Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN FED FAİZ KARARI PİYASALARIN RADARINDA OLACAK..

Haftanın ikinci işlem günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurtiçi piyasaların kapalı olması nedeniyle ekonomik gündem ve herhangi bir veri akışı yoktu. Piyasaların radarında Rusya ile varılan mutabakat sonrası Suriye'deki terör unsurlarının sınırdan 30 km. güneye çekilmesini sağlamak üzere verilen 150 saatin sonuna gelinmesi sonrası bölgede yaşanacaklar olacak. Geçen Cumartesi günü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bölgenin yakından takip edildiğini ve belirlenen alanın terör unsurlarından tamamen temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını açıklaması önemliydi. Rusya ise açıklamasında bölgeden terör unsurlarının temizlendiğini bildirdi. 150 saatin sona ermesinin ardından bölgeden gelecek yeni haber akışları TL varlıklar üzerinde etkili olmayı sürdürebilir. Ayrıca dün ABD'de temsilciler meclisinden geçen yaptırım ve ermeni soykırımı tasarıları senato ve Trump'ın onayına gereksinimi olsa da bugün TL varlıklara etki edebilir.

Global piyasaların yakından izlediği bir başka gelişme ise FED'in TSİ 21:00'de açıklayacağı faiz kararı olacak. Özellikle makro ekonomik verilerin kötü gelmesi, ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin henüz bir sonuca bağlanamaması ve küresel ekonomik aktiviteye yönelik gelişmeler FED'in faiz indirim beklentilerinin artmasına yol açmıştı. Son aşamada FED faiz indiriminin %90 olasılıkla gerçekleşebileceği fiyatlanıyor. Faiz kararından sonra piyasaların izleyeceği önemli bir diğer konu da Powell'ın toplantıda kullanacağı ifadeler olacak. Son günlerde yapılan bazı anket çalışmaları ve yorumlarda FED'in bu toplantıda da faiz indirim kararı almasından sonra beklemeye geçeceğini ortaya koyuyor. Bazı raporlarda da Powell'ın daha önceki açıklamalarında yer alan "döngü ortası ayarlama" ve "ekonomik büyümeyi desteklemek adına ne gerekiyorsa yapılacak" ifadelerinin kullanılmayacağı yer alıyor. Buna gerekçe olarak ise ABD ekonomisinin halen büyüme döngüsünün devam ettiği, işsizliğin tarihin en düşük seviyelerinde olmayı sürdürdüğü ve harcamaların verdiği destek gösteriliyor. FED'in faiz kararı öncesi aynı gün içinde ABD üçüncü çeyrek büyüme ve kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi gibi FED'in yakından izlediği veriler de açıklanıyor olacak. Bu verilerde bir zayıflık gözlenirse Aralık ayı için faiz indirim beklentisi hem Powell'ın konuşmasında hem de piyasa beklentisi tarafında kendine yer bulabilir. Bu açıdan bugün Dolar varlık fiyatlarında hareketli bir gün geçirilebilir.

Bu gelişmelerle birlikte Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit'i 3 ay daha erteleme kararı aldıklarını açıkladı. İngiltere'de Avam Kamarası'nda yapılan oylamada ise Başbakan Boris Johnson'ın 12 Aralık'ta erken seçim yapılması önerisi önce reddedildi fakat daha sonra İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn erken seçim kararını destekleyeceklerini açıkladı. Böylece İngiltere'nin aralık ayında sandığa gitmesi kesinleşti. Corbyn erken seçime destek için anlaşmasız ayrılık olasılığının ortadan kalkmasını istiyordu. Konuyla ilgili açıklamasında anlaşmasız ayrılığın masadan kaldırılması koşulunun gelecek 3 ay için karşılanmış olduğunu belirtti. İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası bu gelişmelerin ardından 12 Aralık'ta erken genel seçime gitme kararı aldı. Sonuç itibariyle Brexit belirsizliğinin yanına bir de erken seçim belirsizliğini de ekleyeceğimiz bir süreç başlamış olacak ve güvenli varlıklardan Sterlin'e varlık fiyatlarında önemli hareketler gözlenmeye devam edilecek.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile yurtiçi piyasalar dün kapalıydı. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Conference Board Tüketici Güven'inin Ekim ayında 126,3 seviyesinden 125,9 seviyesine gerilediği izlenirken, açıklanan zayıf verileriler doğrultusunda dikkatlerin bugün Fed toplantısı sonrasında açıklanacak olan toplantı kararları üzerinde toplandığı gözlendi. Gün sonunda, 5,75-5,71 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı görüldü.

