DOLAR ENDEKSİ DURDURULAMIYOR
Borsa İstanbul dün yüzde 0,59 yükselişle 1391,92 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 12,4 Milyar TL oldu. Hafta başında karışık bir seyir izleyen küresel piyasalarda dünkü yükselişin ardından yatırımcılar derin bir nefes aldı. Dow Jones yüzde 0,26, S&P500 yüzde 0,16 ve DAX 0,77 yükseliş gösterdi. Dün Dolar endeksinde yaşanan yükseliş günün en önemli gündem maddesi oldu. Seansın ilk saatlerinde 93,70 seviyelerinde işlem görmekte olan Dolar endeksi kapanışa doğru 94,40 seviyesine kadar yükseldi. Gelen yükselişin ardından başta gelişmekte olan ülke para birimleri olmak üzere gelişmiş ülke para birimlerinde de değer kayıpları hızlandı görüldü. Bugün açıklanacak olan ABD büyüme verisinin güçlü gelmesi dolar endeksindeki yükselişin seyri için önem arz ediyor.
Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen “Merkez Bankacılığı Forumu”na video konferans yoluyla katılan 4 büyük merkez bankası başkanları piyasaların için önemli açıklamalarda bulundu. FED Başkanı Powell, tüketici fiyatlarındaki artışın arz kısıtları ve salgın sonrası ertelenmiş talebin bir araya gelmesi önemli bir etken olduğuna dikkat çekti. Başkan Powell, ertelenmiş talebin ekonominin yeniden açılmasıyla alakalı olduğunu ve fiyatlardaki yükselişin uzun vadeli önemli bir enflasyonist etki bırakmayacağını, tüketici fiyatlarındaki yükselişin geçici olduğunu yineledi. Buna ek olarak, enflasyonist bir ortamın oluşması durumunda FED’in kesinlikle yanıt vereceği ise önemle vurgulandı. AMB Başkanı Lagarde ise benzer sorunlara değinmekle birlikte arz tıkanıklarının radarlarında olduğunu ve oluşan durum nedeniyle Avrupa Bölgesi ihracatçılarının satışlarını yavaşlattığı belirtti. Başkan Lagarde’ın ekonomiler üzerindeki son belirsizliğin ise yeni bir kovid-19 salgının oluşması olduğuna ifadelerinde yer verdi. BoE başkanı Bailey, son zamanlarda İngiltere’deki benzin istasyonlarında yaşanan tedarik sorunlarına ilişkin yöneltilen soruya klasik bir arz şoku yanıtı verdi. Varlık alım programlarının son aşamasına gelindiğini belirten Başkan Bailey, arz şoklarının para politikaları ile çözülemeyeceğine dikkat çekti. Son olarak, BoJ başkanı Kurado, son zamanlarda Çin’deki Evergrande adlı şirketin emlak piyasası üzerinde bir finansal krizi yol açmayacağı değerlendirmesinde bulundu. Japonya ekonomisine ilişkin yorumlarında ise Başkan Kurado, tüketimin hala yavaş olduğu ve ekonominin bu yıl sonu veya yeni yılın başına kadar salgın öncesi seyrine dönmesini bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya devlet başkanı Putin ile Soçi kentinde görüşme gerçekleştirdi. Son günlerde S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili tartışmalar yeniden gündem oldu. Başkan Erdoğan, S-400 savunma sisteminin ülkemiz için önemli olduğuna değinirken ABD tarafından gelen açıklamalara ise Patriot füze savunma sisteminin ülkemize satışı gerçekleşmiş olsaydı bugün böyle bir durumun oluşmayacağını söyledi. Rusya devlet başkanı Putin ile gerçekleştirilen görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Günlük vaka sayıları tekrardan 30 bin seviyesine yaklaştı. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre dün 29 bin 386 vatandaşımız hastalığa yakalanırken 227 vatandaşımız hayatını kaybetti. İki doz aşısını olmuş vatandaşların nüfusa oranı ise yüzde 71.35 oldu.
USDTRY
Dolar endeksinde 94.40 seviyesinin görülmesiyle birlikte dün akşam saatlerinde DolarTL’de 8,95 ile yeni rekor görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki hafif geri çekilmeye rağmen dolar endeksindeki güçlü seyir ve ülke risk primindeki yukarı yönlü hareketin devam etmesi döviz kurunu baskılamaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,95 ve 9,00 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,88 ve 8,84 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Dolar endeksindeki yükseliş Euro’nun değer kaybetmesine neden olurken Türk Lirası ülke risk primindeki yüksek seyirden negatif ayrışmaya devam ediyor. AMB Başkanı Lagarde, merkez bankaları forumunda arz şoklarının ihracat açısından bölge ekonomisini etkilediğini belirtti. Seyrine devam etmesi beklenilen kurda 10,40 ve 10,50 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,30 ve 10,20 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Dolar endeksinin 94 seviyesinin üzerinin test edilmesinin ardından parite 1,16 seviyesinin üzerinde kalıcılık göstermekte zorluk çekiyor. Merkez Bankaları forumunda konuşan FED Başkanı Powell, enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu bir kez daha yineledi. Bugün açıklanacak olan ABD büyüme verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1625 ve 1,1645 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1580 ve 1,1555 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
ABD tahvil piyasasındaki yükseliş trendi durmak bilmiyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde 1,55 seviyesi test edilirken dolar endeksinde 94,4 seviyesi test edildi. ABD tüketici güven endeksi Eylül’de 109.3 seviyesinde gerçekleşirken bugün açıklanacak olan ABD büyüme verisi yakından takip edilecek.. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1740 ve 1750 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1725 ve 1710$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
Dolar endeksinde yukarı yönlü hareket devam ediyor. ABD dayanaklı mal siparişleri yüzde 1,8 artış gösterdi. FED Başkanı Powell ve BoE Başkanı Bailey enflasyonun geçici olacağı ve arz kısıntılarının fiyatlardaki etkisinin devam ettiğini merkez bankaları forumunda dile getirdi. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3470 ve 1,3495 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3420 ve 1,3400 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Dolar endeksinde görülen yükseliş ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde 1,50 seviyesinin test edilmesi parite üzerinde önemli etki yaratıyor. ABD’de tüketici güven endeksi 109,3 seviyesinden açıklanırken düşüş trendini koruyor. Bugün açıklanacak ABD büyüme verisi yükselişi hızlandırabilir. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 112,30 ve 112,90 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 111,20 ve 110,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları beklentiden ayrışarak 4.127M varil artış gösterdi. Artan enerji fiyatları salgın sonrası ekonomilerde ciddi risk oluşturmaya devam ediyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 78,40 ve 79,00 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 77,00 ve 76,40$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
TCMB PPK toplantısından çıkan sürpriz karar, dolar endeksindeki yükseliş ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş döviz kurundaki yükselişi hızlandırıyor. Ons Altın’daki düşüş Gram altını baskılıyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 500 ve 505 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.