Sabah Bülteni (Işık FX)

ABD ile Çin Kısmi Olarak Anlaşmaya Vardı!
Küresel risklerin ön planda olduğu günlerde Brexit ve ticaret savaşları cephesinden gelen açıklamaların ön planda olduğunu görmekteyiz. Özellikle hafta kapanışında Brexit cephesinde yaşanan gelişmelerin fiyatlamalarda sert hareketlere neden olduğunu söyleyebiliriz. Bir süredir AB ile İngiltere arasında yapılan müzakerelerin istenilen seviyeye gelmediğini ve tarafların kendi istediklerini dikta etmek istemeleriyle birlikte görüşmelerin tıkanma noktasına geldiğini görüyorduk. Ancak geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günlerinde özellikle AB cephesinden önemli tavizlerin verildiğini görmekteyiz. Her ne kadar taraflar arasında nihai bir anlaşma yapılmasa da atılan bu adımlar şuanda piyasa tarafındaki anlaşmalı bir ayrılık ihtimallerini artırıyor.
Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin arasında yapılan müzakerelerde kısmi olarak anlaşmaya varıldı. 2 gün süren müzakereler sonrası yapılan açıklamalara baktığımızda ABD Başkanı Donald Trump; Çin ile anlaşmada çok önemli ilk aşamayı tamamladıklarını ve yapılan anlaşma içerisinde fikri haklar, finansal hizmetler ve zirai ürün satışlarının olduğunu söyledi. Trump ayrıca birinci etap anlaşmasının Şili’de imzalanabileceğini vurgulayarak Çin’in zirai ürün alımlarını 40 ile 50 Milyar Dolar arasında yükselteceğini söyledi. Hazine Bakanı Steven Mnuchin Çin gümrük vergilerinin yükseltilmeyeceğini açıkladı. Gerek ticaret savaşları gerekse Brexit cephesinden gelen pozitif gelişmeler ise piyasadaki risk iştahını artırarak güvenli liman varlıkları üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Yurtiçi tarafta ise gündemde Suriye’nin kuzeyine yapılan operasyona yönelik gelişmeler ön plandaydı. Öte yandan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’in, Türkiye’nin büyüme hedeflerine yönelik yaptığı negatif açıklamalarda yine TL varlıkları adına olumsuz bir gelişmeydi.
Bugünün ekonomik takviminde ise Euro Bölgesi’nden Sanayi Üretimi, ABD’den ise Fedaral Bütçe Dengesi açıklanacak. Küresel risk olarak takip ettiğimiz konuların ise tekrardan gündemde en üst sırada yer almasını bekliyoruz. Yurtiçi tarafta ise Suriye eksenli gelişmeler ile Sanayi Üretimi rakamları takibimizde olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru Brexit meselesine dair gelişmeler Pound varlıklarında olduğu kadar Euro varlıkları üzerinde de etkisini gösterdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile İrlanda Başbakanı Leo Varadkar arasında gerçekleşen görüşme sonrasında verilen pozitif mesajlar basında büyük yer bulurken, anlaşmalı Brexit ihtimallerinin yükselmesi Euro varlıklarının üzerindeki baskının kalkmasına neden oldu. Diğer taraftan ABD cephesine baktığımızda ise; Ticaret müzakerelerine dair ılımlı açıklamalar takip edildi. Ancak son açıklanan Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarında görülen daralma FED’in Ekim toplantısında faiz indirimi ihtimallerini canlı tutmasına neden oluyor. Bugün ise ekonomik takvimde sakin bir gün bizleri beklerken, küresel risk unsurların dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar parite fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1045, 1.1060, 1.1080, 1.1115, 1.1140
Destekler: 1.1015, 1.0985, 1.0960, 1.0935, 1.0900
USDTRY
Geçtiğimiz hafta genelinde alevlenen jeopolitik riskler hafta ortasında artış gösterirken kur fiyatlamaları açısından yukarı yönlü işlemlerin yükselmesine neden oldu. Türkiye’nin Suriye’deki sınır ötesi operasyonu sonrasında Dünya gündeminde büyük bir yere sahip olduğu görüldü. Bir çok ülke liderinden gelen açıklamaların yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın, yaptırım konusunda tehditkar yaklaşımına ABD’li Senatörlerinde destek vermesi yukarı yönlü hareketliliğe hız kazandırdı. Bununla birlikte Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonlarına 90 gün içerisinde son vermemesi