PİYASALARDA POWELL ETKİSİ
Fed Başkanı Jerome Powell, Perşembe günü yaptığı konuşmada, para politikasına yönelik yeni bir yaklaşım açıkladı. Bu yaklaşım, Fed'in enflasyon konusunda daha gevşek bir duruşa geçmesini ve ABD'de işsizliğin ne oranda düşük olması konusundaki görüşünü içeriyor. Powell, Fed'in düzenlediği geleneksel yıllık Jackson Hole toplantısında koronavirüs pandemisinden dolayı sanal yolla yaptığı açıklamada, Fed'in "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceğini duyurdu. Öte yandan, Fed'in maksimum istihdam konusundaki değişikliği, işgücü piyasası kazançlarının daha geniş tabanlı işlemesine olanak sağlayacak. Powell, "Maksimum istihdam seviyesi geniş tabanlı ve kapsayıcı bir hedef olacak," dedi ve "Bu değişiklik, özellikle birçok düşük ve ortanın altı gelire sahip topluluklar için güçlü işgücü piyasasının faydalarına yönelik takdirimizi yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.
ABD ekonomisi 2. çeyrekte yukarı revizyona karşın rekor daraldı. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 31.7 küçüldü. ABD'de Ticaret Bakanlığı tarafından Perşembe günü açıklanan revize edilmiş rakamlara göre dünyanın en büyük ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde ilk veriye kıyasla bir miktar daha az daraldı.
ABD ve Çin arasındaki gerilim Çarşamba günü Güney Çin Denizinde Çin'in füze denemeleri üzerinden arttı. Trump yönetiminin, sorunlu bölgede karakol inşa edilmesine yardımcı olan Çinli şirketlere yönelik hamle yapması ile eş zamanlı olarak Pekin'in denize doğru dört adet füze atması iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltti. Füzeler Hainan ve Paracel adalarının arasında denizdeki bir noktaya düştü ve Pekin'in ABD uçakları tarafından alçak uçuş gerçekleştirilerek protesto edilmesinin hemen ardından ateşlendi. ABD Deniz Kuvvetleri Koramirali Scott D. Conn Perşembe günü gazetecilerin füze testleri hakkında sordukları soruyu, "Uluslararası hukuk ve kurallara uyumlu olduğu sürece bunu yapmaya hakları var." diyerek yanıtladı.
Morgan Stanley Yatırım Yönetimi portföy yöneticisi Jim Caron'a göre Fed piyasaya daha fazla armağan sunarak riskli varlık rallisinde yeni bir safha başlatabilir. Fed'in faizleri yıllar boyunca baskılayabilecek bir politika benimsemeye hazırlanmasıyla birlikte Caron, Morgan Stanley'nin küresel tahvil fonlarına yüksek faizli gelişen piyasa tahvilleri ekliyor. New York'taki MS Yatırım Yönetimi birimi 665 milyar doların üzerinde varlığı yöneten Caron, "Riskli varlıkları daha da cazip bir hale getirmek istiyorlar. Bu yüksek faizli varlık destekli menkul kıymetlere, gelişen piyasa tahvilleri ve hisselerine destek olacak." dedi.
TCMB toplantı özeti: Döviz kuru ve ithalat fiyatları gibi maliyet unsurlarının yanı sıra kredilerdeki güçlü ivme neticesinde enflasyon eğilimindeki artış devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Üçüncü çeyreğe ilişkin anket göstergeleri ve yüksek frekanslı veriler ikinci çeyrekteki sert daralmanın ardından ekonomide belirgin bir toparlanmaya işaret etmektedir" ifadelerine yer verildi. Kurulun 20 Ağustos'taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, temmuz ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58 arttığı, yıllık enflasyonun 0,86 puan gerileyerek yüzde 11,76 olduğu hatırlatıldı.
USDTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklentilerden fazla artış gösterirken, Fed Başkanı Powell'in konuşması öncesi ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerde karşılıklı açıklamalar ve aşı gelişmeleri sonucu oluşan iyimser hissiyat Dolar üzerinde baskı oluşturduğu takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde dikkatler Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşma üzerinde olmaya devam ederken, yurt içerisindeki zayıf veri akışına ek olarak, TCMB toplantı özetini yayımladı. ABD tarafında ise ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 31.7 küçüldü. İşsizlik maaşı başvuruları 22 Ağustos haftası, önceki hafta beklenmedik bir şekilde yükselmesinden sonra hafifçe gerileyerek, 1,006,000 seviyesinde gerçekleşti. Bekleyen konut satışları verisi Temmuz ayında yüzde 5.9 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9,73'e yükseltmesi ve Fed Başkanı Powell'in gerçekleştirdiği konuşma sonrası güne 7,35 seviyesinde başlayan kurda aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,32 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,29, 7,26 ve 7,22 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,34, 7,37 ve 7,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içi ve Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken dikkatler jeopolitik gelişmeler ve artan vaka sayılarının neden olduğu endişeler üzerindeydi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışına ek olarak TCMB para politikası toplantı özeti takip edilirken, dikkatler küresel gelişmeler ve koronavirüs salgı üzerindeydi. TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9,73'e yükseltmesi Türk varlıklarını desteklemeye devam ederken, güne 8.70 seviyesinde başlayan çaprazın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,71 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,73 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,69, 8,66 ve 8,64 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 8,73 8,75 ve 8,78 direnç seviyeleri takip edilebilir
EURUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında beklentilerin üzerinde yüzde 11.2 arttı. ABD ile Çin arasındaki ikili ilişkilerde karşılıklı açıklamalar sonucu oluşan iyimser hissiyat Dolar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında ise ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 31.7 küçüldü. İşsizlik maaşı başvuruları 22 Ağustos haftası, önceki hafta beklenmedik bir şekilde yükselmesinden sonra hafifçe gerileyerek, 1,006,000 seviyesinde gerçekleşti. Bekleyen konut satışları verisi Temmuz ayında yüzde 5.9 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Gün içerisinde dikkatler Jackson Hole sempozyumunda konuşan Fed Başkanı Powell'in üzerinde olmaya devam ederken güne 1.1820 seviyesinde başlayan paritenin takip edilen gelişmeler sonucu yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1860 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1830 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1890, 1,1920 ve 1,1950 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1830, 1,1810 ve 1,1780 destek seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde beklentilerin üzerinde açıklanan ABD dayanıklı mal siparişleri verisi ile değerli metalde aşağı yönlü hareketler takip edilirken, ABD Dışişleri Bakanı ve Ticaret Bakanı yaptıkları açıklamalar ile Çinli kişilere ve şirketlere vize kısıtlaması getirdiklerini duyurmasının ardından devam eden gerginlik ile birlikte tekrar 1940 seviyesi üzerine yükseldiği takip edilmişti. Haftanın dördünü işlem gününde ise süregelen ABD - Çin gerginliği ve devam eden koronavirüs endişelerinin değerli metaldeki aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdığı gözlenirken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşma sırasında 1976 seviyesini test eden Altın'ın bu seviyede kalıcılık sağlayamayarak gün sonunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1940 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1947, 1955 ve 1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1930, 1922 ve 1910 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın üçüncü işlem gününde İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışına ek olarak, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklentilerden fazla arttı. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Birleşik Kralık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında ise ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 31.7 küçüldü. İşsizlik maaşı başvuruları 22 Ağustos haftası, önceki hafta beklenmedik bir şekilde yükselmesinden sonra hafifçe gerileyerek, 1,006,000 seviyesinde gerçekleşti. Bekleyen konut satışları verisi Temmuz ayında yüzde 5.9 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Gün içerisinde dikkatler Jackson Hole sempozyumunda konuşan Fed Başkanı Powell'in üzerinde olmaya devam ederken güne 1.32 seviyesinde başlayan paritenin takip edilen gelişmeler sonucu yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3260 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3220 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3300, 1,3340 ve 1,3390 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3220, 1,3180 ve 1,3130 destek seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri Temmuz ayında yüzde 11.2 ile beklentilerden fazla arttı. Takip edilen aşı ve ABD - Çin ilişkilerindeki iyimserlik Dolar üzerinde baskı oluştururken, artan vaka sayılarının Yeni'nin güvenli varlık talebini desteklediği gözlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya'da zayıf veri akışı sürerken, ABD tarafında ise ülke ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yıllıklandırılmış olarak yüzde 31.7 küçüldü. İşsizlik maaşı başvuruları 22 Ağustos haftası, önceki hafta beklenmedik bir şekilde yükselmesinden sonra hafifçe gerileyerek, 1,006,000 seviyesinde gerçekleşti. Bekleyen konut satışları verisi Temmuz ayında yüzde 5.9 ile beklentilerden fazla artış gösterdi. Gün içerisinde dikkatler Jackson Hole sempozyumunda konuşan Fed Başkanı Powell'in üzerinde olmaya devam ederken takip edilen gelişmeler ve iyimser hissiyatın neden olduğu etki ile paritede yukarı yönlü hareket takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,40 ve 105,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin Laura kasırgasının yıkıcı hasara neden olabileceği ön görüsü ile ABD-Çin arasında ticaret anlaşmasına dayalı karşılıklı olumlu açıklamalar Petrol fiyatlarına destek olmaya devam etti. Artan vaka sayıları ve talebe ilişkin endişeler ile Brent Petrol'deki satış baskının devam ettiği izlenirken, ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 3,7 milyonluk beklentilere karşı 4,7 milyon azaldığını açıkladı. Haftanın dördüncü işlem gününde ise yatırımcıların dikkatleri Fed Başbakanı Powell'in açıklamaları ve olumlu gelen ekonomik verilere ek olarak beklentilerin altında açıklanan stok verileri Petrol fiyatlarına destek olmayı sürdürürken, talep görünümde devam eden endişelerin ağırlık kazanması ile Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketi takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 46,00, 46,60 ve 46,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 44,00 ve 43,50 destek seviyeleri takip edilebilir.
GAUTRY
Haftanın üçüncü işlem gününde kurda takip edilen gelişmeler sonucu aşağı yönlü sınırlı hareketler gözlenirken, değerli metale olan talebin artması ile gün sonunda Gram Altın'da Ons'a paralel olarak yukarı yönlü sınırlı hareketi gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise TCMB'nin adımları ve takip edilen gelişmeler ile birlikte kurda aşağı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken, Fed Başkanı Powell'in konuşmasının ardından Ons Altın'da aşağı yönlü hareketler ile birlikte Gram Altın'da da aşağı yönlü hareketler izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 459 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 457 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 462, 465 ve 467 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 457, 455 ve 452 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.