğuna yönelik gelen haber akışlarıyla beraber tepki alımları geldiği görüldü. Teknik anlamda yukarı yönlü eğilimin devamlılığı açısından 1.0900 ana direnç seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumda 1.0940, 1.0990 ve 1.1010 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak parite fiyatlamalarında satış yönü işlemlerin yeniden ağırlık kazanması halinde ise 1.0800 ana destek seviyesi takibimizde olacaktır.
USDTRY
Risk unsurlarında görülen artış TL varlıkları üzerinde etkisine devam ediyor. Bu durum kur tarafında ise geçtiğimiz 6.16 seviyelerinin test edilmesine neden oldu. Teknik anlamda 6.1000 ana destek seviyesi üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim ağırlık kazanabilir ve sırasıyla 6.1450, 6.1800 ve 6.2200 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak kur tarafında görülebilecek geri çekilmelerde özellikle 6.10 desteğinin geçilmesiyle beraber 6.0850, 6.0500 ve 6.00 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz gün coronavirüs salgınına yönelik aşının bulunduğuna yönelik açıklamalar her ne kadar kesinlik kazanmasada parite tarafında yukarı yönlü hareketlere neden oldu. Teknik olarak parite fiyatlamalarının yeniden 1.2900 seviyesi üzerine çıktığını görmekteyiz. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlandığı takdirde alış yönlü işlemler ağırlık kazanabilir ve 1.3000 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak olası geri çekilme hareketlerinde ise; 1.2885, 1.2850 ve 1.2800 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Coronavirüs salgınına yönelik gelen haber akışları ve özellikle ortadoğu merkezli gelişmeler petrol fiyatlamaları üzerinde etkili olmakta. Haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyirde başlangıç yapan emtia aşının bulunduğuna dair haber akışlarıyla birlikte bir miktar toparlandı. Şuanda ise 56.00 desteği üzerinde bir fiyatlama var. Alış yönlü işlemlerin devam edebilmesi içinse 59.50 üzerinde kalıcılık sağlaması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak bu seviye öncesi gün içi alış yönlü işlemlerde 57.00, 57.30, 58.00 ve 58.65 ara direnç seviyelerini takip edebiliriz. 56.00 altına inmesi durumunda ise 55.65, 55.30, 54.70 ve 54.00 ara destekleri izlenebilir. Satış yönlü işlemlerin artış gösterebilmesi içinse 52.70 noktasını takip etmekteyiz.
ONS ALTIN
Coronavirüs salgınının, küresel salgına evrileceğine yönelik artan endişeler değerli metalde 1689 dolar seviyesinin test edilmesine neden oldu. Ancak günün devamında virüs salgınına yönelik aşının bulunduğu haber akışlarıyla beraber bu defa sert satış hareketi meydana geldi. Teknik olarak bakılacak olursa 1640 noktasını önemli görmekteyiz. Zira bu seviye altında yaşanacak en az günlük kapanışlar tekrardan 1600’lü seviyelere doğru geri çekilmelere neden olabilir. Tabi bu sürecin yaşanması için yine virüse yönelik haber akışları önemli olacaktır. Yukarı tarafta ise 1670 direncini takip edeceğiz. Bu nokta kırılırsa tekrardan 1685 seviyelerine doğru bir yükseliş hareketi görülebilir.
S&P 500
Çin’de başlayan virüs salgınının, küresel salgına evrileceğine yönelik artan endişeler borsalarda satış hareketinin ağırlık kazanmasına neden oldu. Hareketliliğin devamlılığı açısından 3200 ana destek seviyesi önemini korumaya devam ediyor. Bu noktanın geçilmesi halinde satış hareketi ağırlık kazanabileceği gibi 3180, 3150 ve 3100 seviyeleri takip edilebilir. Aksi takdirde 3200 seviyesi üzerinde kalınması halinde toparlanma hareketinin belirginleşebilmesi için 3300 direnç seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durum sağlandığı takdirde ise; 3330, 3350 ve 3385 seviyeleri takip edilebilir.
DAX30
Haftanın ilk işlem gününde coronavirüs salgınına yönelik gelen haber akışları sonrasında endeks tarafında dalgalanmalar görülmesine rağmen piyasalarda oluşan panik havası sert satışları beraberinde getirdi ve endeks 13000 seviyesinin altında kapattı. Bugün nispeten düne göre daha olumlu bir hava görmekteyiz. Özellikle aşının bulunduğuna yönelik haber akışları piyasaları bir miktarda olsa rahatlatmış durumda. Zira piyasa açılışında 13000 seviyesi üzerinde bir açılış gerçekleştirebilirse endeks tarafında bir miktar toparlanma hareketi görebiliriz. Ancak alış yönlü işlemlerin artış gösterebilmesi için 13115 seviyesi üzerinde en az 2 günlük kapanış görmemiz gerekebilir. Aşağı tarafta ise 12900 ana destek seviyesinin oldukça kritik olduğunu ve kırılması halinde satış yönlü işlemlerin derinleşebileceğini belirtelim.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.