FED NE GEREKİYORSA YAPMAYA DEVAM EDECEK
Fed, Temmuz ayı politika toplantısında federal fonlama faizinde değişikliğinde gitmedi. Fed, piyasa beklentisine paralel olarak fonlama faizinde değişikliğe gitmeyerek, koronavirüs pandemisinden inişli çıkışlı toparlanma sürecinde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçların kullanılacağı taahhüdünü yineledi. Buna göre Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), koronavirüs pandemisinin etkilerini hafifletmek için gösterge faizi 15 Mart'tan bu yana bulunduğu yüzde 0 ile yüzde 0.25 hedef bandında tutma kararı aldı. Kararın oy birliğiyle alındığı belirtildi. Karar metninde koronavirüsün çok ciddi bir risk oluşturduğunun altı çizen ABD'li politika yapıcılar, ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçların kullanacağı taahhüdü yinelendi. ABD ekonomisinde gidişatın koronavirüse bağlı olduğu ifade edildi.
Bankanın Temmuz ayı politika toplantısının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, işletme yatırımlarının henüz iyileşme göstermediğini ve hane halkı harcamalarının düşüşün yarısı kadar toparlandığını belirtti. Fed, piyasa beklentisine paralel olarak fonlama faizinde değişikliğe gitmeyerek, inişli çıkışlı olan pandemiden toparlanma sürecinde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçların kullanılacağı taahhüdünü yineledi.
Merkez Bankası yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 7.4'ten yüzde 8.9'a yükseltti. Merkez ayrıca 2021 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 5.4'ten yüzde 6.2'ye yükseltti. Banka ayrıca 2020 yıl sonu gıda enflasyon tahminini yüzde 9.5'ten yüzde 10.5'e çıkardı. Varsayımlar pandemide ikinci dalgayı içermeyen bir senaryoya dayandırıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Enflasyon Raporu 2020-III Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmasının başında küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmelere değindi. Uysal, "Enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,9 olarak gerçekleşeceğini, 2021 yıl sonunda ise yüzde 6,2’ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz." dedi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle küresel büyümede yılın ilk çeyreğinde görülen zayıflamanın ikinci çeyrekte derinleştiğine işaret eden Uysal, salgını sınırlamaya yönelik tedbirlerin hafiflemesi ve kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte üçüncü çeyrekte küresel ekonomik aktivitede kısmı toparlanma sinyalleri görüldüğünü söyledi.
ABD'de bekleyen konut satışları Haziran ayında aylık bazda yüzde 16.6 ile beklenenden fazla arttı. ABD'de bekleyen konut satışları Haziran ayında önceki aya göre yüzde 16.6 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, önceki ay yüzde 44.3 artan bu verinin yüzde 15 artış göstermesi bekleniyordu. Bekleyen konut satışları söz konusu dönemde yıllık bazda yüzde 12.7 arttı. Bu verinin yüzde 2.2 artış göstermesi öngörülüyordu. Satışlar yıllık bazda önceki ay yüzde 10.4 düşmüştü.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya koyduğu ve her ay için bakacağını açıkladığı bankaların Aktif Rasyosu (AR) ile ilgili ilk cezaları kesti. Haziran ayında BDDK'nın istediği rasyoyu tutturamayan bankalar, HSBC ve Albaraka Türk Katılım Bankası. BDDK'nın HSBC'ye kestiği cezanın 180 milyon TL civarında olduğu öğrenilirken, banka üst yönetiminin konuyla ilgili Ankara'da temas halinde olduğu gelen bilgiler arasında. Söz konusu ceza geçen yıl 469.9 milyon TL kar açıklayan bankanın karının yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor.
