Borsa Istanbul dün günü %0,28 yükseliş ile 2.544,12 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 27,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 2.553,77 seviyesini görürken en düşük 2.531,66 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %1,37 , S&P 500 %2,62, Nasdaq %4,06 yükselişle kapattı. Avrupa Piyasalarında FTSE 100 %0,57, DAX %0,53 ve CAC 40 %0,75 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde alıcılı işlem gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda, yüksek enflasyon ve resesyon endişeleri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
ABD’de büyüme verisi, 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,9 gerileyerek üst üste iki çeyrek boyunca daralma gösterdi.
İlk çeyrekte yıllık yüzde 1,6 oranında azalan Amerika Birleşik Devletleri GSYİH art arda iki çeyrek negatif büyüme görerek teknik anlamda resesyona işaret etti.Büyüme verisinin ardından Hazine Bakanı Yellen’ “Büyümede kayda değer bir yavaşlama görüyoruz. Ama gerçek bir resesyon ekonomide tabana yayılan bir yavaşlamadır. Şu anda gördüğümüz şey bu değil” değerlendirmesini yaptı. Yellen, “Güçlü istihdam piyasasını koruyarak enflasyonu düşürebileceğimiz bir patika olduğuna inanıyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 daraldığına dair verilere ilişkin, "ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu düşürmeye çalışırken, ekonominin yavaşlaması sürpriz değil." değerlendirmesinde bulundu. ABD ekonomisi teknik açıdan üst üste 2 çeyrek negatif büyüme gösterdiği için resesyona girse de tam anlamıyla resesyon durumu NBER tarafından açıklanacak.
Dün yurt içinde TCMB tarafından 3 aylık Enflasyon Raporu yayımlandı. TCMB , 2022 yıl sonu için tüketici enflasyon tahminini %42,8’den %60,4’ye yukarı çekerken; 2023 hedefini de %12,9’dan %19,2’ye yükseltti. 2022 ortalama ham petrol fiyatı varsayımı da 102,2 dolardan 99,6 dolara yükseldi. 2022 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 49'dan yüzde 71,3'e çıkarıldı. Kavcıoğlu, konuşmasında, yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun TCMB beklentisinin altında kalabileceğine işaret ederek ihtiyatlı bir tahminde bulunduklarını belirtti. Kavcıoğlu, "Enflasyonda atalet olmaması için tedbiler alınıyor. Gerektiğinde sert tedbirler alınır” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin ve bankacılık sisteminin mevcut CDS oranlarını haketmediğini kaydeden Kavcıoğlu, bunun olumsuz etkilerini gördüklerini, oranı düşürmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yurt içinde ticaret açığı verisi takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon, büyüme, ABD tarafında kişisel gider ve gelirler Michigan Tüketici Güveni takip edilecek.
USDTRY
Kurda yükseliş devam ediyor. Yurt içinde ve yurt dışında açıklanan veriler veya ABD dolarında yaşanan değer değişikliklerinden bağımsız son 23 günde sadece 2 gün negatif kapanış gerçekleştiren kurda yukarı fiyatlamayı terse çevirecek bir gelişmenin olmadığını görüyoruz. Bugün 18TL seviyesi psikolojik direnç bölgesi olarak takip edilebilir.. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 17,97 ve 18,05 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 17,85 ve 17,75 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda paritede dün güne başladığımız seviyelere yakın yerdeyiz. Türk Lirası’nda değer kaybı devam ettiği için yükselişinde sürdüğünü görüyoruz. Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi takip edilirken, Avrupa’da enflasyon ve büyüme verilerini takip edeceğiz. Özellikle TL’nin değer kaybının devamı ve paritede son merkez bankaları toplantıları sonrası 1,02 seviyesi üzerinde fiyatlama devam etmesi çaprazda yukarı hareketin devam edeceğini gösteriyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,37 ve 18,45 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,20 ve 18,00 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede tün beklentilere paralel açıklana Avrupa tüketici güveni verisi sonrasında ABD’de teknik resesyonun gerçekleşmesi ile birlikte tekrar 1,02 seviyesi üzerine yükseldi. Bugün Avrupa’da büyüme ve enflasyon verilerini takip edeceğiz. ABD’de ise büyüme sonrasında enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları ile Michigan tüketici güveni verileri açıklanacak. Genel olarak 1,0150 altında kapanış olmadıkça geri çekilmelerde alışlara devam edilebilir.. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0250 ve 1,0290 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0200 ve 1,0150 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün 1710$ seviyelerine kadar geri çekilme yaşanmasına rağmen Fed 75 baz puan faiz artışı yaptıktan sonra son 2 toplantıda olduğu gibi açıklamalar sonrasında yükselerek 1740$ seviyesini test etti. Bugün açıklanacak ABD büyüme, tüketim harcamaları ve iş başvuruları verileri dün Powell tarafından açıklandığı gibi önemliolmaya devam ederken geri çekilmelerin gün içerisinde sınırlı kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.775 ve 1.785 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.755 ve 1.745 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Paritede yükseliş devam ediyor. Dün ABD’de büyüme verisi negatif olarak açıklanması sonrasında ABD dolarında yaşanan değer kaybı ile birlikte bu sabah paritede kritik üssel 50 GAO. seviyesi 1,2208 bölgesine yaklaşıldı. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf, ABD’de ise enflasyon göstergesi kişisel tüketim harcamaları ve Michigan güven endeksi takip edilecek. Geri çekilmelerde özellikle 1,2150 aşağı yönlü kırılmadıkça alışlara devam edilebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,2200 ve 1,2250 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,2150 ve 1.2100 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
Usd/Jpy paritesinde 137 seviyelerinin üzerinde kalıcılık sağlanamamasıyla birlikte 133’e kadar geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Dolar enedksinin bir miktar zayıflamıs olması parite tarafında geri çekilmeye neden oldu. ABD’de enflasyon göstergesi kişisel tüketim harcamaları ve Michigan güven endeksi takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 134 ve 135 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 132 ve 131 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent petrol, kritik 100 dolar seviyesinin hafif üzerinde fiyatlanıyor. Genel anlamda petrol piyasasında oynaklık yüksek. Psikolojik bir seviye olan 100 dolar seviyesinin altında Brent petrolün kalıcılık sağlamaması pozitif değerlendirilebilir. Yukarıda 105 dolar seviyesi yükselişin devamı için kritik olacak. Petrol piyasasında fiyatlar arz sıkışıklığının etkisiyle yavaşlama endişeleriyle dengelendi.Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 102 ve 105 dolar direnç; 101 ve 100 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altın dün ons altında yükselişin ABD büyüme verisinin negatif tarafta kalması ile gerçekleşmesi sonrasında 1000TL seviyesini geçerek yükselişine devam etti. Bugün kurda geri çekilmeyi kalıcı kılacak herhangi bir gelişme olmaması ve özellikle ons altında yükselişin devam etme olasılığı ile birlikte gram altında da fiyatlamanın 1000TL üzerinde kalarak yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. 1000TL üzerinde kalıcılık devam ettiği sürece geri çekilmeler alış fırsatı olacaktır. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1020 ve 1032 dolar direnç; 1000 ve 995 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.