Bugün, ABD Federal Fon Hedef Oranı, ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği, ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve Türkiye Ekonomik Güven Endeksi verileri takip edilecektir.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,73 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,77, 5,80 ve 5,83 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,70, 5,67 ve 5,64 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile yurtiçi piyasalar dün kapalıydı. Euro Bölgesi'nde açıklanan Nationwide Konut Fiyat Endeksi'nin Ekim ayında yüzde -0,2 seviyesinden yüzde 0,2 seviyesine yükselmesinin sınırlı etkileri gözlenirken, dün Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Donald Tusk'ın açıklamaları ile Avrupa Birliği, İngiltere'nin Brexit'in 31 Ocak tarihine kadar ertelenmesi talebini kabul ederek işletmeler ve tüketiciler için söz konusu olan belirsizliğin artmasının sınırlı etkileri izlendi. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem güne hızlandırdığı görülüyor.
Bugün, Euro Bölgesi Tüketici Güveni ve Almanya Tüketici Fiyat Endeksi verileri takip edilecektir.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,37 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,34 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,40, 6,44 ve 6,47 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,34, 6,31 ve 6,28 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1117-1,1078 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1110 seviyesinde tamamladığı görülürken, beklentilerin altında açıklanan veriler doğrultusunda küresel yavaşlama beklentilerinin artması ve Avrupa Birliği'nin Brexit'i 31 Ocak tarihine kadar ertelenmesini kabul etmesinin ardından artan belirsizliğin sınırlı etkileri izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güven'inin Ekim ayında 126,3 seviyesinden 125,9 seviyesine gerilediği izlenirken, açıklanan zayıf verileriler doğrultusunda dikkatlerin bugün Fed toplantısı sonrasında açıklanacak olan toplantı tutanakları üzerinde toplandığı gözlendi. Gün sonunda, Euro'nun Dolar karşısındaki kazancını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1110 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1090 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1130, 1,1145 ve 1,1165 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1090, 1,1075 ve 1,1055 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1494-1483 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği gözlendi. ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güven'inin Ekim ayında 126,3 seviyesinden 125,9 seviyesine gerilediği izlenirken, düşük gelen ekonomik verilere karşın bugün yapılacak FED toplantısında beklentilerin faiz indirimine gidileceği yönünde olmasının Altın fiyatları üzerindeki etkileri izlendi. Dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e yolladığı mektubun ardından, Çin bir ticaret anlaşmasının bu hafta yapılması olasılığının olduğunu söylemesinin iki ülke arasındaki ticaret gerilimini azalttığı gözlendi. Gün sonunda, Ons Altın'ın kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1487 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1482, 1476 ve 1471 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1493, 1500 ve 1506 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem günüde Brexit yönündeki artan belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, haftanın ilk gününde Avrupa Birliği'nin Brexit'i 31 Ocak tarihine kadar ertelenmesi talebini kabul edilmesinin ardından İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in hükümetin erken seçim teklifine desteğini açıklamasıyla ülkenin aralık ayında sandığa gitmesi kesinleştiği gözlendi. ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güven'inin Ekim ayında 126,3 seviyesinden 125,9 seviyesine gerilediği izlenirken, zayıf gelen veriler sonrası dikkatlerin bugün yapılacak olan Fed toplantısı üzerinde toplandığı görüldü. Gün sonunda, Sterlin'ın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2868 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2820 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2905, 1,2950 ve 1,2990 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2820, 1,2775 ve 1,2730 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde ABD'de Conference Board Tüketici Güven'inin Ekim ayında 126,3 seviyesinden 125,9 seviyesine gerilediği izlenirken, açıklanan zayıf verileriler doğrultusunda dikkatlerin bugün Fed toplantısı sonrasında açıklanacak olan toplantı kararları üzerinde toplandığı gözlendi. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına yönelik olumlu haberin kur üzerindeki sınırlı etkileri izlenirken, gün içerisinde Japonya'da açıklanan Tokyo Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentilerin altında kalarak yüzde 0,5 olarak açıklanmasının sınırlı etkileri gözlendi. Açıklanan zayıf ekonomik veriler sonucunda dikkatler 31 Ekimde yapılacak olan Japonya Merkez Bankası politika toplantısının sonucuna odaklandığı izlendi. Gün sonunda paritenin kayıplarını haftanın üçüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,83 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 109,15 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,60, 108,35 ve 108,05 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 109,15, 109,40 ve 109,70 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 55,79-55,49 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlenirken, Geçen haftaki güçlü artışların ardından Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'ın ekonomik durgunluk açıklamaları ile Ham Petrol fiyatlarının düştüğü gözlendi. Gün sonunda, yavaşlamakta olan küresel ekonomiye ilişkin zayıf açıklanan veriler ile Ham Petrol'ün kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 55,35 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 56,10 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 54,90, 54,30 ve 53,70 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 56,10, 56,70 ve 57,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 17,88-17,59 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güven'inin Ekim ayında 126,3 seviyesinden 125,9 seviyesine gerilediği izlenirken, düşük açıklanan veriler sonrası dikkatlerin bugünkü Fed toplantısı üzerinde toplandığı izlendi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e yolladığı mektubun ardından, Çin bir ticaret anlaşmasının bu hafta yapılması olasılığının olduğunu söylemesinin iki ülke arasındaki ticaret geriliminin azalması ile gün sonunda, Gümüş'ün kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,05 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,65, 17,45 ve 17,25 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 18,05, 18,25 ve 18,45 direnç seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.