Sabah bülteni (Işık FX)

Veri Akışı Bakımından Sakin Bir Günde Küresel Riskler Ön Planda Olabilir!
Küresel risklere yönelik haber akışları Cuma günüde gündemin en üst sırasındaydı. Özellikle son günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine yönelik çelişkili ifadeleriyle birlikte piyasa üzerinde oluşan kara bulutlar, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross tarafından gelen pozitif açıklamalar sonrası dağıldı. Ross, Çin ile bir ticaret anlaşmasına varma olasılığının çok yüksek olduğunu vurgularken görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Ross’dan gelen bu açıklamalar sonrası artan küresel risk iştahı Ons Altın başta olmak üzere güvenli liman varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit tarafında ise 12 Aralık’ta yapılacak olan İngiltere seçimlerine yönelik haber akışları odak noktada kalmaya devam ediyor. Son olarak Brexit Partisi Nigel Farage’nin, 43 ek seçim bölgesinden çekileceklerini açıklaması ile birlikte Muhafazakar Parti’nin Parlamento tarafında daha fazla sandalyeye ulaşabilme ihtimali anlaşmalı bir ayrlık ihtimalini güçlendirdi.
Ekonomik takvimde de özellikle ABD tarafından önemli veri akışları takip edildi. Verilere baktığımızda ABD Perakende Satışları aylık bazda yüzde 0.3’lük artış ile beklentilerin üzerinde gerçekleşse de Çekirdek Perakende Satışları yüzde 0.4’lük piyasa beklentilerine karşın yüzde 0.2 ile beklentileri karşılayamadı. Sanayi Üretimi ise Ekim ayında yüzde 0.8 daralarak piyasa tahminlerinin altında bir sonuç aldı. İmalat Üretimi ise yüzde 0.6 azalarak öngörülere paralel olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde ise enflasyon rakamları ön plandaydı. TÜFE Ekim ayında yüzde 0.2 tahminlerine karşın yüzde 0.1 olarak gerçekleşirken yıllık bazda TÜFE ise yüzde 0.7 ile beklentilere paralel olarak kayıtlara geçti. Ayrıca gıda ve enerji maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek TÜFE rakamları da tahmin edilen rakamlara paralel sonuç aldı.
Bugünkü ekonomik takvimde ise önemli bir veri akışı bulunmazken Avrupa Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu ile majör merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını takip edeceğiz. Öte yandan başta ticaret savaşları olmak üzere küresel risklere yönelik haber akışları ile ABD Başkanı Donald Trump’ın azil soruşturmasına yönelik gelişmelerde yine gündemimizin üst sıralarında olacak.
EURUSD
Gerek Brexit tarafında yaşanana pozitif gelişmeler gerekse ABD’den gelen olumsuz veri akışları Cuma günü parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Hafta açılışında da yine bu gelişmelerin etkisiyle yukarı yönlü bir başlangıç görmekteyiz. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrasında 1.1075 direncine ulaşan parite bu seviyeyi kırabilirse alış yönlü işlemlerini hızlandırabilir ve 1.1090, 1.1110, 1.1145 ve 1.1170 direnç seviyeleri test edebilir. 1.1075 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.1030, 1.1000, 1.0975 ve 1.0950 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurtiçinden takip ettiğimiz olumsuz veri akışları sonrası yukarı yönlü hareketler gördüğümüz parite ticaret savaşlarına yönelik iyimserlik ile birlikte bir miktar geri çekildi. Teknik olarak ise 5.79- 5.70 arasında sıkışma devam ediyor. Bu seviyelerden herhangi birinin kırılması durumunda kur tarafında yeni bir trend oluşumu başlayabilir. Özellikle Suriye meselesi başta olmak üzere jeopolitik ve siyasi risklere yönelik gelebilecek haber akışları bu sıkışmanın bozulmasında rol oynayabilir. 5.70’in kırılması durumunda ilk etapta şuan için 200 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 5.65 noktasını takip edeceğiz. Zira buranında kırılması ile birlikte TL lehine hareketlerin hızlanabileceğini düşünmekteyiz. 5.79’un geçilmesi ile birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise ilk etapat 5.8290 devamında ise 5.9280 noktası hedeflenebilir.
GBPUSD
Anlaşmalı bir Brexit’e yönelik tekrardan oluşan umutların yanı sıra ABD’den gelen olumsuz veri akışları Cuma günü parite üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu. Yaşanan alış yönlü işlemler sonrası tekrardan 1.2900 seviyesi üzerine çıkan parite bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemlerini hızlandırabilir ve ilk etapta 1.2935, 1.2950, 1.2980 ve 1.3015 dirençlerini test edebilir. 1.2900 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.2880, 1.2865, 1.2840 ve 1.2800 destekleri izlenebilir. 1.2800 altına inmesi durumunda ise satış yönlü işlemler hız kazanabilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta yaşanan gelişmeler emtia üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Özellikle ticaret savaşları tarafında ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross tarafından olumlu açıklamalar siyah altın üzerinde alış yönlü işlemlere neden oldu ve emtia tekrardan 63.00 noktası üzerine çıktı. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda 63.65, 64.00, 64.50 ve 65.00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Tekrardan 63.00’ın altına inmesiyle başlayacak geri çekilmelerde ise 62.85, 62.40, 62.00 ve 61.50 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ticaret savaşları ve Brexit konusuna yönelik gelen olumlu haber akışları sonrası baskı altında kalan Değerli Metal ABD’den gelen verilerin beklentileri verememesi ile birlikte bir miktar toparlandı. Ancak hala daha kritik olarak gördüğümüz 1475 direninin altında fiyatlanmaya devam ediyor. Şayet bu seviye altında kalıcılık sağlarsa Değerli Metal’de satış baskısı sürebilir. Ancak satış yönlü işlemlerin hız kazanabilmesi için 1445 ana destek seviyesinin kırılması gerekli. 1445 öncesinde ise 1462, 1458, 1455 ve 1450 ara destekleri izlenebilir. 1475’in kırılması halinde ise 1478, 1482 ve 1485 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş