Majör Merkez Bankalarının Yetkilileri Takip Edilecek!
ABD ile Çin arasında bir süredir devam eden ek gümrük vergileri konusunda dün karşılıklı açıklamalar takip edilirken, Çin tarafının doz yükseltmesi dikkat çekti. Diğer yandan Rusya’ya geçtiğimiz hafta yeni yaptırımlar uygulama kararı alan ABD’nin kararı sonrası dün Rusya borsasında ve Ruble’de kayıplar göze çarparken, iki ülke Suriye konusunda da karşı karşıya geldi. ABD Başkanı Donald Trump ve Savunma Bakanı James Mattis, tüm seçeneklerin masada olduğunu ve birkaç gün içerisinde karar verileceğini ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla deklare ederken, Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov ise: Suriye konusunda provokasyonlar konusunda daha önce uluslararası camianın uyarıldığına dikkat çekti. Ayrıca Lavrov’un, Türkiye’nin Afrin’den çekilmesini gündeme getirmesi ise yurt içi tarafta jeopolitik riskleri yükselten etkenlerdendi. Dün Avrupa Merkez Bankası adına konuşan Başkan Yardımcısı Vitor Constancio: Enflasyondan henüz istedikleri cevabı alamadıklarını vurgularken, fiyatlar genel düzeyindeki toparlanmayı raydan çıkartabilecek erken ve kısıtlayıcı politikalar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Bugün Banka(ECB)’nın diğer üyelerinden; Nouy, Praet, Nowotny ve Visco’nun açıklamaları takip edilecek. FED adına Dallas Bölgesi Başkanı Robert Kaplan takip edilecekken, BOE adına ise Haldane konuşacak. Bugün ekonomik veri olarak ise ABD’den Üretici Fiyat Endeksi gerçekleşmeleri izlenecek. Yine, gerek ticaret savaşları gerekse küresel jeopolitik risklere dair gelişmeler de takip edilmeli.
EURUSD
Dün Almanya’nın İhracat ve İthalatlarında yaşanan azalışlar dikkat çekerken ülkenin Ticaret Dengesi beklentilerin altında 19 Milyar 200 Bin fazlalık verdi. Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveninde ise azalma gerçekleşti. Son günlerde Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden gelen açıklamalar önemli olurken Başkan Mario Draghi, büyüme ve enflasyon konusunda bu yılda ilerleme kaydedeceklerini belirtti. ECB Başkan Yardımcıısı Vitor Constancio ise enflasyon konusunda hedefledikleri seviyede olmadıklarını ve enflasyonu etkileyecek politikalara karşı ihtiyatlı olmaları gerektiğini beyan etti. ABD’de ise Çin ile yaşanan gümrük savaşları çetinleşmeye devam ederken Suriye ekseninde yaşananlar konusunda Rusya ile gerginliklerin arttığını görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvime baktığımızda Avrupa tarafında önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’den ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) açıklanacak. Öte yandan ECB ve FED yetkililerinin yapacağı açıklamaların yanı sıra ticaret savaşlarına ilişkin haber akışları da önemli olabilir. Teknik olarak paritede; 1.2305 üzerinde kalınması halinde 1.2335, 1.2360 ve 1.2395 dirençleri takibe alınabilir. 1.2305 altına geri çekilmelerde ise 1.2285, 1.2245 ve 1.2215 destekleri ilk etapta izlenebilir.
USDTRY
TL varlıkları gerek siyasi gerek jeopolitik risk unsurlarındaki artış gerekse son zamanlarda kötü gelen ekonomik verilerin kronikleşmesi gibi sorunlarla birlikte baskılanmaya devam edeerken kurda da gün geçtikçe rekor seviyeler görülmekte. Ayrıca hükümet yetkililerinin faiz indirimlerine ilişkin açıklamaları ve geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verisi sonrası yetkililerden gelen negatif açıklamalar, Merkez Bankasının önümüzdeki toplantıda hamle yapma ihtimalini zayıflatırken TL varlıklarında da baskıyı artırmakta. Bu yüzden 25 Nisan’da yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi kurum yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olacağından dikkatle takip edilmeli. Öte yandan Afrin sonrası Türkiye’nin bölgede atacağı adımlar piyasa tarafında merakla beklenirken Rusya’nın, Türkiye’nin, Afrin’den bir an önce çıkması gerektiğini belirtmesi bölgedeki risk unsurlarını artırıcı nitelikte. Bugünkü ekonomik takvime bakacak olursak yurtiçi tarafta önemli bir veri akışı bulunmazken gözler yarın açıklanacak Cari İşlemler Dengesine çevrilmiş durumda. Ayrıca bugünde Suriye eksenli jeopolitik riskler ön planda olacaktır. ABD’de ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisiinin yanı sıra ticaret savaşları yine ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Teknik olarak kur tarafında yukarı tarafta kanal üst bantları direnç olarak takip edilebilecekken, 4.0510 altına geri çekilmelerde ise 4.0420 ve 4.0365 destekleri ilk etapta izlenebilir.
