Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

BU HAFTA YURTİÇİNDE ENFLASYON RAPORU YURTDIŞINDA İSE FED FAİZ KARARI TAKİP EDİLECEK..

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bu hafta yurtiçi piyasalar 1.5 gün kapalı kalacak. Bu süre zarfında Rusya ile varılan mutabakat gereği verilen 150 saat sonra erecek. Varılan mutabakat gereği 150 saat içinde YPG'li teröristler ve silahlarının sınırımızın 30 kilometre dışına çıkarılması bekleniyor. Bu süre 29 Ekim saat 18:00'de dolacak. Ardından bölgede neler olabileceğine dair beklenecek gelişmeler Türk Lirası varlıkların hareketleri üzerinde etkili olabilir.

Bunun dışında yurtiçinde bu haftanın bir diğer gündemi ise TCMB'nin hazırladığı 2019 yılının dördüncü enflasyon raporu olacak. Bu toplantıdan genel beklenti yıl sonunda beklenen enflasyonun 31 Temmuz'daki %13,9'dan %12 seviyelerine çekilmesi olacak. Bilindiği üzere geçen hafta TCMB'nin faiz kararı sonrası toplantı metninde yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin belirgin olarak altında kalabileceğine işaret edilmişti. Buna gerekçeler olarak da Eylül ayında tüketici enflasyonu güçlü baz etkisiyle de birlikte özellikle temel mal ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilediği, iç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyinin enflasyondaki düşüşü desteklediği ifade edilmişti. Bu gerekçelerin 31 Ekim'deki enflasyon raporunda da yer bulması ve yıl sonu enflasyon hedefinin de Yeni Ekonomik Program'da ortaya konan %12 seviyelerine çekilmesi beklenebilir.

Bu haftanın bir başka önemli gündem maddesi ise FED'in vereceği faiz kararı olacak. Geçen hafta gelen dayanıklı mal siparişleri, imalat PMI ve konut satış verilerindeki hayal kırıklıkları sonrası faiz indirim beklentileri %90 seviyelerine ulaşmıştı. Bu hafta Çarşamba günü çıkacak kararla oldukça yüksek ihtimalle FED faiz indirimi faiz indirim kararı verecek fakat esas merak edilen konu bir sonraki adımında neler yapabileceği olacak. Genel olarak beklentiler FED'in arka arkaya üç kez faiz indirim kararı sonrası beklemeye geçebileceği yönünde. Bu noktada piyasalar Powell'ın parasal gevşeme döngüsünün sona erdirilmesi yönünde bir açıklamaya ya da açık bir kapı bırakıp bırakmayacağına bakacak. Yapılan bazı anketlerde çoğu ekonomist Fed'in gelecek hafta faiz indirimine gitmesinin ardından ara vermesini bekliyor. Trump ise yaklaşan FED toplantısı öncesi baskısını yeniden artırmaya başladı. Bu konuda en son geçen hafta Trump, "Fed faiz indirimine gitmezse ve hatta ideal olarak (ekonomiyi) teşvik etmezse, görevini ihmal etmiş olacak" ifadesini kullanmıştı. Bu açıdan FED bu kararı alırken Trump baskısını da üzerinde hissedecek.

Avrupa'da ise bir yandan ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlik ve diğer yandan Brexit bilinmezliği ekonomik güveni sarsmaya devam ediyor. GfK, Tüketici Güven Endeksi Kasım 2019 sonuçlarına göre Ekim'de 9,8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, Kasım'da 0,2 puan düşerek 9,6'ya geriledi. Beklenti, endeksin 9,8'de sabit kalması yönündeydi. Böylece Avrupa'nın en büyük ekonomisinde Tüketici Güven Endeksi, Kasım 2016'dan beri en düşük seviye olarak gerçekleşti. Ayrıca Avrupa Komisyonu, Brexit'in süresinin ileri bir tarihe ertelenmesi konusunda prensipte uzlaşıya vardı. Ancak Brexit için net bir tarih henüz belirlenemedi. Boris Johnson ise erken seçim konusunda ısrar ediyor.

