Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BORSALARDAKİ İYİMSERLİK YILIN SON İŞLEM GÜNÜNDE DE SÜRECEK mi?

Borsa İstanbul endekslerinde Türk Lirası bazında rekor seviyeler kaydedilirken dolar bazında da yükseliş ivmesi izleniyor. BIST 100 dolar bazında pandemi sürecinde ilk kez 200 dolar seviyesini gördü. 2020 yılına 194 dolar seviyesinden başlayan Borsa İstanbul, yıl ilk ayının sonlarına doğru 210 dolar seviyesine kadar yükseldi. Buradan gelen pandemi etkisiyle hem endeksin düşüşü hem de TL cephesindeki değer kaybının katkısıyla yıl içi en düşük seviyesi olan 125 dolara kadar geriledi. Bu düşüş ile birlikte 2008 yılının Kasım ayı seviyelerine kadar geri çekildi. 2013 yılının mayıs ayında görülen 500 dolar üzerinden ise kaybı yüzde 74'e ulaştı. Öte yandan gelişen ülke borsaları 2007'den beri en yüksek seviyeye ulaştı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 2. günde de yükseldi ve bugün yüzde 1.3 arttı. Endeksin bu ayki artışı ise yüzde 6.5'e ulaştı. Geçen ay da endeks yüzde 9'dan fazla yükselmişti.

AB ile Çin arasında yatırım anlaşması imzalandı. Avrupa Birliği ve Çin yatırım anlaşmasının prensipleri konusunda mutabakata vardı. Avrupa Birliği ve Çin yatırım anlaşmasının prensipleri konusunda mutabakata vardı. Daha fazla Avrupalı yatırımcının Çin pazarına açılmasını sağlayacak anlaşma her iki taraf için de zafer niteliği taşıyor. AB yetkilileri 2013'ten beri planlanan anlaşmanın 2022'de yürürlüğe gireceğini söyledi. Planın detayları için ise görüşmeler önümüzdeki aylarda devam edecek. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıklamasında AB ile Çin'in yatırım anlaşması konusunda prensipte uzlaştıklarını belirtti. Anlaşmayla birlikte Çin'in otomotivden telekomünikasyona kadar birçok pazarı yabancı yatırımcılara açılmış olacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere parlamentosunda oy çoğunluğuyla onaylanan Brexit sonrası ticaret anlaşmasını imzaladı. Johnson konuyla ilgili olarak, "Bu anlaşmayı imzalayarak İngiliz halkının kendi seçilmiş parlamentosu tarafından kendi yasaları altında egemen yaşama dileklerini yerine getiriyoruz" dedi. "Az önce imzaladığım anlaşma son değil, yeni bir başlangıç. Bence İngiltere ve AB arasındaki harika bir ilişkinin başlangıcı olacak" açıklamasını yaptı. Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, yeni anlaşma ile gümrük vergisi ve kota olmadan ticareti sürdürecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile S-400 konusunda ortak çalışma grubu kurulması için teknik görüşmeler olduğunu belirtti. Yıllık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD makamları arasında yaptırımlar konusunda teknik seviyede bir çalışma grubu kurulacağını ifade etti. Çavuşoğlu'nun açıklamaları sonrasında Halkbank hisselerinde günlük yükseliş yüzde 7'yi buldu. ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almıştı. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıkladığı yaptırımlara göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak ve ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

Enerjide 2020'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl yaşanan en önemli gelişmelerden birinin Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfi olduğunu ve yenilenebilir enerji alanında da önemli adımlar atıldığını belirtti. "Sadece 2020'de devreye aldığımız yenilenebilir kurulu gücümüzle, Avrupa'da 21 ülkenin toplam yenilenebilir kurulu gücünü geride bıraktık" diyen Bakan Dönmez, "2020, enerji ve tabii kaynaklar sektörleri açısından önemli gelişmelere sahne oldu. Pek çok zorluğa rağmen, 2020 milletimize müjdeler verdiğimiz, rekorlarımızı tazelediğimiz, Mavi Vatan'daki egemenlik haklarımızı pekiştirdiğimiz ve enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına büyük adımlar attığımız bir yıl oldu." değerlendirmesinde bulundu.