GBPUSD
ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları gelen açıklamalarla birlikte gerginliğini korurken son olarak Rusya’ya, Suriye’de yaşanan kimyasal silah kullanımı ile ilgili yeni yaptırımların getirildiği açıklandı. Bu duruma yönelik Rusya tarafı da karşılık vereceklerini belirtirken ilerleyen günlerde atılacak adımlar önemli olabilir. İngiltere tarafında ise Halifax Konut Fiyat Endeksleri beklentilerin üzerinde gerçekleşirken Rusya ile yaşanan ajan krizinin ardından Suriye konusunda da karşı karşıya gelmeleri dikkat çekti. Son günlerde İngiltere, ABD ve Rusya 3’lüsünün Orta Doğu’da atacağı adımlar piyasa tarafında merakla beklenirken dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise İngilterre’den önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’den Üretici Fiyat Endeksi takip edilecek. Ayrıca iki ülkenin merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalarda önemli olabilir. Teknik anlamda pariteye bakacak olursak; yukarı yönlü hareketlerin devamında 1.4160, 1.4180 ve 1.4200 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası Dolar lehine işlemlerde ise takip edilebilecek destek noktaları 1.4115, 1.4075 ve 1.4050 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Haftaya yükselişle başlayan siyah altında alış yönlü işlemlerin bugünde ağırlık kazandığı görülüyor. Öte yandan dün Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’den gelen açıklamalar önemli oldu. Kurum, geçtiğimiz yıl oluşan üretim açığının, bu yıl kısmen de olsa üretim fazlalığına döndüğünü açıklarken ABD kaya petrolü üretiminin kademeli verimlilik anlayışı içerisinde artış gösterdiğini deklare etti. Son zamanlarda piyasalarda OPEC önderliğindeki arz kısıntısı anlaşmasının 2019 yılında da uzatılıp uzatılmayacağı konuşulurken bugün Hindistan’ın BBaşkenti Yeni Delhi’de başlayan ve Perşembe gününe kadar sürecek olan Uluslararası Enerji Forumu’ndan gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Öte yandan bugün akşam saatlerinde Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanacak olan Ham Petrol Stokları da dikkatle takip edilmeli. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz hafta 3 Milyon 280 Bin varillik bir azalış gerçekleşmişti. Teknik olarak şuanda 69.30 direnci altında fiyatlamalar görülürken bu seviyenin aşılmasıyla birlikte 69.60 69.75 ve 70.20 dirençleri takip edilebilir. 69.30 altında kalıcılıklarda oluşacak geri çekilmelerde ise 68.75 68.40 ve 67.85 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e, 100 Milyar Dolarlık yeni ek gümrük tarifesi düşündüğüne dair gelen haberlerin ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin attığı bu adımların uluslararası toplumun endişelerini artırdığını belirti. Çin Başbakanı Li Kıciang ise ticaret savaşının sadece iki ülkenin çıkarını değil aynı zamanda dünyanın çıkarlarına zarar verebileceğinii söyledi. Ayrıca Çin tarafından aynı şekilde karşılık verebileceklerine dair gelen mesajlar da dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan Orta Doğu’da Rusya ile ABD arasında yaşanan gerginliklerde piyasa tarafında endişelere neden olmakta. Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde iki ülke temsilcileri arasında yaşanan sert tartışmalar dikkat çekti. İlerleyen günlerde Suriye’de atılacak adımlar Emtia fiyatlarında önemli olabileceğinden takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den gelecek ÜFE rakamlarının yanı sıra Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’ın açıklamaları önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda yaklaşık olarak son 4 aydır 1310 - 1358 bandı arasında fiyatlamalar devam ediyor. Daha öncede belirttiğimiz gibi tam olarak yön tayini yapılabilmesi için bu bandın altında ya da üstünde kalıcılıkların önemli olduğunu belirtelim. Şuan itibariyle bakacak olursak; yukarı yönlü ataklarda 1337, 1341, 1346 ve 1353 ara dirençleri izlenebilir. 1310 desteği öncesii izleyeceğimiz ara desteklerimiz ise 1325, 1321 ve 1315 seviyelerinde bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.