USDTRY
Haftanın son işlem gününde azalan jeopolitik risk ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim ayı toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek 16,50'ten yüzde 14'e indirmesinin ardından Cuma günü TCMB tarafından yapılan duyuruda, "Enflasyon Raporu 2019-IV"ün 31 Ekim'de yayımlanacağı ve İstanbul'da bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceği bildirdi. ABD'de açıklanan Michigan Üniversitesi Güven Endeksi Ekim ayında bazı konulardaki belirsizliklerin yükleticilerin iyimserliği için tehdit oluşturması ile 96'dan yüzde 95,5'e gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin yeni açıklamaların ardından Çin ile tarım ürünü ithalatının ticaret savaşı öncesi seviyelere dönebileceği yönündeki haberlerinin ticaret konusundaki iyimserliği attırdığı izlendi. Gün sonun, 5,79-5,75 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,77 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,79, 5,82 ve 5,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,74, 5,71 ve 5,67 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, beklentilerin altında açıklanan veriler doğrultusunda küresel yavaşlama beklentilerinin artması ile Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi'nin son toplantısında uzun bir süre önemli ölçüde genişlemeci politika gerekeceği yönünde açıklamalarda bulunduğu izlendi. Devam eden Brexit sürecine ilişkin belirsizliğin Euro üzerinde baskıları devam ederken Salı günü AB diplomatların Brexit'in ertelenme kararı takip edilecektir. Gün içerisinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim ayı toplantısında politika faizini 250 baz puan düşürerek 16,50'ten yüzde 14'e indirmesinin ardından Cuma günü TCMB tarafından yapılan duyuruda, "Enflasyon Raporu 2019-IV"ün 31 Ekim'de yayımlanacağı ve İstanbul'da bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceği bildirdi. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,39 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,37 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,42, 6,46 ve 6,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,36, 6,32 ve 6,28 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, beklentilerin altında açıklanan veriler doğrultusunda küresel yavaşlama beklentilerinin artması ile dün Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi'nin son toplantısında uzun bir süre önemli ölçüde genişlemeci politika gerekeceği yönünde açıklamalarda bulunduğu izlendi. Devam eden Brexit sürecine ilişkin belirsizliğin Euro üzerinde baskıları devam ederken Yarın günü AB diplomatların Brexit'in ertelenme kararı takip edilecektir. Gün içerisinde ABD'de açıklanan Michigan Üniversitesi Güven Endeksi Ekim ayında bazı konulardaki belirsizliklerin yükleticilerin iyimserliği için tehdit oluşturması ile 96'dan yüzde 95,5'e gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin yeni açıklamaların ardından Çin ile tarım ürünü ithalatı ticaret savaşı öncesi seviyelere dönebileceği yönündeki haberlerin ticaret konusundaki iyimserliği attırdığı izlendi. Gün sonunda, Dolar'ın Euro karşısındaki kazancını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1080 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1095 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1060, 1,1046 ve 1,1030 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1095, 1,1112 ve 1,1130 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Ons Altın'ın fiyatlamalarda 1517-1503 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. ABD'de Perşembe günü açıklanan zayıf ekonomik verilerin ekonomik yavaşlama beklentilerini arttırması ile bu ay sonunda yapılacak FED toplantısında faiz indirimine gideceği beklentilerindeki artışın Altın fiyatları üzerindeki etkileri izlendi. ABD ile Çin arasındaki olumlu geçen ticaret görüşmelerinin ardından kesin kararlar alınamaması Altın fiyatlarını baskılarken artan Brexit belirsizliği ile Altın'ın gün içerisinde 1517 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün sonunda, Ons Altın'ın kazançlarını haftanın işlem ilk hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1504 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1509, 1516 ve 1522 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1498, 1491 ve 1485 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde Brexit yönündeki artan belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenirken, Birleşik Krallık'ta zayıf veri akışı devam ederken gündemde bugün Başbakan Boris Johnson'ın erken genel seçim teklifini oylaması yer alırken, Boris Johnson'un "Brexit sürecinde Parlamentoyu dışlayacağını" yönündeki açıklamasının kur üzerindeki etkileri izlendi. ABD'de açıklanan Michigan Tüketici Güveni Endeksinin Ekim ayında 95,5 seviyesine gerilemesinin kur üzerimdeki sınırlı etkileri gözlenirken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin yeni açıklamaların ardından Çin ile tarım ürünü ithalatının ticaret savaşı öncesi seviyelere dönebileceği yönündeki haberlerin ticaret konusundaki iyimserliği attırdığı izlendi. Gün sonunda, artan Brexit belirsizliği ile Sterlin'ın Dolar karşısındaki kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2828 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2872 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2785, 1,2740 ve 1,2695 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2872, 1,2920 ve 1,2960 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan Michigan Üniversitesi Güven Endeksi Ekim ayında bazı konulardaki belirsizliklerin yükleticilerin iyimserliği için tehdit oluşturması ile 96'dan yüzde 95,5'e gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin yeni açıklamaların ardından Çin ile tarım ürünü ithalatının ticaret savaşı öncesi seviyelere dönebileceği tarafındaki haberlerinin ticaret konusundaki iyimserliği attırdığı izlendi. Japonya'da zayıf veri akışı devam ederken gözler bu hafta 31 Ekimde yapılacak olan Japonya Merkez Bankası'nın politika toplantısına odaklandı. Gün sonunda artan belirsizlikler ile paritenin kazançlarını haftanın ilk işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,66 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,45 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,92, 109,20 ve 109,42 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,45, 108,20 ve 108,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 56,66-55,53 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, sıkılaşan petrol arzının ve hızla yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin gelen veriler ile birlikte gerilediği gözlese de ABD' de Ham Petrol stoklarındaki azalışın Petrol fiyatları üzerindeki etkileri gözlendi. Gün sonunda, Ham Petrol kazançların haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 56,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 55,95 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 57,10, 57,70 ve 58,25 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,45, 55,20 ve 54,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 18,32-17,77 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. ABD'de açıklanan Michigan Üniversitesi Güven Endeksi Ekim ayında bazı konulardaki belirsizliklerin yükleticilerin iyimserliği için tehdit oluşturması ile 96'dan yüzde 95,5'e gerilediği gözlendi. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin yeni açıklamaların ardından Çin ile tarım ürünü ithalatı ticaret savaşı öncesi seviyelere dönebilir haberlerinin ticaret konusundaki iyimserliği attırdığı izlenirken gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 18,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 18,25, 18,45 ve 18,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,80, 17,55 ve 17,35 destek seviyeleri takip edilmelidir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.