ABD ve İngiltere’den Büyüme Rakamları İzlenecek!
Yurtdışında ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilme süreci, ticaret savaşları ve Brexit konularına yönelik haber akışlarının yanı sıra İngiltere Merkez Bankası kararlarının gündemde olduğu bir günü geride bıraktık. Öncellikli olarak ABD ile başlayacak olursak Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azline ilişkin yapılan oylamalar beklenildiği gibi kabul edildi. Bundan sonraki süreçte ise Kongre’nin ikinci ayağı olan Senato tarafında oylanacak. Ancak ABD Senatosu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın demokratlara göre daha güçlü olduğunu göz önüne aldığımızda tasarının geçme ihtimalinin zor olduğunu düşünmekteyiz.
Ticaret savaşları cephesinde ise Çin ABD’den ithal edilen bazı ürünler için yeni tarife muafiyetleri açıkladı. Gelen bu haber akışları 1.faz anlaşmasında prensip anlaşmasına varılmasıyla birlikte oluşan iyimserliği devam ettirdi. Brexit cephesinde ise Muhafazakar Parti’nin seçim zaferi ile birlikte oluşan pozitif ortam Brexit sonrası geçiş dönemi üzerine AB ile İngiltere arasında çıkan anlaşmazlık sonrası bozuldu.
İngiltere Merkez Bankası ise beklenildiği gibi fazi oranını yüzde 0.75 seviyesinde sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Açıklanan kararlarda ise Brexit tarafına vurgu yapılırken risklerin düzelmesi ve ekonomide istenilen seviyeye gelinmesi durumunda sıkılaştırma adımlarının atılabileceği belirtildi. Öte yandan büyüme yönelik yayınlanan projeksiyonlarda da aşağı yönlü revize yapıldı.
Yurtiçi cephesinde ise jeopolitik ve siyasi risklere yönelik fiyatlamalar devam ederken BDDK tarafından yapılan swap mühalesi dikkat çekti. Hatırlayacağımız gibi ABD Senatosu’nun Ermeni soykırımı yasa tasarısını onaylamasıyla birlikte hafta başında baskı altında kalan TL varlıkları Türkiye’ye yönelik yaptırımlarında bulunduğu 2020 ABD savunma bütçesinin Senato tarafından onaylanması ile birlikte değer kaybetmeye devam etmişti ve TL varlıklarında oynaklık yükselmişti. Yaşanan bu hareketliliği engellemek amacıyla BDDK yurtdışı yerleşik ile yapılan vadesine 7 gün ve daha az kalan swap işlemlerindeki yüzde 25’lik limiti yüzde 10’a indirdi ve volatil hareketler kısmende olsa azaldı.
Ekonomik takvimde ise İngiltere Perakende Satışları hayal kırıklığı yarattı. ABD tarafında ise Philadelphia FED İmalat Endeksi beklentilerin altında kalırken ayrıca Mevcut Ev Satışları rakamlarında da yine olumsuz bir seyir hakimdir. olarak açıklandı. Bugünün ekonomik takviminde ise ABD ve İngiltere’den gelecek büyüme rakamları piyasada volatil hareketlere neden olabilir.
EURUSD
Bugün ABD’den yayınlanacak olan nihai büyüme rakamları öncesinde 1.1100 - 1.1075 destek bandının üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Dolar tarafındaki zayıflık ile beraber geçtiğimiz haftalarda yukarı yönlü ralli yapan parite bu hafta başında Brexit üzerine gelen olumsuz haber akışları sonrası baskılandı ve 1.1170 noktasından dirençle karşılaşıp 1.1100- 1.1075 bandına yaklaştı. Bu seviye üzerinde kalabilirse parite yukarı yönlü isteğini koruyabilir. Ancak alış yönlü işlemlerin ivmelenmesi için 1.1170’in kırılması gerekli. Bandın aşağı yönlü kırılması durumunda ise kısa vadede 1.0995 ana destek seviyesine kadar bir geri çekilme görebiliriz.
USDTRY
Siyasi ve jeopolitik risklerde görülen artış ile birlikte hafta başından bu yana TL varlıkları sert şekilde baskı altında kalıyordu. Dün BDDK tarafından yapılan swap hamlesi sonrasında ise kurdaki volatilite bir miktar azaldı. Ancak hala daha TL varlıklarına yönelik negatif algı devam ediyor. 5.85 üzerinde kaldığı sürecede bu algı devam edebilir. Şuanda ise 5.92 direnci üzerinde bir fiyatlama var. Bu seviye üzerinde 5.9500, 5.9775, 6.0000 ve 6.0335 dirençlerini izleyeceğiz. 5.92 altında 5.9035, 5.8735 ve 5.8500 desteklerini takip edeceğiz. Satış yönlü işlemlerin derinleşebilmesi içinse 5.85 altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Tekrardan artış gösteren anlaşmasız Brexit korkuları, piyasaları ihtiyatlı olmaya iterken parite üzerinde de satış yönlü işlemlere neden olmakta. Muhafazakar Parti’nin seçim zaferi ile birlikte 1.3500 seviyelerini test eden parite şuanda 1.3000 desteğine yakın bir yerde fiyatlanmakta. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen güvercin kararlarda yine dünkü satış yönlü işlemleri destekledi. 1.3000 üzerinde bir kalıcılık görebilirsek tekrardan toparlanma görebiliriz. Özellikle AB ile İngiltere arasında yapılacak anlaşmalar paritenin kaderi açısından önemli olabilir. Toparlanma hareketlerinde ise ilk etapta 1.3050, 1.3085, 1.3135 ve 1.3170 dirençlerini izleyeceğiz. 1.3000’ın altına inmesi durumunda ise 1.2985, 1.2940, 1.2900 ve 1.2850 destekleri önemli olabilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları ticaret savaşları iyimserliğinden destek bulmaya devam ederken kritik olarak gördüğümüz 65.90 noktası üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu seviye üzerinde kalıcılık gösterirse ilk etapta 67.30 direnci hedef olabilir. 65.90 altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 65.55, 65.30, 65.00 ve 64.50 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal bugün yayınlanacak olan ABD nihai büyüme rakamları öncesinde yatay bant hareketine devam ediyor. Yaklaşık son 1 haftadır 1482-1470 arasında sıkışan Değerli Metal bu 2 taraftan herhangi bir yönü kırması durumunda hareketini artırabilir. 1482 aynı zamanda kısa vadeli aşağı yönlü kanalın kırılım teyit seviyesi. Kırılması ile ilk etapta 1500 direnci hedeflenebilir. 1470 altında ise 472, 1468, 1463 ve 1460 ara desteklerini izleyeceğiz. aşağı yönlü bir kırılma görmemiz içinse 1453-1445 destek bandının altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.