Dikkatler TCMB ve ECB Kararlarında!
Dün veri akışı bakımından sakin bir gün geçirdik. Gündemde ise yurtiçinde Suriye eksenli gelişmeler yurtdışında ise Brexit konusuna yönelik haber akışları yer aldı. Öncelikli olarak yurtiçiyle başlayacak olursak Salı akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirdiği müzakerelerin yansımalarını takip ettik. Güvenli bölge konusunda atılacak somut adımlar ve kalıcı çözümler üzerine yapılan görüşmelerde taraflar yaklaşık 10 maddelik bir anlaşma sağladılar. Görüşme sonrasında ise Erdoğan, ABD ile yapılan 120 saatlik ateşkes anlaşmasının 150 saat daha uzatılacağını duyurdu. Ayrıca dün Rusya ile yapılan anlaşmaya yönelik majör ülkelerden gelen olumlu açıklamaların yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye yönelik yaptırımların kaldırılacağına dair açıklamaları kritikti. ABD’nin ardından Rusya ile yapılan anlaşma şuanda piyasa tarafında olumlu karşılanıyor. Ancak bölgedeki hareketliliğin devam ettiğini ve gelebilecek ekstra açıklamalara göre volatilitenin artabileceğini belirtelim. Jeopolitik risklerin yanı sıra diğer tarafta ise dikkatler bugün TCMB’nin alacağı kararlara çevrilmiş durumda.
Yurtdışı tarafta ise Brexit konusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın AB ile anlaşma sağladığı Brexit taslağının Birleşik Krallık Parlamentosu’nda kabul edilmemesi ile birlikte başlayan belirsizlik ortamı devam ediyor. Anlaşmanın reddedilmesi sonrası tüm dikkatler AB’nin Brexit’in ertelenmesi konusunda vereceği karara odaklanmış durumda. Son gelen açıklamalar Brexit’in 3 ay daha ertelenebileceğine yönünde ancak hala daha nihai bir karar verilmiş değil. 31 Ekim’de gerçekleşecek olan Brexit’in, ertelenebilmesi için 27 AB üyesinin her birinin onay vermesi gerekiyor. Zira böyle bir mutabakat sağlanmaz ise anlaşmasız bir ayrılık ihtimali güçlenebilir ve Sterlin ile Euro varlıkları bu durumdan olumsuz etkilebilir. Brexit’in uzatılması halinde ise sonrasında gelebilecek açıklamalar kritik olacaktır. Zira uzun dönemde tekrardan bir uzlaşı sağlanmaz ise tekrardan endişe dolu günler bizleri bekleyebilir. Avrupa tarafında öte yandan bugün yayınlanacak olan ECB kararlarına odaklanmış durumdayız. Bankanın bu toplantıda faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak gerek tahvil alım programına ilişkin gerekse ilerleyen toplantılarına yönelik vereceği ipuçları fiyatlamalarda volatil hareketlere neden olabilir. Bugün ekonomik takvimde de yoğun bir gün bizleri bekliyor. Gerek ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri, Yeni Konut Satışları, Üretim ve Hizmet PMI’ları gerekse Avrupa’dan takip edeceğimiz İmalat ve Hİzmet PMI rakamları fiyatlamalarda ön planda olabilir.
EURUSD
Salı akşamı Britanya Avam Kamarası’nda Boris Johnson’un Brexit Anlaşması’nın üç gün içerisinde meclisten geçirilmesini içeren önergesinin reddedilmesi ile satış yiyen parite; dün sabah saatlerine de baskı ile başladı. Ayrıca, Euro Bölgesi bütçesine uyum açısından uyarılan İtalya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerin yetkililerinden gelen açıklamalar da takip edilirken, geçtiğimiz yıl İtalya ile yaşanan sürtüşmenin bu sefer başla ülkelerle de yaşanma endişesi de Euro üzerinde baskı unsuruydu. Bugün de Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının durumunu parite açısından takipte olacağız. Yine, bütçe meselesine dair gelebilecek açıklamaların da izleneceği günde; Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak olan öncü PMI dataları(ayrıyeten ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri ve Yeni Konut Satışları dataları da önemli olacak) ile Avrupa Merkez Bankası(ECB) ‘nın açıklayacağı faiz ve politika kararları ve Mario Draghi’nin ECB Başkanı ünvanıyla yapacağı son basın toplantısındaki söylemleri de oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1140, 1.1165, 1.1190, 1.1220, 1.1240
Destekler: 1.1115, 1.1080, 1.1065, 1.1050, 1.1020
USDTRY