halinde askeri ve ticari sektörleri hedef alan ağır yaptırım uygulanmasında uzlaşı sağlanmasının ardından Temsilciler Meclisi’nin de bu yönde bir çalışma içinde olduğu ifade edildi. Bu gelişmeler sonrasında Avrupa Birliği’nden de cevap gecikmedi ve AB zirvesinde Türkiye’ye yönelik yaptırımların masada olacağı belirtildi. Bu bağlamda alınacak kararlar ve gelişmeler kur fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Diğer taraftan ABD kanadında takip ettiğimiz enflasyon rakamlarında görülen daralma sonrasında faiz indirim ihtimalleri yükselirken küresel tarafta Dolar varlıklarının değer kaybetmesi kur tarafında oynaklıklara neden oldu. Yeni günde yurt içinde açıklanacak olan; Sanayi Üretimi rakamları takibimizde olacakken jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları fiyatlamalar açısından kritik önem taşımaktadır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9225, 5.9500, 5.9850, 6.0235, 6.0540
Destekler: 5.8775, 5.8500, 5.8225, 5.8000, 5.7760
GBPUSD
Haftanın son gününde Brexit cephesinden gelen haber akışları parite fiyatlamalarında ön plandaydı. Özellikle AB ile İngiltere arasında yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alındığına yönelik gelen haber akışları piyasadaki anlaşmalı bir ayrılık ihtimalini güçlendirerek parite son 3 ayın en yüksek seviyeleri test edildi. Öte yandan ticaret savaşları cephesinde yaşanan olumlu gelişmeler sonrası artan küresel risk iştahı da parite üzerinde etkiliydi. Bugünde yine başta Brexit ve ticaret savaşları olmak üzere küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları gündemimizde olacak. Ekonomik takvimin bakımından sakin geçireceğimiz günde ayrıca majör merkez bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamalarda önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2630, 1.2665, 1.2700, 1.2725, 1.2770
Destekler; 1.2580, 1.2550, 1.2520, 1.2485, 1.2440
BRENT PETROL
Küresel tarafta ticaret görüşmelerinde ve Brexit konularında gelen pozitif haber akışları dikkatleri çekerken petrol talebine olumlu yansıması sonucu fiyatlarda yukarı yönlü ataklara neden oldu. Bu arada Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın küresel risk unsurlarına dair yaşanan belirsizliklerden kaynaklı global talepte 2019 ve 2020 yılı için 100 bin varil/gün aşağı çekerek 1 milyon ve 1.2 milyon varil/gün olarak revize etti. IEA yayınlamış olduğu raporda; 2019 yılında talepte bütümenin 2016 yılından bu yana görülen en zayıf seviyede olacağı ifade edildi. Bu arada OPEC’in petrol arzı Eylül’de son 10 yılın en düşük seviyesi olan 28.8 Milyon aril/güne düşmüş oldu. Keza yeni günde de veri akışı olarak sakin bir olmasına rağmen küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konuların yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar petrol fiyatlamaların seyri açısından önem arz edebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 60.45, 60.90, 61.50, 62.00, 62.70
Destekler: 60.00, 59.65, 59.10, 58.85, 58.30
ONS ALTIN
Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve brexit konularında yaşanan pozitif gelişmeler sonrası artan risk iştahı zayıf Dolar endeksine rağmen Değerli Metal üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasında kısmi olarak bir anlaşmaya varıldı. Brexit cephesinde ise AB ile İngiltere arasında yapılan müzakerelerden olumlu sonuç alındığına yönelik haber akışları dikkat çekmekte. Yaşanılan bu gelişmeler neticesinde ise şuanda 1485 seviyelerine yakın fiyatlama görmekteyiz. Zira bu seviyenin altında görüceğimiz kapanışlar Değerli Metal’deki satış yönlü işlemleri derinleştirebilir. Veri akışı bakımından sakin geçirceğimiz bu günde küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik gelebilecek haber akışları fiyatlamalarda ön planda olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1490, 1494, 1500, 1505, 1512
Destekler; 1482, 1478, 1475, 1470, 1467


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.