IşıkFX Sabah Bülteni 08.10.2019
Yurtiçinde Jeopolitik Riskler Ön Planda!
Yurtiçi tarafta hareketli günler yaşamaktayız. Özellikle Suriye’nin kuzeyine yapılması düşünülen operasyon sonrası artan jeopolitik riskler hafta açılışında kur tarafında TL aleyhine işlemlere neden oldu. Ancak ABD tarafının yapılan görüşmeler neticesinde operasyon bölgesinden çekilmesi risklerin sınırlı kalmasına neden oluyordu. Dün akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Donald Trump tarafından gelen açıklamalar piyasa tarafında endişe yarattı. Trump sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada; Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde sınırları aşan bir şey yapması halinde Türkiye ekonomisini tamamen yok edip kaldırabileceğini söyledi. ABD’li Senatör Lindsey Graham ise, Türkiye’nin Suriye’ye girmesi durumunda yaptırım kararı çıkarıp NATO üyeliğinin askıya alınması konusunda çağrı yapacağını belirtti. ABD’li üst düzey yetkililerden gelen açıklamalar sonrasında TL varlıklarındaki değer kayıpları artış gösterdi. Şuanda da bölgedeki durumun hala daha sıcak olduğunu ve gelebilecek ekstra haber akışlarının kur taraftında volatil hareketlere neden olabileceğini belirtelim.
Yurtdışı tarafta ise küresel risklerin durumu ön plandaydı. Özellikle Brexit konusunda gelen haber akışları yine piyasanın odak noktasındaydı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, AB’ye yeni bir Brexit teklifi ile gitmesiyle daha fazla gündemde olan Brexit konusunda gelen açıklamalar anlaşmasız bir ayrılık ihtimalini artırıyor. Johnson’ın çok iyi bir teklif olarak gördüğü Brexit taslağı şuana kadar AB’li yetkililerce kabul görmüş değil ve taslakta bir değişiklik yapılması isteniyor. İngiltere hükümeti ise yapılan teklifin çok olumlu olduğunu vurgulayarak AB tarafından da fedakarlık bekliyor. Bu yüzden tekrardan bir belirsizlik ortamına girmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte üst düzey yetkililerin yapacağı temaslar Brexit’in kaderi için kritik olacaktır. Ticaret savaşları cephesinde ise dikkatler 10 Ekim’de ABD ile Çin arasında başlayacak olacak yüz yüze görüşmelere çevrilmiş durumda.
Ekonomik takvim bakımından sakin geçirdiğimiz günde ise Avrupa’dan gelen veriler ön plandaydı. Almanya Fabrika Siparişleri yüzde -0.3 beklentilerine karşın yüzde -0.6 olarak açıklandı. Sentix Yatırımcı Güveni ise yaklaşık olarak son 6 ayın en kötü rakamını kaydetti. Bugünkü ekonomik takvimde ise Avrupa’da dikkatler Sanayi Üretimi’nde, ABD’de ise Üretici Fiyat Endekslerinde olacak. Son zamanlarda iki ülkeden gelen olumsuz veri akışları sonrası açıklanacak bu veri setleri piyasada sert fiyat hareketliliklerine neden olabilir.
EURUSD
Son dönemde açıklanan ABD verileri sonrasında FED’in faiz patikasında atacağı adım belirsizliğini korurken bu durum paritede yukarı yönlü hareketleri beraberinde getirdi. Her ne kadar PMI rakamlarının olumsuz görünümüne karşı İşsizlik datasında toparlanma görülse de FED’e dair beklentiler fiyatlamalar açısından önem arz etmektedir. Diğer taraftan Avrupa cephesinde de PMI rakamlarındaki daralmaya geçtiğimiz gün açıklanan Fabrika Siparişleri datası da eklendi. Bununla birlikte Euro Bölgesi’nde yaşanan siyasi belirsizliklerde yine Euro varlıklarını baskılayan diğer bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Yeni günde Almanya Sanayi Üretimi rakamları takip edilecekken ABD’de açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi verisi paritede açısından kritik olabilir. Yine küresel risk unsurlarına dair gelişmeler de yakın takibimizde olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1010, 1.1035, 1.1060, 1.1080, 1.1115
Destekler: 1.0950, 1.0930, 1.0900, 1.0885, 1.0840
USDTRY
Haftaya jeopolitik risklerin etkisiyle birlikte negatif başlangıç yapan TL varlıkları kur üzerinde yukarı yönlü ataklara neden oldu ve 5.77 direncinin kırılması ile birlikte alış yönlü işlemler hız kazandı. Özellikle Suriye’nin kuzeyine yapılması planlanan operasyon sonrasında ABD’li bazı yetkililerden gelen açıklamalar piyasa tarafında endişelere neden oldu. Her ne kadar ABD Başkanı Donald Trump bu bölgeden çekileceklerini açıklasa da bölgedeki belirsizlik ortamı hala devam ediyor ve gün içerisinde gelecek ekstra haber akışları kur tarafında tekrardan hareketlilik yaratabilir. Bu durumda ise aşağı tarafta 5.77 noktası önemli olacaktır. Zira bu seviye üzerinde kalması durumunda kur yukarı yönlü isteğini korumaya devam edebilir. Atak yapması durumunda da 5.90 direncinin önemli olduğunu düşünmekteyiz. TL lehine hareketler görebilmemiz içinse 5.77 noktası altında kapanışlar görmemiz gerekebilir. Bugün yurtiçi eksenli gelişmelerin dışında ticaret savaşları başta olmak üzere küresel risklerin durumu ve ABD tarafından gelecek veri akışları takibimizde olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8775, 5.9000, 5.9270, 5.9765, 6.0000
Destekler: 5.8240, 5.8000, 5.7700, 5.7430, 5.7000
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta boyunca ABD’den takip ettiğimiz olumsuz veri setlerinin etkisi hafta başında da hissedildi ve günün ilke seansında parite üzerinde alış yönlü işlemler hakimdi. Ancak gün içerisinde Brexit tarafından gelen olumsuz manşetler paritedeki yukarı yönlü atakların sınırlanmasına neden oldu. Özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un, yaptığı yeni Brexit teklifinin AB’li yetkililer tarafından makul görülmemesi piyasa tarafında endişelere neden oluyor. Ancak hala daha nihai bir sonuca varılmadığını ve gelebilecek ekstra açıklamalara göre farklı fiyatlamalar görebilceğimizi belirtelim. Bugünkü ekonomik takvimde ise dikkatlerimiz ABD’den gelecek ÜFE rakamlarında olacak. İngiltere tarafında ise İşgücü Verimliliği datasının yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in açıklamalarını takip edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2325, 1.2360, 1.2395, 1.2420, 1.2450
Destekler; 1.2275, 1.2240, 1.2200, 1.2185, 1.2160
BRENT PETROL
Yeni haftanın ilk işlem gününde emtiada; ABD ve Çin heyetleri arasında Washington’da başlayacak olan ticaret müzakerelerine dair iyimserlikle alıcılı işlemlerle güne başladık. Ayrıca, Suriye eksenindeki jeopolitik risk artışları ile Ortadoğu’daki petrol üretiminin sekteye uğrayabileceğine dair artış gösteren ihtimaller de, Nijerya Enerji Bakanı Timipre Sylva’nın: Eğer fiyatlar düşmeye devam ederse OPEC+ üyeleri daha fazla kesinti yapmaya hazır şeklindeki söylemleri ile birlikte emtiadaki yukarı yönlü atakları destekler türdendi. Yeni günde de dikkatlerimiz; gerek petrol üretimine etki edebilecek jeopolitik risk unsurlarında, gerekse küresel ekonomik görünüme ve buna bağlı olarak talep büyümesine etkilerini görebileceğimiz Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarının üzerinde olacak. Ayrıca, makroekonomik verileri ve akşam saatlerinde açıklanacak olan API stok verilerini de; önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalarla birlikte olası arz-talep dengesine etkileri ve emtiadaki volatilite artışına etkileri açısından izleyeceğiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.00, 59.50, 59.75, 60.20, 60.75
Destekler: 58.40, 58.00, 57.65, 57.00, 56.80
ONS ALTIN
Dünkü işlem gününe; Çin ticaret heyetinin ABD’deki müzakerelere yaklaşımının sınırlı olduğuna dair bazı spekülatif haber akışlarının etkisi ile yukarı yönlü kısmi gap ile başlayan Değerli Metal, ilerleyen saatlerde haberi doğrulayan bir açıklama olmaması ve Beyaz Saray Yönetimi’nin takvime dair herhangi bir aksaklık olmadığına dair teyidinin borsalara yeniden alış getirmesiyle satış yedi. Bugün de Değerli Metal’deki fiyatlama davranışları açısından; Ticaret Savaşları konusu başta olmak üzere küresel risk unsurlarına dair gelişmeleri öncelikli olarak takip edeceğiz. Ayrıca, tatilin bittiği Çin tarafından gelen verilerle başladığımız ekonomik takvimde; önemli bölgelerde açıklanacak olan ekonomik verilerin sonuçlarını ve yine FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının sonraki adımlarına dair yetkililer ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar da Sarı Metal’de volatil işlemlere neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1495, 1500, 1503, 1508, 1515
Destekler: 1485, 1480, 1477, 1473, 1470
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.