Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya’ya yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e yükseldi. Çin’de teyit edilen vaka sayısı da bir günde yaklaşık 7,700’den 9.692’ye çıktı. Küresel vaka sayısı 17 yıl önceki SARS salgınındakileri geçmiş durumda. ABD’de virüsün Çin’e seyahat edip dönmüş bir kadından eşine geçmesi sonucu, ülkedeki ilk insandan insana bulaşma gerçekleşmiş oldu. Hindistan’da ilk vakaya rastlanırken, Rusya Çin ile kara sınırını kapattı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan edildiğini duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel acil durum ilan edilmesinin nedeninin Çin’in salgına karşı verdiği mücadeleden kaynaklanmadığını, salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olduğunu söyledi. Karar için, “Temel sebep Çin’de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar” ifadesini kullanan Ghebreyesus, karara rağmen Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamaya yönelik önlemler için hiçbir gerekçe olmadığını ifade etti. DSÖ Acil Durum Komitesi 23 Ocak’ta toplanmış, toplantının ardından koronavirüs ile ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduğu bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Çin’e gitmemeleri uyarısında bulundu. Bakanlık, Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı alarma geçiren yeni tip koronavirüs sebebiyle Çin’e ilişkin seyahat tavsiyesini 4. dereceye çıkardı. Yapılan açıklamada, “Çin geneline yayılan koronavirüs salgını sebebiyle Çin’e gitmeyin. Turistler, uygulanabilecek ani seyahat kısıtlamalarına hazırlıklı olmalıdır. Hava yolu şirketleri Çin’e giden ve Çin’den gelen seferleri azalttı veya askıya aldı” ifadelerine yer verildi. Türk Hava Yolları (THY) da koronavirüs nedeniyle Çin seferlerini 9 Şubat’a kadar durdurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Çin’de Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenledikleri seferleri 9 Şubat’a kadar durdurduklarını bildirdi.

İngiltere, 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda %48’e karşı yüzde %52 oyla Brexit kararı çıkmasının ardından, bugün yerel saatle 23:00’te AB’den resmen ayrılacak. Üç yıldan uzun süre alan müzakere süreci sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un Brexit yasası, erken seçimde elde edilen koltuk çoğunluğu sayesinde parlamentodan geçmiş, bu ayın sonunda bölge ile yolların ayrılacağı duyurulmuştu. Ayrılığın gerçekleşmesi sonrası gözler tarafların gelecekteki ilişkilerinin anlaşmaya bağlanması için müzakerelerin yapılacağı 11 aylık bir geçiş döneminde olacak. İngiltere bu süre zarfında AB kurallarına uymaya devam edecek ama başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere birliğin karar mekanizmalarında yer almayacak.

Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs nedeniyle Mayıs ayından bu yana en kötü haftalarını yaşayan Asya borsaları bugün toparlanma çabasında. Arka arkaya 6 günlük düşüşün ardından endeksler yükselirken, Çin yuanı da dengelendi. Wall Street endekslerinde görülen %0,4’e yakın yükselişlerin ardından Japon Nikkei yazının yazıldığı sıralarda %1,13, Hong Kong Hang Seng %0,34 oranında yükselişte. Ancak endeksler ABD’nin seyahat uyarısı sonrası gün içi zirvelerinden kazançlarının bir kısmını geri verdi. ABD tahvil getirileri fazla değişim göstermezken, petrol fiyatları perşembe günkü kayıplarının büyük bölümünü telafi etti. S&P 500 vadeli işlemlerde hafif yükseliyor. Gelişen ülke para birimleri dolara karşı karışık bir görünüm sergiliyor. Türk lirası, Güney Kore wonunun ardından düşüşlerde başı çekiyor. Dolar/TL üç günde %0,60 yükselişle 5,98 seviyesi yakınlarına yükselmiş durumda. Yurtiçinde piyasalar ise haftanın son işlem gününe borsa şirketlerinden gelen önemli haberlerle başlıyor. Garanti Bankası 2019 net karını 6,16 milyar TL olarak açıkldı. Bu sonuç 6,38 milyar liralık tahminin altında kaldı.
            
USDTRY

Geçtiğimiz Çarşamba günü FOMC Politika Faiz kararı ve ardından Fed Başkanı Powell’in açıklamaları takip edilirken gün sonunda kurun yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem günüde, yurtiçi piyasalarda zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, TCMB’nın yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2020 yılsonu enflasyon tahmini değiştirmeden yüzde 8,2 olarak bırakırken, 2021 yılsonu tahmini ise yüzde 5,4 olarak kaldığı gözlendi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 25 Ocak'ta sona eren haftada 7 bin düşüşle 216 bine gerilerken, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2019'un son çeyreğinde GSYH yıllıklandırılmış bazda beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 artığı takip edildi. Gün içerisinde, Amerikan Dolar Endeksinde görülen dalgalanma ve Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte kurun ikinci gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,97 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,99, 6,02 ve 6,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,95, 5,93 ve 5,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde Ekonomik Güven Endeksi Ocak ayında 101,3 seviyesinden 102,8 seviyesine yükselirken, Almanya’da ise İşsizlik verisi bir yıl süren gerilemenin ardından, 2,000 kişi gerileyerek 2,279 milyondan 2.277 milyona düştüğü takip edildi. Gün içerisinde, yurtiçi piyasalarda zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2020 yılsonu enflasyon tahmini değiştirmeden yüzde 8,2 olarak bırakırken, 2021 yılsonu tahmini ise yüzde 5,4 olarak kaldığı gözlendi. Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın ikinci gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,59 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,56 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,61, 6,64 ve 6,67 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,56, 6,54 ve 6,51 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde Ekonomik Güven Endeksi Ocak ayında 101,3 seviyesinden 102,8 seviyesine yükselirken, Almanya’da ise İşsizlik verisi bir yıl süren gerilemenin ardından, 2,000 kişi gerileyerek 2,279 milyondan 2.277 milyona düştüğü gözlendi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 25 Ocak'ta sona eren haftada 7 bin düşüşle 216 bine gerilerken, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2019'un son çeyreğinde GSYH yıllıklandırılmış bazda beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 artığı takip edildi. Gün içerisinde, Amerikan Dolar Endeksinde görülen dalgalanma ve Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
                                                                                                                                   
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1020 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1000 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1040, 1,1060 ve 1,1080 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1000, 1,1085 ve 1,1060 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, Çarşamba günü Federal Açık Piyasa Komitesi'nin politika faizinde değişikliğe gitmeyerek beklentiler doğrultusunda 1.50 - 1.75 aralığında bırakmasının ve enflasyon endişelerini dile getirmesinin Altın ve Dolar üzerindeki etkilerinin devam ettiği gözlendi. Gün içerisinde Çin’de ortaya çıkan virüsün küresel piyasalar üzerindeki endişeleri arttırmaya devam etmesinin ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki sınırlı gerilemenin ardından güvenli liman talebini güçlendirmesi ile birlikte gün sonunda kazançlarını ikinci gününde de sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1571 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1578, 1585 ve 1592 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1564, 1558 ve 1550 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, İngiltere Merkez Bankası faiz oranını 2’ye karşı 7 oy ile beklentiler doğrultusunda % 0.75 olarak sabit tutarken, varlık alım miktarı da 435 milyar Sterlin olarak kaldı. Banka’nın 2020 büyüme beklentisini %1.25'ten %0.75'e, 2021 yılı büyüme beklentisini % 1.75'ten 1.50'ye, 2022'yi ise % 2'den % 1.75'e çektiği takip edildi. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 25 Ocak'ta sona eren haftada 7 bin düşüşle 216 bine gerilerken, ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2019'un son çeyreğinde GSYH yıllıklandırılmış bazda beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 artığı gözlendi. Gün içerisinde, Amerikan Dolar Endeksinde görülen dalgalanma ve Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte GBPUSD paritesinin art arda beş günlük kaybın ardından gün sonunda kazancını sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3090 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3040 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3140, 1,3200 ve 1,3260 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3040, 1,2990 ve 1,2940 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY

Haftanın üçüncü işlem gününde, küresel piyasalarda devam eden virüs endişesi ve FOMC Politika Faiz kararı ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları takip edilirken gün sonunda kurun yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2019'un son çeyreğinde GSYH yıllıklandırılmış bazda beklentilere paralel olarak yüzde 2,1 artığı gözlendi. Gün içerisinde Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, ABD Tahvil faizleri ve risk iştahındaki gerileme ile birlikte gün sonunda, aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,95 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,10 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,80, 108,60 ve 108,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,10, 109,30 ve 109,50 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 3,5 milyon varil (yüzde 0,8) artışla 431,7 milyon varile yükseldiğini açıkladı. Gün içerisinde Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu üyelerinin petrol fiyatlarının korona virüs salgınının talebe darbe vuracağı endişeleri ile düşmesinin ardından gelecek ay acil toplantı yapmayı değerlendirdiği takip edilirken gün sonunda Petrol’ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 52,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 53,30 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol’deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 52,20, 51,60 ve 50,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 53,30, 53,90 ve 54,50 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD

Geçtiğimiz Çarşamba günü, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin politika faizinde değişikliğe gitmeyerek beklentiler doğrultusunda 1.50 - 1.75 aralığında bırakmasının ve enflasyon endişelerini dile getirmesinin Altın ve Dolar üzerindeki etkilerinin devam ettiği gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Altın’a benzer olarak, Çin’de ortaya çıkan virüsün küresel piyasalar üzerindeki endişeleri arttırmaya devam etmesinin ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki sınırlı gerilemenin ardından güvenli liman talebini güçlendirmesi ile birlikte gün sonunda ikinci günün sonunda da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 18,00, 18,20 ve 18,40 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,60, 17,40 ve 17,20 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.