Kur tarafında Suriye merkezli haber akışları volatilite yaratmaya devam ediyor. Güvenli bölge konusunda ABD‘nin ardından Rusya ile mutabakat sağlandı. Yapılan bu anlaşmaya dair dış ülkelerden gelen açıklamalar ise şuana kadar olumlu yönde. Bu durumda TL varlıklarına pozitiflik katmakta. Öte yandan dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye yönelik yaptırımların kalkacağına dair gelen açıklamalarda yine TL varlıklarına pozitiflik sağladı ve 5.73 seviyelerine kadar kur tarafında bir geri çekilme görüldü. Bu pozitifliğin devam etmesi TL için olumlu fakat bölgedeki hareketliliğin devam etmesi piyasann ihtiyatlı davranmasına neden olmakta. Bugün ise jeopolitik risklerin yanı sıra dikkatlerimiz TCMB’nin vereceği faiz kararında olacak. Şuanda piyasa tarafında en az 100 baz puanlk bir faiz indirim beklentisi var. Ancak verilecek faiz kararından daha çok parasal genişlemenin ne kadar süre daha devam edeceğine yönelik vereceği ipuçları da kritik olacaktır. Teknik olarakda şuanda aşağıda 5.65 yukarı tarafta ise 5.85 noktalarının önemli seviyeler olduğunu düşünmekteyiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 5.7865, 5.8000, 8.8225, 5.8500, 5.8875
Destekler; 5.7250, 5.7000, 5.6815, 5.6500, 5.6220
GBPUSD
İngiltere tarafında tekrardan bir belirsizlik ortamına girdiğimizi söyleyebiliriz. Geçtiğimiz haftalarda AB ile İngiltere Hükümeti’nin Brexit taslağı üzerinde uzlaşı sağlaması ile birlikte oluşan pozitif ortam Birleşik Krallık Avam Kamarası’nda kabul görmemesi ile birlikte kaybolmuş durumda. Şimdi ise tüm dikkatler İngiltere’nin sunduğu Brexit erteleme talebine AB’li yetkililerin vereceği cevaba çevrilmiş durumda. Zira AB tarafından negatif bir yanıt gelmesi durumunda anlaşmasız bir ayrılık ihtimali artabilir ve Sterlin varlıkları bu durumdan etkilebilir. Bu yüzden bugünde konuya yönelik gelebilecek açıklamaları takip etmeye devam edeceğiz. ABD tarafı ise haftanın orta seansında gerek veri gerekse haber akışı bakımından sakin bir gün geçirdi. Bugün ise Brexit ve ticaret savaşları başta olmak üzere küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışlarının yanı sıra ABD’den önemli veri akışları takip edeceğiz. Ayrıca ECB kararlarının takip edileceği günde gerek FED gerekse BOE yetkililerinden gelebilecek açıklamalarda önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2935, 1.2950, 1.2970, 1.3000, 1.3030
Destekler; 1.2885, 1.2850, 1.2835, 1.2800, 1.2775
BRENT PETROL
API stoklarında görülen artışla son 3 haftada yaklaşık olarak 20 Milyon varillik artışın görüldüğünün ortaya çıkmasının yanı sıra, Brexit konusunda yeniden ortaya çıkan karmaşa; Salı akşamı 60.25 direnç bölgesini test eden emtiada geri çekilmelere neden oldu. Gün içerisinde Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklere dair gelişmelerle kısmi gelgitler oluşurken, Çin’in ABD’den tarımsal ürünler alması nedeniyle ticaret anlaşmasının 1.fazının tamamlanabileceğine yönelik iyimserlikle akşamüzeri yukarı yönlü ataklar oluştu. Akabinde ise; Enerji Bilgi İdaresi(EIA)’nin açıkladığı haftalık stok ve üretim dataları ile de volatil işlemler gördük. Yeni günde yine; küresel sistematik risklerin durumunu takip edeceğiz. Keza, bölgelerde açıklanacak olan öncü PMI dataları sonrasında küresel büyüme ve buna paralel olarak petrol talebine yönelik ortaya çıkacak öngörülerle de oynaklıklar görülebilir. Ayrıca, OPEC/OPEC+ üyeleri başta olmak üzere önemli petrol üreticisi/ihracatçısı ülkelerden gelebilecek olası açıklamalar da bugünkü fiyatlamalar açısından önem arz edecek.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 61.00, 61.40, 62.00, 62.30, 62.50
Destekler: 60.65, 60.20, 59.85, 59.50, 59.00
ONS ALTIN
Brexit konusunda Salı akşamı Britanya hükumetinin takviminin kabul görmemesi ile ortaya çıkan belirsizlikler ve yeniden yükselişe geçen ’Anlaşmasız Brexit’ ihtimali, borsalar üzerinde bir miktar baskıya neden olurken; buna paralel olarak güvenli liman varlıklarına ise yine talep getirdi. Gün içerisinde ayrıca Ticaret Savaşları konusunda gelen bazı haber akışları ile sınırlı da olsa hareketlilik görülen Değerli Metal, yaklaşık iki haftadır sürdürdüğü yatay görünümünü dün de devam ettirdi. Yeni günde de; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risklerin durumunu dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, Japonya’dan gelen öncü PMI dataları ile başladığımız yeni günde; Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak olan öncü PMI dataları ve yine ABD’de takip edeceğimiz Dayanıklı Mal Siparişleri ve Yeni Konut Satışları gibi verilerin sonuçları da önem arz edecek. Keza, Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın bugünkü toplantısı sonrasında açıklanacak olan faiz ve politika kararları ile ECB Başkanı Draghi’nin son kez çıkacağı basın toplantısındaki açıklamaları da Sarı Metal üzerinde oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1495, 1500, 1503, 1508, 1512
Destekler: 1488, 1484, 1480, 1477, 1470
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.