USDTRY
Haftanın ikinci işlem gününde Fed toplantısı öncesi yurt içerisinde zayıf veri akışı ile birlikte ABD'de Conference Board tüketici güveni takip edildi. Dolar endeksinde gözlenen sınırlı toparlanma ve BDDK’nın normalleşme adımları kapsamında yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladığını duyurması kurda yukarı yönlü hareketlerin takip edilmesine neden olmuştu. Haftanın üçüncü işlem gününde ise yılın üçüncü TCMB enflasyon raporuna göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,9 olarak gerçekleşeceği, 2021 sonunda yüzde 6,2 olacağı tahmin edilirken yayımlanan Temmuz PPK toplantı özetinde temkinli para politikasının sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Fed, Temmuz ayı politika toplantısında beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğinde gitmedi. Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Powell, Pandeminin enflasyon üzerinde çok önemli etkileri olduğunu vurgulayan Powell, ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik olduğunun altını çizdi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,96 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,93, 6,90 ve 6,88 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,98, 7,00 ve 7,02 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın ikinci işlem gününde nispeten zayıf ekonomik veri akışı ile birlikte dikkatler koronavirüs gelişmelerinde olmaya devam ederken, Euro’nun güçlü duruşunu sürdürmesi sonucu çaprazın yukarı yönlü hareketi izlendi. Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken, yılın üçüncü TCMB enflasyon raporuna göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,9 olarak gerçekleşeceği, 2021 sonunda yüzde 6,2 olacağı tahmin edildi. Yayımlanan TCMB Temmuz PPK toplantı özetinde ise temkinli para politikasının sürdürülmesi gerektiği vurgulandı. Gün içerisinde pariteden gücünü alan Euro ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,19 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,16 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,21, 8,24 ve 8,27 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,16, 8,13 ve 8,10 destek seviyeleri takip edilebilir
EURUSD
Geçtiğimiz gün nispeten zayıf ekonomik veri akışı ile ABD'de Conference Board tüketici güveni takip edilirken, Dolar endeksinde gözlenen sınırlı toparlamanın parite üzerindeki yükselişi sınırlandırdığı gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken, Fed, Temmuz ayı politika toplantısında beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğinde gitmedi. Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Powell, Pandeminin enflasyon üzerinde çok önemli etkileri olduğunu vurgulayan Powell, ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik olduğunun altını çizdi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin tutumunu koruması ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1760 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1740 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1790, 1,1820 ve 1,1850 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1740, 1,1710 ve 1,1680 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Fed faiz kararı öncesi geçtiğimiz gün, Dolar endeksinde gözlenen sınırlı toparlama ve Altın vadelilerinin 2,000 dolardaki kritik seviyeyi ulaşmasının ardından Ons Altın’ın bir miktar kazancını geri verdiği takip edilse de koronavirüs ve jeopolitik gelişmeler soncunda Altın’ın 1950 Dolar seviyesi üzerinde yükselişine devam ettiği izlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Ons Altın, FOMC faiz oranı kararı ve açıklamaların takip edileceği basın toplantısı öncesinde 1950 Dolar seviyesi üzerinde dar bir bant aralığında seyir devam ederken, Fed, Temmuz ayı politika toplantısında beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğinde gitmedi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin tutumunu koruması değerli metale olan talebin desteklenmesi ile Ons Altın’ın 1970 Dolar seviyesi üzerinde hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1960 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1970, 1985 ve 2000 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1945, 1935 ve 1920 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın ikinci işlem gününde nispeten zayıf ekonomik veri akışı ve Dolar endeksinde bir önceki güne göre gözlenen sınırlı toparlama sinyalleri parite üzerindeki yükselişi sınırlandırdığı gözlenirken, ABD’de beklentiler altında açıklanan tüketici güveni ve koronavirüs gelişmeler ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketi takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Fed, Temmuz ayı politika toplantısında beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğinde gitmedi. Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Powell, Pandeminin enflasyon üzerinde çok önemli etkileri olduğunu vurgulayan Powell, ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik olduğunun altını çizdi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve Fed’in güvercin tutumunu koruması ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2960 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2920 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3000, 1,3050 ve 1,3120 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2920, 1,2860 ve 1,2800 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın ikinci işlem gününde Fed toplantısı öncesi Dolar endeksindeki toparlanma sinyallerinin parite sınırlı etkileri takip edilirken, devam eden jeopolitik görünüm ve koronavirüs endişelerinin Yeni desteklemeye devam etmesi ile paritenin aşağı yönlü hareketi takip edildi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise Japonya’da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Fed, Temmuz ayı politika toplantısında beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğinde gitmedi. Toplantının ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Powell, Pandeminin enflasyon üzerinde çok önemli etkileri olduğunu vurgulayan Powell, ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik olduğunun altını çizdi. Gün sonunda takip edilen endişeler ve Fed’in güvercin tutumunu koruması Yeni’in güvenli varlık talebini desteklemeye devam etmesi ile paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,40, 105,60 ve 105,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,90, 104,70 ve 104,40 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftanın ikinci işlem gününde artan vaka sayıları ile birlikte arz endişeleri Petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, gerçekleşecek olan Fed toplantısında gösterge faizinin bir süre daha sıfır seviyesi yakında tutacağı beklentileri ise Petrol’deki geri çekilmeyi sınırlandıran unsur olarak takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ABD’de Ham Petrol Stoklarının 24 Temmuz tarihinde sona eren haftada 10,6 milyon varil düşüş kaydetti. Açıklanan stok verileri ve Fed’in güvercin tutumunu koruması Petrol fiyatlarına destek olmaya devam ederken, Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 43 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 41,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 44,30, 45,80 ve 46,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 41,80, 40,40 ve 39,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Haftanın ikinci işlem gününde takip edilen gelişmeler ile birlikte kurda 6,90 seviyesi üzerindeki hareketlere ek olarak, güvenli varlık talebinin desteklenmesi Ons Altın’ın yükselişine destek olurken, Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketi takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise kur tarafında 6,95 seviyesi üzeri hareketler devam ederken, Fed’in güvercin tutumunu koruması değerli metale olan talebin artırması ile Gram Altın’ında 440 TL seviyesi üzerinde yükselişine devam ettiği izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 438 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 434 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 442, 446 ve 450 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 435, 432 ve 430 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.