FOMC ÖNCESİ SESSİZ BEKLEYİŞ
Borsa İstanbul güne geri çekilme ile başlarken gelen tepki alımları sonrasında günü yüzde 0,77 yükselişle 1.359,55 puan seviyesinden kapatırken işlem hacmi 11 Milyar TL oldu. Yurtdışı piyasalarda gelen rekorlar ile satış baskısının hissedildiği görüldü. Bilanço döneminin gelmesiyle birlikte Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket hızlanabilir.
Bugün yapılacak olan FOMC toplantısı ise FOMC toplantısı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Delta varyantının ekonomiye olan etkilerinin takip edildiği bir dönemde FED’in nasıl bir karar alacağından ziyade neler öngördükleri piyasalar açısından önemli olacak. Geçtiğimiz toplantı itibariyle varlık alım programında değişikliğe gidilmesinin tartışılmaya başlanacağının sinyallerini veren Başkan Powell, ekonominin gidişatına ilişkin yapacağı yorumlar piyasaların yönünü belirleyici olacak. Son FOMC toplantı tutanaklarında, varlık alım programı kapsamında FED tarafından satın alınan morgage kredilerine ilişkin değerlendirmelere bakıldığında emlak sektöründe oluşan fiyatlamaların kontrol edilebilmesi için satın almada oransal bir düzenlemeye gidilmesinin faydalı olabileceği tartışıldı. FED’in salgın başladığı günden beri sürekli tekrar ettiği hedefi olan maksimum istihdam seviyesine ulaşılması için çalışmalara devam edileceği, varlık alım programında yapılması muhtemel herhangi bir değişikliğin piyasaya önceden açıklanacağı ve en önemlisi varlık alım programının tartışmaya açılacağı net bir şekilde tutanaklarda yer aldı. Geçtiğimiz günlerde FED Başkanı Powell, temsilciler meclisinde izlenilen politikalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Konut fiyatlarının ülke genelinde artış görmesine dikkat çekilirken konut fiyatlarında yaşanan artışın nedeninin sağlanan finansman ile ilgili olmadığını söyledi. Piyasaların merakla beklediği varlık alım programında ne zaman değişikliğe gidileceğine dair yaptığı açıklamada ise müzakerelerin birkaç hafta içerisinde gerçekleşmeye başlayacağı ve önceki toplantılarda da belirttiği gibi varlık alımlarında azaltmadan önce uyarıda bulunulacağını yineledi. Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 5,4 çekirdek enflasyon verisinin ise yüzde 4,5 gelmesinin ardından Başkan Powell’ın enflasyon ile ilgili açıklamaları merakla bekleniyordu. Enflasyona ilişkin Başkan Powell, uzun süre enflasyonun FED’in hedefinden kayda değer oranda yüksek seyrederse ve beklentileri tehdit ederse FED politikalarını değiştireceğine dikkat çekti. Enflasyonla ilgili en önemli açıklama ise enflasyonun geçici olduğu konusunda kesinliğin olmadığı ve yükselişin fazla olup olmadığını anlamak için sonsuza dek beklemeyecekleri ifadeleri oldu.
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Temmuz 2021 güncellemesini yayınladı. Gelişmiş ekonomiler için 2021 yılı büyüme görünümlerini 5,1’den 5,6’ya yükseltti. Gelişmekte olan ülke piyasalarına ilişkin büyüme tahmininde ise indirime gidildi ve 2021 yılı büyüme tahminini 6,7’den 6,4’e düşürdü. ABD ekonomisi tarihin en iyi performansını sergilerken IMF, büyüme tahminini 6,4’ten 7,0’a yükseltti. Euro Bölgesindeki büyüme rakamları pandemi döneminin uzaması nedeniyle istenileni veremese de yüzde 4,4 olan 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 4,6’ya yükseltildi.
Gün içerisinde FED beklentileri piyasalarda oynaklığa neden olabilir.
USDTRY
Piyasalar bugün FOMC toplantısından çıkacak olan karara odaklanmış durumda. Varlık alım programı ile ilgili değişikliğine ne zaman yapılacağı ve son gelişmelerle ilgili neler söyleyeceği merakla bekleniyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,62 ve 8,68 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,48 ve 8,40 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
EURTRY
Avrupa’da vaka sayıları artarken aşılamanın yoğun olduğu bölgelerde hasta ve ölüm oranlarında ciddi bir düşüş olduğu görülüyor. Bugünkü FOMC toplantısı ile kurda hareketlilik görülebilir.. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,15 ve 10,20 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,05 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Bu haftanın ve son zamanların en önemli haberi olan FOMC toplantısından çıkacak olan karar sonrasında fiyatlamalarda oynaklık olabilir. Toplantının ana gündem maddesi varlık alımları olacakken son yaşaman gelişmeler ilgili ne söyleyeceği önemli. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1840 ve 1,1865 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1800 ve 1,1785 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz FOMC toplantısı sonrası değerli metalde sert geri çekilmemin yaşandığı dikkat çekmişti. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen geri çekilmeden bir pozitif etkinin olmadığı görüldü. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1815 ve 1830$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1790 ve 1780$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
FOMC toplantısından çıkacak olan kararlar yakından takip edilecek. İngiltere Merkez Bankası yetkilisi teşviklerin en az bir çeyrek daha devam etmesi gerektiğini vurguladı. Enflasyona olan etkisi göz önüne alındığında FED’in radarında olan veri de tehlike çanları çalıyor. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3895 ve 1,3920 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3850 ve 1,3830 destek seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Japonya’da Hizmet PMI verisi bir önceki aya göre 0,08 puan azalışla 46,4 seviyesinde gerçekleşti. Tokyo Olimpiyatlarının düzenlenmesi ile vaka sayıları son 6 ayın en yükseğine çıktı ve ülke yönetimi tarafından önlemler alındı. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,50 ve 111,00 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,20 ve 108,40 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Dün Açıklanan ABD ham petrol stoklarımda beklentinin üzerinde -4.728M varillik bir azalış gerçekleşti. Vaka sayılarındaki artışın yeniden hızlanması ve enerji ihtiyacının tartışılıyor olması Brent Petrol’deki seyri zayıflatıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 74,20 ve 74,70 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 73,35 ve 72,70$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
FED toplantısı öncesinde kurda yataylık devam ederken basın toplantısında FED başkanı Powell’ın ifadeleri yakından takip edilecek. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 500 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.