USDTRY

Geçtiğimiz Çarşamba günü yurt içinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında askıdaki konut satışları Kasım ayında yüzde 0,9'luk artış beklentileri karşısında yüzde 2,6 gerileme gösterdi. Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın 2.000 dolarlık yardım teklifini reddetmesi sonrası dolardaki zayıf görünüme ek olarak Türk Lirası'ndaki değer kazanımları kurun 7,35 seviyesi altını test etmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,37, 7,40 ve 7,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,34, 7,31 ve 7,28 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Çarşamba günü yurt içi ve Euro Bölgesi'nde nispeten zayıf veri akışı devam ederken, dikkatler Avrupa Birliği ile İngiltere arasında imzalanan ticaret anlaşması ve aşı iyimserliği üzerindeydi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası'nın birçok ülke para birimi karşısında kazancını sürdürmesi çaprazda aşağı yönlü hareketlerin devam etmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,04 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,01 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,07, 9,10 ve 9,13 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,02, 9,00 ve 8,97 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Salı günü Euro Bölgesi ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Dolar'ı çevresinde devam eden zayıflık paritede yukarı yönlü tepkilerin hız kazanmasına neden oldu. Geçtiğimiz gün ise ABD tarafında askıdaki konut satışları Kasım ayında yüzde 0,9'luk artış beklentileri karşısında yüzde 2,6 gerileme gösterirken Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın 2.000 dolarlık yardım teklifini reddetmesi sonrası dolardaki zayıf görünüm paritede yükselişlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,2280 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2260 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,23, 1,2320 ve 1,2350 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,2260, 1,2240 ve 1,2210 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Salı günü Ons Altın'ın, ABD Temsilciler Meclisi'nin fazladan doğrudan ödeme planını onaylamasıyla beraber zayıflayan Dolar'dan destek aldığı takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise ABD Dolar'ındaki zayıf günüm ve Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın 2.000 dolarlık yardım teklifini reddetmesi sonrası değerli metalde tepki alımları gözlenirken, ABD on yıllık tahvil faizlerinde ve risk iştahında gözlenen toparlanma yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1886 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1880, 1872 ve 1865 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1892, 1900 ve 1908 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Salı günü İngiltere ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Dolar'ı çevresinde devam eden zayıflık paritede yukarı yönlü tepkilerin gerçekleşmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise İngiltere Oxford ve AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısını onaylarken, ABD tarafında askıdaki konut satışları Kasım ayında yüzde 0,9'luk artış beklentileri karşısında yüzde 2,6 gerileme kaydetti. Dikkatler İngiltere parlamentosunda oy çoğunluğuyla onaylanan Brexit sonrası imzalanan Avrupa Birliği - İngiltere ticaret anlaşması üzerinde olmaya devam ederken, Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın 2.000 dolarlık yardım teklifini reddetmesi sonrası dolardaki zayıf görünüm paritede yükselişlerin sürmesine neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3620 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3580 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3660, 1,3700 ve 1,3740 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3580, 1,3540 ve 1,3500 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Salı günü Japonya ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Dolar'ı çevresinde devam eden zayıflık paritede yukarı yönlü tepkilerin gerçekleşmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise ABD tarafında askıdaki konut satışları Kasım ayında yüzde 0,9'luk artış beklentileri karşısında yüzde 2,6 gerileme gösterirken Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın 2.000 dolarlık yardım teklifini reddetmesi sonrası dolardaki zayıf görünüm ile paritede satışların yoğunlaştığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 103,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 103,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 103,40, 103,60 ve 103,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 103,00, 102,80 ve 102,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Salı günü dikkatler OPEC+'ın önümüzdeki hafta gerçekleşmesi beklenen toplantısı üzerinde olmayı sürdürürken, stok verileri öncesi iyimserliğin devam etmesi Brent Petrol'e destek sağlamıştı. Dün ise ABD'de azalan stoklar ve İngiltere'nin ikinci bir koronavirüs aşısını onaylaması Brent Petrol'de yükselişi devam ettirirken, gelecek yıla yönelik arz endişeleri yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 51,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 50,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 52,60, 53,60 ve 54,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 50,20, 49,20 ve 48,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Salı günü Ons Altın'da gözlenen tepkilere ek olarak, takip edilen gelişmeler sonucu Türk Lirası, Dolar karşısında kazancını sürdürmesi Gram Altın'da satış baskılarının devam etmesine neden olmuştu. Dün ise değerli metaldeki alıcı görünüm Gram Altın'a destek olurken, kur tarafında satışların devam etmesi yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 446 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 444 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 448, 450 ve 453 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 444, 442 ve 440 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş