Yurtiçi Enflasyon Rakamları Takip Edilecektir!
Yurtiçi tarafta Aralık ayı enflasyon rakamları piyasaların odak noktasında olacaktır. Aralık ayında yüzde 0.5, yıllık bazda ise baz etkisi ile yüzde 11.56 seviyesinde bir artış beklenmekte. Kasım ayında enflasyon rakamları aylık yüzde 0.38, yıllık bazda ise yüzde 10.56 artış göstermişti. Üretici Fiyatn Endeksi ise aynı dönemde aylık bazda yüzde 0.08 azalmış, yıllık bazda yüzde 4.26 olarak açıklanmıştı. Yeni Ekonomi Programı’nda ise enflasyon hedefleri 2019 için yüzde 12, 2020 için yüzde 8.5 olarak belitilmesine paralel şu anda YEP’te belirtilen seviyelere yakın bir enflasyon datası takip etmemiz olası duruyor. Genel itibariyle 2019 yılında önemli ekonomi göstergelerinde bir toparlanma söz konusu iken bu durum 2020 içindeki durumu önemli olacaktır. Keza toparlanma eğilimi devam ederken, normalleşmenin henüz tam sağlanamamasıyla beraber önümüzdeki süre zarfında destekleyici politikalar ve nitekim risk unsurlarının durumu bu anlamda önem arz etmektedir.
Diğer taraftan geçtiğimiz gün Avrupa cephesinde İmalat PMI rakamları takip edildi. Verilerin detayına bakıldığında ise; Almanya İmalat PMI rakamları 43.7, İngiltere İmalat PMI rakamları 47.5 seviyesinde gerçekleşirken Euro Bölgesi İmalat PMI rakamları ise 46.3 seviyesinde açıklandı. Euro Bölgesi’nde bölge ekonomilerindeki toparlanma sinyallerine rağmen İmalat sektöründeki gerileme Aralık ayında da devam etti. Öte yandan ABD tarafında açıklanan Üretim PMI rakamları ise; 52.5 beklentilerine karşın 52.4 seviyesinde açıklandı. Veri akışının yanı sıra günün ilk saatlerinde Pentagon tarafından açıklanan habere göre; ABD Başkanı Trump’ın talimatı ile Irak’ta, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. Ortadoğu’da yaşanan bu gelişmeler sonrasında piyasalarda tedirginlik artarken güvenli liman ürünlerinden talep gelirken petrol fiyatmalardan da yukarı yönlü sert ataklar görüldü. Bu bağlamda yaşanacak gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından kritik olacaktır.
Bugün ekonomik takvimde ise; yurtiçi tarafta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin yanı sıra küresel tarafta; Almanya İşsizlik Oranı, Almanta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), İngiltere İnşaat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) ve ABD ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) rakamlarıyla beraber Ham Petrol Stokları datası yakın takibimizde olacaktır. Bunun dışında yeni günde küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara yönelik gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından önemli olabilir.
EURUSD
Avrupa tarafında İmalat PMI rakamları olumlu açıklanmasına rağmen genel görünüm itibariyle imalat sektöründe yaşananan daralmanın devam etmesi 1.12 seviyesinin altına geri dönüş hareketini getirdi. 1.1165 destek seviyesinin üzerinde işlem gören paritede buranın geçilmesi halinde 1.1100, 1.1080 seviyeleri takip edilebilir. Ancak paritede yaşanabilecek yeniden bir toparlanma hareketinde 1.12 seviyesinin geçilmesiyle beraber 1.1280 seviyeleri hedef haline gelebilir.
USDTRY
Yurtiçi tarafta uzun süredir risk unsurlarına yönelik gelişmeler kur fiyatlamalarında hareketleri sınırlayan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Gün içinde açıklanacak enflasyon rakamları bu anlamda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak 5.90-5.95 bandında hareketlilik devam etmesine rağmen Libya merkezli gelişmelerle beraber şu anda 5.96 seviyelerine doğru fiyatlamalar görüldü ancak 5.95 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 6.00 seviyesi hedef haline gelebilir.
GBPUSD
Küresel tarafta yaşanan gelişmeler ve artan risk alma iştahı paritede yukarı yönlü eğilimlere destek olmaya devam ediyor. 1.32 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlandığı takdirde 1.3400 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak bu durum öncesinde 1.3285 ve 1.3360 ara direnç seviyelerinin geçilmesi gerekecektir. Aksi takdirde parite görülebilecek geri çekilmelerde 1.3100 desteği önemini korumaya devam ediyor. Bu noktanın geçilmesiyle beraber satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir.
BRENT PETROL
Ortadoğu merkezli gelişmelerle beraber petrol fiyatmalarda yukarı yönlü sert hareketler görüldü. Teknik olarak 68 dolar seviyesinin üzerinde işlem gören değerli madende buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 70 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak 68 dolar seviyesinin altına geri dönüş harektlerinde satış yönlü işlemlerin derinleşmesiyle beraber 67 dolar destek seviyesi takip edilebilir.
ONS ALTIN
Yılın son zamanlarında değerli metalde başlayan yukarı yönlü hareketler günün ilk saatinde Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerle beraber sert yukarı yönlü hareketler meydana geldi. Teknik olarak 1540 direnç seviyesini takip etmekteyiz. Şayet bu noktanın geçilmesi halinde hareketlilik hız kazanabileceği gibi 1555 seviyeleri hedef halien gelebilir. Ancak bu noktadan geçilememesi halinde emtia tarafında oluşabilecek geri çekilmelerde 1530 destek seviyesi önemini korumakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.